In de ban van de ring

9.0
The Lord of the Rings
Auteur: 
J. R. R. Tolkien
1954–1955
Beste fantasy boek ooit: In de ban van de ring

In de ban van de ring is het klassieke fantasy verhaal van J.R.R. Tolkien dat ondertussen zowat iedereen zal kennen en voor velen is het het beste fantasy boek ooit. Het is het relaas van de tocht van Frodo de hobbit van de Shire waar de hobbits wonen helemaal tot aan het land van Mordor waar Sauron er alles aan doet om zijn ring, zijn ene ring, terug in zijn bezit te krijgen. Het epos is geroemd omwille van zijn originaliteit toen het werd uitgegeven midden jaren vijftig en omwille van de enorme invloed die het heeft gehad op alle latere fantasy.

Voor de moderne lezer nog altijd een leuke en genietbare fantasy serie, ook al is het boek op veel plaatsen vrij afstandelijk geschreven en worden de karakters niet echt diep uitgewerkt. Andere elementen die mogelijk kunnen storen zijn de strijd tussen het voornamelijk witte en mooie goede en het voornamelijk donkere, eerder zwarte en lelijke slechte, de oubollige etherische elfengezangen, de traagheid van de plot en de naïviteit van sommige plotwendingen etc. etc. Maar als je deze dingen aanvaardt als inherent aan het werk biedt In de ban van de Ring uren leesplezier voor jong en oud.

Ook van Tolkien is De hobbit dat voorafgaat aan In de ban van de ring en erg leuk is om te lezen.

Flaptekst De Reisgenoten (deel 1)

De hobbit Frodo heeft de Balingshoek en de magisch ring van zijn oom Bilbo Balings geërfd. Als Gandalf, de tovenaar, op bezoek komt, blijkt de ring gevaarlijker te zijn dan Frodo aanvankelijk ooit had kunnen denken. Duistere krachten zijn ernaar op zoek en als ze de ring vinden kan dit gevolgen hebben voor heel Midden-aarde. Samen met de hobbits Pepijn, Merijn en Sam gaat Frodo op weg naar het Laatste Huiselijke Huis voor beraad over de ring. Onderweg worden ze belaagd door Zwarte Ruiters en sluit de geheimzinnige Stapper zich bij hen aan.

In het Laatste Huiselijke Huis aangekomen, wordt besloten dat de ring vernietigd moet worden in het vuur waarin hij is gesmeed: de Doemberg middenin het duister land Mordor. Het reisgezelschap gaat met Gimli de Dwerg, Legolas de Elf en de mens Boromir van Gondor op weg om hun missie te vervullen. Voor hen ligt een gevaarlijke tocht.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste fantasy boeken

Met 'In de ban van de ring' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'In de ban van de ring' niet het fantasy boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede fantasy boeken en fantasy boeken series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van beste fantasy boeken volwassenen en beste fantasy boeken jeugd. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij de science fiction boeken, horror boeken of onder historische fictie.

Vind je op Besteboeken.be dan nog geen goed fantasy boek om te lezen, dan kan je ook eens kijken op Bestefantasyboeken.com waar je nog meer goede fantasy boeken kan vinden, met ook een lijst van de beste fantasy boeken series. Je vindt er ook een heel uitgebreide sectie van fantasy boeken voor de jeugd, waarbij de nadruk meer nog ligt op nieuwe fantasy boeken en young adult fantasy.