Beste science fiction boeken

Een top 10 van mijn beste science fiction boeken. Ik probeer af en toe nog nieuwe science fiction boeken toe te voegen waardoor de lijst nu al meer dan 20 goede science fiction boeken bevat. Bekijk ook zeker mijn lijst van beste fantasy boeken, beste horror boeken en mijn beste spannende boeken voor meer boeken vol fantasie en actie.

Deze lijst wordt nog aangevuld. Vind je dat er nog een goed science fiction boek ontbreekt dan kan je hier een suggestie doen.
1

Hyperion Canto's

9.4
een intellectueel meesterwerk
Auteur: Dan Simmons
1990-1998
Beste science fiction boek ooit: Hyperion Dan Simmons

Deze vierdelige Science Fiction reeks van Dan Simmons is voor mij de meest doorwrochte en intellectuele van alle boeken die ik in het genre al heb gelezen. Hyperion is een echt meesterwerk met heel verschillende verhaallijnen, een enorme poëtische verbeeldingskracht en daarbij ook nog eens spanning en met momenten de meest zoete emotie. Samen met de personages van het boek ga je op een echte ontdekkingsreis door verschillende werelden. Dat gevoel van verwondering en exploratie heb ik in geen enkel ander boek op die manier ervaren. Sommige van de landschappen en beelden in het boek zijn blijvend in mijn geheugen opgeslagen. Een fantastische serie met een fantastisch einde die ik iedereen kan aanraden. Naast het beste science fiction boek ooit is het ook nog eens literatuur van een hoog niveau.

En nee, je moet geen Keats liefhebber zijn of de Canterburry Tales gelezen hebben om van deze serie te kunnen genieten, al zouden sommige critici dat misschien willen beweren. Voor de gewone lezer zijn de talloze literaire referenties misschien een mogelijke hindernis al is het absoluut niet nodig om deze allemaal te vatten om van de boeken te kunnen genieten.

Andere interessante en gelijkaardige boeken van Dan Simmons zijn The Terror en Ilium.

Flaptekst Hyperion (nl)

Op de verre planeet Hyperion loert de Shrike. Door sommigen als een godheid vereerd, door anderen als een monster gevreesd. Terwijl de mensheid door de barbaarse Ousters wordt bedreigd, maken zeven pelgrims hun laatste reis naar de Tijdtombes, op zoek naar het mysterie van de Shrike Elk van hen heeft zijn eigen reden voor deze tocht, ook de verrader in hun midden…

Flaptekst Hyperion (en)

On the world called Hyperion, beyond the law of the Hegemony of Man, there waits the creature called the Shrike. There are those who worship it. There are those who fear it. And there are those who have vowed to destroy it. In the Valley of the Time Tombs, where huge, brooding structures move backward through time, the Shrike waits for them all. On the eve of Armageddon, with the entire galaxy at war, seven pilgrims set forth on a final voyage to Hyperion seeking the answers to the unsolved riddles of their lives. Each carries a desperate hope--and a terrible secret. And one may hold the fate of humanity in his hands.

2

Dune / Duin

9.2
de uber space opera
Auteur: Frank Herbert
1965-1985
Beste science fiction boek ooit: Duin

Dune of Duin van Frank Herbert is een van mijn meest favoriete science fiction boeken ooit en het science fiction boek dat ik het meest gelezen en herlezen heb. Het is een grootse, meeslepende space opera die een erg grote invloed heeft gehad op latere schrijvers. De ouderdom van het boek (gepubliceerd midden jaren 60) toont zich wel op sommige plaatsen maar de dromerigheid van de woestijn, de woestheid van de zandwormen en het mystieke gekonkel van het Spacing Gild en de Bene Gesserit heksen blijft (mij toch) enorm aanspreken, net als de volwassenwording van het hoofdpersonage Paul Atreides die zijn rol als Muad'dib de Kwisatz Haderach moet gaan opnemen. Een van de absolute aanraders binnen de science fiction boeken, ook voor mensen die niet gewoon zijn om het genre te lezen en voor mij veruit de beste science fiction reeks ooit.

Heb je het eerste deel vn Duin al gelezen? Lees dan zeker ook het tweede deel Kinderen van Duin.

De originele serie van Duin van Frank Herbert telt zes delen. Zijn zoon Brian Herbert schreef samen met Kevin J. Anderson later nog tal van boeken die zich afspelen in het Duin-universum. Die latere boeken halen niet het hoge niveau van het werk van Frank Herbert maar vormen wel leuk en vlot leesvoer voor wie niet goed genoeg kan krijgen van Duin.

Duin is ook verfilmd door David Lynch en hier geldt anders dan bij de meeste verfilmingen van boeken vreemd genoeg dat je best eerst het boek leest voor je de film bekijkt. Omgekeerd ga je misschien daarna nog meer genieten van het boek. Wie de film Dune van David Lynch heeft gezien zal immers niet meer de moeite moeten doen om zelf een mentaal beeld van de personages, voorwerpen en landschappen van het boek op te bouwen want dit gebeurde daar namelijk al veel sprekender en intrigerender dan je het zelf had kunnen doen.

Flaptekst

In een verre toekomst wordt het geslacht Atreides op keizerlijk bevel gedwongen zijn erfplaneet te verlaten en een nieuw leven te beginnen op de woestijnplaneet Duin. Duin is uniek: het is de enige vindplaats van de specie, een stof die de stuurlieden van de Hooglinieschepen van het ruimtegilde in staat stelt tussen de sterren te reizen.
Kort na aankomst wordt hertog Leto vermoord door de Harkonnens, de oude vijanden van het geslacht Atreides, en wordt diens erfgenaam Paul gedwongen de woestijn in te vluchten, waar hij onderdak vindt bij de Vrijmans, de oorspronkelijke bewoners van de planeet. Met hen begint hij aan de moeilijke taak de planeet voor zijn geslacht - en voor het belang van de mensheid - te heroveren.

3

Het recht van de Radch

8.6
Auteur: Ann Leckie
2015
Het recht van de Radch - Ann Leckie

Sciencefictionboek van het jaar!

Op een afgelegen planeet nadert een persoon die zich Breq noemt het einde van haar missie.

Breq is meer dan ze lijkt, en minder dan ze was. Jaren geleden was zij Recht van Toren, een kolossaal ruimteschip met een artificiële intelligentie die duizenden ingelijfden met elkaar verbond onder het bewind van de Radch, het rijk dat het heelal aan het veroveren is.

Door een verraderlijke daad is dat alles haar afgenomen, en nu heeft Breq nog maar één kwetsbaar lichaam over. En nog maar één doel in haar leven: wraak te nemen op Anaander Mianaai, de bijna-onsterfelijke heer van de Radch die over veel meer dan één lichaam beschikt...

'Indrukwekkend.' The New York Times

'Bij vlagen superspannend, bovenal aangrijpend en verbijsterend inspirerend.' The Guardian

'Dit prachtige debuut zet in één klap hoofdrolspeelster Breq en auteur Leckie op de kaart.'
Publishers Weekly

'Leckie introduceert deze complexe werkelijkheid uitmuntend. Een talent om in het oog te houden.' Kirkus

4

Infectie

8.5
Infected
Auteur: Scott Sigler
2008-2014
Beste nieuwe horror boek: Infected

Infectie (Infected) is het behoorlijk up tempo eerste boek van Scott Sigler uit de Infectie trilogie. De andere twee delen zijn Besmetting en Pandemic (bij mijn weten niet vertaald maar dan ook een pak minder goed dan de eerste twee delen). Een thriller en horror boek op steroïden, net zoals het hoofdpersonage Perry Dawsey die op zijn eigen manier de strijd aanbindt met het organisme dat zich meester probeert te maken van zijn lichaam en psyche. Een rollercoaster van een roman met een bezeten tempo waarbij je soms even op adem moet komen. Een indringende leeservaring die weinig andere boeken weten te bieden en alleen al daarom meer dan de moeite waard om eens te lezen. Sigler weet als geen ander de paniek en angst te vatten van iemand die ten prooi valt aan fysieke veranderingen en hallucinaties maar die uiteindelijk besluit terug te vechten. Een aanrader.

Een ander gelijkaardig maar iets minder goed boek van Sigler is Honger.

 

Flaptekst

Hoe bestrijd je de vijand als die binnen in je zit? Als hij je bloedbaan aftapt en je cellen ombouwt, je voedingsstoffen kaapt en je hersens overneemt, als hij je onderbewuste influistert dat je je beste vriend moet omleggen...

Een golf van onverklaarbare moorden en zelfmoorden teistert de Verenigde Staten. De geheime dienst luistert alle telefoongesprekken af, op zoek naar combinaties van bepaalde woorden. Agenten zijn stand-by; ze moeten een besmet persoon levend te pakken zien te krijgen. Want eenmaal dood, blijft er niets over dan een stinkende zwarte drab...

Perry Dawsey is een jonge man als ieder ander, en ex-sporter die iets te dik is geworden in zijn kantoorbaan, die graag grappen maakt met zijn collega's, graag een biertje drinkt en... die ongemerkt besmet is geraakt.

Het begint met iets wat lijkt op uitslag. Dan begint het verschrikkelijk, afschuwelijk, moorddadig te jeuken. Dan gaat het groeien, hard groeien, en komen de stemmen...

Innerspace meets Outbreak – dit is bioterror op zijn best, van een verteller die met durf en stijl in de voetsporen treedt van grootmeesters als Stephen King en Michael Crichton. Scott Sigler verdiende zijn sporen als onafhankelijk podcasting-auteur en wist eigenhandig meer dan dertigduizend fans aan zich te binden.

5

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

8.4
Deel 1 van Het Transgalactisch Liftershandboek
Auteur: Douglas Adams
1979-1992
Hitchhiker's guide - Deel 1 van Het Transgalactisch Liftershandboek

Hitchhiker's guide - 1 - Het Transgalactisch Liftershandboek is het eerste deel in een vijfdelige kolderieke sciencefictionserie van de gewezen Britse schrijver Douglas Adams. Het begon als een radio hoorspel voor de BBC en werd later uitgewerkt als een reeks van science fiction boeken die een cult status verwierven door de droge en absurde Britse humor. In dit eerste deel moet de aarde worden vernietigd omdat die in de weg ligt voor de constructie van een intergalactische snelweg. Enkel de laconieke Hugo Veld weet hieraan te ontkomen omdat hij bevriend is met ene Amro Bank, een buitenaardse lifter die hem meeneemt op een bizarre tocht door de ruimte. Tussen de vertellingen door krijgen we fragmenten te horen van 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy', een handboek voor lifters in de ruimte.

Een aanrader voor wie van droge Britse humor houdt. In de boeken wordt gespeeld met veel typische sciencefiction elementen. De reeks is nu super voordelig te krijgen als boxset bij bol.com.

Flaptekst

Het Transgalactisch Liftershandboek (Engels: The Hitchhikers Guide to the Galaxy) is een komisch sciencefictionfranchise bedacht door Douglas Adams. Het begon als een radiohoorspel van twaalf afleveringen, voor het eerst uitgezonden in 1978 door BBC Radio, daarna door de BBC World Service. In 1981 werd er een zesdelige televisieserie gemaakt. Al snel volgden andere media, waaronder een computerspel, drie toneelbewerkingen, negen graphic novels, een speelfilm en heel veel merchandise. De boekenserie was echter het succesvolst: tussen 1979 en 1992 verschenen vijf delen van de reeks. In 2008 kreeg auteur Eoin Colfer toestemming van de weduwe van Douglas Adams om de reeks af te maken met een zesde deel dat dit jaar in het Nederlands verschijnt: En dan nog iets...

6

Enders Game

8.4
Deel 1 van de Ender saga
Auteur: Orson Scott Card
1977
Enders Game - Orson Scott Card

Enders Game van de Amerikaanse schrijver Orson Scott Card is een echte science fiction klassieker van eind jaren zeventig die opnieuw en terecht in de belangstelling is gekomen na de verfilming met onder andere Harisson Ford. Het vertelt de avonturen van de jonge Ender die als student leert aan de Battle School, een opleidingsschool voor jonge militaire leiders in spe. Dankzij zijn superieure intelligentie slaagt Ender er als hoofd van zijn team, Dragon Army, in om veel overwinningen tegen andere teams op zijn naam te krijgen. Naarmate de opleiding vordert worden de oefeningen steeds moeilijker en gevaarlijker. Veel van de oefeningen bestaan ook uit gesimuleerde computer gevechten tegen een buitenaards ras dat in de oefening uit is op een invasie van de Aarde en haar kolonies. Deze computeroefeningen of games tegen de artificiële intelligentie worden steeds moeilijker en naar het einde toe bijna onmogelijk om nog te winnen. Toch slaagt Ender daar steeds weer in. Tot de ultieme laatste oefening die zal beslissen of Ender er in slaagt zijn opleiding te voltooien. Maar dan blijkt dat de oefeningen misschien meer zijn dan een spel en dat de vernielingen in de games misschien toch niet zo onschuldig zijn.

Een erg origineel verhaal van Orson Scott Card dat pas op het laatst in het boek volledig te begrijpen valt. Het leest als een jongensavontuur maar gaandeweg blijkt dat er toch meer aan de hand is dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Een aanrader voor de science fiction fan al kan het boek zeker ook de gewone en jonge lezer boeien. De originaliteit van Orson Scott Card blijkt nog meer als je het tweede deel uit de reeks, Speaker for the Dead (momenteel niet in het Nederlands beschikbaar), leest. Het is even boeiend maar vormt een totaal ander verhaal met een heel andere sfeer, ook al vertelt het verder over de gebeurtenissen in het leven van Ender, maar dan op oudere leeftijd. Ook dat boek is een aanrader.

Flaptekst

Orson Scott Card is voor sciencefiction wat Tolkien is voor fantasy. Enders Game sloeg bij verschijning in als een bom en wordt door zowel fans als recensenten gezien als het beste wat sciencefiction te bieden heeft. De Aarde heeft twee bloedige invasies van Kruiperds maar nauwelijks overleefd. Om een derde invasie te voorkomen is de Krijgsschool opgericht, waar veelbelovende kinderen een opleiding krijgen tot gezagvoerder van een sterschip van de Internationale Ruimtevloot. Ender Wiggin wordt op al heel jonge leeftijd gerekruteerd. Bij tactische oefeningen in de strijdzaal blinkt hij uit, waardoor de schoolleiding torenhoge verwachtingen van de jongen krijgt en hem steeds meer onder druk zet Zal het Ender lukken om de held te worden die de Aarde gaat redden?

7

Het verhaal van de dienstmaagd

8.3
The Handmaid's Tale
Auteur: Margaret Atwood
1985
The Handmaid's Tale - Het verhaal van de dienstmaagd

The Handmaid's Tale (Het verhaal van de dienstmaagd) van de Canadese schrijfster Margaret Atwood uit 1985 is een interessant en poëtisch science fiction boek dat nu verfilmd is als een razend populaire televisie serie. Het is een intrigerendere roman die een realistisch aandoend (maar weinig waarschijnlijk) toekomstbeeld van Amerika schetst waarin vooral de rol van de vrouw tot nadenken stemt. Geen doorsnee science fiction maar toch een werk dat een breed publiek kan aanspreken.

Flaptekst

Binnen de grenzen van de voormalige Verenigde Staten heeft een christelijke beweging de macht gegrepen. In deze nieuwe Republiek Gilead dient eenieder naar de letter van het Oude Testament te leven. Vanfred, de vertelster, behoort tot de nieuwe klasse der "Dienstmaagden', die slechts één doel heeft: zich voort te planten. Alleen 's nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip "liefde'.
In een sobere stijl, die afwisselend koele observatie, ontroering, wanhoop, hartstocht en wrange humor reflecteert, legt Vanfred het zwarte hart bloot dat schuilgaat achter de kalme façade van een reactionair establishment. Een regime dat bepaalde stemmingen in onze maatschappij tot een even logische als huiveringwekkende conclusie doordrijft: is dat een futuristisch schrikbeeld, of de ware nabije toekomst van Amerika?
Het verhaal van de Dienstmaagd verscheen in 2017 als een tiendelige tv-serie, met in de hoofdrollen Elisabeth Moss, Samira Wiley en Joseph Fiennes. De serie werd lovend ontvangen en won vijf Emmy's. In 2018 wordt het tweede seizoen uitgezonden.

8

Ready Player One

8.3
game on
Auteur: Ernest Cline
2012
Beste nieuw science fiction boek: Ready Player One

Ready Player One is een vrij recent science fiction boek van de Amerikaanse auteur Ernest Cline. Het is actie, science fiction, een ouderwetse schattenjacht en een nostalgische terugblik naar de jaren 80 bij elkaar. Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst van vervuiling, overbevolking en armoede waar mensen de lelijke realiteit van 2044 tarchten te ontvluchten door middel van de virtuele wereld OASIS die bestaat uit honderden werelden waar iedereen kan zijn wie of wat hij wil, al is uiteraard niet alles gratis. Wanneer de steenrijke oprichter van OASIS sterft blijkt dat hij een wel heel speciaal testament achterliet. In OASIS zijn aanwijzingen, opdrachten en 3 sleutels verstopt. Eender wie kan meedoen en op zoek gaan naar het zogenaamde 'paasei'. Wie het vindt wordt steenrijk en eigenaar van OASIS. Na 5 jaar waarin de interesse in het spel afneemt wordt plots de jonge student Wade, of beter: zijn avatar in OASIS Parzifal, wereldberoemd want hij vindt de eerste bronzen sleutel. Al snel wordt hij hierdoor achtervolgd door de duizenden anderen die het spel meespelen en ook willen winnen, de 'grunters'. Wades queeste, het vinden van het 'paasei' wordt plots veel gevaarlijker dan hij zich ooit kon voorstellen.

Een vlot en met passie geschreven sf boek dat vooral jongeren en volwassenen met een jonge geest zal aanspreken. En misschien ook jaren 80 nostalgici. Een frisse wind binnen het genre waarbij een toekomstige game-achtige toekomst niet direct als iets negatief of dreigend wordt gezien maar als een blits avontuur en een wereld van ongelimiteerde mogelijkheden. Het nieuwste boek van Ernest Cline is Armada en speelt zich ook weer in de game wereld af. Hiervan is (enkel?) een Nederlandstalig e-book verkrijgbaar.

Vertaalde Engelse flaptekst

Het is het jaar 2044 en de bestaande wereld is een afschuwelijke plek geworden. Er is geen olie meer. We hebben het klimaat verwoest. Er is overal sprake van hongersnood, armoede en ziektes. Net als de meeste mensen ontsnapt Wade aan deze deprimerende wereld door zijn tijd te spenderen in OASIS, een uitgebreide virtuele utopie waar je alles kan zijn wat je maar wil zijn, waar je kan leven en spelen en verliefd kan worden op een van de tienduizenden planeten. En net als de meeste mensen is Wade geobsedeerd door het ultieme lot uit de loterij dat verborgen ligt in deze alternatieve wereld: De oprichter van OASIS, die kinderloos sterft, heeft beloofd dat degene die de raadsels oplost die in het spel zitten de controle krijgt over OASIS en in het bezit komt van zijn enorme erfenis. Jarenlang hebben miljoenen mensen er alles aan gedaan om deze prijs te bemachtigen. Ze weten alleen dat de raadsels gebaseerd zijn op de cultuur van de late twintigste eeuw. En dan vind Wade de aanwijzing van de eerste puzzel. Plotseling moet hij het opnemen tegen duizenden deelnemers in een wanhopige wedstrijd om de ultieme prijs te winnen. Een achtervolging die al snel angstaanjagend echt begint te worden en Wade en zijn wereld compleet zal veranderen.

Kopen

logo bol.comReady Player One - Engelstalige paperback EN PB €10 - logo bol.comebook EN EBOOK < €10
9

Do Androids dream of Electric Sheep?

8.3
Dromen androïden van elektrische schapen?
Auteur: Philip K. Dick
1968
Do Androids dream of Electric Sheep?

Zoals bekend diende Do Androids Dream of Electric Sheep? van de enigmatische Philip K. Dick als de inspiratiebron voor de film Blade Runner met Harrison Ford en Rutger Hauer, maar inspiratiebron is hier de juiste term want er zijn grote verschillen tussen het verhaal van de film en het verhaal van het boek. Het verhaal van Philip K. Dick gaat niet over de 'menselijke' robot, in tegendeel. De androïde van Philip K. Dick is fundamenteel verschillend van de mens en is inhumaan in een wereld waar de mensen zelf ook het spoor bijster zijn. De nadruk op empathie als het grote verschil tussen mens en robot culmineert in de grappige drang van de mens een echt levend huisdier te hebben, ook als statussymbool. In een wereld waar dieren quasi zijn uitgestorven en mensen vaak verplicht zijn een mechanisch dier te nemen omdat ze geen geld hebben voor een echt, is de relatie van de mens met zijn huisdier een vereiste om emotioneel stabiel te zijn.

De premiejager Rick Deckard krijgt in San Francisco de opdracht 6 illegaal op Aarde geïmmigreerde androïden op te sporen en af te maken maar het is net de empathie van de mens, die de androïde zelf niet bezit, die de nieuwe Nexus-6 modellen in de persoon van robot vamp Rachael tegen hem zullen inzetten.

In 'Do Androids dream of Electric Sheep?' komen veel van de typische thema's van Philip K. Dick terug: de relatie van de mens met de ander, de ontmenselijkte mens, hallucinaties, een dystopische wereld, maar zoals steeds bij hem in een originele plot met veel onverwachte twists en wendingen en een rijkdom aan ideeën. In de verhalen van Philip K. Dick zit vaart en in zijn schrijven evenzeer. Hij is lang geen slechte schrijver, zeker niet, maar mist naar mijn gevoel de finesse van de echte romancier. De rijkdom die je bij hem op zoveel gebieden terug vindt verwacht je automatisch ook te hebben bij andere, maar daar blijf je dan soms toch een beetje op je honger zitten. En dat is naar mijn gevoel ook de reden dat Dick een niche schrijver zal blijven. Een schrijver van ideeën en een echte verhalenverteller maar met personages die toch nooit echt vol zijn. Ze blijven toch vaak vooral protagonisten in een verhaal, of symbolen. Maar voor alle duidelijkheid: ik ben een grote fan en ik kijk er naar uit de boeken van hem te lezen waar ik tot nu toe nog geen tijd voor had. Binnen de science fiction is Dick een unicum, en eigenlijk binnen de hele literatuur.

Zoals vaak geldt, maar zeker hier, lees je het boek best in de originele taal, het Engels. Andere interessante boeken van Dick zijn The Man in the High Castle, Ubik en The Three Stigmata of Palmer Eldritch, naast vele andere.

Flaptekst

So that’s how the largest manufacturer of androids operates, Rick said to himself. Devious, and in a manner he had never encountered before. A weird and convoluted new personality type; no wonder law enforcement agencies were having trouble with the Nexus-6.

The Nexus-6. He had now come up against it. Rachael, he realized; she must be a Nexus-6. I’m seeing one of them for the first time. And they damn near did it; they came awfully close to undermining the Voight-Kampff scale, the only method we have for detecting them. The Rosen Association does a good job—makes a good try, anyhow—at protecting its products.

And I have to face six more of them, he reflected. Before I’m finished.

He would earn the bounty money. Every cent.

Assuming he made it through alive…

10

Nightflyers en andere verhalen

8.2
The Illustrated Edition
Auteur: George R.R. Martin
2018
Nightflyers en andere verhalen

Een nieuwe verhalenbundel van Game of Thrones-auteur George R.R. Martin.

Nightflyers en andere verhalen is een verhalenbundel van Game of Thrones-auteur George R.R. Martin. Nightflyers, nu te zien op Netflix, is een zenuwslopend horrorverhaal van kosmische proporties. De bundel bevat nog vijf andere klassieke sciencefictionverhalen van Martin.

Op reis naar de buitenste grenzen van het bekende universum, pogen negen academische buitenbeentjes voor de eerste keer contact te leggen met een duister buitenaards ras.
Aan boord van het ruimteschip de Nachtvlieger, een cybernetisch wonder met een kapitein die nog nooit iemand in levenden lijve heeft gezien, komt de bemanning er echter achter dat het grootste mysterie aan boord – en hun eigenlijke bedreiging – een onverwachte macht is, met een dorst naar bloed en angst…

De vijf andere klassieke sciencefictionverhalen in deze bundel onderzoeken op uiterst vermakelijke wijze de volle breedte van de technologie, en de donkstere hoekjes van ons eigen brein.

"Lang leve George R.R. Martin… een literaire derwisj, betoverd door gecompliceerde personages en levendige taal, barstensvol met de wilde visie van allerbeste verhalenvertellers." The New York Times

11

1984

8.2
een 'Big Brother' klassieker
Auteur: George Orwell
1949
1984 - George Orwell

1984 is een anti-totalitaristische sciencefiction klassieker van de hand van George Orwell. De ambtenaar op het ministerie van Waarheid Winston Smith komt meer en meer in opstand tegen het totalitaire regime van de Partij in een wereld waar het doen en laten van iedereen wordt gevolgd. Het lijkt er echter op dat zijn strijd voor persoonlijke vrijheid gedoemd is te mislukken. Zijn onmogelijke liefde voor Julia maakt echter dat hij doorzet. Een roman die destijds vooral gericht was tegen stalinisme maar die breder kan gelezen worden als een aanklacht tegen elke vorm van totalitair systeem waarbij privacy een utopie is, wat het nog steeds actueel maakt. Een aanrader en terechte klassieker die een kleurloos en onheilspellend toekomstbeeld van onze maatschappij schetst.

Een ander even bekend werk van Orwell is de fabel Animal farm. Autobiografisch werk dat erg de moeite is is Down and Out in Paris and London en het in het Nederlands verschenen Dagboeken 1931-1949.

Flaptekst

Nieuwspraak, Big Brother: het vocabulaire uit 1984 is sinds de eerste publicatie in 1949 in onze taal opgenomen en een eigen leven gaan leiden. Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.

1984 is onveranderd actueel als een benauwend nauwkeurige blauwdruk van alle dictatoriale regimes.

12

The Martian

8.2
overleven op Mars
Auteur: Andy Weir
2011
The Martian - Andy Weir

The Martian is de debuutroman van de Amerikaanse schrijver Andy Weir. Het boek is uiteraard bekend geworden door de verfilming maar als boek is het ook zonder die verfilming meer dan interessant genoeg om te lezen. Andy Weir begon in 2009 met het schrijven van The Martian. Vanaf het begin was het de bedoeling dat het boek zo realistisch mogelijk moest worden. De technologie in het verhaal is dan ook allemaal gebaseerd op bestaande technologie. Als een Marsmissie om veiligheidsredenen hals over kop moet worden afgebroken, wordt astronaut Mark Watney door een verschrikkelijk misverstand door zijn collega’s achtergelaten op Mars. Zonder contact met de aarde probeert Watney te overleven tot aan de volgende Marsexpeditie die vier jaar later staat gepland. Twee marsvoertuigen, enkele reserve ruimtepakken en een prefab Habitat die ten behoeve van het onderzoek op Mars geplaatst is, heeft hij ter beschikking. Er is apparatuur die zuurstof en water kan genereren, maar de voorraad voedsel is absoluut niet toereikend. En de allerkleinste fout kan fataal zijn. Maar Watney is een doorzetter, intelligent, technisch en vindingrijk. Hij slaagt erin om te overleven en om op zijn eigen manier contact te hebben met de aarde. Maar dan nog is het allesbehalve zeker dat hij kan overleven in het woeste klimaat van Mars.
Ook verkrijgbaar als ebook.

Flaptekst

Mark Watney is een van de eerste astronauten om voet op Mars te zetten. Hij zal waarschijnlijk ook een van de eersten zijn om er te sterven.
Astronaut Mark Watney is uitverkoren om als een van de eerste mensen voet op Mars te zetten. Hij zal waarschijnlijk ook een van de eersten zijn om daar te sterven. Nadat een zandstorm hem bijna fataal wordt en de overige bemanning, die ervan overtuigd is dat hij is omgekomen, zich gedwongen ziet de planeet te verlaten, bevindt Watney zich miljoenen kilometers van de rest van de mensheid verwijderd. Hij heeft geen enkele mogelijkheid om een signaal naar de aarde te versturen en zelfs als dat wel mogelijk zou zijn, zouden zijn voorraden opraken lang voordat een reddingsmissie hem zou kunnen bereiken. Bovendien krijgt hij waarschijnlijk niet eens de kans om te verhongeren. De dreiging van het defecte materieel, de vijandige omgeving op Mars of een simpele menselijke fout, kunnen hem eerder fataal worden. Maar Watney vertikt het op te geven. Gedreven door zijn inventiviteit, zijn technische kennis en een hardnekkig weigeren om op te geven probeert hij vastberaden het ene obstakel na het andere te overwinnen. Zal zijn vindingrijkheid genoeg zijn om tegen beter weten in te overleven?

13

Ik, robot

8.1
I, robot
Auteur: Isaac Asimov
1950
Beste science fiction boek jeugd: Ik, robot - Isaac Asimov

Deze bundeling van kortverhalen van de Amerikaanse auteur Isaac Asimov is een van de grote klassiekers van de science fiction literatuur. Zoals uit de titel Ik, robot (I, robot) al blijkt gaan de verhalen allemaal over robots. Aan de hand van de verhalen krijgen we een idee van de evolutie van robots zoals Asimov die zich voorstelt. Alle robots worden ontwikkeld door eenzelfde bedrijf en ze worden steeds intelligenter. Om ervoor te zorgen dat robots nooit een mens schade zouden kunnen berokkenen krijgen ze allemaal de bekende 3 wetten van de robotica van Isaac Asimov ingeprent, met als voornaamste de eerste: 'Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch laten overkomen.' Toch blijft de vrees bestaan dat robotten mensen kunnen schaden. En om die reden zijn er ook robotpsychologen zoals Dr. Susan Calvin die in enkele van de verhalen voorkomt en die als taak heeft uit te zoeken wat robotten brengt tot het stellen van bepaalde daden. Ik, robot bevat erg leuke verhalen om te lezen die soms iets van een detective hebben en zeker ook geschikt voor de jeugd.

Andere bekende boeken van Asimov die de moeite zijn om te lezen zijn bijvoorbeeld de Foundation Trilogy en The Complete Robot, of het wat minder bekende Fantastic Voyage.

Flaptekst

 In deze briljante reeks van negen samenhangende korte verhalen beschrijft Isaac Asimov de geschiedenis van de robots. Uit het eenvoudige begin van Robbie, de robot huisbediende kindermeisje, was een steeds meer geperfectioneerde machine gegroeid, die, in uiterlijk en 'innerlijk' bijna niet meer van de mens te onderscheiden, de mens geholpen had het heelal te veroveren. Tenslotte was de vol maakte robot ontworpen, Stephen Byerley genaamd, die tot eerste Wereld Coördinator was gekozen en de wereld beter bestuurde dan de mens zelf ooit had gekund.

In dit boek wordt de toekomst zichtbaar gemaakt door een kaleidoscoop van spannende en soms benauwende avonturen, die evenwel met een grote dosis weldadige humor zijn gekruid. Ik, robot staat hoog genoteerd op de lijst van meesterwerken uit de SF literatuur.

14

Brave New World

8.0
heerlijke nieuwe wereld
Auteur: Aldous Huxley
1932
Brave New World - Aldous Huxley

Brave New World (in de Nederlandse vertaling Heerlijke nieuwe wereld) van de Brits-Amerikaanse schrijver Aldous Huxley is een dystopische roman over een toekomstige wereld waarin de aarde bijna in zijn geheel een totalitaire staat is, geregeerd door 10 World Controllers die hun basis hebben in enkele van de grootste steden. Het is een wereld waarin mensen worden 'gekweekt' in laboratoria en waarin ze zijn onderverdeeld in 5 klassen, met als hoogst de alfa klasse. Het is een wereld waarin consumptivisme en kapitalisme het hoogste goed zijn en waar een vrije seksuele moraal heerst. Om zich gelukkig te voelen neemt men de drug soma en als ontspanning is er de alomtegenwoordige televisie. Bernard Marx groeit op in deze wereld maar voelt er zich niet thuis, ook al is hij een alfa man.

Een terechte klassieker die niet altijd even makkelijk te lezen is maar die je wel doet nadenken. Voor bijna geen geld als Engelstalig e-book te verkrijgen bij Bol.com.

Flaptekst

De in een verre toekomstgesitueerde wereld waarin seksuele voortplanting is vervangen door de productie van 'baby's in flessen' (bij ons ingeburgerd als in-vitrofertilisatie)is inmiddels in meerdere opzichten profetisch gebleken.

Huxleys denkbeelden vormen een belangrijke bron van inspiratie voor onder anderen de controversiële Franse schrijver Michel Houellebecq, met name voor diens roman Mogelijkheid van een eiland.

15

Een fellere zon

7.9
hedendaagse fantasy en science fiction door een Nederlandse auteur
Auteur: Han van der Vegt
2022
Een fellere zon - fantasy en science fiction

Een fellere zon is leuke historische fantasy en ook science fiction van een nieuwe interessante Nederlandstalige fantasy auteur. Het verhaal is op een originele manier geschreven en speelt zich af in het oude Rome en rond de historische figuur van Julius Caesar, de eerste Romeinse aristocraat die een poging deed om alle macht te grijpen in de oude Romeinse republiek. Hij slaagde daar niet volledig in maar werd vermoord door de andere aristocraten van de Romeinse senaat die zich verzetten tegen de generaal Caesar die probeerde alle macht in Rome voor zichzelf te verzamelen. Het zou uiteindelijk zijn geadopteerde zoon Augustus worden die als eerste alle macht in Rome voor zichzelf wist te winnen door al het geld en aanzien van zijn adoptiefvader aan te wenden om zelf de eerste keizer van Rome te worden. Ons woord keizer is afgeleid van het woord Caesar in de naam van Julius Caesar, een erg succesvolle Romeinse generaal van adel die heel Gallië (het tegenwoordige Frankrijk) maar ook België wist te veroveren. Het was Caesar die heeft gezegd dat van alle Galliërs de Belgen de dappersten waren. Het is van de Romeinse naam Belgae voor de Gallische stam die in het toenmalige gebied van België woonde dat de moderne naam 'België' is afgeleid.

Tegen deze historische achtergrond speelt zich een verhaal af met veel fantasie en verbeelding en allerlei elementen uit de moderne fantasy en science fiction. Han van der Vegt is vooral een dichter en schrijft een boeiend verhaal op een dichterlijke manier.

Dit zegt de flaptekst van het boek:

Tegenstellingen verscheuren Rome. Het gezag van de senaat wordt ondermijnd door rijke magnaten, die meer macht willen. De oude politieke garde wordt bedreigd door een nieuwe lichting, die leunt op het volk. In de beursarena drijven tribunen handel op leven en dood, ter vermaak van het volk maar voor het financiële gewin van de grote bedrijven. In deze explosieve situatie keert Julius Caesar terug. Hij is de held van het volk, de vijand van de senaat en de hoop van magnaten. Hij wil de verkiezingen winnen en de Romeinse politiek veranderen. Hij is populair als bedenker van de implantaten die de Romeinse burgers sinds een aantal jaren in hun hoofd dragen. Daarmee kunnen ze overal met elkaar communiceren en toegang krijgen tot een wereld waarin ze hun fantasieën en illusies uitleven. Maar wat zal Caesar doen als hij de macht heeft?

In deze meeslepende roman heeft Han van der Vegt een bijzondere vorm gekozen door de geschiedenis van Caesar en Rome te vermengen met het heden en de toekomst. Na de aanvankelijke verbazing wordt de lezer meegevoerd in de vertelling, gegrepen door de stijl en de taal.

16

2001 : A Space Odyssey

7.9
A Space Odyssey 1
Auteur: Arthur C. Clark
1968
2001 : A Space Odyssey - Arthur C. Clark

2001 : A Space Odyssey is klassieke science fiction van de Britse auteur Arthur C. Clarke uit 1968. Het verhaal is vrij complex maar de belangrijkste verhaallijn vertelt van een ruimte expeditie, de Discovery One missie, naar Saturnus nadat men in een krater op de maan een zwarte monoliet ontdekt die na opgraving een signaal naar Saturnus stuurt. Op de misie zijn 5 astronauten aanwezig, waarvan 3 in een ruimteslaap. Een artificieel intelligente computer, de Hal 9000 of Hal in het kort, bestuurt het schip en zorgt al snel voor problemen wanneer hij weigert bepaalde opdrachten uit te voeren. Wat volgt is een kat en muis spel tussen de astronauten aan boord en de computer HAL, terwijl het doel van de missie, Saturnus, steeds dichterbij komt. Een spannend en intrigerend boek met een einde dat misschien een beetje gedateerd is en mogelijk niet iedereen meer aanspreekt. Toch is het boek een must read voor de echte science fiction liefhebber, ook als je de film van Stanley Kubrick al gezien hebt.

Het boek heeft ook nog 3 vervolgdelen, waarvan het eerste 2010 is. Ook zeer de moeite is The Collected Stories of Arthur C. Clarke, bijna 1000 pagina's van science fiction verhalen.

Flaptekst

On the moon an enigma is uncovered. So great are the implications that, for the first time, men are sent out deep into the solar system. But, before they can reach their destination, things begin to go wrong, horribly wrong...

17

Silo

7.8
Deel één van de Silo trilogie
Auteur: Hugh Howey
2001-2013
Silo.

Deze succesvolle trilogie van schrijver Hugh Howey speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar een grote groep mensen zich al lang verscholen houdt in een ondergrondse silo van meer dan 140 verdiepingen diep. Omdat de mensen al zo lang de Silo bewonen stellen ze zich hierbij geen vragen meer al is er 1 groot taboe dat hun leven overheerst: naar buiten gaan; het is al bijna een misdaad om hier zelfs over te spreken. Op de bovenste verdieping heeft men via camera's nog altijd een zicht op de wereld buiten. Maar door de vervuilde atmosfeer buiten geven de camera's een steeds slechter beeld, totdat ze nog eens afgekuist worden, iets wat enkel af en toe gebeurt als een misdadiger buiten gezet wordt om dit klusje te klaren en daarna te sterven.

De stabiele situatie in de Silo komt op de helling te staan als sherrif Holston plots aangeeft naar buiten te willen gaan uit vrije wil, drie jaar nadat zijn eigen vrouw werd buiten gezet. Deze actie van een enkel individu zal uiteindelijk grote gevolgen blijken te hebben voor iedereen in de Silo en misschien zelfs leiden tot een opstand, iets wat in het verleden van de Silo nog al is gebeurd maar waar maar weinig informatie is over te vinden.

Silo is een vlot leesbare science fiction thriller waarbij vrij goed uitgewerkte personages het verhaal dragen. De plotafwikkeling is vrij standaard maar blijft voldoende boeien, ook door de verschillende vragen die de personages, maar ook de lezer, zich stellen als het verhaal zich verder ontwikkelt. Het tempo van het verhaal is soms wat te traag maar een degelijke schrijfstijl houdt je toch gevangen in het verhaal. Dat mijn score niet hoger ligt dan 7,5 heeft er vooral mee te maken dat de boeken geen echt grote verrassingen of nieuwigheden te bieden hebben. De boeken zijn (erg) degelijk en zeker het lezen waard, maar er zijn geen elementen in het verhaal die hen echt uit de band doen springen.

Flaptekst Silo

In een geruïneerd en giftig landschap leeft een grote bevolkingsgroep in een gigantische ondergrondse silo. Honderden meters onder de aardoppervlakte wonen de mensen er in een streng gereguleerde maatschappij. Sheriff Holston, jarenlang een trouwe aanhanger van de wetten van de silo, breekt onverwachts het allergrootste taboe: hij wil naar buiten.

Holstons noodlottige beslissing ontketent een reeks drastische gebeurtenissen. Een onwaarschijnlijke kandidaat wordt aangewezen om hem op te vervangen: Juliette Nichols, die alles weet van machinereparatie, maar weinig kennis van de wet heeft. Juliette zal al snel ontdekken hoe gebroken haar wereld eigenlijk is, terwijl de silo wordt geconfronteerd met wat haar bewoners nooit zelfs maar hebben durven fluisteren. Opstand.

Hugh Howey (1975) was scheepsbouwer, dakdekker en boekverkoper voordat hij schrijver werd. Hij woont en werkt in Jupiter, Florida.

'Huwey schreef een bloedstollend, futuristisch verhaal dat een enorme bestseller werd en wist meteen de filmrechten te verkopen. Het zal niet lang duren voor zijn roman in één adem genoemd wordt met The Hunger Games.' The Independent

'Silo wordt wel de sciencefiction-versie van Vijftig tinten grijs genoemd:James doet  beide boeken werden megabestsellers als e-book voordat er een papieren versie van verscheen. Maar de vergelijking met E.L. James doet Hugh Howey onrecht: Howey kan zeer goed schrijven.' The Guardian

'Goed geschreven, spannend en meeslepend. Howey is een meesterlijke verhalenverteller.' The Washington Post

18

The Moon Is a Harsh Mistress

7.8
Maan in opstand
Auteur: Robert A. Heinlein
1966
The Moon Is a Harsh Mistress - Robert A. Heinlein

The Moon is a Harsh Mistress (in het Nederlands Maan in opstand) is een science fiction klassieker van de bekende Amerikaanse auteur van science fiction verhalen Robert A. Heinlein. Het boek vertelt het verhaal van de menselijke kolonie op de maan die in opstand komt tegen de regering van de Aarde. De Amerikaanse lezer ziet in het verhaal natuurlijk direct de parallel met de onafhankelijkheidsoorlog van de Verenigde Staten tegen Engeland en het is natuurlijk niet toevallig dat de meer intelligente en ingenieuze mensen op de maankolonie een heldhaftige strijd leveren tegen een bekrompen aardse regering. Toch is het boek leuk om te lezen als een verhaal dat op zich staat en vertelt van de moedige strijd van een kleine groep mensen tegen de onderdrukking van een grotere staat. Een boek dat ik als kind graag gelezen heb.

Enkele andere werken van de productieve Robert A. Heinlein zijn Starship Troopers, Time Enough for Love en Stranger In A Strange Land.

Flaptekst

In the classic Hugo Award-winning book, a one-armed computer technician, a radical blonde bombshell, an aging academic, and a sentient all-knowing computer lead the lunar population in a revolution against Earth's colonial rule.

19

Robopocalypse

7.7
Al te menselijke robots
Auteur: Daniel H Wilson
2011
Robopocalypse

Robopocalypse is een degelijke maar niet uitzonderlijke science fiction roman van Daniel H Wilson over een robotopstand in de nabije toekomst geleid door de bewuste robot Archos, ook wel gemeenlijk 'Rob' genoemd. In de roman worden een aantal mensen gevolgd die van dichtbij of verderaf de gevolgen van de robotopstand ondervinden om geleidelijk aan verzet te bieden tegen de moordzuchtige robots die door Archos worden ontwikkeld. De karakters van de roman, zoals het hoofdpersonage Cormac ‘het genie’ Wallace worden maar erg oppervlakkig uitgewerkt en gebruiken een gemeenzaam, populair taaltje dat niet echt overtuigend overkomt. Ook de intelligente robots komen, met voorop Archos, niet echt overtuigend over en men kan zich de vraag stellen waarom een expert in Artificiele Intelligentie van nu er niet in slaagt om de robots een eigen, overtuigende stem te geven. Het boek is de hype dus niet echt waard volgens ons, al is het al bij al toch geen slechte en vlot leesbare sf roman voor jong en oud. De filmrechten zijn ondertussen ook verkocht dus niet iedereen volgt mijn wat mindere waardering van het boek; het is dan ook een echte bestseller.

Het vervolg van Robocalyps kan je lezen in Robogenesis.

Flaptekst

Een enkeling valt het op. Zoals een moeder die ziet dat het computergestuurde speelgoed van haar dochter vreemd doet. Maar dan gebeurt het binnen een paar minuten: alle robots komen in opstand en de Robotoorlog is een feit. Zowel groepen als eenlingen strijden overal ter wereld tegen de dreigende ondergang. Plotseling blijkt de mensheid wel degelijk te kunnen samenwerken als het doel duidelijk is: overleven.

20

De triffids komen

7.6
The Day of the Triffids
Auteur: John Wyndham
1951
De triffids komen - John Wyndham

De triffids komen is een science fiction klassieker uit 1951 van de Britse schrijver John Wyndham. Wanneer vanop aarde een prachtige meteorietenregen te zien is gaat zo goed als iedereen kijken, zonder te beseffen dat het een valstrik is van een ras van buitenaardse wezens. Nadien blijkt dat iedereen die naar het spektakel gekeken heeft blind is. Een van de weinige uitzonderingen is Bill Mason die na een operatie met een verband om zijn ogen in het ziekenhuis ligt en niet naar de meteorietenregen kon gaan kijken. Wanneer hij zelf de wikkels van zijn ogen doet merkt hij tot zijn schrik dat hij als enige kan zien in een ziekenhuis en wereld vol blinden. Meer nog: een buitenaards ras van reusachtige wandelende planten is aan een invasie van de wereld begonnen. Ze zijn giftig, kunnen steken, en voeden zich met menselijk vlees. Het is nu aan Mason om het menselijk ras te redden.

Een boeiend, ouderwetse science fiction en horror boek dat nog steeds leuk is om te lezen.

Flaptekst

De triffids hebben de wereld overgenomen. Dit monsterlijke ras van buitenaardse planten kan lopen, praten en een mens vellen met een dodelijke steek. Bill Masen wordt wakker in een ziekenhuis en komt erachter dat hij het einde van de wereld heeft overleefd. De door triffids beheerste wereld waarin hij ontwaakt, gaat zijn ergste nachtmerrie te boven.

Flaptekst Engels

When Bill Masen wakes up blindfolded in hospital there is a bitter irony in his situation. Carefully removing his bandages, he realizes that he is the only person who can see: everyone else, doctors and patients alike, have been blinded by a meteor shower. Now, with civilization in chaos, the triffids - huge, venomous, large-rooted plants able to 'walk', feeding on human flesh - can have their day. 

21

Lucifer's Hammer

7.6
De Hamer van Lucifer
Auteur: Larry Niven
1977
Lucifer's Hammer - Larry Niven

De Hamer van Lucifer, origineel Lucifer's Hammer, van de bekende Amerikaanse science fiction auteur Larry Niven is een spannend boek over de inslag van verschillende stukken van een komeet op Aarde. In het boek ontdekt de amateur-astronoom Tim Hamner een komeet, die ook zijn naam draagt: de komeet Hamner-Brown. Eerst denkt men dat de komeet de Aarde rakelings zal passeren maar dan worden de mensen op de hoogte gebracht van de verschrikkelijke waarheid: grote brokstukken van de komeet zullen de Aarde raken in een ramp zonder voorgaande. De brokstukken raken uiteindelijk de Aarde en veroorzaken zware aardbevingen, mega-tsunami's en vulkaanuitbarstingen op alle breuklijnen. Verder doen de inslagen in zee grote hoeveelheden zeewater verdampen, waardoor de Aarde in wolken wordt gehuld en het wekenlang achter elkaar regent. Na deze ramp zullen de zeldzame overlevenden manieren moeten vinden om te overleven op een planeet die volledig is  veranderd. Een spannend boek dat doet nadenken en dat nog steeds de moeite is om te lezen.

Larry Niven heeft nog meer science fiction klassiekers geschreven in zijn rijke loopbaan. Het bekendse daarvan is Ringworld, het eerste deel van een serie science fiction boeken over de Ringwereld kolonie.

Flaptekst

The gigantic comet had slammed into Earth, forging earthquakes a thousand times too powerful to measure on the Richter scale, tidal waves thousands of feet high. Cities were turned into oceans; oceans turned into steam. It was the beginning of a new Ice Age and the end of civilization. But for the terrified men and women chance had saved, it was also the dawn of a new struggle for survival--a struggle more dangerous and challenging than any they had ever known.

22

The Forever War

7.6
een uitzichtloze oorlog
Auteur: Joe Haldeman
1974
The Forever War - Joe Haldeman

The Forever War is het eerste deel van een science fiction reeks van de Amerikaanse auteur Joe Haldeman. De aanleiding voor het schrijven van dit science fiction boek dat gaat over de toekomstige 'duizendjarige' oorlog van de Aarde met een buitenaards ras zijn de eigen ervaringen van de auteur in de Vietnam oorlog. We volgen de belevenissen van soldaat William Mandella, held tegen wil en dank, en zijn gevechten met de Aardse troepen tegen de onbekende en schijnbaar onoverwinnelijke gevechtstroepen van een buitenaards ras. Die oorlog is al een eeuwigheid aan de gang zonder dat een einde in zicht is. Voor de soldaten aan Aardse kant komt daar nog bij dat zij door de enorm lange reis naar het front elke maand aan het front verschillende eeuwen tijd op Aarde betekent. Hierdoor raken zij vervreemd van de Aardse samenleving. Een vervreemding die er toe leidt dat ze na hun diensttijd toch weer terugkeren naar een uitzichtloze oorlog.

The Forever War is een echte Amerikaanse science fiction klassieker. Een beetje gedateerd maar interessant genoeg om toch nog te lezen, zeker voor wie in oorlog geïnteresseerd is en de rauwe beschrijving van een uitzichtloze oorlog.

Flaptekst

The leaders of Earth have drawn a line in the interstellar sand, despite the fierce opposing alien enemy. Private William Mandella is the reluctant hero in this book and has to fight against this unknowable and unconquerable alien enemy. Propelled through space and time to fight in a thousand-year conflict Private Mandella is willing to do anything that will take him safely home.

Mandella’s greatest fight will be his return home. Due to the time travel every month away from Earth meant several centuries of Earth time. He and his fellow soldiers are having difficulty fitting into a society that had evolved beyond their imagination. There is a huge overpopulation with a widespread unemployment and easy availably of guns. To cease the population homosexuality is large encouraged. These changes alienate Mandella and the other veterans so far that they re-enlist to escape earth once again. Even though the military is a soulless construct where machines are taking over the inability of the human soldier.

23

Vernietiging / Annihilation

7.6
De Southern Reach-trilogie
Auteur: Jeff VanderMeer
2014-2016
Vernietiging

Geen spek voor ieders bek lijkt me deze beetje sci-fi, beetje horror spannende romanreeks van Jeff VanderMeer waar er wordt geprobeerd een bevreemdende, continue wat dreigende sfeer te scheppen. De dreiging van het biologische/organische die soms wel werkt maar die mij persoonlijk toch niet altijd wist te boeien. Het eerste deel van de serie komt voor mij ook wat te onpersoonlijk over, deels ook door het verhaal in de ik-vorm en deels door het gebruik van de onpersoonlijke benamingen als biologe, psychologe en antropologe. Er is een dreigende ondertoon doorheen het ganse verhaal maar bij mij persoonlijk wekte die ook wel wat verveling op.

Nu, ik ben toch begonnen het tweede deel, Autoriteit, te lezen dus het boek lijkt toch te werken ondanks dat het me dus niet altijd evenveel kan boeien. Dat komt mede denk ik door het toch vrij originele karakter en het feit dat je uiteindelijk toch een beter beeld wil krijgen van wat de oorsprong van de dreiging nu eigenlijk is.

Flaptekst

‘Ik ben gek op Vernietiging van Jeff VanderMeer. Doodeng en fascinerend.’ Stephen King

Gebied X is al dertig lang afgesloten van het continent. De eerste expeditie die ernaartoe ging, kwam terug met verhalen over een ongerepte wildernis. Geen enkel lid van de tweede expeditie keerde terug. De leden van de derde expeditie moordden elkaar uit. Van de elfde expeditie kwamen de leden terug als schaduwen van zichzelf en ze stierven enkele maanden later aan een agressieve vorm van kanker. In Vernietiging, het eerste deel van de veelgeprezen Southern Reach-trilogie, reist de lezer mee met de twaalfde expeditie.

De groep bestaat uit vier vrouwen: een antropologe een landmeter, een psychologe en de verteller van het verhaal, een introverte, zeer intelligente biologe. Hun missie is om het terrein in kaart te brengen. Intussen moeten ze ervoor zorgen om niet besmet te raken en het hoofd koel te houden, zeker als ze een mysterieuze topografische afwijking ontdekken Maar het zijn hun eigen geheimen die uiteindelijk hun lot zullen bepalen.

‘Geslaagd, perfect opgebouwd en heerlijk spannend.’ THE NEW YORK TIMES

‘Een meeslepende, duistere en elegante roman.’ LOS ANGELES TIMES

Jeff VanderMeer is een meermaals bekroonde schrijver en redacteur. Zijn werk is in meer dan twintig landen vertaald. VanderMeer schrijft essays voor onder meer The Washington Post, The New York Times Book Review en The Guardian.

24

A clockwork orange

7.4
Boze Jongens
Auteur: Anthony Burgess
1962
A clockwork orange - Anthony Burgess

A clockwork orange van de Britse schrijver Anthony Burgess is een dystopische roman die zich afspeelt in een uitzichtloze wereld. In die wereld volgen we de cynische en gewelddadige Alex die met zijn maatjes een eigen taaltje spreekt. Samen gaan ze vaak op strooptochten, vaak met dodelijke afloop voor hun slachtoffers. Zijn ze niet uit stelen dan zitten ze wel in een melkbar of gebruiken ze verschillende soorten drugs. Alex zelf luistert daarbij al eens graag naar Beethoven. Wanneer de bende opgepakt wordt beslist de staat om hen terug op het goede pad te krijgen. De manier waarop ze dat willen doen is via een mix van visuele hersenspoeling en medicatie, spijtig genoeg voor Alex ook terwijl er muziek van Beethoven speelt. De totaal ontredderde Alex wordt daarna terug op straat losgelaten, niet meer in staat om ook maar enige vorm van geweld te gebruiken. Maar sommige van zijn slachtoffers zijn uit op wraak.

Een intrigerend sciencefiction boek van Burgess dat uiteraard vooral bekend is geworden door de film van Stanley Kubrick, maar dat het zeker verdient om als boek gelezen te worden. Gezien de ouderdom nog verrassend actueel.

Flaptekst

De briljante, hilarische en ontregelende roman over een alarmerend toekomstbeeld en een autoritair en gewelddadig regime. Een klassieker over de bekentenis van de vrije wil en het conflict tussen goed en kwaad. Alex, met zijn voorliefde voor geweld, Beethoven en melk met drugs, is de leider van een in witte pierrotpakken gestoken Droogbende, en vertelt over zijn leven in een eigen taaltje, een mix van Russisch, shakesperiaans, bijbelse taal en kindergebrabbel. Als Alex na een geweldsexplosie wordt gearresteerd, probeert de staat hem te hervormen - maar tegen welke prijs? Stanley Kubricks controversiële filmversie van de roman heeft zijn reputatie bezegeld als een van de meest gewaagde romans van de twintigste eeuw.

25

De cirkel

7.3
The Circle
Auteur: Dave Eggers
2014
De cirkel - Dave Eggers

De cirkel van Dave Eggers is eerlijk gezegd in deze lijst vooral opgenomen omdat hij in zoveel andere sciencefiction lijstjes voorkomt. Het is geen volbloed sciencefiction, daarvoor speelt de roman zich voor mij af in een tijd die toch wat te dicht aanleunt bij de onze, en als boek is het niet zo goed (tenminste, dat is mijn mening, al merk ik dat dat toch ook blijkt uit de waardering die het boek krijgt op verschillende boekverkoop websites). Het is zeker niet het sterkste boek van Dave Eggers, al brengt het wel interessante thema's aan, maar thema's maken nog geen goed verhaal. Ook de gelijknamige film met Tom Hanks die onlangs verscheen is een beetje in hetzelfde bedje ziek.

De Cirkel is de naam van een enorm softwarebedrijf waar de jonge Mae in dienst treedt. Al snel merkt ze dat dat meer is dan een kille organisatie: de werknemers worden niet gezien als robots of nummers maar als individuen. Iedereen maakt deel uit van een grote warme gemeenschap en er wordt heel veel prijs gesteld op deelname aan groepsactiviteiten. Mae heeft niet door wat de lezer wel spoedig begrijpt: de enorme sociale druk, het gebrek aan privacy en het blinde positivisme verhullen een organisatie die met haar geavanceerde mediatechnologie de maatschappij wil gaan beheersen – misschien met de beste bedoelingen, maar toch

Flaptekst

ALLES WAT GEBEURT MOET OPENBAAR ZIJN

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

PRIVACY IS DIEFSTAL

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden - zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

GEHEIMEN ZIJN LEUGENS

De Cirkel is een intelligente, scherpe en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.

WELKOM IN DE CIRKEL

Pagina's