Enders Game

8.4
Deel 1 van de Ender saga
Auteur: 
Orson Scott Card
1977
Enders Game - Orson Scott Card

Enders Game van de Amerikaanse schrijver Orson Scott Card is een echte science fiction klassieker van eind jaren zeventig die opnieuw en terecht in de belangstelling is gekomen na de verfilming met onder andere Harisson Ford. Het vertelt de avonturen van de jonge Ender die als student leert aan de Battle School, een opleidingsschool voor jonge militaire leiders in spe. Dankzij zijn superieure intelligentie slaagt Ender er als hoofd van zijn team, Dragon Army, in om veel overwinningen tegen andere teams op zijn naam te krijgen. Naarmate de opleiding vordert worden de oefeningen steeds moeilijker en gevaarlijker. Veel van de oefeningen bestaan ook uit gesimuleerde computer gevechten tegen een buitenaards ras dat in de oefening uit is op een invasie van de Aarde en haar kolonies. Deze computeroefeningen of games tegen de artificiële intelligentie worden steeds moeilijker en naar het einde toe bijna onmogelijk om nog te winnen. Toch slaagt Ender daar steeds weer in. Tot de ultieme laatste oefening die zal beslissen of Ender er in slaagt zijn opleiding te voltooien. Maar dan blijkt dat de oefeningen misschien meer zijn dan een spel en dat de vernielingen in de games misschien toch niet zo onschuldig zijn.

Een erg origineel verhaal van Orson Scott Card dat pas op het laatst in het boek volledig te begrijpen valt. Het leest als een jongensavontuur maar gaandeweg blijkt dat er toch meer aan de hand is dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Een aanrader voor de science fiction fan al kan het boek zeker ook de gewone en jonge lezer boeien. De originaliteit van Orson Scott Card blijkt nog meer als je het tweede deel uit de reeks, Speaker for the Dead (momenteel niet in het Nederlands beschikbaar), leest. Het is even boeiend maar vormt een totaal ander verhaal met een heel andere sfeer, ook al vertelt het verder over de gebeurtenissen in het leven van Ender, maar dan op oudere leeftijd. Ook dat boek is een aanrader.

Flaptekst

Orson Scott Card is voor sciencefiction wat Tolkien is voor fantasy. Enders Game sloeg bij verschijning in als een bom en wordt door zowel fans als recensenten gezien als het beste wat sciencefiction te bieden heeft. De Aarde heeft twee bloedige invasies van Kruiperds maar nauwelijks overleefd. Om een derde invasie te voorkomen is de Krijgsschool opgericht, waar veelbelovende kinderen een opleiding krijgen tot gezagvoerder van een sterschip van de Internationale Ruimtevloot. Ender Wiggin wordt op al heel jonge leeftijd gerekruteerd. Bij tactische oefeningen in de strijdzaal blinkt hij uit, waardoor de schoolleiding torenhoge verwachtingen van de jongen krijgt en hem steeds meer onder druk zet Zal het Ender lukken om de held te worden die de Aarde gaat redden?

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste science fiction boeken

Met 'Enders Game' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Enders Game' niet het boek dat je zocht? Op Sciencefictionboeken.com staan nog veel meer uitstekende science fiction boeken. Maar ook op BesteBoeken.be vind je veel goede science fiction boeken en series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste science fiction boeken. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze top 10 fantasy boeken volwassenen, onze lijst met horror boeken of onder historische fictie.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.