Do Androids dream of Electric Sheep?

8.3
Dromen androïden van elektrische schapen?
Auteur: 
Philip K. Dick
1968
Do Androids dream of Electric Sheep?

Zoals bekend diende Do Androids Dream of Electric Sheep? van de enigmatische Philip K. Dick als de inspiratiebron voor de film Blade Runner met Harrison Ford en Rutger Hauer, maar inspiratiebron is hier de juiste term want er zijn grote verschillen tussen het verhaal van de film en het verhaal van het boek. Het verhaal van Philip K. Dick gaat niet over de 'menselijke' robot, in tegendeel. De androïde van Philip K. Dick is fundamenteel verschillend van de mens en is inhumaan in een wereld waar de mensen zelf ook het spoor bijster zijn. De nadruk op empathie als het grote verschil tussen mens en robot culmineert in de grappige drang van de mens een echt levend huisdier te hebben, ook als statussymbool. In een wereld waar dieren quasi zijn uitgestorven en mensen vaak verplicht zijn een mechanisch dier te nemen omdat ze geen geld hebben voor een echt, is de relatie van de mens met zijn huisdier een vereiste om emotioneel stabiel te zijn.

De premiejager Rick Deckard krijgt in San Francisco de opdracht 6 illegaal op Aarde geïmmigreerde androïden op te sporen en af te maken maar het is net de empathie van de mens, die de androïde zelf niet bezit, die de nieuwe Nexus-6 modellen in de persoon van robot vamp Rachael tegen hem zullen inzetten.

In 'Do Androids dream of Electric Sheep?' komen veel van de typische thema's van Philip K. Dick terug: de relatie van de mens met de ander, de ontmenselijkte mens, hallucinaties, een dystopische wereld, maar zoals steeds bij hem in een originele plot met veel onverwachte twists en wendingen en een rijkdom aan ideeën. In de verhalen van Philip K. Dick zit vaart en in zijn schrijven evenzeer. Hij is lang geen slechte schrijver, zeker niet, maar mist naar mijn gevoel de finesse van de echte romancier. De rijkdom die je bij hem op zoveel gebieden terug vindt verwacht je automatisch ook te hebben bij andere, maar daar blijf je dan soms toch een beetje op je honger zitten. En dat is naar mijn gevoel ook de reden dat Dick een niche schrijver zal blijven. Een schrijver van ideeën en een echte verhalenverteller maar met personages die toch nooit echt vol zijn. Ze blijven toch vaak vooral protagonisten in een verhaal, of symbolen. Maar voor alle duidelijkheid: ik ben een grote fan en ik kijk er naar uit de boeken van hem te lezen waar ik tot nu toe nog geen tijd voor had. Binnen de science fiction is Dick een unicum, en eigenlijk binnen de hele literatuur.

Zoals vaak geldt, maar zeker hier, lees je het boek best in de originele taal, het Engels. Andere interessante boeken van Dick zijn The Man in the High Castle, Ubik en The Three Stigmata of Palmer Eldritch, naast vele andere.

Flaptekst

So that’s how the largest manufacturer of androids operates, Rick said to himself. Devious, and in a manner he had never encountered before. A weird and convoluted new personality type; no wonder law enforcement agencies were having trouble with the Nexus-6.

The Nexus-6. He had now come up against it. Rachael, he realized; she must be a Nexus-6. I’m seeing one of them for the first time. And they damn near did it; they came awfully close to undermining the Voight-Kampff scale, the only method we have for detecting them. The Rosen Association does a good job—makes a good try, anyhow—at protecting its products.

And I have to face six more of them, he reflected. Before I’m finished.

He would earn the bounty money. Every cent.

Assuming he made it through alive…

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste science fiction boeken

Met 'Do Androids dream of Electric Sheep?' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Do Androids dream of Electric Sheep?' niet het boek dat je zocht? Op Sciencefictionboeken.com staan nog veel meer uitstekende science fiction boeken. Maar ook op BesteBoeken.be vind je veel goede science fiction boeken en series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste science fiction boeken. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze top 10 fantasy boeken volwassenen, onze lijst met horror boeken of onder historische fictie.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.