The Stormlight Archive

9.2
The Way of Kings
Auteur: 
Brandon Sanderson
2010-2016
Het beste fantasy boek ooit: The Way of Kings

Van deze groots opgezette en misschien wel beste fantasy serie ooit waarvan Brandon Sanderson ons maar liefst tien delen heeft beloofd zijn tot op heden nog maar twee lijvige boeken verschenen. Toch verschijnt The Stormlight Archive in bijna alle fantasy boeken top 10 lijstjes die je kan terugvinden en dat is niet zonder reden. Het is fantasy van de zuiverste soort en het verhaal sleept je al snel mee mee als je het eerste boek van de serie, The Way of Kings, begint te lezen. Epische veldslagen, heldenmoed, liefde (jawel), toverij, huurmoordenaars, magische zwaarden etc. etc. Het komt allemaal terug maar in een origineel, vlot geschreven en spannend verhaal. Boeken die je moeilijk kan wegleggen en die je doen uitkijken naar het vervolg. Ik zal niet de enige zijn denk ik die soms op de website van de schrijver, brandonsanderson.com, gaat kijken hoever hij gevorderd is met het volgende verhaal. Op diezelfde site kan je overigens ook zien aan hoeveel verhalen en series vakman Sanderson tegelijk aan het schrijven is. Echt bijzonder. En nog meer bijzonder is dat die veelschrijverij (meestal) niet ten koste gaat van de kwaliteit van zijn boeken.

Het derde boek in de serie, Oathbringer, is in het Engels te kopen bij bol.com.

Aan alle fantasy van Brandon Sanderson is te merken dat hij (ook) een schrijver voor jongeren is. Je kan eigenlijk over zijn volledige oeuvre zeggen dat het sowieso geschikt is voor jonge lezers. Voor de volwassen lezer betekent dit dat je geen doorwrochte psychologische tekening van de personages moet verwachten. De hoofdingrediënten van een Sanderson boek zijn avontuur, actie en een vlotte en meestal goed uitgewerkte plot. Het is ontspanningslectuur, geen literatuur, maar wel ontspanningslectuur van een erg hoog niveau en gebracht door een meesterverteller die zijn verhalen met plezier brengt.

Andere interessante en gelijkaardige boeken van Sanderson zijn The Mistborn Trilogy, Elantris en Warbreaker.

Bij mijn weten is deze serie nog niet in het Nederlands vertaald, wat toch vreemd is.

Flaptekst The Way of Kings

Brandon Sanderson, widely acclaimed for his work completing Robert Jordan's Wheel of Time saga, begins a grand cycle of his own, with The Way of Kings, Book One of the Stormlight Archive.

Roshar is a world of stone and storms. Uncanny tempests of incredible power sweep across the rocky terrain so frequently that they have shaped ecology and civilization alike. Animals hide in shells, trees pull in branches, and grass retracts into the soilless ground. Cities are built only where the topography offers shelter.

It has been centuries since the fall of the ten consecrated orders known as the Knights Radiant, but their Shardblades and Shardplate remain: mystical swords and suits of armor that transform ordinary men into near-invincible warriors. Men trade kingdoms for Shardblades. Wars were fought for them, and won by them.

One such war rages on a ruined landscape called the Shattered Plains. There, Kaladin, who traded his medical apprenticeship for a spear to protect his little brother, has been reduced to slavery. In a war that makes no sense, where ten armies fight separately against a single foe, he struggles to save his men and to fathom the leaders who consider them expendable.

Brightlord Dalinar Kholin commands one of those other armies. Like his brother, the late king, he is fascinated by an ancient text called The Way of Kings. Troubled by over-powering visions of ancient times and the Knights Radiant, he has begun to doubt his own sanity.

Across the ocean, an untried young woman named Shallan seeks to train under an eminent scholar and notorious heretic, Dalinar's niece, Jasnah. Though she genuinely loves learning, Shallan's motives are less than pure. As she plans a daring theft, her research for Jasnah hints at secrets of the Knights Radiant and the true cause of the war.

The result of over ten years of planning, writing, and world-building, The Way of Kings is but the opening movement of the Stormlight Archive, a bold masterpiece in the making.

Speak again the ancient oaths,

Life before death.
Strength before weakness.
Journey before Destination.

and return to men the Shards they once bore.

The Knights Radiant must stand again.

Waardering: 
Gemiddeld: 6.1 (136 stemmen)

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste fantasy boeken

Met 'The Stormlight Archive' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'The Stormlight Archive' niet het fantasy boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede fantasy boeken en fantasy boeken series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van beste fantasy boeken volwassenen en beste fantasy boeken jeugd. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij de science fiction boeken, horror boeken of onder historische fictie.

Vind je op Besteboeken.be dan nog geen goed fantasy boek om te lezen, dan kan je ook eens kijken op Bestefantasyboeken.com waar je nog meer goede fantasy boeken kan vinden, met ook een lijst van de beste fantasy boeken series. Je vindt er ook een heel uitgebreide sectie van fantasy boeken voor de jeugd, waarbij de nadruk meer nog ligt op nieuwe fantasy boeken en young adult fantasy.

Reacties

Ja, inderdaad spijtig dat The Stormlight Archive nog niet in het Nederlands is verschenen. Ik vond de boeken fantastisch om te lezen en wil ze aanraden aan mijn vrienden om te lezen maar niet iedereen kan of wil zo'n dikke boeken in het Engels lezen. Ik heb ook eens gekeken naar de website van Brandon Sanderson en zag daar dat de eerste draft van het derde deel al 93% klaar is! Hopelijk duurt het dan niet lang meer of het boek is er eindelijk. Ik ga het dan natuurlijk direct lezen! Groetjes, Connie

Hey Connie, ja inderdaad erg spijtig dat de boeken nog niet in het Nederlands zijn verschenen, maar niet getreurd, misschien komen die Nederlandstalige vertalingen er nog wel. Ja, ik zag ook dat het werk aan het derde boek al goed gevorderd is. De titel van dat derde deel van The Stormlight Archive zal waarschijnlijk Oathbringer zijn. Je bent trouwens de eerste die een reactie heeft geplaatst op BesteBoeken.be. Bedankt hiervoor! Vergeet zeker ook niet de boeken die je gelezen hebt een waardering te geven tussen 0 en 10. Groetjes, BesteBoeken.be

Ik heb heel wat fantasy series gelezen en dit is toch de beste ooit. Heb Oathbringer liggen nu, maar heb na een deel samenvatting het lezen op 2/3 van deel 2 weer hervat omdat het einde zo ongelooflijk mooi was. Dan eerst nog Edgedancer en dan eindelijk Oatbringer lezen. Wat kijk ik daar naar uit! Mistborn is wel in het Nederlands vertaald. Ook een hele gave trilogy. Maar niet zo goed als de Stormlight serie. Daar kan niets aan tippen.

Ik was zelf eerder een fan van het eerste deel dan het tweede maar Oathbringer heeft me toch weer helemaal in het verhaal gezogen. De manier waarop Brandon Sanderson je kan vasthouden in een plot en je kan doen afvragen hoe het met een personage (hier Dalinar Kholin) zal aflopen is toch wel uniek. Edgedancer is dan weer een leuk tussenverhaal over Lift, die in Oathbringer nog terugkomt. Ik vind het wel als epub te duur. Er wordt wel gezegd dat je het niet moet gelezen hebben om mee te zijn, maar voor de ontwikkelingen in het Azish rijk te kennen is het toch ook interessant.

Ik vond Edgedancer niet zo. Maar voor het totaalplaatje wel handig om te lezen. Oathbringer was weer fantastisch. Ik heb tot nu toe bij elk boek op ongeveer 2/3 dat ik het net wat langdradig vind worden. Maar precies dan komt elke keer dat eindoffensief dat me enorm veel kippenvel geeft. En weer zit ik met veel vragen, waardoor ik reikhalzend naar het volgende deel uitkijk :-)

Óók ik zit nog altijd met smart te wachten op de NL vertaling. Helaas is het al 2020 en is het eerste deel nog altijd niet vertaald en ik zie dit ook niet meer gebeuren. Misschien is er nog een kans wanneer de serie nog populairder zal worden(?)..

Reactie toevoegen