Beste historische romans

Een top tien van werken van de beste historische romans van het moment met regelmatig aanvullingen van nieuwe historische fictie. Momenteel is deze lijst een nog een beetje vreemde mix van echte historische romans en historische fictie die meer aanleunt bij fantasy (heldenromans, enkele fantastische elementen, niet zo grote historische correctheid). Binnenkort zullen we deze lijst dan ook splitsen. Bekijk ook zeker eens de lijst van mijn top 10 fantasy boeken en mijn beste science fiction boeken en beste horror boeken.

Deze lijst wordt nog aangevuld. Vind je dat er goede historische fictie ontbreekt dan kan je hier een suggestie doen.
1

De Welwillenden

9.2
Auteur: Jonathan Littell
2019
De Welwillenden - Jonathan Littell

De Welwillenden is het verslag van Max Aue, een SS'er die tot in de hoogste rangen opklimt en minutieus vertelt over de cruciale rol die hij heeft gespeeld bij de Endlösung der Judenfrage. De Welwillenden heeft wereldwijd veel losgemaakt, is bejubeld en vergeleken met Oorlog en vrede van Lev Tolstoj en Claude Lanzmanns Shoah. Een internationale bestseller waarvan alleen al in Frankrijk meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht.

Knappe vertaling van de Franse literaire sensatie van 2006, bekroond met de Prix Goncourt. Het is het Franstalig debuut van een joodse Amerikaan (New York, 1967; van zijn 3e tot zijn 18e in Frankrijk woonachtig). De hoofdpersoon is nu eens een foute Duitser die zijn verhaal vertelt vanuit zijn eigen perspectief als nazi en gehuwde homoseksueel. Deze dr. Maximilien Aue vertelt op bijna 1000 bladzijden minutieus zijn ervaringen als invloedrijk officier van de Sicherheitsdienst (inlichtingendienst) van de SS in heel Europa. Zo ontstaat een controversieel verhaal, dat enerzijds, tijdens massamoorden en etnische zuiveringen ontaardt in een schurkenepos -activiteiten waarvan hijzelf overigens ook onpasselijk wordt-, en anderzijds ontroert door de prachtige beschrijvingen van landschappen (Kaukasus, Oekraine, Pommeren, Antibes), van de beluisterde muziek en van de gelezen literatuur. De documentaire waarde van dit lijvige werk is groot. De dialogen zijn herhaaldelijk diepgaand filosofisch, maar blijven leesbaar en boeiend. Je leest in dit relaas ook eens over de "andere" kant. 

2

Musashi

9.0
het fictionele leven van een echte samoerai
Auteur: Eiji Yoshikawa
1935
Beste samoerai boek ooit: Musashi - Eiji Yoshikawa

Musashi van Eiji Yoshikawa (in het Nederlands Moesasji van Josjikawa) is het zinderende, grotendeels verzonnen verhaal van de echt bestaande samoerai Moesasji en zijn levensdoel om de 'Weg van het Zwaard' te volgen. Het verscheen oorspronkelijk als reeks in een tijdschrift, wat je nog merkt aan de structuur van het verhaal waarbij elk hoofdstuk voor een deel op zichzelf staat. Maar dat maakt ook mee de charme van het boek uit. Het is dus niet geschreven voor een Engels publiek maar een echt Japans boek voor Japanse lezers waarbij het verleden en de traditionele Japanse waarden worden geïdealiseerd tot een rijke weergave van het leven in het 18e eeuwse Japan, met een heel diverse stoet van personages die worden gevolgd. Het is avontuur, filosofie, esthetiek, religie (Boedhisme en Shintoisme) en romantiek in een uniek en erg genietbaar verhaal dat in Japan zelf ook erg populair is en tot veel verfilmingen heeft geleid. Een boek dat bij veel mensen onbekend is maar dat een echte aanrader is, en zeker niet alleen voor liefhebbers van samoerai en krijgskunst. Het eindigt ook op spectaculaire wijze. Een pareltje dat spijtig genoeg niet meer in het Nederlands te verkrijgen is, al ben ik zelf de gelukkige bezitter van een exemplaar. Shogun van James Clavell is misschien wel (bijna) even leuk om te lezen, maar veel minder authentiek waardoor ik toch zeker Moesasji prefereer.

Een ander boek van Josjikawa dat wat minder rijk is en ietsje 'droger' maar nog steeds erg leuk om lezen is Taiko.

Flaptekst

The classic samurai novel about the real exploits of the most famous swordsman.

Miyamoto Musashi was the child of an era when Japan was emerging from decades of civil strife. Lured to the great Battle of Sekigahara in 1600 by the hope of becoming a samurai-without really knowing what it meant-he regains consciousness after the battle to find himself lying defeated, dazed and wounded among thousands of the dead and dying. On his way home, he commits a rash act, becomes a fugitive and brings life in his own village to a standstill-until he is captured by a weaponless Zen monk.

The lovely Otsu, seeing in Musashi her ideal of manliness, frees him from his tortuous punishment, but he is recaptured and imprisoned. During three years of solitary confinement, he delves into the classics of Japan and China. When he is set free again, he rejects the position of samurai and for the next several years pursues his goal relentlessly, looking neither to left nor to right.

Ever so slowly it dawns on him that following the Way of the Sword is not simply a matter of finding a target for his brute strength. Continually striving to perfect his technique, which leads him to a unique style of fighting with two swords simultaneously, he travels far and wide, challenging fighters of many disciplines, taking nature to be his ultimate and severest teacher and undergoing the rigorous training of those who follow the Way. He is supremely successful in his encounters, but in the Art of War he perceives the way of peaceful and prosperous governance and disciplines himself to be a real human being.

He becomes a reluctant hero to a host of people whose lives he has touched and been touched by. And, inevitably, he has to pit his skill against the naked blade of his greatest rival.

3

De winterroos

9.0
In het Londen van het fin-de-siècle zoekt de jonge India Selwyn Jones op geheel eigen wijze haar weg
Auteur: Jennifer Donnelly
2018
De winterroos

Jennifer Donnelly combineert romantiek, historie en spanning op meesterlijke wijze

In het jaar 1900 zijn de straten van het Londense East End allesbehalve geschikt voor een vrouw van goede komaf. Maar als een van de eerste vrouwelijke doktoren is India Selwyn Jones een buitenbeentje. Ze is vastbesloten een kliniek op te zetten in deze arme omgeving waar medische hulp zo hard nodig is.

Hier ontmoet India de keiharde maar onweerstaanbare gangster Sid Malone. Sid is een tegenpool van India's kille verloofde, die het kapitaal van haar familie nodig heeft voor zijn politieke ambitites. Geïntrigeerd door Sids mysterieuze verleden stort India zich in een affaire die haar alles zou kunnen kosten wat haar lief is…

De pers over de boeken van Jennifer Donnelly

"Doordrenkt van romantiek en authentieke details uit de tijdsperiode, zal dit boek alle fans van epische historische fictie enorm aanspreken.' Booklist

"Genieten: zo veel pagina's vol met romantiek, snode plannen, gedetailleerde achtergronden, plottwists en cliffhangers.' Publishers Weekly

"Jennifer Donnelly heeft haar historische huiswerk goed gedaan.' The Washington Post

4

Pilaren van de aarde

8.9
The Pillars of the Earth
Auteur: Ken Follet
1989
Pilaren van de aarde - Ken Follet

Pilaren van de aarde is een lijvig boek van middeleeuwse fictie van de Britse auteur Ken Follet. In het boek vertelt Follet de belevenissen van kathedralen bouwer Tom en zijn familie die in de twaalfde eeuw in het fictieve plaatsje Kingsbridge een nieuwe kathedraal moet bouwen, al is daar niet iedereen een voorstander van. Het is een rijk geschakeerd verhaal waarin verschillende personages in en buiten Kingsbridge worden gevolgd. Alles is historisch vrij accuraat en het boek geeft een goed beeld van het leven in de middeleeuwen. Een groots opgezet drama dat erg boeiend is om te lezen. Het staat daarom ook in heel veel lijstjes van beste historische romans, en terecht. Een verhaal vol boeiende personages dat je al van in het begin meesleurt. Ook verkrijgbaar als ebook.

Een vervolg op Pilaren van de aarde is Brug naar de hemel dat zich 150 jaar later afspeelt. Later dit jaar verschijnt het derde deel in deze uitmuntende serie in het Engels: A Column of Fire. Een boek waar door velen reikhalzend wordt naar uitgekeken.
Het begin van een nieuwe serie van Follet over de Eerste Wereldoorlog is Val der titanen.

Flaptekst

In het Engeland van de twaalfde eeuw trekt meesterbouwer Tom met zijn gezin van stad naar stad op zoek naar werk. Ten einde raad vraagt hij onderdak in de priorij van Kingsbridge. Overste Philip ziet een hemels teken in zijn komst: Tom zou wel eens de man kunnen zijn die de magistrale kathedraal kan bouwen waar Philip altijd van heeft gedroomd. Maar zijn ambities zijn groot, en lang niet iedereen steunt zijn plannen... 

5

Graaf in Moskou

8.9
Auteur: Amor Towles
2019
Graaf in Moskou

Dertig jaar huisarrest in een hotel in postrevolutionair Moskou

In het postrevolutionaire Moskou van 1922 wordt de eigenzinnige graaf Alexander Rostov veroordeeld tot een levenslang huisarrest in het luxueuze Hotel Metropol. Terwijl hij op zijn benauwende zolderkamer zit in plaats van in een weelderige suite, ontvouwen zich buiten de deuren van het hotel enkele van de meest tumultueuze decennia in de Russische geschiedenis.

Vanaf het moment waarop Rostov de achtjarige Nina Koelikova leert kennen, ontdekt hij dat zijn nieuwe wereld veel minder beperkt is dan hij in eerste instantie dacht. Ze verkennen samen alle geheime gangen en krochten van het hotel, en er ontstaat een hechte band.

6

Oorlog en terpentijn

8.8
Auteur: Stefan Hertmans
2015
Oorlog en terpentijn

Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden.

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen – tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans’ jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman. ‘De verste herinnering die ik aan mijn grootvader heb, is die aan het strand van Oostende.’

 

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Voor Bezoekingenkreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1995) en de Paul Snoekprijs (1996). Zijn poëziebundels werden tweemaal genomineerd voor de VSB-poëzieprijs, Muziek voor de overtocht (1995) en Goya als hond (2000). Voor de laatstgenoemde bundel ontving hij de Maurice Gilliamsprijs.

In 2019 krijgt hij voor zijn hele oeuvre de Constantijn Huygens-prijs, de belangrijkste literatuurprijs van de gemeente Den Haag.

7

Het verdriet van België

8.8
een echte Vlaamse klassieker
Auteur: Hugo Claus
1983
Het verdriet van België

Het verdriet van België omspant de periode 1939-1947: vrede, oorlog en vrede. Louis Seynaeve is elf jaar en leerling op een nonneninternaat. Verwarring, hunkering en bedrog vormen zijn jongensjaren in de schoot van een kleurrijke en verbazingwekkende familie. Het Vlaamse leven in deze historische crisisperiode van oorlog, collaboratie en over leven wordt door Hugo Claus in een stroom van groteske en ontroerende verhalen opgeroepen, in een even complexe als meeslepende roman, die het hoofdwerk van zijn oeuvre mag worden genoemd.

In Het verdriet van België beschrijft Claus de jongensjaren van hoofdpersoon Louis Seynaeve, leerling op een nonneninternaat en telg uit een verbazingwekkende en grotesk getekende familie. Verwarring, hunkering en bedrog zijn Louis’ deel en uit alle macht probeert hij duidelijkheid te vinden in de verwarring en leugenachtigheid om hem heen. Alleen door te fantaseren, de werkelijkheid geweld aan te doen, kan hij overleven.

Het verdriet van België kan deels beschouwd worden als een experimentele bildungsroman, gebaseerd op Claus’ eigen jeugd, bestaande uit een stroom van opeenvolgende verhalen. Tevens is het een portret van het Vlaamse leven in de periode 1939 tot 1947 en de crisisachtige politieke verhoudingen in die tijd. Bovenal is het echter een boek over de groezeligheid van de waarneming, de onbetrouwbaarheid, de twijfel, collaboratie en verraad. De fantasie van de hoofdpersoon en de werkelijkheid lopen frequent door elkaar heen; soms wordt de lezer in het ongewisse gehouden waar de grens tussen beide ligt.

De roman is opgebouwd uit twee delen:

  • Het Verdriet bestaat uit 27 genummerde en getitelde korte hoofdstukken. Dit deel is geschreven vanuit het perspectief van Louis en ondertekend in november 1947. Hij schrijft over zichzelf in de hij-vorm en de verleden tijd, al schakelt hij voor sommige fantasiescènes over naar de ik-vorm en de tegenwoordige tijd (vb. hoofdstuk 2).
  • Van België is niet in hoofdstukken opgedeeld en hanteert een wisselend vertelperspectief: personaal voor Louis' persoonlijke belevenissen, alwetend voor de historische gebeurtenissen op de achtergrond, en de ik-vorm voor de ingelaste dagboekfragmenten en brieven.
8

Niemandsland

8.8
de weg der geesten-trilogie 1
Auteur: Pat Barker
1993-1995
Weg der geesten 1 - Niemandsland

In de jaren negentig van de vorige eeuw verschenen van de hand van de Engelse schrijfster Pat Barker drie romans over de Eerste Wereldoorlog. Het eerste deel in de reeks is Niemandsland dat verscheen in 1993 en gaat over een dichter die als gevolg van shellshock, opgedaan in de loopgraven, wordt behandeld in Engeland. In het tweede deel Het oog in de deur uit 1994, staat een officier centraal die aan de ervaringen aan het front een gespleten persoonlijkheid overhoudt. Weg der geesten tenslotte, uit 1995, is de indrukwekkende afsluiting van het drieluik. In een heldere, verhalende stijl geeft de schrijfster in deze trilogie over de Eerste Wereldoorlog een schrijnend beeld van de verschrikkingen van deze 'man tegen man' oorlog en de traumatische gevolgen voor hen die de verschrikkingen van de oorlog overleefden. 

Flaptekst

Het is 1917. In een openbare verklaring neemt Siegfried Sassoon, dichter en officier in het Britse leger, stelling tegen de zinloosheid van de oorlog. Zijn provocerende aanklacht, gericht tot de politici die verantwoordelijk zijn voor de slachtingen aan het front, brengt hem echter niet voor de krijgsraad. Sassoon wordt opgenomen in het militaire hospitaal Craiglockhart, waar het tot een treffen komt tussen hem en dr. Rivers. Niemandsland is het eerste deel van de Weg der geesten-trilogie, Pat Barkers levensechte evocatie van de Eerste Wereldoorlog. De andere twee delen zijn Het oog in de deur (in 1993 bekroond met de Guardian Fiction Prize) en Weg der geesten (bekroond met de Booker Prize 1995).

9

De naam van de roos

8.7
The Name of the Rose
Auteur: Umberto Eco
1980
De naam van de roos - Umberto Eco

De naam van de roos van Umberto Eco is een historische roman die zich afspeelt in een Benedictijner abdij ergens in het begin van de jaren veertienhonderd. De roman heeft de vorm van een detective want Broeder William Baskerville die de abdij komt bezoeken wordt daar geconfronteerd met verschillende mysterieuze moorden die hij van plan is op te lossen. Het is ook duidelijk dat de bibliotheek van de abdij hierbij een belangrijke plaats inneemt. De naam van de roos is een vernuftig geschreven misdaadkroniek vol met interessante historische details, maar daarom niet minder leesbaar en spannend. Een aanrader voor wie dit boek nog niet gelezen heeft.

Andere bekende en goede boeken van Umberto Eco zijn onder andere De slinger van Foucault, Baudolino en De Begraafplaats van Praag.

Flaptekst

Het is de laatste week van november 1327 in een welvarende abdij in het noorden van Italië. Broeder William Baskerville, een geleerde franciscaner monnik uit Engeland, komt als speciaal gezant van de keizer met een delicate diplomatieke opdracht naar Italië. Hij moet een ontmoeting organiseren tussen de van ketterij verdachte franciscanen en afgevaardigden van de paus.
Al spoedig ontwikkelt zijn verblijf in de abdij zich echter tot een tijd vol apocalyptische verschrikkingen: zeven dagen en nachten zijn William en zijn metgezel Adson getuige van de wonderbaarlijkste en voor een abdij hoogst zonderlinge gebeurtenissen. Er worden zeven geheimzinnige misdaden gepleegd, die de muren van de ontoegankelijke, labyrintvormige bibliotheek met bloed besmeuren. Angstige geruchten gaan door de abdij; niet alleen de abt heeft iets te verbergen, overal worden sporen uitgewist.
William, een voormalig inquisiteur, wordt door de onderzoekskoorts bevangen. De ontmaskering van de moordenaar gaat hem veel meer in beslag nemen dan de strijd tussen de keizer en de paus. Hij verzamelt aanwijzingen en ontcijfert manuscripten in geheimtaal. Steeds dieper dringt hij door tot de geheimen van de abdij.
Het valt niet mee deze roman te benoemen. Is het een middeleeuwse kroniek, een detective, een ideologische sleutelroman of een allegorie?
Wie één oog dichtknijpt en in het boek kijkt als in een ver verwijderde spiegel, zal in ieder geval gemakkelijk de monnikskappen en kardinaalsmijters uit de dagen van William verwarren met de moderne tekens van macht.

10

Shogun

8.7
A Novel of Medieval Japan
Auteur: James Clavell
1975
Shogun - James Clavell

Shogun is een boek van James Clavell dat zich afspeelt in het feodale zeventiende eeuwse Japan. Na de dood van de Taiko, de absolute heerser van Japan, is zijn zoon te jong om de macht over te nemen en ontspint zich een machtstrijd tussen de belangrijkste daimyo van het land. In deze gespannen situatie strandt het schip Erasmus van de Engelse loods John Blackthorne op het strand van het dorpje Anjiro in Japan. Anjiro valt onder het leenheerschap van de belangrijkste daimyo van het moment, Toranaga geheten in het boek (in het echt gaat het om Iëjasoe Tokugawa). Blackthorne heeft zijn eigen agende, de strijd tegen de machtige Jezuieten in Japan, maar wordt algauw een vazal van Toranaga waardoor hij mee wordt opgenomen in de strijd van die laatste om Shogun, opperheer van Japan, te worden. Ondertussen wordt Blackthorne verliefd op de lieftallige samoerai vrouwe Mariko, wat de zaken nog meer gecompliceerd maakt. Een spannend boek dat ook erg interessant is vanwege de vele details over het feodale Japan en zijn samoerais. Een aanrader.

Van Clavell verschenen verder nog onder andere Noble House, Tai-Pan en Gai-Jin, die zich allemaal in Azië afspelen.

Flaptekst

An explorer in seventeenth-century Japan, ambitious Englishman Blackthorne encounters the powerful and power-hungry Lord Toranaga and Catholic convert Lady Mariko.

11

Bloemblad van zee

8.7
Auteur: Isabel Allende
2020
Bloemblad van zee

Aan het eind van de gruwelijke Spaanse Burgeroorlog wordt de jonge arts Víctor Dalmau samen met zijn vriendin, de pianiste Roser Bruguera, gedwongen om Barcelona te verlaten en te vluchten naar Frankrijk. Met nog tweeduizend andere Spaanse vluchtelingen gaan ze aan boord van de Winnipeg, een schip dat is gecharterd door de Chileense dichter en consul Pablo Neruda, op weg naar Chili. Tot hun grote verrassing worden ze ontvangen als helden in hun nieuwe thuisland - dat 'langgerekte bloemblad van zee', in de woorden van Neruda. Ze bouwen er een nieuw leven op en worden volwaardige Chilenen. Maar in 1973 gebeurt het onvoorstelbare: er breekt een dictatuur uit en weer moeten Víctor en Roser huis en haard verlaten.

'Bloemblad van zee' is een reis door de twintigste eeuw aan de hand van onvergetelijke personages. Ze ontdekken dat een mens steeds weer aan een nieuw leven kan beginnen. Een prachtige historische roman over ballingschap en liefde.

'Een heftige, mooi geschreven vluchtelingenroman. Allende op haar best.' – NRC

'Isabel Allende verknoopt met meesterhand de grote verhalen van de geschiedenis met de kleine verhalen van mensen die iets van hun leven moeten zien te maken' – Maarten Steenmeijer, De Volkskrant

12

De Winterkoning

8.7
deel 1 van de kronieken van de Krijgsheren
Auteur: Bernard Cornwell
1995-1997
De winterkoning, deel 1 van de kronieken van de Krijgsheren

De Winterkoning, in het Engels The Winter King, is het eerste deel van een Arthur trilogie De kronieken van de Krijgsheren van de bekende auteur van historische fictie Bernard Cornwell. In deze fascinerende serie schrijft Cornwell zijn heel eigen interpretatie van de bekende Arthur mythe met een sterke nadruk op magie, actie en avontuur. Vooral het personage van Merlijn krijgt hier een heel eigen invulling die veel meer geënt is op heidense godsdiensten en meer duistere magie. Het overbekende verhaal van Arthur wordt hier verteld door de monnik Derfel, een gewezen krijger uit de entourage van Uther Pendragon. Cornwell gebruikt delen van de bekende verhalen en laat zoals gebruikelijk andere voor wat ze zijn. De invalshoek is die van Mordred en Nimue, traditioneel vijanden van Arthur, die hier een eigen reliëf krijgen. Cornwell vertelt smakelijk en maakt er een geloofwaardige en spannende vertelling van. Hij kiest voor de oudere benadering van Arthur, voor de troubadour-romantiek en weet een heel aardige indruk van authenticiteit te wekken. Het si niet voor niets dat Cornwell deze boeken tot zijn favoriete verklaard. Het is heel originele en spannende lectuur binnen een wereld van strijd, romantiek en de botsing tussen religies. Een heel grote aanrader.

Flaptekst The Winter King

From Bernard Cornwell, the creator of the No. 1 bestselling Sharpe novels. In the Dark Ages, a legendary warrior arises to unite a divided land ...Uther, the High King of Britain, is dead. His only heir is the infant Mordred. Yet each of the country's lesser kings seek to claim the crown for themselves. While they squabble and spoil for war, a host of Saxon armies gather, preparing for invasion. But no one has counted on the fearsome warlord Arthur. Handed power by Merlin and pursuing a doomed romance with the beautiful Guinevere, Arthur knows he will struggle to unite the country - let alone hold back the Saxon enemy at the gates. Yet destiny awaits him ...The first of Bernard Cornwell's Warlord Chronicles, The Winter King is a brilliant retelling of the Arthurian legend, combining myth, history and thrilling battlefield action.

'Of all the books I have written these are my favourites' Bernard Cornwell

'Spellbinding realism' The Times

13

Ik, Claudius

8.7
het leven van een Romeinse kijzer
Auteur: Robert Graves
1934
Beste historische romans: Ik, Claudius van Robert Graves

Ik, Claudius (oorspronkelijk I, Claudius) van de Engelse schrijver Robert Graves vertelt over het turbulente leven van de Romeinse keizer Claudius in de vorm van een fictieve autobiografie van Claudius zelf. Gebaseerd op historische bronnen maar natuurlijk ook verrijkt en op sommige plaatsen biedt het toch een mooie inkijk in hoe het er in die tijd aan het Romeinse hof had kunnen aan toegaan. En Claudius is natuurlijk het perfecte onderwerp om een boeiend verhaal te kunnen schrijven. Bespot maar gedoogd door zijn voorganger, de 'gekke' en wrede Caligula (als we de bronnen mogen geloven), kreupel, meer geïnteresseerd in de Romeinse geschiedenis dan zijn eigen carrière, maar uiteindelijk tegen wil en dank keizer geworden na de dood van Caligula. Als we sommige verhalen mogen geloven werd hij door de Praetoriaanse garde, die zijn neef Caligula had vermoord, achter een gordijn in het keizerlijk paleis aangetroffen en prompt tot keizer uitgeroepen. Op zich ook niet zo vreemd natuurlijk als een van de weinigen die nog overbleven van de bloedlijn van de eerste keizer Augustus.

En het leven van Claudius blijft ook daarna boeiend. Een turbulent amoureus leven, verraad en intrige, maar, zo zijn historici het toch ook grotendeels eens, een goed bestuurder die het Romeins burgerschap verder uitbreidde en die de senaat openstelde voor meer niet-Romeinen. Zelf militair onkundig werd hij toch uitgeroepen als de verover van Britannia nadat zijn legioenen daar overwinningen haalden. Zijn laatste vrouw (en nicht want dochter van zijn broer, de populaire Germanicus) Agrippina zal Claudius uiteindelijk overhalen zijn eigen zoon Britannicus te passeren voor de troon en haar zoon, de later zo beruchte keizer Nero, daarvoor te kiezen.

Robert Graves vertelt dit hele verhaal met veel verve. Een echte aanrader om te lezen maar niet meer te verkrijgen in het Nederlands als ik me niet vergis.

Flaptekst

Claudius de stotteraar, het enfant terrible dat de traditie en de conventie trotseerde, werd door zijn familie verre gehouden van staatszaken. Toen hij na Caligula's dood door de garde tot keizer werd uitgeroepen, was hijzelf nog het meest verbaasd. Maar Claudius bleek een man met grote gaven: hij ontpopte zich als een uitmuntende regent en een boeiende verteller: scherp, humoristisch en vol zelfspot ontleedt hij de Romeinse samenleving en zijn eigen rol daarin.

Met Ik, Claudius leverde Robert Graves een zelden geëvenaarde prestatie: het toegankelijk maken van het verleden in de vorm van een plausibel, opwindend en goed verteld verhaal. Hij brengt de antieke oudheid tot leven door zich niet op de helden en veldslagen te richten, maar op de mensen en de emoties, de liefde en de lust – de ware drijfveren van de macht.

14

Lancelot

8.6
Geliefd en gehaat. Bewonderd en gevreesd. Verlaten, maar niet vergeten. Hij is Lancelot.
Auteur: Giles Kristian
2019
Lancelot - Gilles Kristian

"Een prachtige, rijke hervertelling van de legende van koning Arthur.' The Times

Voor de fans van George R.R. Martin, Conn Iggulden en Diana Gabaldon

Koning Uther Pendragon is stervende, en zijn vijanden naderen de Engelse grens met rasse schreden. In dit land vol onzekerheid vlucht de jonge Lancelot weg van alle vuur, moord en verraad. Met als gezelschap enkel een norse havik en zijn herinneringen, begint hij aan een lange reis. Onderweg ontmoet hij de wilde, trotse en betoverend mooie Guinevere, en Arthur, krijger, leider en een baken van hoop voor de bevolking.

Het zijn duistere tijden. Tijden van strijd en bloed, waarin zelfs vriendschap en liefde gedoemd lijken te falen. Tijden waarin verraad en jaloezie de harten van de mensen beheersen, en het lot van Engeland op het spel staat. Maar de jongen die zijn huis verliet met niets dan een vogel en een verlangen naar wraak, wordt met de dag krachtiger…

15

De bekeerlinge

8.6
Auteur: Stefan Hertmans
2016
De bekeerlinge

Stefan Hertmans (geboren 1951) schrijft romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. Hij ontving al verschillende prijzen, waaronder in 1995 de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). De bekeerlinge uit 2016 is een op ware gebeurtenissen berustende roman die geschreven is vanuit het standpunt van de verteller. In het boek weeft hij op ingenieuze wijze heden en verleden door elkaar. Erg knap geschreven en een uitstekend gedocumenteerd dramatisch verhaal dat veel lezers zal weten te bekoren. In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een Jodenvervolging en een verborgen schat gesproken. Aan het einde van de negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.

Een knappe historische roman en terechte bestseller, ook verkrijgbaar als ebook. De meest recente roman van Stefan Hertmans is de eveneens uitstekende roman Oorlog en terpentijn.

Flaptekst

In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een Jodenvervolging en een verborgen schat gesproken. Aan het einde van de negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.

Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp, waar hij sinds decennia thuis is.

16

De druiven der gramschap

8.5
The Grapes of Wrath
Auteur: John Steinbeck
1939
De druiven der gramschap - John Steinbeck

De Amerikaanse schrijver John Steinbeck is de winnaar van de Nobelprijs Literatuur 1962. Hij kwam zelf uit de sociale middenklasse. Zijn bekende roman De druiven der gramschap (oorspronkelijk The Grapes of Wrath) speelt zich af tijdens de Grote Depressie, de periode van grote werkloosheid in de Verenigde Staten als gevolg van de val van de beurs van Wall Street in  het crisisjaar1929. In de zuidwestelijke staten (Oklahoma, Kansas en Arkansas) had je toen ook het klimatologische fenomeen van de zogeheten Dust Bowl : een periode van grote droogte waarbij er gedurende jaren bijna geen neerslag viel en de vruchtabre bovengrond met de wind werd meegevoerd als stof. Honderdduizenden mensen moesten daardoor noodgedwongen hun land verlaten. De hoofdpersonen in het boek zijn de leden van de familie Joad uit Oklahoma. Ze zijn pachtboeren. Door de grote droogte zijn ze gedwongen om Oklahoma te verlaten. Met een truck verlaten ze Oklahoma en rijden duizenden kilometers over de befaamde Route 66 naar Californië, waar het naar zeggen veel beter is. Maar net als vele anderen merken ze dat de droom van Californië niet meer is dan dat, een droom die niet overeenkomt met de harde realiteit. Een knap geschreven boek dat vertelt over hoe mensen hun waardigheid kunnen behouden in de moeilijkste omstandigheden. Een ander heel bekend boek van John Steinbeck is natuurlijk Of Mice and Men.

Flaptekst

Schokkend en controversieel was John Steinbecks klassieke meesterwerk 'De druiven der gramschap' toen het in 1939 verscheen en Amerika ineens met zijn eigen zelfkant confronteerde. Tegen de achtergrond van het kurkdroge Oklahoma en het Californische migrantenleven volgen we de familie Joad, die, net als duizenden andere kleine boeren en landarbeiders in de jaren dertig, gedwongen is naar het Westen te vertrekken op zoek naar het beloofde land - en in ieder geval naar werk. Hun verhaal is er een van valse hoop, onmogelijk verlangen en dromen die in duigen vallen. Toch weet Steinbeck hun strijd zó intens menselijk, groots en met een geweldige morele visie te beschrijven, dat 'De druiven der gramschap' een lofzang op het uithoudingsvermogen en de waardigheid van de menselijke geest is.

17

Val der titanen

8.5
Century-trilogie deel 1
Auteur: Ken Follett
210-2014
Val der titanen-Century trilogie 1

De Engelse schrijver Ken Follet staat nog hoger in deze lijst met zijn Pilaren van de Aarde over een familie van middeleeuwse kathedralen bouwers, maar hij heeft ook nog andere uitstekende historische romans geschreven. Zo is er ook zijn Century trilogie die zich afspeelt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en waarvan het eerste deel Val der titanen is, in het Engels Fall of Giants. Aan de hand van vier families vertelt Follet over de onderdrukking van arbeiders en de opstand van arbeiders tegen de heersende klasse, sociale verhoudingen die onder druk komen te staan, de Eerste Wereldoorlog en vooral wat die betekende voor de gewone soldaten, en ten slotte over het vrouwenkiesrecht. Het verhaal speelt zich afwisselend af in Engeland, Duitsland, Rusland en Amerika. Onderling hebben de families op verschillende manieren met elkaar te maken, door arbeidsverhoudingen, familiebanden of huwelijken. Ken Follet is erin geslaagd een bijzonder boeiend verhaal te maken met oog voor details, zoals het werk in de mijnen in Wales en het harde leven van boeren voor en tijdens de Russische revolutie. Voorin is een lijst personages per land opgenomen. Een geweldige leeservaring!

Flaptekst

Tegen de achtergrond van oorlogen, burgerprotesten, politieke schandalen en maatschappelijke onrust proberen drie generaties uit vijf families hun weg te vinden. In de indrukwekkende Century-trilogie verweeft Ken Follett op ingenieuze wijze het lot van deze heel verschillende mensen, die ieder op hun eigen manier vechten voor het recht om te leven en lief te hebben.

18

De theeroos

8.5
Londen, 1888. Door een dramatische gebeurtenis staat Fiona's leven opeens volledig op zijn kop
Auteur: Jennifer Donnelly
2018
De theeroos. Londen, 1888. Door een dramatische gebeurtenis staat Fiona's leven opeens volledig op zijn kop

Jennifer Donnelly combineert romantiek, historie en spanning op meesterlijke wijze

Londen, 1888. Fiona Finnegan woont in een van de armoedige steegjes van East End, waar overdag kinderen spelen en 's nachts dieven, prostituees en dromers rondhangen. Ze werkt net als haar vader in de theefabriek van William Burton en droomt ervan om ooit samen met haar grote liefde Joe Bristow een eigen theewinkeltje te kunnen openen.

Fiona's leven staat op z'n kop als haar vader door een onverklaarbaar ongeluk in de fabriek sterft. Fiona vermoedt dat er opzet in het spel is en dat ook zij gevaar loopt. Ze vlucht naar New York en werkt zich daar op naar de top van de Manhattanse theehandel. Ondanks haar succes kan ze het verleden echter niet laten rusten. Ze keert terug naar Londen voor een gevaarlijke confrontatie met de man die de dood van haar vader op zijn geweten heeft…

Lijvige roman, onderverdeeld in drie delen, spelend in Londen op het eind van de 19e eeuw. De jonge Fiona leeft in een sloppenwijk, maar ze is vast van plan zich hier uit te werken en samen met haar vriendje een grote onderneming op te zetten. Helaas, het lot beslist anders, ze drijven uit elkaar en deze sterke vrouw heeft een lange weg te gaan voor haar dromen toch werkelijkheid worden. Het verhaal is goed gebed in de historische context; ook de sfeer van Londen uit die tijd komt goed uit de verf. Boeiend maar zonder veel diepgang. Gebonden uitgave, kleine druk.

19

Oorlog en vrede

8.5
'een van de langste romans ooit'
Auteur: Leo Tolstoj
1865
Oorlog en vrede - Leo Tolstoj

Oorlog en vrede van de Russische schrijver Leo Tolstoj (of meer correct Lev Tolstoj) is een historische roman die de oorlog van Rusland tegen het Frankrijk van Napoleon beschrijft (1805-1814) door de levens van vijf adelijke Russiche families te volgen. Hierbij wordt er afgewisseld tussen het dagelijkse leven van de leden van de vijf families en uitvoerige beschrijvingen van veldslagen die Tolstoj zo nauwkeurig mogelijk probeert weer te geven. In de langere versie van het boek heb je verder veel uitgebreide analyses van de politieke situatie en van de veldslagen die voor de gewone lezer niet per se interessant zijn maar die niet onoverkomelijk zijn om van het boek te genieten. Oorlog en vrede is een van de grote klassieke romans die je moet gelezen hebben, zeker als je geïnteresseerd bent in Rusland. Het is een heel ander soort van roman dan wat bijvoorbeeld Dostojewski heeft geschreven, en op het eerste gezicht misschien minder relevant nog voor de moderne lezer, maar op zijn eigen manier geeft ook Tolstoj een indringend beeld van Rusland in de negentiende eeuw dat voor mij aanvullend is op wat Dostojewski of anderen schrijven. Sowieso een aanrader, zeker ook voor wie gewoon een goede historische roman wil lezen.

Een ander overbekend werk van Tolstoj is natuurlijk Anna Karenina, maar ik geef toch zelf echt de voorkeur aan Oorlog en vrede.

Flaptekst

In 2005 verscheen een vroege editie van Tolstojs 'Oorlog en vrede', de zogenaamde oerversie*, die de auteur had afgesloten in 1866. Later heeft Tolstoj toch nog enkele honderden pagina's aan die versie toegevoegd, waaronder zijn uitvoerige commentaar op de geschiedenis, die volgens hem niet wordt bepaald door grote mannen, maar door de wil van de massa. De definitieve editie van 'Oorlog en vrede' was reeds opgenomen in Van Oorschots Russische Bibliotheek, maar verscheen in 2006 (toen in twee delen) in een fraaie nieuwe vertaling van Yolanda Bloemen en Marja Wiebes. De vertaling werd inmiddels bekroond met de Martinus Nijhoffprijs 2008. Het boek is verder voorzien van van een lijst van personages en historische personen, landkaarten, een korte inhoud van de hoofdstukken en aantekeningen. Een vorstelijke uitgave van een van de allergrootste romans van de wereldliteratuur, die nog steeds buitengewoon leesbaar is door de superieure stijl en onnavolgbare beschrijving van personages, veldslagen, historische gebeurtenissen en familieleven.

20

De tatoeëerder van Auschwitz

8.5
Het verhaal van de uitzonderlijke liefde tussen 32407 en 4562
Auteur: Heather Morris
2019
De tatoeëerder van Auschwitz

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De ss-offi cieren benoemen hem tot 'Tätowierer', tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is
hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902.

Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar.

Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita's dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen. 'De tatoeëerder van Auschwitz' toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden.

21

Stilte

8.4
Silence
Auteur: Shusaku Endo
1966
Beste historische romans: Stilte door Shusaku Endo

Shusaku Endo was een Japans schrijver. Hij wordt gezien als een van de grootste Japanse schrijvers uit de ‘derde generatie' van na de Tweede Wereldoorlog. Endo was rooms katholiek, eerder een uitzondering in Japan, en in zijn werken zijn veel referenties naar zijngeloof terug te vinden, zo ook in zijn bekendste historische roman Stilte, die onlangs verfilmd werd door Martin Scorcese. dat is ook de reden dat het boek, en terecht, terug in de belangtelling is gekomen. Stilte is een op historische feiten gebaseerde roman die zich hoofdzakelijk afspeelt in het Japan van rond 1640. Twee Portugese missionarissen proberen om de weinige christenen, die nog in Japan zijn overgebleven na de massale vervolgingen en na het instellen van de doodstraf op het aanhangen van het christendom, te helpen bij het in stand houden en het verspreiden van hun geloof. Een en ander loopt op echter op een mislukking uit, en de Japanse gelovigen die de missionarissen helpen worden daarvan het slachtoffer. Ook voor de missionarissen wordt het erg moeilijk. Zij worden uiteindelijk alletwee gevat door de Japanse autoriteiten en gemarteld. En ondertussen blijft hun god zwijgen, vandaar ook de titel van het boek: Stilte. 

Flaptekst

'Stilte' is het aangrijpende meesterwerk van de Japanse schrijver Shusaku Endo en is verfilmd als 'Silence' door regisseur Martin Scorsese met Liam Neeson en Andrew Garfield in de hoofdrol. In 1638 vertrekt de jonge Portugese priester Sebastian Rodrigo naar Japan, om daar te helpen bij het verspreiden van de katholieke leer. Hij weet dat hem een zware taak wacht: de Japanse machthebbers keren zich de laatste jaren steeds feller tegen de christenen. Ze worden opgejaagd, gedwongen hun geloof te verloochenen, gemarteld en gedood. Waar de jonge priester echter niet op voorbereid is, is dat zijn eigen geloof zwaar op de proef wordt gesteld. Want als de mensen die hij wil helpen, vanwege zijn overtuiging de dood vinden - wat is dan de zin van zijn komst naar dit vijandige land? En waarom heeft zijn grote voorbeeld, priester Ferreira, hun orde verraden? Erger nog: waarom lijkt God in alle talen te zwijgen?

22

Wilde zwanen

8.4
Drie dochters van China
Auteur: Jung Chang
1991
Wilde zwanen - Drie dochters van China - Jung Chang

Jung Chang (1952) is een Chinese schrijfster. Ze werd geboren als dochter van leden van de Communistische Partij van China. Tijdens de Culturele Revolutie werden haar ouders allebei opgepakt en werd Chang zelf naar het platteland gestuurd. Na de Culturele Revolutie ging ze in 1978 naar Engeland en studeerde er taalwetenschap aan de Universiteit van York, waar ze in 1982 promoveerde. Sindsdien woont Jung Chang in het Verenigd Koninkrijk. Ze schrijft dan ook in het Engels. Als schrijfster kreeg ze internationale bekendheid door haar boek Wild swans. Three daughters of China in1991.

In Wilde Zwanen beschrijft Jung Chang het leven van haar grootmoeder (als vijftienjarige een van de concubines van een van de krijgsheren die toen over China heersten), haar moeder (een hoge partijfunctionaris, maar bij het begin van de Culturele Revolutie ten val gebracht en verbannen) en tenslotte van haarzelf. Chang werd in haar jeugd opgevoed in een fel communistisch gezin, had tot 1974 een goddelijke verering voor Mao, leed honger en moest als zeventienjarige dwangarbeid verrichten op het platteland. Doorheen het boek krijgt de lezer een idee van de woelige geschiedenis van China in de twintigste eeuw, waarbij de nadruk vooral ligt op de Culturele Revolutie (1966-1976) en de gruwelen die er toen in de naam van een betere maatschappij gebeurden. Het is een knap geschreven boek dat een breed publiek kan aanspreken. Een historische les in romanvorm die ik zelf graag gelezen heb en zeker aan te raden is voor mensen met interesse in China. Een ander knap boek van Chang is De keizerin.

 

Flaptekst

Het verschijnen van Wilde zwanen markeerde een van de grootste uitgeefsuccessen van de afgelopen decennia. Na een wat langzame start bracht de liefdesverklaring van Rudy Kousbroek in NRC Handelsblad daar verandering in, en sindsdien is het boek tientallen malen herdrukt. Wilde zwanen verscheen in 1992 in het Nederlands en wereldwijd werden er meer dan 10 miljoen exemplaren van verkocht. Het is daarmee het best verkochte boek dat ooit over China verscheen. Het geeft een panoramische visie van drie vrouwen op een complexe samenleving in de vorm van prachtige memoires, intieme portretten en een meeslepende kroniek van het twintigste-eeuwse China. Ondanks de haast onvoorstelbare gruwelen die Jung Chang en haar familie zijn overkomen, is Wilde zwanen een indrukwekkende getuigenis van optimistisch geloof in een rechtvaardige samen­leving met gelijke rechten en kansen voor iedereen.

23

De jongen in de gestreepte pyjama

8.3
The Boy in the Striped Pyjamas
Auteur: John Boyne
2006
De jongen in de gestreepte pyjama

John Boyne is een Ierse schrijver en journalist. Zijn roman De jongen in de gestreepte pyjama (oorspronkelijke titel The Boy in the Striped Pyjamas) werd wereldwijd een bestseller en won diverse literaire prijzen. Het boek werd daarna ook succesvol verfilmd. Ook de romans die hij daarna schreef, waaronder en De witte veer en De jongen op de berg, werden zeer goed ontvangen. In De jongen in de gestreepte pyjama verhuist de Duitse Bruno in 1943 met zijn familie naar 'Oudwis', een vreemde plaats waar niet ver van hun huis mensen in gestreepte pyjama's achter een hek wonen. Bruno snapt er niets van. Hij gaat op onderzoek uit en sluit vriendschap met Shmuel, die aan de andere kant van het hek woont. In deze roman voor jongeren/volwassenen worden de jodenvervolging en de vernietigingskampen vanuit een verrassend standpunt bekeken: dat van een kind dat weliswaar een militair als vader heeft, maar van de gruwelen van het concentratiekamp niets begrijpt. Door Bruno's onschuldige vragen en het geweld en de verschrikking die de auteur met minimale woorden suggereert, wordt het boek nog indringender dan als dit alles onomwonden beschreven zou zijn. Een aanrader voor jong en oud. Geschikt voor lezers vanaf 14 a 15 jaar ongeveer. Ook beschikbaar als ebook. Een ander uitstekend boek van Boyne is De jongen op de berg.

Flaptekst

De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van die van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...

24

The Last Kingdom

8.3
Het laatste koninkrijk
Auteur: Bernard Cornwell
2004
The Last Kingdom - Bernard Cornwell

The Last Kingdom is het eerste deel van de Saxon series van de Britse auteur Bernard Cornwell dat nu verfilmd is als een tv-serie van de BBC. Het vertelt de verhalen van de Sax Uhtred, heer van Bebbanburg, die op jonge leeftijd wordt gekidnapt door de Deense viking Ragnar die later een vaderfiguur voor hem wordt. Terwijl de Denen meer en meer van Engeland veroveren zal Uthred eerst de kant van de vikingen kiezen, maar later de kant van Alfred, de laatst overgebleven Britse koning in Engeland. De verhalenreeks speelt zich af in de negende eeuw na Christus en zit boordevol actie, bloed en oorlog. Een serie voor jongens en jongvolwassenen die ik zelf graag gelezen heb. Geen literatuur maar ouderwets avontuur in een verhaal slavernij, vikingen, romantiek en vooral veldslagen. Bernard Cornwell is een schrijver die excelleert in dit soort van historische fictie. Zijn beschrijvingen van het leven van de vikingen en van de strijd in de schildmuur in deze serie zijn echt om van te smullen. Door zijn historisch onderzoek vooraf zijn zijn boeken accurater dan veel van de andere historische fictie die je kan lezen.

Minstens evengoed van Bernard Cornwell is zijn driedelige serie over Arthur en Merlijn die begint met The Winter King.

Flaptekst

En toen zagen we ze. Drie schepen. In mijn herinnering kwamen ze uit een mistbank gegleden... Ze waren prachtig... Die zomerdag zo lang geleden had ik het gevoel dat de drie schepen op het water dansten... 'Dat duivelsgebroed', gromde mijn vader. Hij was niet bepaald een goed christen, maar hij was op dat moment bang genoeg om een kruis te slaan. Hier spreekt Uhtred, heer van Bebbanburg, de hoofdpersoon van Het laatste koninkrijk dat zich afspeelt in het door de Vikingen belaagde en bezette Noord-Engeland. Als weesjongen van tien jaar wordt hij gevangengenomen en geadopteerd door een Viking. Maar door zijn afkomst blijft hij onlosmakelijk verbonden met Alfred, de koning van Wessex, het enige Engelse rijk dat niet door de Vikingen is onderworpen. Het lot wil dat hij in een veroveringsslag aan de Engelse zijde terechtkomt, en zich daar vestigt. Zijn huwelijk versterkt zijn band met Wessex en de christelijke koning Alfred de Grote. Deze Alfred houdt niet van de heiden Uhtred, maar maakt gretig gebruikt van diens kennis van het vijandelijke kamp. De aanvallen van de Vikingen houden aan en in het tumult van de oorlog verliest Uhtred vrouw en kind. Hij komt oog in oog te staan met de belangrijkste en huiveringwekkendste van de Viking-hoofdmannen, en wordt zich bewust van zijn werkelijke trouw en toewijding.

25

Lord of the Silver Bow

8.3
Heer Van De Zilveren Boog
Auteur: David Gemmell
2005-2007
Lord of the Silver Bow- David Gemmell

Lord of the Silver Bow (in het Nederlands Heer Van De Zilveren Boog) is het eerste boek van de Troy trilogie van de overleden Britse auteur David Gemmell. In het boek volgen we de avonturen van de Griekse held prins Helikaon die afreist naar het befaamde Troje. Troje zelf staat op het punt van een burgeroorlog, maar erger nog, ook de Grieken hebben zo hun eigen plannen met de stad. Een typisch werk van David Gemmell met echte helden, oorlogen en natuurlijk ook romantiek. Het boek is vlot geschreven en bevat naast Helikaon zelf nog tal van kleurrijke en interessante figuren, waaronder de overbekende Odysseus die hier niet echt herkenbaar is als de typische Griekse held van Homeros. Een goede serie voor wie houdt van heldenmoed, avonturen en veldslagen. Ik heb de serie zelf erg graag gelezen.

Enkel het eerste deel van Troy is in het Nederlands verschenen maar dit is niet meer beschikbaar, je kan de serie dus best in het Engels lezen. Een andere leuke fantasy serie van Gemmell is Legend (Drenai 1).

Flaptekst

Helikaon, de prins van Dardania, reist af naar Troje, samen met zijn reisgenoten, de zieneres Andromache en de legendarische krijger Argurius. De tocht naar de legendarische stad is lang en gevaarlijk: ze trotseren stormen, ontsnappen aan een massale zeeslag, overleven moordaanslagen en persoonlijke tragedies.

Als Helikaon in Troje aankomt, blijkt de stad op het punt van een burgeroorlog te staan door de rivaliteit onder de zonen van Koning Priamus, die elkaar bestrijden op het scherp van de snede. Haat en verraad beheersen de stad en het bloed vloeit rijkelijk. En ook buiten de muren dreigt er gevaar - want de Grieken hebben hun oog laten vallen op de rijke stad.

En de levens van Helikaon, Andromache en Argurius raken onlosmakelijk verbonden met elkaar - en met het lot van Troje, de gouden stad, geliefd door de goden. Het is een tijd van liefde en trouw, van ambitie en hebzucht. Het is een tijd van helden.

Pagina's