Beste spannende boeken

De top 10 van mijn beste spannende boeken van het moment met regelmatig aanvullingen van de spannendste boeken en echte aanraders en tips binnen het genre. Bekijk ook zeker de lijst van mijn beste fantasy boeken en mijn beste horror boeken.

Deze lijst is nog erg leeg en moet nog verder worden aangevuld. Heb je een tip voor een goed spannend boek of een goede spannende thriller dan kan je hier een suggestie doen.
1

Aasgieren

8.9
Carrion Comfort
Auteur: Dan Simmons
1989
Carrion Comfort

De aasgieren waarnaar in de titel van het boek van Dan Simmons wordt verwezen zijn mensen met buitengewone vermogens die doorheen de loop der tijden de geschiedenis hebben beheerst. Het zijn vampieren van de geest die met hun psychische vermogens mensen kunnen controleren en tegen hun wil de meest vreselijke daden laten begaan. Het verhaal speelt zich af binnen verschillende tijdlijnen, waaronder onder andere de Holocaust, en verbindt de gave ook met het charisma dat verschillende leiders in de geschiedenis van de mens hebben vertoond. Hoofdthema van Carrion Comfort is het geweld dat mensen andere mensen aandoen en de complete dominantie die sommige mensen kunnen hebben over anderen. Een spannend en soms gruwelijk boek dat meesterlijk is geschreven door Dan Simmons en een van de beste horror boeken ooit. Een aanrader.

Andere interessante boeken van Dan Simmons zijn Hyperion, The Terror en Ilium.

Flaptekst Carrion Comfort

Carrion Comfort penetrates the darkest recesses of the 20th century, as one man seeks to justify his belief that a secret society of powerful beings is behind many of the world's most horrific catastrophes. Ranking among the greatest reinventions of the vampire legend, this classic novel explores humanity's attraction to violence and what it means for our future.

2

The Silence of the Lambs

8.7
De schreeuw van het lam
Auteur: Thomas Harris
1988
Beste spannende boek ooit: De schreeuw van het lam

De schreeuw van het lam (The Silence of the Lambs) is een boek van Thomas Harris dat wel iedereen zal kennen, of toch zeker de film Silence of the Lambs met Jodie Foster en Anthony Hopkins. Het is het tweede deel in de befaamde Hannibal serie, na De Rode Draak dat in 1981 verscheen. Een boeiende thriller die een inzicht geeft in de technieken die de FBI gebruikt om seriemoordenaars te catalogiseren (profilen) en op te sporen waarbij het verbaal steekspel tussen agente Clarice Starling en de psychopathische moordenaar en voormalig psychiater dr. Hannibal Lecter je op het topje van je stoel houdt van spanning. De morbide voorliefdes van diezelfde Hannibal Lecter en van de seriemoordenaar Buffalo Bill die nog op vrije voeten is zorgen daarbij voor de nodige portie griezel en gruwel. Een echte pageturner voor volwassenen.

Andere boeken in het Silence of the Lambs universum zijn Red Dragon, Hannibal en Hannibal Rising.

Flaptekst

Met de hulp van dr. Hannibal Lecter, een briljante psychiater én weerzinwekkende moordenaar, opent FBI-agente Clarice Starling de jacht op de seriemoordenaar Buffalo Bill. De cryptische aanwijzingen van Lecter, zowel over Buffalo Bill als over haarzelf, leiden Clarice in een speurtocht die iedere lezer zal ervaren als angstaanjagend en absoluut fascinerend.

3

Helen Grace 1 - Iene Miene Mutte

8.6
De een leeft. De ander sterft. Kies maar...
Auteur: M.J. Arlidge
2016
Helen Grace 1 - Iene Miene Mutte

Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden. Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden...

Een meedogenloze moordenaar ontvoert tweetallen, houdt ze gevangen, hongert ze uit en legt ze een afschuwelijk dilemma voor: doden of gedood worden. De volgende vraag is wie beter af is: de overlevende, met een levensgroot schuldgevoel, of de persoon die het niet overleefd heeft. Politie-inspecteur Helen Grace en haar mensen proberen uit alle macht de psychopaat te doorgronden en te vinden. Hun enige aanknopingspunt zijn de slachtoffers, maar deze lijken lukraak gekozen en de overlevenden zijn zwaar getraumatiseerd. Langzamerhand wordt duidelijk wat er aan de hand zou kunnen zijn. Persoonlijke relaties, corruptie, onverwachte connecties en duistere motieven spelen mee en maken dit tot een zeer spannend verhaal. Goed geschreven, met goede ingrediënten en de juiste dosering daarvan. Vertaling van het Engelse debuut van deze auteur die al een lange carrière had als televisieschrijver voor toonaangevende Engelse crime series als "Silent witness'.

4

Mannen die vrouwen haten

8.5
The Girl with the Dragon Tattoo
Auteur: Stieg Larsson
2005-2007
Mannen die vrouwen haten

Mannen die vrouwen haten ( in het Engels The Girl with the Dragon Tattoo) is het eerste deel van de posthuum gepubliceerde Millennium serie van de Zweedse journalist en auteur Stieg Larsson. In de serie gaat journalist Mikael Blomkvist met de hulp van de twintiger Lisbeth Salander, een vrouwelijke hacker, op zoek naar de verdwenen zestienjarige Harriët Vanger. Samen zullen zij zich dieper en dieper begeven in een wereld van mannen die vrouwen haten.

Wat mij betreft een verdiende bestseller serie die soms wat traag verloopt maar die ondanks dat soms tragere tempo er toch in slaagt om de lezer volledig geïnteresseerd te houden in de plot. In 2015 verscheen een vierde deel in de Millenium serie, Wat ons niet zal doden, geschreven door David Lagercrantz. Het boek stond in 2016 op plaats negen van de best verkochte spannende boeken van dat jaar. Het is ook verkrijgbaar als ebook.

Flaptekst

'Mensen hebben altijd geheimen. Het is alleen de vraag hoe je daarachter komt.' - Lisbeth Salander

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert ...

Mannen die vrouwen haten is het eerste boek in de succesvolle Millennium-reeks met Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander in de hoofdrol.

5

Ik ben Pelgrim

8.5
I am Pilgrim
Auteur: Terry Hayes
2013
Beste spannende boeken: Ik ben Pelgrim

Terry Hayes is een Australische schrijver die ook erg veel succes heeft met het schrijven van film scripts (bijvoorbeeld voor het script van Mad max 2 en 3, maar er zijn er nog veel meer). Zijn bekendste boek is de thriller Ik ben Pelgrim, in het Engels I am Pilgrim. In New York wordt een vermoorde vrouw aangetroffen. Het valt de auteur van een boek over forensisch onderzoek op dat de moordenaar zijn werk gebruikt heeft om identificatie van het slachtoffer te voorkomen. In Jeddah wordt een man onthoofd, reden voor zijn zoon om zich tot de radicale islam te bekeren en een plan uit te denken om de grote vijand (Amerika) een enorme slag toe te brengen. Hiertoe doet hij onderzoek naar virussen, maar bij het testen ervan op gevangenen loopt het niet helemaal volgens plan. De Amerikaanse regering is nu gewaarschuwd voor het gevaar en stuurt zijn beste agent (codenaam Pelgrim, de auteur van het eerdergenoemde forensische boek) om de zoon op te sporen: een race tegen de klok. Mijn naam is Pelgrim heeft een knappe en vakkundig uitgewerkte plot en interessante personages. Een moderne klassieker vol actie en spanning.

Flaptekst

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek. Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkte jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

6

De stilte van de hel

8.5
Smoky Barret serie
Auteur: Cody McFadyen
2008
Beste thrillers en horror boeken: De stilte van de hel

Cody McFadyen is een internationale bestseller auteur van zes thrillers / horror boeken tot nu toe. Vijf van die thrillers zijn gecentreerd rond een FBI-specialiste, Smoky Barrett, die samen met haar team op seriemoordenaars jaagt. De stilte van de hel is een boek uit deze serie, en, zeker in het Nederlandse taalgebied, het meest populaire en best verkochte uit de reeks. Het is ook perfect apart te lezen. Zoals al gezegd in de beschrijving van de auteur gaat het om een thriller, maar dan wel een thriller die door de spanning en de gruwel die beschreven wordt ook zeker tot het horror genre mag gerekend worden. De inventiviteit en gruwel van de moorden die worden beschreven kan zeker bij gevoelige lezers een diepe indruk nalaten. Een intens boek dat een aanrader is voor iedereen die van suspense en griezel houdt. Tegelijk is het ook een erg gevoelig boek dat met veel empathie de gevoelens beschrijft van mensen die trauma's moeten verwerken en van de steun die mensen elkaar daarbij kunnen bieden. De schrijfstijl van de auteur is daarbij degelijk maar niet echt uitzonderlijk te noemen, en de plot is goed uitgewerkt. Ook als ebook te verkrijgen.

FBI-agente Smoky Barrett is een jonge vrouw die de leiding heeft over een speciale eenheid die zich bezighoudt met seriemoordenaars. Smoky is met verlof nadat haar man en haar dochtertje zijn vermoord en zijzelf werd mishandeld door een crimineel die door haar eenheid werd opgespoord. Met hulp van haar psychiater probeert ze deze vreselijke gebeurtenissen te verwerken. Als een goede vriendin van haar op een beestachtige manier wordt vermoord, neemt Smoky de zaak op zich en ontfermt zich over de tienjarige getraumatiseerde dochter van haar vriendin. De moordenaar, die beweert een directe afstammeling van Jack the Ripper te zijn, neemt contact met Smoky op, blijkt een angstwekkende hoeveelheid vertrouwelijke informatie over haar en de leden van haar team te hebben en wil dat de FBI-agenten achter hem aangaan. 

Flaptekst

Smoky Barrett is een jonge, maar ervaren FBI/agente die de leiding heeft over CASMIRC, een speciale eenheid die zich bezighoudt met onderzoek naar seriemoordenaars. Ze is tijdelijk met verlof nadat haar man en dochtertje zijn vermoord door de man achter wie zij aanzat. Met behulp van een psychiater probeert Smoky dit trauma te verwerken, maar ze heeft nog een lange weg te gaan.
Dan wordt het ontzielde lichaam gevonden van Annie, Smoky´s beste vriendin van vroeger. Smoky neemt de moordzaak op zich en ontfermt zich tegelijkertijd over Annies tienjarige dochter Bonnie. Wanneer de moordenaar contact met Smoky opneemt wordt de zaak nog persoonlijker.

7

De Oversteek / The Passage

8.5
The Passage Trilogy
Auteur: Justin Cronin
2010-2016
De Oversteek

Broeierige en originele vampierentrilogie van auteur Justin Cronin. De oversteek is een spannende literaire apocalyptische horror roman voor volwassenen die moeilijk weg te leggen is eens je begint te lezen. Het is een originele en verfrissende variant op het traditionele vampierengenre (denk aan een soort supersterke apen met slagtanden en psychische vermogens) waarbij de zinderende spanning en dreigende atmosfeer nooit verdwijnt tijdens het ganse verhaal.

De serie is tegelijk horror, thriller, science-fiction en een beetje fantasy. Deel twee De Twaalf is ondertussen ook verschenen in het Nederlands, net als deel drie, Stad van spiegels, dat begin januari 2017 is verschenen.

Flaptekst De Oversteek

De zesjarige Amy Harper Belafonte, verlaten door haar moeder, is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen – die besmet zijn met een dodelijk virus – uitbreken. Amy weet met de hulp van een FBI-agent te ontsnappen en samen verschuilen ze zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment.

Honderd jaar later. Een ommuurde kolonie van overlevenden probeert zich staande te houden tegen de aanvallen van de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt er uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden, onder wie een getraumatiseerde man die verliefd op haar wordt. Ze moeten de oversteek maken naar de plaats waar zij vandaan kwam om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken – een geheim met de kracht om de wereld te redden.

8

Ik reis alleen

8.4
een Holger Munch trhiller
Auteur: Samuel Bjørk
2013
Ik reis alleen - Samuel Bjørk

Ik reis alleen is een spannende thriller van de succesvolle Noorse schrijver Samuel Bjørk (een pseudoniem van Frode Sander Øien). Het gaat over de zoektocht van inspecteur Holger Munch en zijn collega Mia Krüger naar een seriemoordenaar die kleine meisjes van 6 jaar oud vermoord en ophangt in bomen met een plakkaatje dat zegt "Ik reis alleen". Ze zijn wanhopig op zoek naar de seriemoordenaar die een spelletje speelt met de politie maar kunnen niet verhinderen dat er vier slachtoffers vallen. Wanneer blijkt dat de seriemoordenaar dreigt om als vijde slahtoffer het kleindochtertje van inspecteur Holger Munch te nemen wordt de speurtocht een persoonlijke zaak, maar misschien is het dat altijd al geweest.

Ik reis alleen is een psychologische thriller waarbij de personages vrij boeiend worden uitgetekend, met name de jonge Mia Krüger die na de dood van haar zus met zelfmoordplannen rondloopt. Daarnaast wordt er ruim de tijd genomen om nevenintriges uit te werken waarbij je als lezer je begint af te vragen hoe ze passen binnen het grotere verhaal. Het boek heeft een goede spanningsboog en als lezer ben je betrokken bij het verhaal en wil je te weten komen hoe het afloopt. Het einde is spannend en goed uitgewerkt maar er is geen moment van 'aha-erlebnis' wanneer blijkt wie de moordenaar is. het is met andere woorden niet zo dat je het gevoel hebt dat er in de loop van het verhaal voldoende aanwijzingen waren om zelf op het spoor van de moordenaar te komen. Dat is een beetje het enige echte minpunt dat ik heb bij de thriller maar ik vind het boek voor de rest zeker een aanrader. Het is goed geschreven ontspannende spannende literatuur, om het zo maar eens te zeggen. Van Samuel Bjørk is verder de doodsvogel verschenen in het Nederlands, ook een Holger Munch thriller. Deel 3, De jongen in de sneeuw wordt verwacht in oktober van dit jaar en kan al gereserveerd worden bij bol.com.

Flaptekst

Ik reis alleen is het razend spannende thrillerfenomeen van de Noorse schrijver Samuel Bjørk, over inspecteur Holger Munch en zijn collega Mia Krüger.

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN.

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk...

Kopen

logo bol.comIk reis alleen - ebook ster voordelig NL E-BOOK <€10
9

De Da Vinci code

8.4
in het spoor van Da Vinci
Auteur: Dan Brown
2003
De Da Vinci code - Dan Brown

De Da Vinci code, het best verkochte boek van Dan Brown, is een spannende en meeslepende thriller die zich afspeelt in Parijs. Kunsthistoricus Robert Langdon wordt in het verhaal verdacht van de moord op de conservator van het Louvre en gaat zelf op zoek naar de dader(s). Om de moordenaar van de conservator op te sporen moet Langdon samen met de agente Sophie Neveu het ene raadsel na het andere oplossen vanuit de wereld van Da Vinci om uiteindelijk het allergrootste geheim van de geschiedenis te kunnen achterhalen. Een spannende thriller met een hoog tempo in een kunsthistorische setting. Op de keper beschouwd is het verhaal echt wel ongeloofwaardig tot en met maar dat kan de pret zeker niet bederven. Leuke lectuur die moeilijk weg te leggen is die is geschreven door een vakman met kennis van zaken.

Andere goede boeken van Dan Brown zijn Het Bernini mysterie, Het juvenalis dilemma en het nieuwe Inferno.

Flaptekst

In Parijs loopt kunsthistoricus Robert Langdon een afspraak met de conservator van het Louvre mis; hij blijkt kort daarvoor te zijn vermoord. Voor de politie is Langdon de belangrijkste verdachte: voordat de man stierf schreef hij namelijk de woorden zoek Robert Langdon op de grond. Geholpen door agente Sophie Neveu maakt Langdon zich uit de voeten. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar het werk van Leonardo Da Vinci. Met Neveu begint hij een speurtocht naar het motief van de moord. Maar de politie en de moordenaar zitten hun op de hielen...

10

The Day Of The Jackal

8.4
De dag van de jakhals
Auteur: Frederick Forsyth
1971
De dag van de jakhals - beste thrillers ooit

The Day of the Jackal (in het Nederlands De dag van de jakhals) van de Britse schrijver Frederick Forsyth is een spannende thriller die vooral gekend is van de verfilming (de oude, niet die met Bruce Willis die niet veel meer met het boek te maken heeft). In het verhaal dat een beetje verteld wordt als een soort fictieve documentaire wordt een meedogenloze en kille huurmoordenaar ingehuurd door de ASO om de franse president Charles De Gaulle uit de weg te ruimen. We volgen enerzijds de voorbereidingen van de huurmoordenaar en zijn tocht door Frankrijk op weg naar zijn doel in Parijs, anderzijds de bijwijlen hopeloos lijkende zoektocht van de Franse politie naar de huurmoordenaar. Het wordt een kat en muis spelletje waarbij de politie de Jakhals dichter en dichter op de huid komt te zitten. De vraag voor de Jakhals is: gaat hij door met zijn opdracht of blaast hij alles af.

Een mengeling tussen een spannende thriller en detective dus die erg goed en een beetje onderkoeld is geschreven door Forsyth. Een thriller ook van de oude stempel waarbij de plot en de waarschijnlijkheid en het realisme van de plot een hoog goed is zodat je je als lezer achteraf niet bedrogen voelt. Voor mij een van de echte aanraders binnen het thriller genre. Gewoonweg leuk om te lezen, meer moet dat niet zijn.

Flaptekst

Generaal Charies de Gaulle was bij leven door velen geliefd, maar ook door velen gehaat. In totaal werden destijds zes komplotten tegen zijn leven gesmeed, waarvan er drie In een daadwerkelijke aanslag uitmondden. De dag van de Jakhals beschrijft een van deze aanslagen op zo'n angstwekkend realistische wijze, dat mlijoenen lezers over de hele wereld zich afvragen of hier een echte samenzwering wordt beschreven.

De dag van de Jakhals volgt nauwgezet de voorbereidingen van de volkomen emotieloze en meedogenloze Engelse huurmoordenaar, aangeduid als de Jakhals, die door de OAS werd benaderd om De Gaulle uit de weg te ruimen. Zijn plannen zijn uiterst gedetailleerd en hij laat werkelijk niets aan het toeval over. De Gaulles laatste uren lijken geteld...

11

Het meisje in het ijs

8.3
Erika Foster 1
Auteur: Robert Bryndza
2018
Erika Foster 1 - Het meisje in het ijs

Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Ondertussen is ook het tweede deel in de Erika Foster serie verschenen De stalker in de nacht. Het derde deel Donker water verschijnt oktober dit jaar.

12

The Godfather

8.3
het ultieme maffia boek
Auteur: Mario Puzo
1972
The Godfather

De Godfather van Mario Puzo is het grandioze maffia epos van 1972 waarin de figuur van peetvader Vito Corleone centraal staat. Het verhaal speelt zich af op een moment waarop er onrust heerst bij de vijf families van de georganiseerde misdaad in New York. Verschillende van de dons van die families willen beginnen met de verkoop van drugs maar peetvader Vito Corleone weigert hiervoor de bescherming te bieden die hij kan regelen via de vele rechters en politiemensen waarop hij invloed kan uitoefenen. Als de andere families er lucht van krijgen dat de oudste zoon van de peetvader Sonny de deal wel genegen is loopt plots het leven van diens vader gevaar. Als plots een nieuwe maffia oorlog uitbarst zal blijken dat een andere zoon, Michael Corleone, die tot dan toe niets met de zaken van zijn familie wilde te maken hebben, een grote rol zal spelen.

Een echte klassieker voor iedereen die van misdaad romans houdt en met een iets minder gesofisticeerd karakter dan de overbekende Godfather film van francis Ford Coppola, al is dat misschien wel waarheidsgetrouwer. Andere boeken van Puzo die ook vertaald zijn zijn De Siciliaan en De Laatste Don.

Flaptekst

De Godfather draait om Don Vito Corleone, de man die sinds de boeken van Mario Puzo en de beroemde Godfather films symbool staat voor de Italiaanse maffia. In De Godfather probeert Don Vito wanhopig de georganiseerde misdaad onder zijn gezag te krijgen- Zijn gezin raakt echter gevaarlijk verwikkeld in de situatie… De Godfather is een kristalheldere tragedie van de Siciliaanse maffia. Een geniale klassieker waarvan wereldwijd al ruim 16 miljoen zijn verkocht.

13

Het kartel

8.2
The Cartel
Auteur: Don Winslow
2015
Het kartel - Don Winslow

Het kartel van de Amerikaanse schrijver Don Winslow uit 2015 wil het epos zijn voor de geschiedenis van de Mexicaanse kartels dat The Godfather was voor de geschiedenis van de Italiaanse maffia na Wereldoorlog Twee. Het omvangrijke boek slaagt daar ten dele in maar heeft zijn tekortkomingen, net zoals The Godfather die overigens heeft. Het is een fictief boek maar veel van de inspiratie is gevonden in de realiteit, ook als het gaat om de gruwelijke scènes van geweld. Met name het hoofdpersonage Adán Barrera is losjes gebaseerd op de figuur van El Chapo Guzmán. Ook veel van de andere personages en hun daden zijn ontleende aan de Mexicaanse geschiedenis en realiteit.

Een aanrader voor wie houdt van een spannend misdaadboek en voor wie interesse heeft in de Mexicanse kartels. Wie meer wil weten over de echte 'El Chapo' leest beter een ander boek. Het kartel kan op zichzelf gelezen worden maar is een vervolg op Winslows eerdere thriller The power of the dog uit 2005, een boek dat niet in het Nederlands is vertaald. Een tip voor wie Het kartel graag gelezen heeft.

 

Flaptekst

Mexico, het afgelopen decennium. Drugskartels verscheuren het land. Journalisten, politici en agenten staan voor een keuze: elke dag in doodsangst leven of je ziel verkopen aan de kartels. Sadistische moordpartijen, corruptie en The War on Drugs zijn voor miljoenen inwoners dagelijkse kost.

Tegen deze achtergrond speelt Het kartel zich af. Adán Barrera, leider van het El Federación-kartel, ontsnapt op spectaculaire wijze uit de gevangenis om zijn imperium weer op te bouwen. Er ontstaat een bloedstollend kat-en-muisspel tussen hem en DEA-agent Art Keller, met wie hij een verleden heeft.

Winslow heeft bijna tien jaar lang onderzoek gedaan naar de werkwijze en ontstaansgeschiedenis van de kartels, waardoor hij op onnavolgbare wijze feiten en fictie weet te mengen. De gebeurtenissen in zijn roman komen dan ook vaak akelig dicht bij de werkelijkheid: slechts twee weken na de verschijning van Het kartel in de Verenigde Staten ontsnapte de beruchte leider van het Sinaloakartel, Joaquín 'El Chapo' Guzmán - naar wie Winslow Adán Barrera modelleerde - op Hollywoodachtige wijze via een tunnel uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis.

14

De meester

8.2
The Strain
Auteur: Guillermo del Toro & Chuck Hogan
2009-2011
De meester

The Strain, in het Nederlands De meester, is een oorspronkelijk driedelige originele vampiertrilogie van regisseur Guillermo del Toro die momenteel ook als tv-serie is verfilmd. Een spannende serie met een originele inkijk op het oude vampierthema die erg vlot wegleest en moeilijk weg te leggen is. Geen literatuur maar onvervalste, ouderwetse suspense in een modern jasje die een echte aanrader is in het genre. De boeken combineren het beste uit het thriller en horror genre tot een unieke romanserie die een blijvende indruk achterlaat, ook door het gebruik van allerlei mythologische en historische elementen die een overtuigend geheel creëren. Een aanrader voor wie eens graag griezelt.

Flaptekst De meester

Na de landing op JFK Airport valt de elektriciteit van een Boeing 777 weg en wordt al het radiocontact verbroken. Aan boord is het donker en dodelijk stil. Hulpdiensten verzamelen zich. In de spierwit uitgelichte romp verschijnt een zwarte streep. Een deur opent zich traag...

Zo begint een escalerende, epische strijd tussen mens en monster van de visionaire regisseur Guillermo del Toro en bestsellerauteur Chuck Hogan. Del Toro balt zijn encyclopedische kennis van bovennatuurlijke verhalen samen. Hij put vrijelijk uit de Bijbel, Oost-Europese folklore en Mesopotamische bronnen en beschrijft met enorme flair niets minder dan het einde van de wereld. Hogan brengt unieke biologische en historische details in en levert een adembenemende pageturner.

'Uitmuntend... goed van tempo en zeer verontrustend. Ik zal het de hemel in prijzen zodra het uitkomt.' Chris Rickert, Joseph-Beth Booksellers, Pennsylvania

Guillermo del Toro (1964) is een van de meest spraakmakende regisseurs van dit moment. Hij regisseerde en schreef onder andere Pan's Labyrinth.
Chuck Hogan is de auteur van Prince of Thieves, dat in 2005 de prestigieuze Hammett Prize won en door Stephen King werd geprezen.

15

Moord in de Oriënt Expres

8.2
een avontuur van Hercule Poirot
Auteur: Agatha Christie
1934
Moord in de Oriënt Expres - Agatha Christie

Moord in de Oriënt Expres van de bekende Britse schrijfster Agatha Christie is een van de beste Hercule Poirot boeken die ze geschreven heeft en ook het meest verfilmde. Het boek is een klassieke whodunit waarin de Belgische detective met de opvallende snor ditmaal een moord moet onderzoeken op de befaamde trein de Oriënt Expres. Slachtoffer van dienst is ditmaal ene Mr. Ratchett die vooraf al tegen Poirot zijn angst uitsprak om te worden vermoord. Poirot vond de man echter niet sympathiek overkomen, maar nu hij dood is voelt de detective met de specifieke maniertjes toch dat het zijn plicht is de moord te onderzoeken. Al vlug blijkt dat Mr. Ratchett niet was wie hij aangaf te zijn, en dat het onderzoek erg ingewikkeld kan worden.

Andere aanraders van Agatha Christie zijn haar eerste boek En toen waren er nog maar... (zonder Poirot), en Hercule Poirot klassiekers zoals Brief van een dode, De moord op Roger Ackroyd en De moordenaar waagt een gok.

Flaptekst

Als Hercule Poirot vanuit Istanbul met de Oriënt-Expres naar Engeland terugkeert, verwacht hij een rustige reis. Maar rond middernacht strandt de trein in de sneeuw en de volgende ochtend blijkt één van de passagiers op een gruwelijke manier te zijn vermoord. Poirot vindt bij het ondervragen van zijn medepassagiers zo veel tegenstrijdige aanwijzingen, dat hij al gauw vermoedt dat dit de meest wonderlijke moordzaak uit zijn carrière zal worden.

16

Conclaaf

8.1
de verkiezing van een paus
Auteur: Robert Harris
2016
Conclaaf - Robert Harris

Conclaaf is de nieuwste thriller van de bekende schrijver Robert Harris. In het boek volgen we de verkiezing van een nieuwe paus op een besloten Conclaaf in het Vaticaan na het overlijden van de vorige paus. We volgen met name Lomelli, kardinaal-deken, en de persoon die die nieuwe verkiezing van de paus in goede banen moet leiden, maar dat gaat niet van een leien dakje. Er zijn verdenkingen tegen bepaalde kandidaten en sommige van hen zullen effectief genoodzaakt zijn om zich uit de race terug te trekken. Er is een onverwachte laatste deelnemer aan het conclaaf, een zachtzinnige bisschop van Irak die door de laatste paus in het geheim bisschop is gemaakt en die op het laatste nippertje toch aanwezig is op het conclaaf en daar de gemoederen fel beroert. Er zijn bomaanslagen in Rome die de beslotenheid van het conclaaf verstoren. Al deze verschillende dingen maken de taak van bisschop Lomelli extra zwaar en leiden zelfs tot een kleine geloofscrisis en verdenkingen naar de laatste paus toe. En dan gebeurt voor Lomelli het ondenkbare: zijn eigen naam begint ook meer en meer op de voorgrond te treden bij de verschillende verkiezingsrondes. Hij probeert zijn mede-bisschoppen af te raden voor hem te stemmen, maar is dat genoeg. Sowieso zal de nieuwe paus niet zijn wie men op voorhand verwachtte. Dat is al duidelijk.

Conclaaf vond ik zelf een erg genietbare thriller in een interessante setting. Het is zeker geen doorsnee thriller, daarvoor is het tempo te langzaam en de sfeer te zeer gericht het psychologisch volgen van het personage Lomelli. Geen boek voor iedereen dus denk ik, maar zelf heb ik het graag gelezen. op den duur ben je echt mee met het verhaal van de stemming en met de vraag wie er nu uiteindelijk zal verkozen worden. Op het einde krijgt het verhaal nog een extra twist die voor mij niet echt nodig was maar die ook geen afbreuk doet aan het boek. een andere bestseller van Harris die ik zelf ook best ok vond is Imperium over Cicero.

Flaptekst

De paus is dood. De deuren van de Sixtijnse Kapel sluiten en volgens de eeuwenoude traditie zullen honderdzeventien kardinalen hun stem moeten uitbrengen in de geheimzinnigste verkiezing ter wereld. De kardinalen zijn allen zeer vrome mannen. Maar ze zijn ook ambitieus en elkaars rivalen. In de volgende tweeënzeventig uur zal een van hen de machtigste spirituele leider op aarde worden.

Al snel wordt duidelijk dat een van de gedoodverfde kanshebbers een groot geheim verbergt. Een geheim dat het voortbestaan van het Vaticaan op het spel kan zetten.

Kopen

logo bol.comConclaaf NL PB <€25   logo bol.comebook ster voordelig NL E-BOOK <€10
logo bol.comConclave EN HC €25   logo bol.comebook EN E-BOOK €10
17

De marathon

8.0
The Long Walk
Auteur: Stephen King
1979
De marathon

De marathon (oorspronkelijk The Long Walk) is een super spannend boek van meesterverteller Stephen King dat gaat over een duivelse loopwedstrijd op het scherpst van de snee. De wedstrijd voor jongeren gaat over 700 kilometer en heeft als belangrijkste regel dat er niet langzamer dan 6 kilometer per uur mag gelopen worden. Doe je dat wel dan krijg je een waarschuwing. Heb je al drie waarschuwingen dan is de volgende waarschuwing definitief: een kogel door het hoofd. In het boek volgen we de wedstrijd van de jongeren van uur tot uur. De angst bij een waarschuwing, de angst wanneer je last krijgt bij krampen, hoe om te gaan met vermoeidheid, hoe reageer je als je ziet dat een van de andere deelnemers wordt neergeschoten ... Een dijk van een thriller die je tot op het eind op het tipje van je stoel houdt en een fascinerende leeservaring.

Het boek werd oorspronkelijk uitgegeven onder het pseudoniem Richard Bachman. Onder datzelfde pseudoniem gaf Stephen King nog onder andere het eveneens zeer goede en spannende science fiction boek The Running Man uit.

Flaptekst

DE MARATHON: de af te leggen afstand is 700 kilometer. 
DE REGELS: Er mag niet langzamer dan 6 km per uur gelopen worden; men moet blijven bewegen; er zal slechts één winnaar zijn. Bij overtreding krijgen de deelnemers drie waarschuwingen. De vierde is de laatste en definitief, de kogel.
DE DEELNEMERS: honderd zorgvuldig geselecteerde jongeren, onder wie de zestienjarige Ray Garraty.
Een gruwelijke afvalrace gaat beginnen.

18

The Enemy

8.0
kinderen versus volwassenen
Auteur: Charlie Higson
2009-2015
The Enemy (Charlie Higson)

The Enemy van Charlie Higson is een zevendelige horrorserie voor de jeugd, maar evengoed voor volwassenen, die zich afspeelt in een London waar alle volwassenen in zombies zijn veranderd. Zombies die dan nog eens verlekkerd zijn op het eten van vlees van jonge kinderen. Veel kinderen sterven al vrij snel maar de overgebleven kinderen (allemaal minder dan 15 jaar) organiseren zich in losse groepjes en vechten terug. In het begin zijn die zombie volwassenen nog vrij traag en slecht of niet georganiseerd maar naarmate de tijd vordert merken enkele van de kinderen dat dit stilaan verandert en dat de vleesetende volwassenen sterker, sneller en slimmer worden. Dat is het teken voor veel kinderen om zich te gaan verenigen in grotere groepen en in beter te verdedigen gebouwen in London. Uiteindelijk zal het komen tot een grote eindstrijd, een veldslag tussen kinderen en mama's en papa's die zijn gelijke niet kent in de geschiedenis. Een strijd op leven en dood. Tegelijkertijd blijft er de hoop dat er een remedie kan gevonden worden tegen het virus dat er voor verantwoordelijk is dat de zombies ontstonden in de eerste plaats.

Een spannende en griezelige serie boeken waarbij verschillende kinderen en groepjes kinderen worden gevolgd in hun strijd tegen de zombies, vaak tot hun dood. Tegelijk ook een ontdekkingstocht door het toeristische London waar de kinderen vaak hun toevlucht nemen in bekende gebouwen zoals het parlement, historisch museum en de Tower. Voor jongeren die al wat kunnen omgaan met griezel en voor volwassenen met een jonge geest. Verschillende elementen die je aandacht blijven houden bij het verhaal zijn knap in de plot verweven. Ik zelf heb alle zeven de boeken dan ook gelezen, al heb je na zeven boeken wel voor lange tijd genoeg van zombies lijkt me. Toch een aanrader, wel enkel in het Engels voorlopig.

Flaptekst

The first unputdownable adventure story in this phenomenal series, from the author of the bestselling Young Bond series and award-winning comedy writer and performer (The Fast Show, Down the Line), Charlie Higson.

They'll chase you.
They'll rip you open.

They'll feed on you . . .

When the sickness came, every parent, policeman, politician - every adult - fell ill. The lucky ones died. The others are crazed, confused and hungry.

Only children under fourteen remain, and they're fighting to survive.

Now there are rumours of a safe place to hide. And so a gang of children begin their quest across London, where all through the city - down alleyways, in deserted houses, underground - the grown-ups lie in wait.

But can they make it there - alive?

19

Kolyma

7.9
The Secret Speech
Auteur: Tom Rob Smith
2009
Kolyma - Tom Rob Smith

Kolyma van de Amerikaanse auteur Tom Rob Smith is het vervolg op het bekende en verfilmde Kind 44 maar kan als roman ook perfect zelfstandig gelezen worden. Het is voor mij ook iets beter geschreven dan Kind 44 wat ook de reden is dat ik Kolyma opneem in deze lijst. Het is een spannend boek waarin Leo Demidov, de officier van de MGB, nu zelf zal geconfronteerd worden met de realiteit van de strafkampen waar hij zelf in het verleden zo veel mensen heen heeft gestuurd en waarin hij nu zelf zal moeten proberen overleven. Het verhaal is spannend, de beschrijving van de kampen is beklemmend maar de plot van het verhaal zelf is op verschillende punten vrij ongeloofwaardig, om niet te zeggen wat fantastisch, wat voor mij wel afbreuk doet aan het realisme waarmee de kampen worden beschreven. Nu, ook bij Kind 44 waren sommige plotwendingen en verhaalelementen vrij vergezocht, wat blijkbaar wel een beetje een kenmerk is van de schrijfstijl van Tom Rob Smith. Het zijn dus geen hyperrealistische thrillers, daarvoor is de verhaallijn wat te ongeloofwaardig, maar de setting is dat wel. Voor mij gaat het dus om thrillers die zeker de moeite van het lezen waard zijn, ook om de psychologische tekening van de hoofdpersonages, maar die ik geen topscore zou geven. De Nederlandztalige vertaling van de boeken is uitstekend dus ik zie geen reden om ze in het Engels te lezen.

Verdere vervolgdelen met verhalen van Leo Demidov zijn Agent 6 en De boerderij

Flaptekst

Sovjet-Unie, 1956. Stalin is dood. Na zijn overlijden ontstaat een maatschappij waarin de ordehandhavers misdadig zijn en de misdadigers onschuldig. Alles raakt in een stroomversnelling als de geheime rede, opgesteld door Stalins opvolger Chroesjtsjov verspreid wordt. Stalin was een tiran en een moordenaar, is de boodschap en er zal veel veranderen in de Sovjet-Unie, is de belofte. Maar niet iedereen is in staat om de dingen die gebeurd zijn te vergeven of te vergeten. Er zijn krachten aan het werk die op een verschrikkelijke wraak uit zijn.

Ook voormalig MGB-officier Leo Demidov wordt geconfronteerd met verontrustende ontwikkelingen. De twee meisjes die zijn vrouw Raisa en hij hebben geadopteerd, hebben hem zijn betrokkenheid bij de moord op hun ouders nog niet vergeven. En ze staan daarin niet alleen.

20

Misery

7.9
de nachtmerrie van een schrijver
Auteur: Stephen King
1987
Misery - Stephen King

Misery is een bekende thriller van veelschrijver Stephen King die ook verfilmd is geworden. Het vertelt van Paul Sheldon, een schrijver die vooral bekend is van zijn populaire boekenserie, Misery. In het laatste boek uit die serie laat hij hoofdpersonage Misery op haar kraambed sterven. Als hij onderweg is met zijn auto breekt er een sneeuwstorm uit, waardoor Sheldon een ongeluk krijgt. Hij raakt zwaar gewond, wordt door een forse vrouw uit zijn autowrak gered en wordt door haar goed verzorgd. Annie is verpleegster geweest en weet daarom goed hoe een gewonde te verzorgen. Annie is een fan van de Misery boeken en vraagt Sheldon of ze zijn manuscript mag lezen. Als Annie leest dat haar geliefde Misery komt te overlijden wordt ze woedend en verplicht ze Sheldon om een alternatief boek te schrijven waarin Misery blijft leven. Al gauw blijkt dat Sheldon de gevangene is van Annie en dat die laatste niet terugdeinst voor marteling als hij niet precies doet wat zij wil. Dat is het begin van een kat en muis spel tussen de schrijver en zijn bewaakster.

Misery is een erg spannend boek en een psychologische thriller van formaat. Alle actie speelt zich bijna allemaal af in een kleine ruimte wat voor een beklemmende sfeer zorgt. King is vooral bekend van zijn horror boeken. Ben je daar in geïnteresseerd dan zijn bijvoorbeeld The Stand en It echte aanraders.

Flaptekst

De nachtmerrie van iedere schrijver! Paul Sheldon wordt op een afgelegen boerderij gegijzeld door de zonderlinge Annie Wilkes, een fan van zijn boeken. Maar Annie kan niet accepteren dat Misery, haar geliefde romanpersonage, is vermoord door haar schepper. 
Annie dwingt Paul zijn heldin weer tot leven te brengen. Paul heeft, gekluisterd aan zijn rolstoel, geen keus. Maar schrijvers beschikken ook over wapens...

Regisseur Rob Reiner maakte van Misery een bloedstollende film met James Caan als Paul Sheldon en Kathy Bates als Annie Wilkes in de hoofdrollen.

Kopen

logo bol.comMisery - Engelstalige paperback EN PB €10   logo bol.comebook ster voordelig EN E-BOOK <€10
21

Silo

7.8
Deel één van de Silo trilogie
Auteur: Hugh Howey
2001-2013
Silo.

Deze succesvolle trilogie van schrijver Hugh Howey speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar een grote groep mensen zich al lang verscholen houdt in een ondergrondse silo van meer dan 140 verdiepingen diep. Omdat de mensen al zo lang de Silo bewonen stellen ze zich hierbij geen vragen meer al is er 1 groot taboe dat hun leven overheerst: naar buiten gaan; het is al bijna een misdaad om hier zelfs over te spreken. Op de bovenste verdieping heeft men via camera's nog altijd een zicht op de wereld buiten. Maar door de vervuilde atmosfeer buiten geven de camera's een steeds slechter beeld, totdat ze nog eens afgekuist worden, iets wat enkel af en toe gebeurt als een misdadiger buiten gezet wordt om dit klusje te klaren en daarna te sterven.

De stabiele situatie in de Silo komt op de helling te staan als sherrif Holston plots aangeeft naar buiten te willen gaan uit vrije wil, drie jaar nadat zijn eigen vrouw werd buiten gezet. Deze actie van een enkel individu zal uiteindelijk grote gevolgen blijken te hebben voor iedereen in de Silo en misschien zelfs leiden tot een opstand, iets wat in het verleden van de Silo nog al is gebeurd maar waar maar weinig informatie is over te vinden.

Silo is een vlot leesbare science fiction thriller waarbij vrij goed uitgewerkte personages het verhaal dragen. De plotafwikkeling is vrij standaard maar blijft voldoende boeien, ook door de verschillende vragen die de personages, maar ook de lezer, zich stellen als het verhaal zich verder ontwikkelt. Het tempo van het verhaal is soms wat te traag maar een degelijke schrijfstijl houdt je toch gevangen in het verhaal. Dat mijn score niet hoger ligt dan 7,5 heeft er vooral mee te maken dat de boeken geen echt grote verrassingen of nieuwigheden te bieden hebben. De boeken zijn (erg) degelijk en zeker het lezen waard, maar er zijn geen elementen in het verhaal die hen echt uit de band doen springen.

Flaptekst Silo

In een geruïneerd en giftig landschap leeft een grote bevolkingsgroep in een gigantische ondergrondse silo. Honderden meters onder de aardoppervlakte wonen de mensen er in een streng gereguleerde maatschappij. Sheriff Holston, jarenlang een trouwe aanhanger van de wetten van de silo, breekt onverwachts het allergrootste taboe: hij wil naar buiten.

Holstons noodlottige beslissing ontketent een reeks drastische gebeurtenissen. Een onwaarschijnlijke kandidaat wordt aangewezen om hem op te vervangen: Juliette Nichols, die alles weet van machinereparatie, maar weinig kennis van de wet heeft. Juliette zal al snel ontdekken hoe gebroken haar wereld eigenlijk is, terwijl de silo wordt geconfronteerd met wat haar bewoners nooit zelfs maar hebben durven fluisteren. Opstand.

Hugh Howey (1975) was scheepsbouwer, dakdekker en boekverkoper voordat hij schrijver werd. Hij woont en werkt in Jupiter, Florida.

'Huwey schreef een bloedstollend, futuristisch verhaal dat een enorme bestseller werd en wist meteen de filmrechten te verkopen. Het zal niet lang duren voor zijn roman in één adem genoemd wordt met The Hunger Games.' The Independent

'Silo wordt wel de sciencefiction-versie van Vijftig tinten grijs genoemd:James doet  beide boeken werden megabestsellers als e-book voordat er een papieren versie van verscheen. Maar de vergelijking met E.L. James doet Hugh Howey onrecht: Howey kan zeer goed schrijven.' The Guardian

'Goed geschreven, spannend en meeslepend. Howey is een meesterlijke verhalenverteller.' The Washington Post

22

De sneeuwman

7.8
Een Harry Mole boek
Auteur: Jo Nesbø
2007
De sneeuwman

Voor mij is De sneeuwman een van de beste, zo niet het beste Harry Mole boek van de Noorse auteur Jo Nesbø in een reeks waarvan momenteel het 11e deel is verschenen. Zoals  alle delen in de reekst gaat het om een vlot geschreven misdaad thriller met in de hoofdrol de stuurse inspecteur Harry Mole die er zo zijn eigen methoden op na houdt om misdadigers op te sporen en die tegelijk worstelt met zijn privé leven. Tegelijk bewonderd en gehaat door zijn collega's en worstelend met een alcohol probleem slaagt hij er toch steeds weer in maar vaak met de nodige moeite om de  moeilijkste zaken op te lossen.

Een genietbare serie met een charismatisch hoofdpersonage. Het enige probleem dat ik zelf heb met de serie is dat er in verschillende boeken na een tijdje een steeds weerkerend patroon valt op te merken waardoor je soms al vrij vroeg weet wie de schuldige zal blijken te zijn. Op de kaft staat 'literaire thriller' maar echt literair zou ik de boeken niet durven te noemen. Ze zijn goed geschreven en vlot leesbaar, maar het is geen literatuur. Maar dat hoeft ook niet. Spannende lectuur is wat mij betreft al meer dan genoeg. Het boek kan zeker ook apart gelezen worden.

Andere goede delen uit de reeks zijn De schim, De roodborst en Het pantserhart. Het nieuwste boek in de reeks dat dit jaar is uitgekomen is De dorst, alweer een uitstekende thriller van Jo Nesbo.

Flaptekst De sneeuwman

Het is november in Oslo en de eerste sneeuw van het jaar is gevallen. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing door het raam naar de sneeuwpop staat te kijken, bemerken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen.

Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door De sneeuwman, een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarbij getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel. Die nacht vlucht Sylvia Ottersen weg door de eerste sneeuw. Ze weet niet waar ze voor op de vlucht is of waar ze naar op weg is.

Flaptekst The Snowman

Internationally acclaimed crime writer Jo Nesbø’s antihero police investigator, Harry Hole, is back: in a bone-chilling thriller that will take Hole to the brink of insanity.

Oslo in November. The first snow of the season has fallen. A boy named Jonas wakes in the night to find his mother gone. Out his window, in the cold moonlight, he sees the snowman that inexplicably appeared in the yard earlier in the day. Around its neck is his mother’s pink scarf.

Hole suspects a link between a menacing letter he’s received and the disappearance of Jonas’s mother—and of perhaps a dozen other women, all of whom went missing on the day of a first snowfall. As his investigation deepens, something else emerges: he is becoming a pawn in an increasingly terrifying game whose rules are devised—and constantly revised—by the killer.

Fiercely suspenseful, its characters brilliantly realized, its atmosphere permeated with evil, The Snowman is the electrifying work of one of the best crime writers of our time.

23

Een volmaakte vendetta

7.8
A Quiet Vendetta
Auteur: R.J. Ellory
2005
Een volmaakte vendetta

Een volmaakte vendetta is het eerste boek dat ik van R.J. Ellory las en dat me er toe aanzette meer van deze auteur te lezen. Een boeiende maffia thriller die het verdiend om 'literair' genoemd te worden en die een heel eigen tempo en opbouw van spanning heeft. Niet altijd even makkelijk te volgen, zeker wanneer je het boek in het Engels leest, maar al bij al zeker de moeite waard. Om dit boek nu het beste maffia boek sinds The Godfather te noemen zoals ik heb gelezen bij een recensent gaat mij meer dan een beetje te ver maar Een volmaakte vendetta biedt wel een nieuw geluid binnen het genre met een sterke nadruk op de psychologische uittekening van de personages. Zoals bij veel van de boeken van R.J. Ellory speelt het verleden van de hoofdpersonages een sterke rol en hoe zij met de herinneringen aan dat verleden omgaan.

Andere boeken van Ellory die ik erg de moeite vond zijn Bekraste zielen en De helden van New York. Het meest bekende boek van Ellory is Een stil geloof in engelen.

Flaptekst Een volmaakte vendetta

Wanneer Catherine Ducane verdwijnt in hartje New Orleans duikt de lokale politie meteen boven op de zaak - het gaat namelijk om de dochter van de gouveneur van Louisiana. Maar algauw neemt de zaak een bizarre wending. Nadat het gruwelijk toegetakelde lijk van Catherines lijfwacht wordt aangetroffen in de kofferbak van een oldsmobile, neemt de ontvoerder contact op met de politie. Hij vraagt niet om losgeld, maar eist een gesprek met Ray Hartmann, een onbeduidende funtionaris van een in Washington gevestigd team dat onderzoek doet naar georganiseerde misdaad.

Hartmann reist af naar het diepe zuiden, terwijl hij zich afvraagt waarom de mysterieuze ontvoerder, een oude Cubaan met de naam Ernesto Perez, juist hem heeft uitgekozen om zijn levensverhaal aan te vertellen. Pas wanneer hj zich realiseert dat Perez een van de meest gevreesde huurmoordenaars is die sinds de jaren vijftig voor de maffia hebben gewerkt, begint hem iets te dagen. Maar tegen de tijd dat de stukjes van de puzzel op hun plaats beginnen te vallen, is het al te laat.

24

Marathon Man

7.8
een goede thriller
Auteur: William Goldman
1974
Marathon Man - William Goldman

Marathon Man is het meest succesvolle boek van de Amerikaanse schrijver William Goldman dat vooral bekend is door de verfilming met Dustin Hoffman en de iconische folterscenes  van de Nazi tandarts uit het boek. Los van het boek is het ook gewoon een goede spionage en samenzweringsthriller met een strak tempo en een eigen manier van vertellen. In het boek wordt de Joodse Thomas Babington "Babe" Levy achtervolgd en gefolterd door de Duitse tandarts uit Auschwitz Dr. Christian Szell en zijn trawanten omdat zij geloven dat de broer van Levy hem op de hoogte heeft gebracht van de diamanten die zij vanuit Paraguay naar Amerika willen smokkelen. Een spannende thriller dus waaruit vooral de martelscenes met de tandartsboor zullen bijblijven.

Flaptekst

One of the most memorably harrowing encounters between a villain and victim is in Goldman's suspense masterpiece "Marathon Man". A seminal thriller of the 20th century, the bestseller will enthrall a whole new generation of readers in the 21st.

25

Vernietiging / Annihilation

7.6
De Southern Reach-trilogie
Auteur: Jeff VanderMeer
2014-2016
Vernietiging

Geen spek voor ieders bek lijkt me deze beetje sci-fi, beetje horror spannende romanreeks van Jeff VanderMeer waar er wordt geprobeerd een bevreemdende, continue wat dreigende sfeer te scheppen. De dreiging van het biologische/organische die soms wel werkt maar die mij persoonlijk toch niet altijd wist te boeien. Het eerste deel van de serie komt voor mij ook wat te onpersoonlijk over, deels ook door het verhaal in de ik-vorm en deels door het gebruik van de onpersoonlijke benamingen als biologe, psychologe en antropologe. Er is een dreigende ondertoon doorheen het ganse verhaal maar bij mij persoonlijk wekte die ook wel wat verveling op.

Nu, ik ben toch begonnen het tweede deel, Autoriteit, te lezen dus het boek lijkt toch te werken ondanks dat het me dus niet altijd evenveel kan boeien. Dat komt mede denk ik door het toch vrij originele karakter en het feit dat je uiteindelijk toch een beter beeld wil krijgen van wat de oorsprong van de dreiging nu eigenlijk is.

Flaptekst

‘Ik ben gek op Vernietiging van Jeff VanderMeer. Doodeng en fascinerend.’ Stephen King

Gebied X is al dertig lang afgesloten van het continent. De eerste expeditie die ernaartoe ging, kwam terug met verhalen over een ongerepte wildernis. Geen enkel lid van de tweede expeditie keerde terug. De leden van de derde expeditie moordden elkaar uit. Van de elfde expeditie kwamen de leden terug als schaduwen van zichzelf en ze stierven enkele maanden later aan een agressieve vorm van kanker. In Vernietiging, het eerste deel van de veelgeprezen Southern Reach-trilogie, reist de lezer mee met de twaalfde expeditie.

De groep bestaat uit vier vrouwen: een antropologe een landmeter, een psychologe en de verteller van het verhaal, een introverte, zeer intelligente biologe. Hun missie is om het terrein in kaart te brengen. Intussen moeten ze ervoor zorgen om niet besmet te raken en het hoofd koel te houden, zeker als ze een mysterieuze topografische afwijking ontdekken Maar het zijn hun eigen geheimen die uiteindelijk hun lot zullen bepalen.

‘Geslaagd, perfect opgebouwd en heerlijk spannend.’ THE NEW YORK TIMES

‘Een meeslepende, duistere en elegante roman.’ LOS ANGELES TIMES

Jeff VanderMeer is een meermaals bekroonde schrijver en redacteur. Zijn werk is in meer dan twintig landen vertaald. VanderMeer schrijft essays voor onder meer The Washington Post, The New York Times Book Review en The Guardian.

Pagina's