Vernietiging / Annihilation

7.6
De Southern Reach-trilogie
Auteur: 
Jeff VanderMeer
2014-2016
Vernietiging

Geen spek voor ieders bek lijkt me deze beetje sci-fi, beetje horror spannende romanreeks van Jeff VanderMeer waar er wordt geprobeerd een bevreemdende, continue wat dreigende sfeer te scheppen. De dreiging van het biologische/organische die soms wel werkt maar die mij persoonlijk toch niet altijd wist te boeien. Het eerste deel van de serie komt voor mij ook wat te onpersoonlijk over, deels ook door het verhaal in de ik-vorm en deels door het gebruik van de onpersoonlijke benamingen als biologe, psychologe en antropologe. Er is een dreigende ondertoon doorheen het ganse verhaal maar bij mij persoonlijk wekte die ook wel wat verveling op.

Nu, ik ben toch begonnen het tweede deel, Autoriteit, te lezen dus het boek lijkt toch te werken ondanks dat het me dus niet altijd evenveel kan boeien. Dat komt mede denk ik door het toch vrij originele karakter en het feit dat je uiteindelijk toch een beter beeld wil krijgen van wat de oorsprong van de dreiging nu eigenlijk is.

Flaptekst

‘Ik ben gek op Vernietiging van Jeff VanderMeer. Doodeng en fascinerend.’ Stephen King

Gebied X is al dertig lang afgesloten van het continent. De eerste expeditie die ernaartoe ging, kwam terug met verhalen over een ongerepte wildernis. Geen enkel lid van de tweede expeditie keerde terug. De leden van de derde expeditie moordden elkaar uit. Van de elfde expeditie kwamen de leden terug als schaduwen van zichzelf en ze stierven enkele maanden later aan een agressieve vorm van kanker. In Vernietiging, het eerste deel van de veelgeprezen Southern Reach-trilogie, reist de lezer mee met de twaalfde expeditie.

De groep bestaat uit vier vrouwen: een antropologe een landmeter, een psychologe en de verteller van het verhaal, een introverte, zeer intelligente biologe. Hun missie is om het terrein in kaart te brengen. Intussen moeten ze ervoor zorgen om niet besmet te raken en het hoofd koel te houden, zeker als ze een mysterieuze topografische afwijking ontdekken Maar het zijn hun eigen geheimen die uiteindelijk hun lot zullen bepalen.

‘Geslaagd, perfect opgebouwd en heerlijk spannend.’ THE NEW YORK TIMES

‘Een meeslepende, duistere en elegante roman.’ LOS ANGELES TIMES

Jeff VanderMeer is een meermaals bekroonde schrijver en redacteur. Zijn werk is in meer dan twintig landen vertaald. VanderMeer schrijft essays voor onder meer The Washington Post, The New York Times Book Review en The Guardian.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste science fiction boeken - beste spannende boeken - beste horror boeken

Met 'Vernietiging / Annihilation' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Vernietiging / Annihilation' niet het boek dat je zocht? Op Sciencefictionboeken.com staan nog veel meer uitstekende science fiction boeken. Maar ook op BesteBoeken.be vind je veel goede science fiction boeken en series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste science fiction boeken. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze top 10 fantasy boeken volwassenen, onze lijst met horror boeken of onder historische fictie.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.