The Last Kingdom

8.3
Het laatste koninkrijk
Auteur: 
Bernard Cornwell
2004
The Last Kingdom - Bernard Cornwell

The Last Kingdom is het eerste deel van de Saxon series van de Britse auteur Bernard Cornwell dat nu verfilmd is als een tv-serie van de BBC. Het vertelt de verhalen van de Sax Uhtred, heer van Bebbanburg, die op jonge leeftijd wordt gekidnapt door de Deense viking Ragnar die later een vaderfiguur voor hem wordt. Terwijl de Denen meer en meer van Engeland veroveren zal Uthred eerst de kant van de vikingen kiezen, maar later de kant van Alfred, de laatst overgebleven Britse koning in Engeland. De verhalenreeks speelt zich af in de negende eeuw na Christus en zit boordevol actie, bloed en oorlog. Een serie voor jongens en jongvolwassenen die ik zelf graag gelezen heb. Geen literatuur maar ouderwets avontuur in een verhaal slavernij, vikingen, romantiek en vooral veldslagen. Bernard Cornwell is een schrijver die excelleert in dit soort van historische fictie. Zijn beschrijvingen van het leven van de vikingen en van de strijd in de schildmuur in deze serie zijn echt om van te smullen. Door zijn historisch onderzoek vooraf zijn zijn boeken accurater dan veel van de andere historische fictie die je kan lezen.

Minstens evengoed van Bernard Cornwell is zijn driedelige serie over Arthur en Merlijn die begint met The Winter King.

Flaptekst

En toen zagen we ze. Drie schepen. In mijn herinnering kwamen ze uit een mistbank gegleden... Ze waren prachtig... Die zomerdag zo lang geleden had ik het gevoel dat de drie schepen op het water dansten... 'Dat duivelsgebroed', gromde mijn vader. Hij was niet bepaald een goed christen, maar hij was op dat moment bang genoeg om een kruis te slaan. Hier spreekt Uhtred, heer van Bebbanburg, de hoofdpersoon van Het laatste koninkrijk dat zich afspeelt in het door de Vikingen belaagde en bezette Noord-Engeland. Als weesjongen van tien jaar wordt hij gevangengenomen en geadopteerd door een Viking. Maar door zijn afkomst blijft hij onlosmakelijk verbonden met Alfred, de koning van Wessex, het enige Engelse rijk dat niet door de Vikingen is onderworpen. Het lot wil dat hij in een veroveringsslag aan de Engelse zijde terechtkomt, en zich daar vestigt. Zijn huwelijk versterkt zijn band met Wessex en de christelijke koning Alfred de Grote. Deze Alfred houdt niet van de heiden Uhtred, maar maakt gretig gebruikt van diens kennis van het vijandelijke kamp. De aanvallen van de Vikingen houden aan en in het tumult van de oorlog verliest Uhtred vrouw en kind. Hij komt oog in oog te staan met de belangrijkste en huiveringwekkendste van de Viking-hoofdmannen, en wordt zich bewust van zijn werkelijke trouw en toewijding.

Waardering: 
Gemiddeld: 8.2 (5 stemmen)

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste historische romans

Met 'The Last Kingdom' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'The Last Kingdom' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede historische romans. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste historische romans. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze fantasy boeken voor volwassenen, onze lijst met beste horror boeken of onder science fiction boeken.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.

Reactie toevoegen