Beste historische fictie

Een top tien van werken van de beste historische fictie boeken van het moment met regelmatig aanvullingen van nieuwe historische fictie.. Het gaat meestal om een fictionele beschrijving van historische personages die echt bestaan hebben. Bekijk ook zeker de lijst van mijn top 10 fantasy boeken en mijn beste science fiction boeken en beste horror boeken.

Deze lijst wordt nog aangevuld. Vind je dat er goede historische fictie ontbreekt dan kan je hier een suggestie doen.
1

Musashi

9.0
het fictionele leven van een echte samoerai
Auteur: Eiji Yoshikawa
1935
Beste samoerai boek ooit: Musashi - Eiji Yoshikawa

Musashi van Eiji Yoshikawa (in het Nederlands Moesasji van Josjikawa) is het zinderende, grotendeels verzonnen verhaal van de echt bestaande samoerai Moesasji en zijn levensdoel om de 'Weg van het Zwaard' te volgen. Het verscheen oorspronkelijk als reeks in een tijdschrift, wat je nog merkt aan de structuur van het verhaal waarbij elk hoofdstuk voor een deel op zichzelf staat. Maar dat maakt ook mee de charme van het boek uit. Het is dus niet geschreven voor een Engels publiek maar een echt Japans boek voor Japanse lezers waarbij het verleden en de traditionele Japanse waarden worden geïdealiseerd tot een rijke weergave van het leven in het 18e eeuwse Japan, met een heel diverse stoet van personages die worden gevolgd. Het is avontuur, filosofie, esthetiek, religie (Boedhisme en Shintoisme) en romantiek in een uniek en erg genietbaar verhaal dat in Japan zelf ook erg populair is en tot veel verfilmingen heeft geleid. Een boek dat bij veel mensen onbekend is maar dat een echte aanrader is, en zeker niet alleen voor liefhebbers van samoerai en krijgskunst. Het eindigt ook op spectaculaire wijze. Een pareltje dat spijtig genoeg niet meer in het Nederlands te verkrijgen is, al ben ik zelf de gelukkige bezitter van een exemplaar. Shogun van James Clavell is misschien wel (bijna) even leuk om te lezen, maar veel minder authentiek waardoor ik toch zeker Moesasji prefereer.

Een ander boek van Josjikawa dat wat minder rijk is en ietsje 'droger' maar nog steeds erg leuk om lezen is Taiko.

Flaptekst

The classic samurai novel about the real exploits of the most famous swordsman.

Miyamoto Musashi was the child of an era when Japan was emerging from decades of civil strife. Lured to the great Battle of Sekigahara in 1600 by the hope of becoming a samurai-without really knowing what it meant-he regains consciousness after the battle to find himself lying defeated, dazed and wounded among thousands of the dead and dying. On his way home, he commits a rash act, becomes a fugitive and brings life in his own village to a standstill-until he is captured by a weaponless Zen monk.

The lovely Otsu, seeing in Musashi her ideal of manliness, frees him from his tortuous punishment, but he is recaptured and imprisoned. During three years of solitary confinement, he delves into the classics of Japan and China. When he is set free again, he rejects the position of samurai and for the next several years pursues his goal relentlessly, looking neither to left nor to right.

Ever so slowly it dawns on him that following the Way of the Sword is not simply a matter of finding a target for his brute strength. Continually striving to perfect his technique, which leads him to a unique style of fighting with two swords simultaneously, he travels far and wide, challenging fighters of many disciplines, taking nature to be his ultimate and severest teacher and undergoing the rigorous training of those who follow the Way. He is supremely successful in his encounters, but in the Art of War he perceives the way of peaceful and prosperous governance and disciplines himself to be a real human being.

He becomes a reluctant hero to a host of people whose lives he has touched and been touched by. And, inevitably, he has to pit his skill against the naked blade of his greatest rival.

Waardering:
Gemiddeld: 9 (2 stemmen)
0 reactie(s) - plaats een reactie
2

Shogun

8.7
A Novel of Medieval Japan
Auteur: James Clavell
1975
Shogun - James Clavell

Shogun is een boek van James Clavell dat zich afspeelt in het feodale zeventiende eeuwse Japan. Na de dood van de Taiko, de absolute heerser van Japan, is zijn zoon te jong om de macht over te nemen en ontspint zich een machtstrijd tussen de belangrijkste daimyo van het land. In deze gespannen situatie strandt het schip Erasmus van de Engelse loods John Blackthorne op het strand van het dorpje Anjiro in Japan. Anjiro valt onder het leenheerschap van de belangrijkste daimyo van het moment, Toranaga geheten in het boek (in het echt gaat het om Iëjasoe Tokugawa). Blackthorne heeft zijn eigen agende, de strijd tegen de machtige Jezuieten in Japan, maar wordt algauw een vazal van Toranaga waardoor hij mee wordt opgenomen in de strijd van die laatste om Shogun, opperheer van Japan, te worden. Ondertussen wordt Blackthorne verliefd op de lieftallige samoerai vrouwe Mariko, wat de zaken nog meer gecompliceerd maakt. Een spannend boek dat ook erg interessant is vanwege de vele details over het feodale Japan en zijn samoerais. Een aanrader.

Van Clavell verschenen verder nog onder andere Noble House, Tai-Pan en Gai-Jin, die zich allemaal in Azië afspelen.

Flaptekst

An explorer in seventeenth-century Japan, ambitious Englishman Blackthorne encounters the powerful and power-hungry Lord Toranaga and Catholic convert Lady Mariko.

Waardering:
Gemiddeld: 8.8 (5 stemmen)
0 reactie(s) - plaats een reactie
3

De Winterkoning

8.7
deel 1 van de kronieken van de Krijgsheren
Auteur: Bernard Cornwell
1995-1997
De winterkoning, deel 1 van de kronieken van de Krijgsheren

De Winterkoning, in het Engels The Winter King, is het eerste deel van een Arthur trilogie De kronieken van de Krijgsheren van de bekende auteur van historische fictie Bernard Cornwell. In deze fascinerende serie schrijft Cornwell zijn heel eigen interpretatie van de bekende Arthur mythe met een sterke nadruk op magie, actie en avontuur. Vooral het personage van Merlijn krijgt hier een heel eigen invulling die veel meer geënt is op heidense godsdiensten en meer duistere magie. Het overbekende verhaal van Arthur wordt hier verteld door de monnik Derfel, een gewezen krijger uit de entourage van Uther Pendragon. Cornwell gebruikt delen van de bekende verhalen en laat zoals gebruikelijk andere voor wat ze zijn. De invalshoek is die van Mordred en Nimue, traditioneel vijanden van Arthur, die hier een eigen reliëf krijgen. Cornwell vertelt smakelijk en maakt er een geloofwaardige en spannende vertelling van. Hij kiest voor de oudere benadering van Arthur, voor de troubadour-romantiek en weet een heel aardige indruk van authenticiteit te wekken. Het si niet voor niets dat Cornwell deze boeken tot zijn favoriete verklaard. Het is heel originele en spannende lectuur binnen een wereld van strijd, romantiek en de botsing tussen religies. Een heel grote aanrader.

Flaptekst The Winter King

From Bernard Cornwell, the creator of the No. 1 bestselling Sharpe novels. In the Dark Ages, a legendary warrior arises to unite a divided land ...Uther, the High King of Britain, is dead. His only heir is the infant Mordred. Yet each of the country's lesser kings seek to claim the crown for themselves. While they squabble and spoil for war, a host of Saxon armies gather, preparing for invasion. But no one has counted on the fearsome warlord Arthur. Handed power by Merlin and pursuing a doomed romance with the beautiful Guinevere, Arthur knows he will struggle to unite the country - let alone hold back the Saxon enemy at the gates. Yet destiny awaits him ...The first of Bernard Cornwell's Warlord Chronicles, The Winter King is a brilliant retelling of the Arthurian legend, combining myth, history and thrilling battlefield action.

'Of all the books I have written these are my favourites' Bernard Cornwell

'Spellbinding realism' The Times

Waardering:
Gemiddeld: 9 (1 stem)
0 reactie(s) - plaats een reactie
4

Pilaren van de aarde

8.5
The Pillars of the Earth
Auteur: Ken Follet
1989
Pilaren van de aarde - Ken Follet

Pilaren van de aarde is een lijvig boek van middeleeuwse fictie van de Britse auteur Ken Follet. In het boek vertelt Follet de belevenissen van kathedralen bouwer Tom en zijn familie die in de twaalfde eeuw in het fictieve plaatsje Kingsbridge een nieuwe kathedraal moet bouwen, al is daar niet iedereen een voorstander van. Het is een rijk geschakeerd verhaal waarin verschillende personages in en buiten Kingsbridge worden gevolgd. Alles is historisch vrij accuraat en het boek geeft een goed beeld van het leven in de middeleeuwen. Een groots opgezet drama dat erg boeiend is om te lezen.

Een vervolg op Pilaren van de aarde is Brug naar de hemel dat zich 150 jaar later afspeelt. Het begin van een nieuwe serie van Follet over de Eerste Wereldoorlog is Val der titanen.

Flaptekst

In het Engeland van de twaalfde eeuw trekt meesterbouwer Tom met zijn gezin van stad naar stad op zoek naar werk. Ten einde raad vraagt hij onderdak in de priorij van Kingsbridge. Overste Philip ziet een hemels teken in zijn komst: Tom zou wel eens de man kunnen zijn die de magistrale kathedraal kan bouwen waar Philip altijd van heeft gedroomd. Maar zijn ambities zijn groot, en lang niet iedereen steunt zijn plannen... 

Waardering:
Gemiddeld: 8.8 (5 stemmen)
0 reactie(s) - plaats een reactie
5

God of Vengeance

8.5
The Rise of Sigurd 1
Auteur: Giles Kristian
2014-2017
Beste vikingen boek ooit: God of Vengeance - The Rise of Sigurd 1

God of Vengeance is het eerste deel van de epische trilogie The Rise of Sigurd door de Britse auteur Giles Kristian. Het is een boek vol actie en avontuur dat zich afspeelt ten tijde van de vikingen in het Noorwegen van de negende eeuw. In het boek volgen we de gebeurtenissen in het leven van de jonge Sigurd. Koning Gorm vermoordt Sigurds vader, Jarl Harald, en een groot deel van het dorp waar Sigurd woont. Sigurd zweert hierna om bloedig wraak te nemen en verzamelt geleidelijk een kleine maar trouwe groep volgelingen rondom zich. Het zijn stuk voor sterke harde vechters, mannen en vrouwen, die langzaam ook echt bevriend raken met de jonge held. Wanneer hij genoeg mensen heeft verzameld die zijn bevelen willen opvolgen begint Sigurd zijn wraak te plannen. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar Sigurd is een favoriet van de god Odin.

God of Vengeance is echte jongensliteratuur (ook voor volwassenen natuurlijk) over stoere krijgers, bloedige gevechten en ware heldenmoed en is met vaart en flair geschreven. Erg leuk om te lezen maar spijtig genoeg nog niet in het Nederlands vertaald. In het Engels is het tweede deel Winter's Fire al verschenen. Het derde en laatste deel is nog niet uit maar kan al gereserveerd worden bij Bol.com.

Flaptekst

Norway 785 AD. It began with the betrayal of a lord by a king . . . 
King Gorm puts Jarl Harald’s family to the sword, but makes one fatal mistake – he fails to kill Harald’s youngest son, Sigurd. 
His kin slain, his village seized and its people taken as slaves, Sigurd wonders if the gods have forsaken him. Hunted by powerful men, he is unsure who to trust and yet he has a small band of loyal 
followers at his side. With them - and with the help of the All-Father, Odin - he determines to make a king pay in blood for his treachery. Using cunning and war-craft, Sigurd gathers together a fellowship of warriors – including his father's right-hand man Olaf, Bram (who men call Bear), Black Floki who wields death with a blade, and the shield maiden Valgerd, who fears no man – and convinces them to follow him. For, whether Ódin is with him or not, Sigurd will have vengeance. And neither men nor gods had best stand in his way . . .
God of Vengeance is a must-read for all who enjoy thrilling, action-packed fiction - from Bernard Cornwell to George R R Martin's Game of Thrones.

Kopen

Waardering:
Gemiddeld: 8 (1 stem)
0 reactie(s) - plaats een reactie
6

The Last Kingdom

8.3
Het laatste koninkrijk
Auteur: Bernard Cornwell
2004
The Last Kingdom - Bernard Cornwell

The Last Kingdom is het eerste deel van de Saxon series van de Britse auteur Bernard Cornwell dat nu verfilmd is als een tv-serie van de BBC. Het vertelt de verhalen van de Sax Uhtred, heer van Bebbanburg, die op jonge leeftijd wordt gekidnapt door de Deense viking Ragnar die later een vaderfiguur voor hem wordt. Terwijl de Denen meer en meer van Engeland veroveren zal Uthred eerst de kant van de vikingen kiezen, maar later de kant van Alfred, de laatst overgebleven Britse koning in Engeland. De verhalenreeks speelt zich af in de negende eeuw na Christus en zit boordevol actie, bloed en oorlog. Een serie voor jongens en jongvolwassenen die ik zelf graag gelezen heb. Geen literatuur maar ouderwets avontuur in een verhaal slavernij, vikingen, romantiek en vooral veldslagen. Bernard Cornwell is een schrijver die excelleert in dit soort van historische fictie. Zijn beschrijvingen van het leven van de vikingen en van de strijd in de schildmuur in deze serie zijn echt om van te smullen. Door zijn historisch onderzoek vooraf zijn zijn boeken accurater dan veel van de andere historische fictie die je kan lezen.

Minstens evengoed van Bernard Cornwell is zijn driedelige serie over Arthur en Merlijn die begint met The Winter King.

Flaptekst

En toen zagen we ze. Drie schepen. In mijn herinnering kwamen ze uit een mistbank gegleden... Ze waren prachtig... Die zomerdag zo lang geleden had ik het gevoel dat de drie schepen op het water dansten... 'Dat duivelsgebroed', gromde mijn vader. Hij was niet bepaald een goed christen, maar hij was op dat moment bang genoeg om een kruis te slaan. Hier spreekt Uhtred, heer van Bebbanburg, de hoofdpersoon van Het laatste koninkrijk dat zich afspeelt in het door de Vikingen belaagde en bezette Noord-Engeland. Als weesjongen van tien jaar wordt hij gevangengenomen en geadopteerd door een Viking. Maar door zijn afkomst blijft hij onlosmakelijk verbonden met Alfred, de koning van Wessex, het enige Engelse rijk dat niet door de Vikingen is onderworpen. Het lot wil dat hij in een veroveringsslag aan de Engelse zijde terechtkomt, en zich daar vestigt. Zijn huwelijk versterkt zijn band met Wessex en de christelijke koning Alfred de Grote. Deze Alfred houdt niet van de heiden Uhtred, maar maakt gretig gebruikt van diens kennis van het vijandelijke kamp. De aanvallen van de Vikingen houden aan en in het tumult van de oorlog verliest Uhtred vrouw en kind. Hij komt oog in oog te staan met de belangrijkste en huiveringwekkendste van de Viking-hoofdmannen, en wordt zich bewust van zijn werkelijke trouw en toewijding.

Waardering:
Gemiddeld: 8.3 (4 stemmen)
0 reactie(s) - plaats een reactie
7

Lord of the Silver Bow

8.3
Heer Van De Zilveren Boog
Auteur: David Gemmell
2005-2007
Lord of the Silver Bow- David Gemmell

Lord of the Silver Bow (in het Nederlands Heer Van De Zilveren Boog) is het eerste boek van de Troy trilogie van de overleden Britse auteur David Gemmell. In het boek volgen we de avonturen van de Griekse held prins Helikaon die afreist naar het befaamde Troje. Troje zelf staat op het punt van een burgeroorlog, maar erger nog, ook de Grieken hebben zo hun eigen plannen met de stad. Een typisch werk van David Gemmell met echte helden, oorlogen en natuurlijk ook romantiek. Het boek is vlot geschreven en bevat naast Helikaon zelf nog tal van kleurrijke en interessante figuren, waaronder de overbekende Odysseus die hier niet echt herkenbaar is als de typische Griekse held van Homeros. Een goede serie voor wie houdt van heldenmoed, avonturen en veldslagen. Ik heb de serie zelf erg graag gelezen.

Enkel het eerste deel van Troy is in het Nederlands verschenen maar dit is niet meer beschikbaar, je kan de serie dus best in het Engels lezen. Een andere leuke fantasy serie van Gemmell is Legend (Drenai 1).

Flaptekst

Helikaon, de prins van Dardania, reist af naar Troje, samen met zijn reisgenoten, de zieneres Andromache en de legendarische krijger Argurius. De tocht naar de legendarische stad is lang en gevaarlijk: ze trotseren stormen, ontsnappen aan een massale zeeslag, overleven moordaanslagen en persoonlijke tragedies.

Als Helikaon in Troje aankomt, blijkt de stad op het punt van een burgeroorlog te staan door de rivaliteit onder de zonen van Koning Priamus, die elkaar bestrijden op het scherp van de snede. Haat en verraad beheersen de stad en het bloed vloeit rijkelijk. En ook buiten de muren dreigt er gevaar - want de Grieken hebben hun oog laten vallen op de rijke stad.

En de levens van Helikaon, Andromache en Argurius raken onlosmakelijk verbonden met elkaar - en met het lot van Troje, de gouden stad, geliefd door de goden. Het is een tijd van liefde en trouw, van ambitie en hebzucht. Het is een tijd van helden.

Waardering:
Gemiddeld: 8.3 (3 stemmen)
0 reactie(s) - plaats een reactie
8

Wolf of the Plains

8.2
Conqueror series
Auteur: Conn Iggulden
2007-2011
Wolf of the Plains - Conn Iggulden

Wolf of the Plains, niet vertaald in het Nederlands, is het eerste deel van de vijdelige Conqueror serie van auteur Conn Iggulden. De boeken vertellen het verhaal van de Mongoolse veroveraar Dzjengis Khan (ook wel Genghis Khan) die in het midden van de dertiende eeuw het grootste rijk ooit veroverde met zijn Mongoolse 'hordes'. In het eerste boek krijg je het verhaal van Gengis Khan en zijn greep naar de macht, de latere boeken gaan hierop verder en vertellen de veroveringen van zijn nazaten en generaals, waarvan de bekendste Koeblai Khan is die uiteindelijk ook gans China aan het Mongoolse rijk toevoegde. Deze jongensachtige serie focust vooral op avontuur, actie en oorlog en de intriges binnen de familie van Ghengis Khan. Conn Iggulden is een meester in het vertellen van dit soort van pseudo-historische, 'action packed' verhalen met een hoog tempo. Het is een reeks die iedereen kan aanspreken, al komt er wel het nodige bloed en geweld aan te pas. Ik heb ze alvast graag gelezen. Met de historische accuratesse lijkt het ook wel mee te vallen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de tv-serie Marco Polo, waar er veel vrijer met de historische waarheid wordt omgesprongen.

Wel in het Nederlands vertaald zijn de 2 andere goede historische fictie reeksen van Conn Iggulden over Julius Caesar en De Rozenoorlogen.

Flaptekst

The first book in the bestselling Conqueror series featuring Genghis Khan and his descendants. 'I am the land and the bones of the hills. I am the winter.' Temujin, the second son of the khan of the Wolves tribe, was only eleven when his father died in an ambush.His family were thrown out of the tribe and left alone, without food or shelter, to starve to death on the harsh Mongolian plains. It was a rough introduction to his life, to a sudden adult world, but Temujin survived, learning to combat natural and human threats. A man, a small family, without a tribe was always at risk but he gathered other outsiders to him, creating a new tribal identity. It was during some of his worst times that the image of uniting the warring tribes and bringing the silver people together came to him. He will become the khan of the sea of grass, Genghis.

Kopen

Waardering:
Gemiddeld: 8.5 (4 stemmen)
1 reactie(s) - plaats een reactie
9

De poorten van Rome

8.0
Caesar 1
Auteur: Conn Iggulden
2003-2013
De poorten van Rome - Caesar 1, Conn Iggulden

De poorten van Rome is het eerste deel van de Caesar serie (Emperor serie) van de Engelse auteur Conn Iggulden. Het is een grotrendeels fictief relaas van de jeugd de bekendste aller Romeinen Gaius Julius Caesar en zijn latere leven als politicus, minnaar en militair. Het is een verhaal over vriendschap, ambitie en rivaliteit, en moed en verraad. Erg vlot geschreven en vooral bestemd voor de jongere lezer, al is er geen enkele reden te bedenken waarom een volwassene de boeken ook niet zou kunnen lezen. Als je een historisch correct relaas over het leven van Caesar wilt lezen kan je deze boeken best niet lezen want Iggulden permitteert zich een erg grote vrijheid met het historisch materiaal, ook bijvoorbeeld in het vijfde deel dat Augustus als personage introduceert. De jonge Augustus (Octavius) wordt daar bijvoorbeeld bijna als een straatjochie voorgesteld, wat historisch gezien natuurlijk onzin is. Ook de jonge Caesar zelf wordt als erg arm voorgesteld, wat ook niet klopt. Wat de boeken wel zijn is echte ontspanningslectuur vol actie en avontuur. Wie dat soort van literatuur graag leest zal zeker genieten van deze reeks. Het tweede deel van de reeks, De ondergang van de heersers, komt binnenkort weer uit in het Nederlands en kan al bij Bol.com gereserveerd worden.

Ook vertaald van Iggulden is het recentere De RozenoorlogenWolf of the Plains over het leven van Ghenghis Khan is dan weer niet vertaald maar is voor mij nog beter dan deze reeks over Caesar.

Flaptekst

The ultimate Rome story From the spectacle of gladiatorial combat to the intrigue of the Senate, from the foreign wars that secure the power of the empire to the betrayals that threaten to tear it apart, this is the remarkable story of the man who would become the greatest Roman of them all: Julius Caesar. In the city of Rome, a titanic power struggle is about to shake the Republic to its core. Citizen will fight citizen in a bloody conflict - and Julius Caesar, cutting his teeth in battle, will be in the thick of the action. The first instalment in the bestselling Emperor series.

Waardering:
Gemiddeld: 8.3 (3 stemmen)
0 reactie(s) - plaats een reactie