Beste horror boeken

De top 10 van mijn beste horror boeken van het moment met regelmatig aanvullingen van nieuwe horror boeken. De lijst bevat nu bijna 15 goede horror boeken met nog meer echte aanraders op komst. Ben je een echte Stephen King fan dan kan je in de blog bekijken wat mijn favoriete en dus volgens mij de beste Stephen King boeken zijn. Bekijk ook zeker mijn lijstjes van beste fantasy boeken, beste science fiction en beste spannende boeken.

Deze lijst wordt nog aangevuld. Vind je dat er een goed horror boek ontbreekt dan kan je hier een suggestie doen.
1

Het / It

9.1
een erg griezelige clown
Auteur: Stephen King
1986
Beste horror boek ooit: Het / It van Stephen King

It is een erg spannend en griezelig horrorboek van Stephen King over 7 elfjarige kinderen die in 1957 in het stadje Derry in aanraking komen met het ultieme kwaad. Dit ultieme kwaad neemt vaak de vorm aan van een clown om jonge kinderen te lokken, maar het kan evengoed de vorm aannemen van de grootste angsten die iemand heeft. 27 jaar later nemen de kinderen die nu volwassen zijn geworden het besluit om voor eens en altijd dit gruwelijke monster te gaan vernietigen.

Een echte pageturner van Stephen King die je vaak de rillingen over je lijf zal doen lopen maar die je niettemin moeilijk zal kunnen wegleggen. Voor mij het beste horror boek ooit. De plot is soms wat moeilijker te volgen en het einde is niet echt het sterkste deel van het boek maar toch is dit voor mij een van de beste Stephen King romans ooit, zoniet de beste, naast bijvoorbeeld The Stand en De talisman.

Flaptekst

"Fictie is de waarheid binnen de leugen, en de waarheid van deze fictie is heel eenvoudig: magie bestaat." STEPHEN KING

1957 - Een zesjarig jongetje speelt in Derry tijdens een stortbui met een papieren bootje in de goot. Plotseling verdwijnt het bootje. Als het jongetje op zijn knieen in het donkere gat tuurt, staren twee felgele ogen hem aan...

1984 - Twee jongens slaan op straat een man meedogenloos in elkaar en gooien hem in het water. Het slachtoffer lijkt door een clown uit het water te worden gehaald...

De Reünie: Bill, Mike, Richie, Beverley, Eddie en Ben komen na jaren weer bij elkaar in Derry. En dan blijkt dat de demon uit hun jeugd nog steeds niet is verdwenen...

2

Aasgieren

8.9
Carrion Comfort
Auteur: Dan Simmons
1989
Carrion Comfort

De aasgieren waarnaar in de titel van het boek van Dan Simmons wordt verwezen zijn mensen met buitengewone vermogens die doorheen de loop der tijden de geschiedenis hebben beheerst. Het zijn vampieren van de geest die met hun psychische vermogens mensen kunnen controleren en tegen hun wil de meest vreselijke daden laten begaan. Het verhaal speelt zich af binnen verschillende tijdlijnen, waaronder onder andere de Holocaust, en verbindt de gave ook met het charisma dat verschillende leiders in de geschiedenis van de mens hebben vertoond. Hoofdthema van Carrion Comfort is het geweld dat mensen andere mensen aandoen en de complete dominantie die sommige mensen kunnen hebben over anderen. Een spannend en soms gruwelijk boek dat meesterlijk is geschreven door Dan Simmons en een van de beste horror boeken ooit. Een aanrader.

Andere interessante boeken van Dan Simmons zijn Hyperion, The Terror en Ilium.

Flaptekst Carrion Comfort

Carrion Comfort penetrates the darkest recesses of the 20th century, as one man seeks to justify his belief that a secret society of powerful beings is behind many of the world's most horrific catastrophes. Ranking among the greatest reinventions of the vampire legend, this classic novel explores humanity's attraction to violence and what it means for our future.

3

De Shining

8.6
The Shining
Auteur: Stephen King
1977
De Shining - Stephen King

De Shining is het klassieke griezelverhaal van Stephen King over een ontslagen leraar, Jack Torrance,  die met zijn gezin gedurende een winter als beheerder in een geisoleerd, spookachtig berghotel leeft. In het hotel spelen zich angstaanjagende dingen af. Het zoontje van de leraar, de pas vijfjarige Danny Torrance, heeft een gave: ‘het licht’, waardoor hij te pas en te onpas levensechte visioenen krijgt. In het Overlook Hotel nemen Danny’s visioenen angstaanjagende vormen aan. Hevige sneeuwstormen sluiten het hotel volledig af van de buitenwereld terwijl het gedrag van de vader steeds vreemder en angstwekkender wordt. Tot hij besluit zijn eigen familie met een bijl te vermoorden.

De Shining is voor mij een van de beste Stephen King romans naast bijvoorbeeld The Stand en It en een van de aanraders bij de horror boeken. Het is een werkelijk angstaanjagend verhaal dat je moeilijk zal kunnen wegleggen. Horror van de beste soort van de meester van de horror. Het nieuw verschenen vervolg van Stephen King op De Shining is Dr. Sleep.

Flaptekst

De pas vijfjarige Danny Torrance heeft een gave: ‘het licht’, zoals de oude meneer Hallorann het noemt. In het Overlook Hotel, waar ze wonen omdat Danny’s vader er als huismeester werkt, nemen Danny’s visioenen angstaanjagende vormen aan. Hevige sneeuwstormen sluiten het hotel volledig af van de buitenwereld. Het hotel zou verlaten moeten zijn, maar wie is de dame in kamer 217 en wie zijn de gemaskerde gasten die maar met de lift op en neer blijven gaan?

4

De stilte van de hel

8.5
Smoky Barret serie
Auteur: Cody McFadyen
2008
Beste thrillers en horror boeken: De stilte van de hel

Cody McFadyen is een internationale bestseller auteur van zes thrillers / horror boeken tot nu toe. Vijf van die thrillers zijn gecentreerd rond een FBI-specialiste, Smoky Barrett, die samen met haar team op seriemoordenaars jaagt. De stilte van de hel is een boek uit deze serie, en, zeker in het Nederlandse taalgebied, het meest populaire en best verkochte uit de reeks. Het is ook perfect apart te lezen. Zoals al gezegd in de beschrijving van de auteur gaat het om een thriller, maar dan wel een thriller die door de spanning en de gruwel die beschreven wordt ook zeker tot het horror genre mag gerekend worden. De inventiviteit en gruwel van de moorden die worden beschreven kan zeker bij gevoelige lezers een diepe indruk nalaten. Een intens boek dat een aanrader is voor iedereen die van suspense en griezel houdt. Tegelijk is het ook een erg gevoelig boek dat met veel empathie de gevoelens beschrijft van mensen die trauma's moeten verwerken en van de steun die mensen elkaar daarbij kunnen bieden. De schrijfstijl van de auteur is daarbij degelijk maar niet echt uitzonderlijk te noemen, en de plot is goed uitgewerkt. Ook als ebook te verkrijgen.

FBI-agente Smoky Barrett is een jonge vrouw die de leiding heeft over een speciale eenheid die zich bezighoudt met seriemoordenaars. Smoky is met verlof nadat haar man en haar dochtertje zijn vermoord en zijzelf werd mishandeld door een crimineel die door haar eenheid werd opgespoord. Met hulp van haar psychiater probeert ze deze vreselijke gebeurtenissen te verwerken. Als een goede vriendin van haar op een beestachtige manier wordt vermoord, neemt Smoky de zaak op zich en ontfermt zich over de tienjarige getraumatiseerde dochter van haar vriendin. De moordenaar, die beweert een directe afstammeling van Jack the Ripper te zijn, neemt contact met Smoky op, blijkt een angstwekkende hoeveelheid vertrouwelijke informatie over haar en de leden van haar team te hebben en wil dat de FBI-agenten achter hem aangaan. 

Flaptekst

Smoky Barrett is een jonge, maar ervaren FBI/agente die de leiding heeft over CASMIRC, een speciale eenheid die zich bezighoudt met onderzoek naar seriemoordenaars. Ze is tijdelijk met verlof nadat haar man en dochtertje zijn vermoord door de man achter wie zij aanzat. Met behulp van een psychiater probeert Smoky dit trauma te verwerken, maar ze heeft nog een lange weg te gaan.
Dan wordt het ontzielde lichaam gevonden van Annie, Smoky´s beste vriendin van vroeger. Smoky neemt de moordzaak op zich en ontfermt zich tegelijkertijd over Annies tienjarige dochter Bonnie. Wanneer de moordenaar contact met Smoky opneemt wordt de zaak nog persoonlijker.

5

De Oversteek / The Passage

8.5
The Passage Trilogy
Auteur: Justin Cronin
2010-2016
De Oversteek

Broeierige en originele vampierentrilogie van auteur Justin Cronin. De oversteek is een spannende literaire apocalyptische horror roman voor volwassenen die moeilijk weg te leggen is eens je begint te lezen. Het is een originele en verfrissende variant op het traditionele vampierengenre (denk aan een soort supersterke apen met slagtanden en psychische vermogens) waarbij de zinderende spanning en dreigende atmosfeer nooit verdwijnt tijdens het ganse verhaal.

De serie is tegelijk horror, thriller, science-fiction en een beetje fantasy. Deel twee De Twaalf is ondertussen ook verschenen in het Nederlands, net als deel drie, Stad van spiegels, dat begin januari 2017 is verschenen.

Flaptekst De Oversteek

De zesjarige Amy Harper Belafonte, verlaten door haar moeder, is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen – die besmet zijn met een dodelijk virus – uitbreken. Amy weet met de hulp van een FBI-agent te ontsnappen en samen verschuilen ze zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment.

Honderd jaar later. Een ommuurde kolonie van overlevenden probeert zich staande te houden tegen de aanvallen van de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt er uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden, onder wie een getraumatiseerde man die verliefd op haar wordt. Ze moeten de oversteek maken naar de plaats waar zij vandaan kwam om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken – een geheim met de kracht om de wereld te redden.

6

Infectie

8.5
Infected
Auteur: Scott Sigler
2008-2014
Beste nieuwe horror boek: Infected

Infectie (Infected) is het behoorlijk up tempo eerste boek van Scott Sigler uit de Infectie trilogie. De andere twee delen zijn Besmetting en Pandemic (bij mijn weten niet vertaald maar dan ook een pak minder goed dan de eerste twee delen). Een thriller en horror boek op steroïden, net zoals het hoofdpersonage Perry Dawsey die op zijn eigen manier de strijd aanbindt met het organisme dat zich meester probeert te maken van zijn lichaam en psyche. Een rollercoaster van een roman met een bezeten tempo waarbij je soms even op adem moet komen. Een indringende leeservaring die weinig andere boeken weten te bieden en alleen al daarom meer dan de moeite waard om eens te lezen. Sigler weet als geen ander de paniek en angst te vatten van iemand die ten prooi valt aan fysieke veranderingen en hallucinaties maar die uiteindelijk besluit terug te vechten. Een aanrader.

Een ander gelijkaardig maar iets minder goed boek van Sigler is Honger.

 

Flaptekst

Hoe bestrijd je de vijand als die binnen in je zit? Als hij je bloedbaan aftapt en je cellen ombouwt, je voedingsstoffen kaapt en je hersens overneemt, als hij je onderbewuste influistert dat je je beste vriend moet omleggen...

Een golf van onverklaarbare moorden en zelfmoorden teistert de Verenigde Staten. De geheime dienst luistert alle telefoongesprekken af, op zoek naar combinaties van bepaalde woorden. Agenten zijn stand-by; ze moeten een besmet persoon levend te pakken zien te krijgen. Want eenmaal dood, blijft er niets over dan een stinkende zwarte drab...

Perry Dawsey is een jonge man als ieder ander, en ex-sporter die iets te dik is geworden in zijn kantoorbaan, die graag grappen maakt met zijn collega's, graag een biertje drinkt en... die ongemerkt besmet is geraakt.

Het begint met iets wat lijkt op uitslag. Dan begint het verschrikkelijk, afschuwelijk, moorddadig te jeuken. Dan gaat het groeien, hard groeien, en komen de stemmen...

Innerspace meets Outbreak – dit is bioterror op zijn best, van een verteller die met durf en stijl in de voetsporen treedt van grootmeesters als Stephen King en Michael Crichton. Scott Sigler verdiende zijn sporen als onafhankelijk podcasting-auteur en wist eigenhandig meer dan dertigduizend fans aan zich te binden.

7

De Visser

8.4
Der Fischer
Auteur: John Langan
2016
beste horrorboeken: De Visser van John Langan

De Visser van John Langan (oorspronkelijk The Fisherman) is een bijzonder horrorboek en het eerste boek van de schrijver dat in het Nederlands is verschenen. De referentie naar Amerikaanse folklore sprak me persoonlijk erg aan, maar het boek is veel meer dan dat. Het vissen brengt twee mannen samen die elk hun eigen verlies van vrouw en kinderen dragen. Door dat verlies zijn ze beide op een bepaald niveau de band met de realiteit van de andere mensen en de dagdagelijkse wereld verloren. In de verstilde eenzaamheid van het vissen lijkt het alsof de innerlijke leegte die ze voelen wordt gevuld en heeft vooral Abe heel af en toe het gevoel, terwijl hij vist in een rivier, het contact met zijn overleden vrouw te vinden. Op een dag stelt zijn vriend Dan voor om te gaan vissen aan Dutchman's Creek, maar hij doet geheimzinnig over hoe hij het stroompje op het spoor is gekomen. Wanneer ze vooraf in een wegrestaurant iets gaan drinken wordt duidelijk Dutchman's Creek in de lokale overlevring niet zomaar een riviertje is. Het is een plaats van horror uit het verleden, van toen het plaatselijke reservoir werd aangelegd. Van monsters en zwarte kunst. En van de belofte om met die zwarte kunst  overleden geliefden terug te brengen uit de dood.

Op de voorflap staat in een quote uit The Wall Street Journal dat het boek 'doet denken aan Stephen King en H.P. Lovecraft'. Daar is inderdaad iets van maar het is een erg geslaagde combinatie van elementen van beide schrijvers. Stephen King zou dit boek niet kunnen hebben geschreven, daarvoor is de poëtische zeggingskracht en de geladenheid van het boek te groot. Emotionele hunkering in een horrorboek dat zich in verschillende, overtuigende historische settings afspeelt. Niet direct iets van dat een Europese lezer verwacht van een Amerikaans horrorboek. Geen hoger cijfer toch dan hier. Naar mijn bescheiden mening zat er nog meer potentieel in het boek en had de schrijver er nog meer kunnen uithalen. Het boek is bij momenten een indrukwekkende leeservaring voor wie zich er voor openstelt, maar dit had nog verder kunnen gaan. Een echte aanrader toch, zeker voor wie zijn horror ook graag literair heeft. De fantastische beelden van het verhaal houden je zeker nog een tijd in de ban na het lezen. Ook verkrijgbaar als ebook.

Flaptekst

In de bossen rondom Woodstock, upstate New York, ligt Dutchman's Creek, met steile oevers en snelstromend water: een prachtige plek om te vissen, maar ook een mysterieus oord waarover de meest fantastische verhalen de ronde doen. Verhalen die dreiging, maar ook beloftes lijken in te houden. Abe en Dan, twee weduwenaars die steun bij elkaar hebben gevonden en een liefde voor vissen delen, doen ze aanvankelijk af als visserspraat, maar de duistere legende laat hen niet meer los. Zou hier de remedie voor hun verlies te vinden zijn?

Al snel besluiten ze het mysterieuze verhaal over duistere pacten en vergeten geheimen rondom de mysterieuze figuur van Der Fischer zelf te gaan onderzoeken. De twee mannen worden geconfronteerd met alles wat ze hebben verloren, en de mogelijkheid om het terug te winnen. Maar tegen welke prijs?

8

Bezeten stad

8.4
Salem's lot
Auteur: Stephen King
1975
Bezeten stad - Salem's lot

Bezeten stad, of Salem's Lot in het Engels, is het tweede boek dat Stephen King ooit publiceerde en een van de grootste vampierklassiekers die er zijn in het genre. Een nagelbijter van formaat waar Stephen King er in slaagt vampiers zo mogelijk nog angstaanjagender te maken dan ze normaal gezien al zijn. Een echte aanrader voor wie eens in de zetel wil gaan griezelen. Met ook hier de obligate priester die meespeelt in het verhaal en, wat Stephen King wel vaker gebruikt, de jongeman die terugkeert naar zijn geboortedorp waar hij in zijn jeugd verschrikkingen meemaakte die hij nu onder ogen wil zien.

Andere goede horror boeken van Stephen King zijn onder andere The Stand en It.

Flaptekst

Ben Mears was zeven toen hij zijn geboorteplaats Salem's Lot ontvluchtte. Vijfentwintig jaar later is hij terug, om de waarheid bloot te leggen. De waarheid over de geheimzinnige verdwijningen, de spookverhalen en de geestverschijningen.
Maar er is nog iemand gekomen, een vreemdeling die een geheim met zich meedraagt dat zo oud is als de wereld. Wie hij aanraakt zal sterven, met al zijn geliefden...
Niets zal nog hetzelfde zijn. Niet voor Susan, wier liefde voor Ben haar niet kan beschermen. Niet voor Vader Callahan, de priester die op zijn geloof vertrouwt. En niet voor Mark, de jongen die zijn nachtmerries werkelijkheid ziet worden. Toch blijkt juist hij het meest opgewassen tegen het kwaad van 'salem's Lot.

Bezeten stad is een klassieker in het oeuvre van Stephen King. Het is het tweede boek dat hij schreef en het dateert uit 1975. De energie en de huiveringwekkende spanning ervan zijn sindsdien maar zelden geëvenaard. Het boek is voorts verbonden met het magnum opus van Stephen King, De Donkere Toren-cyclus, waarin Vader Callahan ook een rol speelt.

9

My Work Is Not Yet Done

8.3
Three Tales of Corporate Horror
Auteur: Thomas Ligotti
2002
My Work Is Not Yet Done

Thomas Ligotti is een niet zo bekende Amerikaanse horror schrijver die niettemin een grote invloed heeft op andere horror schrijvers. Zijn werk is ondertussen indirect wel bekend geworden door de uitstekende HBO tv-serie True Detective, waarvan een groot deel van de dialogen van de eerste jaargang zijn gebaseerd op zijn boeken. Van Ligotti wordt wel eens gezegd dat hij 'metafysische horror' schrijft. Het gaat vaak om personages die zich niet thuis voelen in onze huidige maatschappij en die last hebben van een soort van existentiële angst. Er is ook een groot wantrouwen ten aanzien van andere mensen en hun motieven en de onmenselijkheid van veel instituten. De manier waarop onze maatschappij in elkaar zit wordt daarbij scherp geanalyseerd, maar, en dat is voor mij een heel grote troef, soms ook met de nodige (zwarte) humor en in een knappe schrijfstijl.

My Work Is Not Yet Done is niet het bekendste werk van Ligotti maar het is het boek dat ik onlangs met veel plezier heb gelezen. My Work Is Not Yet Done gaat over de onmenselijkheid van de Amerikaanse bedrijfscultuur binnen de grote bedrijven. Die bedrijven zijn entiteiten die op zich bestaan en een eigen onbegrijpbare agenda hebben. Binnen die bedrijven zijn het de meest onmenselijke werknemers (vaak managers) die zich er het best thuis voelen. De hoofdpersonages van ligotti zijn daarvan het slachtoffer. Maar één van hen wil wraak nemen, maar nietig als de mens is, zal hij uiteindelijk ook het slachtoffer worden van zijn eigen wraak, van het zwarte in de mens. Enkel in het Engels te verkrijgen maar een echte aanrader voor wie eens een heel ander soort van horror wil gaan lezen. Het bekendste werk van Ligotti is de verhalenbundel Songs of a Dead Dreamer & Grimscribe, een boek in de bekende Penguin reeks dat ik zelf zeker nog ga lezen.

Engelse flaptekst

A haunting tale of one man's inventive revenge against his employers.

When Frank Dominio is suddenly sacked it seems there was more than a grain of truth to his persecution fantasies. As he prepares to get even, he finds an ally in a malevolent force that grants him supernatural powers. Frank takes his revenge in the most ghastly ways imaginable, but there will be a price to pay once his work is done.

10

American Psycho

8.3
shockerend
Auteur: Bret Easton Ellis
1991
American Psycho

American psycho is een erg shockerend en bruut boek van de Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis over een yuppie en psychopaat die beestachtige moorden begaat in New York. In de beschrijving van de moorden wordt er weinig aan de verbeelding overgelaten dus het boek is niet echt geschikt voor de meer gevoellige zielen onder ons. Het is een monument van de Amerikaanse roman dat van de lezer wel wat vraagt door de grafische stijl maar ook door het eigenzinnige tempo van het boek dat aansluit bij de decadente yuppie stijl van het hoofdpersonage Patrick Bateman. De ultieme kapitalist als ultiem nachtelijk roofdier.

Andere bekende boeken van Bret Easton Ellis zijn onder andere Minder dan niks en De figuranten.

Flaptekst

American Psycho is een grimmige, verontrustende zwarte komedie over de excessen van ongebreideld kapitalisme, over hebzucht en oppervlakkigheid. Bret Easton Ellis schetst een wereld die we allemaal kennen maar waar we liever niets van willen weten, waarin de Amerikaanse droom tot een nachtmerrie is verworden. Patrick Bateman is een aantrekkelijke, intelligente jongeman die een vermogen verdient op Wall Street. Overdag bezoekt hij dure, trendy restaurants en brengt hij zijn lichaam in perfecte conditie in de sportschool. s Nachts maakt hij zich schuldig aan misdaden die zo gruwelijk zijn dat ze ons verstand te boven gaan.

11

De meester

8.2
The Strain
Auteur: Guillermo del Toro & Chuck Hogan
2009-2011
De meester

The Strain, in het Nederlands De meester, is een oorspronkelijk driedelige originele vampiertrilogie van regisseur Guillermo del Toro die momenteel ook als tv-serie is verfilmd. Een spannende serie met een originele inkijk op het oude vampierthema die erg vlot wegleest en moeilijk weg te leggen is. Geen literatuur maar onvervalste, ouderwetse suspense in een modern jasje die een echte aanrader is in het genre. De boeken combineren het beste uit het thriller en horror genre tot een unieke romanserie die een blijvende indruk achterlaat, ook door het gebruik van allerlei mythologische en historische elementen die een overtuigend geheel creëren. Een aanrader voor wie eens graag griezelt.

Flaptekst De meester

Na de landing op JFK Airport valt de elektriciteit van een Boeing 777 weg en wordt al het radiocontact verbroken. Aan boord is het donker en dodelijk stil. Hulpdiensten verzamelen zich. In de spierwit uitgelichte romp verschijnt een zwarte streep. Een deur opent zich traag...

Zo begint een escalerende, epische strijd tussen mens en monster van de visionaire regisseur Guillermo del Toro en bestsellerauteur Chuck Hogan. Del Toro balt zijn encyclopedische kennis van bovennatuurlijke verhalen samen. Hij put vrijelijk uit de Bijbel, Oost-Europese folklore en Mesopotamische bronnen en beschrijft met enorme flair niets minder dan het einde van de wereld. Hogan brengt unieke biologische en historische details in en levert een adembenemende pageturner.

'Uitmuntend... goed van tempo en zeer verontrustend. Ik zal het de hemel in prijzen zodra het uitkomt.' Chris Rickert, Joseph-Beth Booksellers, Pennsylvania

Guillermo del Toro (1964) is een van de meest spraakmakende regisseurs van dit moment. Hij regisseerde en schreef onder andere Pan's Labyrinth.
Chuck Hogan is de auteur van Prince of Thieves, dat in 2005 de prestigieuze Hammett Prize won en door Stephen King werd geprezen.

12

Books of Blood

8.2
horror verhalen van Clive Barker
Auteur: Clive Barker
1984-1985
Books of Blood - Clive Barker

Books of Blood is een zesdelige reeks van horror verhalen van Clive Barker waarin ook veel fantasy elementen terugkeren. Het zijn verhalen die zich meestal in onze moderne tijd afspelen en waarbij gewone mensen plots geconfronteerd worden met afschrikwekkende of mysterieuze gebeurtenissen. Een succesvolle reeks voor de echte horror fan en het bewijs van het meesterschap van Clive Barker. Voor mij ook meer genietbaar dan veel van zijn latere horror romans die zich naar mijn gevoel te veel naar het fantastische beginnen richten soms en de ouderwetse horror vergeten.

Andere goede horror van Clive Barker is The Hellbound Heart, Hellraiser en The Great and Secret Show.

Flaptekst

Here are the stories written on the Book of Blood. They are a map of that dark highway that leads out of life towards unknown destinations. Few will have to take it. Most will go peacefully along lamplit streets, ushered out of living with prayers and caresses. But for a few, the horrors will come, skipping, to fetch them off to the highway of the damned ...Gathered together for the first time in one volume, here are fifteen mind-shattering stories from the awesome imagination of World Fantasy Award winning author Clive Barker. They will take you to the brink - and beyond ...

13

The Excorcist

8.1
een duivelsuitdrijving
Auteur: William Peter Blatty
1971
Beste horror boeken: The Excorcist

The Exorcist van William Peter Blatty is natuurlijk vooral bekend van de film maar het boek is zo mogelijk nog pakken angstaanjagender dan de film. Het verhaal begint bij pater Merrin, een Jezuïeten pater die in Irak werkt als archeoloog. Op een dag vindt hij een klein, oud afgodsbeeldje van de Akkadische godheid Pazuzu. Merrin is bang dat hij een oeroude demoon heeft vrijgelaten door het beeldje op te graven. Enkele, vreemde gebeurtenissen doen Merrin er steeds meer en meer in geloven dat hij iets van puur kwaad in de wereld heeft gebracht. Ver weg, in Georgetown in de Verenigde Staten hoort Chris MacNeil vreemde dingen in haar huis. Ook doen zich een aantal vreemde verschijnselen voor. Chris beseft niet dat een vrijgelaten demon haar huis is binnengedrongen. Haar dochter, Regan, begint zich kort daarna vreemd te gedragen. Ze gebruikt opeens de meest obscene scheldwoorden en op een feestje urineert ze, voor tientallen mensen, op de grond. Eerst denkt Chris dat Regan psychisch ziek is, maar onderzoeken wijzen niets uit. Maar nadat Chris een bovennatuurlijk verschijnsel van dichtbij heeft meegemaakt, is zij ervan overtuigd dat haar dochter bezeten is. Dan begint de echte horror pas.

The Excorcist is een spannend boek dat met een eigen stijl is geschreven. Vaak korte, wat zenuwachtige zinnen maar met een goede uitwerking van verschillende interessante personages die het verhaal doen leven. Het boek bevat veel meer seksueel getinte scènes dan de film, wat voor sommige lezers moeilijk kan zijn aangezien het gaat om de beschrijving van de bezetenheid van een twaalfjarig meisje. Een aanrader voor wie houdt van horror en griezelen.

Flaptekst The Excorcist (Engels)

The Exorcist is as superior to most books of its kind as an Einstein equation is to an accountants column of figures. New York Times Book Review

Four decades after it first terrified the world, William Peter Blatty’s The Exorcist is back! An extraordinary classic work of horror and dark paranormal suspense widely considered one of the most frightening novels ever written. Blatty's masterpiece of unrelenting chills was the basis for the acclaimed Academy Award-nominated motion picture directed by William Friedkin and starring Ellen Burstyn and Max Von Sydow. Rediscover the power ofThe Exorcist in this stunning 40th Anniversary Edition, as a desperate mother and two priests fight to free the soul of a little girl from a supernatural entity of pure malevolence.

14

The Enemy

8.0
kinderen versus volwassenen
Auteur: Charlie Higson
2009-2015
The Enemy (Charlie Higson)

The Enemy van Charlie Higson is een zevendelige horrorserie voor de jeugd, maar evengoed voor volwassenen, die zich afspeelt in een London waar alle volwassenen in zombies zijn veranderd. Zombies die dan nog eens verlekkerd zijn op het eten van vlees van jonge kinderen. Veel kinderen sterven al vrij snel maar de overgebleven kinderen (allemaal minder dan 15 jaar) organiseren zich in losse groepjes en vechten terug. In het begin zijn die zombie volwassenen nog vrij traag en slecht of niet georganiseerd maar naarmate de tijd vordert merken enkele van de kinderen dat dit stilaan verandert en dat de vleesetende volwassenen sterker, sneller en slimmer worden. Dat is het teken voor veel kinderen om zich te gaan verenigen in grotere groepen en in beter te verdedigen gebouwen in London. Uiteindelijk zal het komen tot een grote eindstrijd, een veldslag tussen kinderen en mama's en papa's die zijn gelijke niet kent in de geschiedenis. Een strijd op leven en dood. Tegelijkertijd blijft er de hoop dat er een remedie kan gevonden worden tegen het virus dat er voor verantwoordelijk is dat de zombies ontstonden in de eerste plaats.

Een spannende en griezelige serie boeken waarbij verschillende kinderen en groepjes kinderen worden gevolgd in hun strijd tegen de zombies, vaak tot hun dood. Tegelijk ook een ontdekkingstocht door het toeristische London waar de kinderen vaak hun toevlucht nemen in bekende gebouwen zoals het parlement, historisch museum en de Tower. Voor jongeren die al wat kunnen omgaan met griezel en voor volwassenen met een jonge geest. Verschillende elementen die je aandacht blijven houden bij het verhaal zijn knap in de plot verweven. Ik zelf heb alle zeven de boeken dan ook gelezen, al heb je na zeven boeken wel voor lange tijd genoeg van zombies lijkt me. Toch een aanrader, wel enkel in het Engels voorlopig.

Flaptekst

The first unputdownable adventure story in this phenomenal series, from the author of the bestselling Young Bond series and award-winning comedy writer and performer (The Fast Show, Down the Line), Charlie Higson.

They'll chase you.
They'll rip you open.

They'll feed on you . . .

When the sickness came, every parent, policeman, politician - every adult - fell ill. The lucky ones died. The others are crazed, confused and hungry.

Only children under fourteen remain, and they're fighting to survive.

Now there are rumours of a safe place to hide. And so a gang of children begin their quest across London, where all through the city - down alleyways, in deserted houses, underground - the grown-ups lie in wait.

But can they make it there - alive?

15

Children of the Night

8.0
Kinderen van de nacht
Auteur: Dan Simmons
1992
Beste horror boeken: Children of the Night

De Amerikaanse schrijver Dan Simmons heeft uitstekende boeken geschreven in heel verschillende genres. Van zijn fantastische science fiction vierluik Hyperion tot tal van andere boeken in het horror of thriller genre. Met Children of the Night schreef hij een uitstekende roman waarin het fenomeen van de vampier op de meest overtuigende manier 'wetenschappelijk' wordt verklaard en uitgewerkt. Om toch een beetje conform de traditie te zijn speelt het zich af in Roemenië, het thuisland van de oorspronkelijke historische vampier Vlad de Spietser, die ook een grote rol speelt in het boek.

In een desolaat weeshuis in het post-communistische Roemenië krijgt een ziek kind een verkeerde bloedtransfusie. Het kind geneest daardoor eerder dan te sterven zoals verwacht. Voor immunologe Kate Neuman kan het immuun systeem van het kind nu de sleutel zijn om kanker en aids te genezen. Kate adopteert het kind daarom en neemt het met haar mee terug naar haar thuis in de Verenigde Staten. Maar door zijn bloed is het kind verbonden met een eeuwenoude clan met als leider Vlad Tsepes, de originele Dracula en eerste vampier. Zij kidnappen het kind. Kate keert terug naar Roemenië om met de hulp van priester Mike O'Rourke de baby terug uit de handen van de vampiers te krijgen. Een ander uitstekend horror boek van Dan Simmons is Carrion Comfort, zie hoger in deze lijst van beste horror boeken.

Flaptekst

An evil legacy comes to life in this classic and ultimately human novel about believable vampires, featuring a brand-new introduction by Dan Simmons. Children of the Night will take you to a place that no one knows—yet all of us fear.

In a desolate orphanage in post-Communist Romania, a desperately ill infant is given the wrong blood transfusion, and flourishes rather than dies. For immunologist Kate Neuman, the infant's immune system may hold the key to cure cancer and AIDS. Kate adopts the baby and takes him home to the States. But baby Joshua holds a link to an ancient clan and their legendary leader, Vlad Tsepes, the original Dracula, whose agents kidnap the child. Against impossible odds and vicious enemies - both human and vampire - Kate and her ally, Father Mike O'Rourke, steal into Romania to get her baby back.

A mesmerizing tour through the ghostly, gray tatters of Romania. Publishers Weekly

16

Fantastische verhalen

7.8
Auteur: Guy de Maupassant
1885
Fantastische verhalen

Fantastische verhalen van de Franse negentiende eeuwse schrijver Guy de Maupassant bevat een verzameling van de meest fantasierijke en soms angstwekkende verhalen van de Franse naturalist. Het is natuurlijke geen echte horror maar sommige van de vertellingen zoals De Horla en De monstermoeder, maar ook andere, mogen toch tot het horrorgenre gerekend worden. Met enige overdrijving zou je het literaire horror mogen noemen. Nu ja, de verhalen zijn sowieso erg de moeite vind ik en literair gezien zijn het vaak, soms wat barokke, pareltjes. Een boekje dat ik in mijn jonge jaren graag heb gelezen en dus hier toch wat wil promoten.

Flaptekst

Van de Franse naturalisten Zola, Huysmans, Alexis Céard en anderen blijkt Guy de Maupassant (1850-1893) door de jaren heen de meest gelezen auteur te zijn: nog altijd worden zijn honderden verhalen en novellen – Yvette, Boule de suif, Sur l'eau, Le Horla enz. – in tal van landen herdrukt, en met veel succes is een aantal ervan voor de televisie bewerkt. Van zijn romans zijn er drie klassiek geworden: Une Vie, Bel Ami en Pierre et Jean. Hoofdthema van laatstgenoemde 'petit roman' is de jaloezie: jaloezie heerst er tussen Pierre – donker van uiterlijk, gesloten van karakter – en Jean Roland, die blond en openhartig is. Pierre's naijver wordt vergroot wanneer zijn jongere broer een aanzienlijk bedrag erft van een oude huisvriend van de Rolands, en het groeiende wantrouwen dreigt het huiselijke leven tot een hel te maken.

17

Vernietiging / Annihilation

7.6
De Southern Reach-trilogie
Auteur: Jeff VanderMeer
2014-2016
Vernietiging

Geen spek voor ieders bek lijkt me deze beetje sci-fi, beetje horror spannende romanreeks van Jeff VanderMeer waar er wordt geprobeerd een bevreemdende, continue wat dreigende sfeer te scheppen. De dreiging van het biologische/organische die soms wel werkt maar die mij persoonlijk toch niet altijd wist te boeien. Het eerste deel van de serie komt voor mij ook wat te onpersoonlijk over, deels ook door het verhaal in de ik-vorm en deels door het gebruik van de onpersoonlijke benamingen als biologe, psychologe en antropologe. Er is een dreigende ondertoon doorheen het ganse verhaal maar bij mij persoonlijk wekte die ook wel wat verveling op.

Nu, ik ben toch begonnen het tweede deel, Autoriteit, te lezen dus het boek lijkt toch te werken ondanks dat het me dus niet altijd evenveel kan boeien. Dat komt mede denk ik door het toch vrij originele karakter en het feit dat je uiteindelijk toch een beter beeld wil krijgen van wat de oorsprong van de dreiging nu eigenlijk is.

Flaptekst

‘Ik ben gek op Vernietiging van Jeff VanderMeer. Doodeng en fascinerend.’ Stephen King

Gebied X is al dertig lang afgesloten van het continent. De eerste expeditie die ernaartoe ging, kwam terug met verhalen over een ongerepte wildernis. Geen enkel lid van de tweede expeditie keerde terug. De leden van de derde expeditie moordden elkaar uit. Van de elfde expeditie kwamen de leden terug als schaduwen van zichzelf en ze stierven enkele maanden later aan een agressieve vorm van kanker. In Vernietiging, het eerste deel van de veelgeprezen Southern Reach-trilogie, reist de lezer mee met de twaalfde expeditie.

De groep bestaat uit vier vrouwen: een antropologe een landmeter, een psychologe en de verteller van het verhaal, een introverte, zeer intelligente biologe. Hun missie is om het terrein in kaart te brengen. Intussen moeten ze ervoor zorgen om niet besmet te raken en het hoofd koel te houden, zeker als ze een mysterieuze topografische afwijking ontdekken Maar het zijn hun eigen geheimen die uiteindelijk hun lot zullen bepalen.

‘Geslaagd, perfect opgebouwd en heerlijk spannend.’ THE NEW YORK TIMES

‘Een meeslepende, duistere en elegante roman.’ LOS ANGELES TIMES

Jeff VanderMeer is een meermaals bekroonde schrijver en redacteur. Zijn werk is in meer dan twintig landen vertaald. VanderMeer schrijft essays voor onder meer The Washington Post, The New York Times Book Review en The Guardian.

18

De triffids komen

7.6
The Day of the Triffids
Auteur: John Wyndham
1951
De triffids komen - John Wyndham

De triffids komen is een science fiction klassieker uit 1951 van de Britse schrijver John Wyndham. Wanneer vanop aarde een prachtige meteorietenregen te zien is gaat zo goed als iedereen kijken, zonder te beseffen dat het een valstrik is van een ras van buitenaardse wezens. Nadien blijkt dat iedereen die naar het spektakel gekeken heeft blind is. Een van de weinige uitzonderingen is Bill Mason die na een operatie met een verband om zijn ogen in het ziekenhuis ligt en niet naar de meteorietenregen kon gaan kijken. Wanneer hij zelf de wikkels van zijn ogen doet merkt hij tot zijn schrik dat hij als enige kan zien in een ziekenhuis en wereld vol blinden. Meer nog: een buitenaards ras van reusachtige wandelende planten is aan een invasie van de wereld begonnen. Ze zijn giftig, kunnen steken, en voeden zich met menselijk vlees. Het is nu aan Mason om het menselijk ras te redden.

Een boeiend, ouderwetse science fiction en horror boek dat nog steeds leuk is om te lezen.

Flaptekst

De triffids hebben de wereld overgenomen. Dit monsterlijke ras van buitenaardse planten kan lopen, praten en een mens vellen met een dodelijke steek. Bill Masen wordt wakker in een ziekenhuis en komt erachter dat hij het einde van de wereld heeft overleefd. De door triffids beheerste wereld waarin hij ontwaakt, gaat zijn ergste nachtmerrie te boven.

Flaptekst Engels

When Bill Masen wakes up blindfolded in hospital there is a bitter irony in his situation. Carefully removing his bandages, he realizes that he is the only person who can see: everyone else, doctors and patients alike, have been blinded by a meteor shower. Now, with civilization in chaos, the triffids - huge, venomous, large-rooted plants able to 'walk', feeding on human flesh - can have their day. 

19

Donnybrook

7.5
een boek dat aankomt als een vuistslag
Auteur: Frank Bill
2013
Donnybrook - een boek dat aankomt als een vuistslag

Donnybrook van de Amerikaanse schrijver Frank Bill is geen echt horrorboek, al vertoont het wel elementen van het genre. Voor mij is het ook vooral een grappig boek. De horror zit hem daarnaast eerder in het duistere, zinloze en ruwe leven van de personages die Frank Bill beschrijft in zijn roman. Bepaalde aspecten van de realiteit van het leven van (een deel van) de mensen Kentucky en andere rurale regio's in Amerika die worden overspoeld door meth worden beschreven en tot hun maximum uitvergroot. Vechten, moorden, metamfetaminegebruik, platte seks, verwaarlozing van kinderen, etc. etc. worden uitvergroot tot het niveau van pulpliteratuur, maar met een pulserende schrijfstijl.

De personages zijn van de pot gerukt, net als de plot, maar tegelijk is het boek een stomp in de maag. Je voelt dat een echte realiteit de grondslag vormt voor het voortdenderende verhaal. Het boek vraagt in het begin wat van de lezer door de korte, hortende zinnen en het in brokken gekapte verhaal maar na een tijdje ben je wel benieuwd waar dat alles naar toe leidt. Het einde van het boek is wat open en bevat zelfs wat fantasy elementen, die lijken te suggeren dat een vervolg mogelijk is. Als er een vervolg komt is het goed mogelijk dat dit een volledige stijlbreuk zal beteken met Donnybrook. Onze conclusie: een aanrader voor wie zich aangesproken voelt door onderstaande beschrijving van het verhaal, maar geen boek voor ieders bek.

Flaptekst

Donnybrook is een mengeling van pure adrenaline, rauwe humor en het over the top geweld van Quentin Tarantino en de hick fiction van Cormac McCarthy en Donald Ray Pollock.

Voor Jarhead Johnny Earl is er nog maar één mogelijkheid om eten te kopen voor zijn gezin en dat is de Donnybrook in Orange County winnen.
Elk jaar in augustus komen daar de meest doorgewinterde bare-knuckle-vechters bij elkaar voor dit toernooi. Onder toeziend oog van een enthousiaste menigte vol drugs, drank, weddenschappen en hamburgers, gaan twintig mannen elkaar te lijf tot er nog maar één overeind staat. De overblijver wint de ongelofelijke prijs van honderdduizend dollar.
Jarhead staat bekend als de meest taaie bokser uit Kentucky en is ervan overtuigd dat de Donnybrook zijn weg naar een beter leven en een ontsnapping aan als zijn problemen is.
Maar er zijn meer die azen op de Donnybrook. Chainsaw Angus - een gepensioneerde vechter die de klappen in zijn gezicht zat is - en zijn losbandige zus Liz koken methamfetamine in een verscholen hut, diep in de bossen. De Donnybrook is voor hun een uitgelezen kans om veel klanten in een keer te bereiken en een fortuin te verdienen. Het gaat om zoveel geld dat Liz zich afvraagt of ze dat wel met haar broer wil delen en of ze er niet beter zelf met het geld vandoor kan gaan.

Frank Bill schetst met scherpe pen een wereld die stevig verankerd is in de realiteit, maar tegelijkertijd niet onderdoet voor spectaculaire Hollywoodfilms. Het is dan ook geen verrassing dat de filmrechten van deze titel inmiddels verkocht zijn.