Goede (auto)biografieën

Een top tien van de betere biografieën en autobiografieën van het moment, zoals bijvoorbeeld de biografie van Mark Twain of Maxim Gorki. Een lijst die je misschien kan helpen een ontdekking te doen. Ik probeer ook af en toe nog nieuwe biografieën toe te voegen. Bekijk ook eens mijn lijst van goede romans.

Deze lijst wordt nog aangevuld. Vind je dat er een goede biografie ontbreekt dan kan je hier een suggestie doen.
1

Jeugdherinneringen

9.2
Kinderjaren, Onder de mensen en Mijn universiteiten
Auteur: Maxim Gorki
1913-1923
Jeugdherinneringen

Jeugdherinneringen is een verzamelband met de 3 autobiografische werken van Maxim Gorki: Kinderjaren, Onder de mensen en Mijn universiteiten. Het vertelt over de jeugd van Gorki in Nizhny Novgorod en hoe hij opgroeide bij zijn bijgelovige, typische Russische grootmoeder, en zijn alcoholistische en hardhandige grootvader en ooms. Fascinerend is ook hoe hij vertelt over zijn lange omzwervingen in het Russische Rijk van voor de bolsjewiekse revolutie en zijn leven als student later. Het resultaat is een ongelooflijk rijk, gevarieerd en vaak enorm verrassende schets van een voorbije tijd en een indringend beeld van de man en jongen Maxim Gorki. Voor mij is dit zowat de mooiste autobiografie die ik ooit heb gelezen en een enorme aanrader, ook voor mensen die niet in (Russische) geschiedenis geïnteresseerd zijn. Een echt meesterwerk uit de literatuurgeschiedenis en een prachtige ervaring om te lezen. Het zou voor iedereen die van literatuur houdt een prachtig geschenk zijn om te krijgen. Een boek dat je koestert als je het hebt.

Flaptekst

Maxim Gorki (1868- 1936) is de grondlegger van het ‘socialistisch realisme’ in de Russische literatuur. Zijn wereldberoemde autobiografische werk (Kinderjaren, Onder de mensen en Mijn universiteiten) geeft een prachtig beeld van het leven in Rusland voor de revolutie.

-Nieuwe vertaling van Gorki’s wereldberoemde autobiografie.
-Drie delen verzameld in één band.

2

Autobiography of Mark Twain

9.0
een rijk leven
Auteur: Mark Twain
2010-2015
Autobiography of Mark Twain

De Autobiography of Mark Twain, uitgegeven in drie delen, is geen klassieke biografie maar bevat allerlei herinneringen en bedenkingen die Mark Twain in de laatste jaren van zijn rijke leven dicteerde. De definitieve en gezaghebbende uitgave hiervan gebeurde in de jaren 2010-2015, 100 jaar na Twains dood zoals hij zelf wilde, en leidde tot een erg mooi uitgegeven en leesbare set van boeken die een ontzettend interessant en rijk geschakeerd beeld geven van het leven en de tijd van deze gekende klassieke Amerikaanse auteur. Omdat hij wist dat de uitgave pas 100 jaar na zijn dood zou plaatshebben nam hij hierbij geen blad voor de mond. Voor mezelf waren de mooiste passages in de boeken over het werk dat Twain als loods deed op de grote plezierboten die toendertijd op de Mississippi voeren. Ongelooflijk boeiend historisch materiaal.

De linken die ik hieronder heb opgenomen van Bol.com geven zeker niet de goedkoopste versie van de autobiografie van Mark Twain maar wel de meest complete en mooist uitgegeven. Bekijk je ook graag het andere goedkopere aanbod dan kan je hier klikken.

Flaptekst deel 1

I've struck it! Mark Twain wrote in a 1904 letter to a friend. And I will give it away--to you. You will never know how much enjoyment you have lost until you get to dictating your autobiography. Thus, after dozens of false starts and hundreds of pages, Twain embarked on his Final (and Right) Plan for telling the story of his life. His innovative notion--to talk only about the thing which interests you for the moment --meant that his thoughts could range freely. The strict instruction that many of these texts remain unpublished for 100 years meant that when they came out, he would be dead, and unaware, and indifferent, and that he was therefore free to speak his whole frank mind. The year 2010 marks the 100th anniversary of Twain's death. In celebration of this important milestone and in honor of the cherished tradition of publishing Mark Twain's works, UC Press is proud to offer for the first time Mark Twain's uncensored autobiography in its entirety and exactly as he left it. This major literary event brings to readers, admirers, and scholars the first of three volumes and presents Mark Twain's authentic and unsuppressed voice, brimming with humor, ideas, and opinions, and speaking clearly from the grave as he intended.

3

Nacht

8.9
herinneringen aan de Holocaust
Auteur: Elie Wiesel
1960
Nacht - Elie Wiesel

Nacht van Elie Wiesel is het indringende autobiografische relaas van een jonge Jood die er in slaagt om de Holocaust te overleven. Het vertelt hoe de Joodse inwoners van het kleine Hongaarse dorpje waarin hij opgroeide tot op het laatste moment de aanwijzingen negeerden, bijna tegen beter weten in, dat er iets verschrikkelijks aan de gang was in de gebieden die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn bezit had. En als dan uiteindelijk het dorpje wordt meegesleurd in de verschrikkingen van de Holocaust is het te laat en gaat alles plots heel snel. Het transport naar de concentratiekampen markeert daarbij het begin van de gruwel voor Elie en zijn familie. Bij aankomst in Auschwitz worden Elie en zijn vader al snel gescheiden van zijn moeder en zusters die al direct naar de gaskamers worden gevoerd. Elie en zijn vader hebben al snel door wat er gebeurt in de concentratiekampen en proberen elkaar te helpen om te overleven. Daarbij verliest Elie al snel de troost van zijn geloof. Wanneer de Tweede Wereldoorlog op zijn einde loopt worden Elie en zijn vader gedwongen een dodenmars te lopen, weg van de oprukkende Russische strijdkrachten. Het is pas dan dat de vader uiteindelijk zal sterven, te zwak om nog de wil tot overleven te vinden. Elie zelf kan het ondertussen ook niet langer opbrengen om voor zijn vader te zorgen, die hij steeds meer beschouwt als een blok aan het been.

Nacht van Elie Wiesel is maar een dun boekje, zo'n 100 pagina's, maar in die 100 pagina's wordt beschreven wat de impact was van de Holocaust op een overlever van de kampen. Op een unieke, soms fragmentarische manier geschreven geeft ook de schrijfstijl aan hoe de verschrikking van wat toen gebeurde de mens zelf ontrafelt en elke samenhang doet verliezen.

Flaptekst

Onvergetelijk meesterwerk over de vernietigingskampen
Elie Wiesel werd als kind naar de nazi-vernietigingskampen Auschwitz en Buchenwald gezonden. Nacht is het openhartige en diep ontroerende verslag van de verschrikkingen die zich daar hebben afgespeeld. Een joodse jongen vertelt hoe hij er ongewild getuige van was hoe zijn moeder en zusje direct na aankomst in het kamp naar de gaskamer werden gestuurd, en hoe zijn vader van uitputting stierf na de gedwongen mars naar Buchenwald. Nacht is een hartstochtelijk pleidooi om nooit te vergeten tot welke onmenselijkheid de mens in staat is. Op een indringende en krachtige manier brengt Elie Wiesel het kwaad in zijn meest extreme vorm opnieuw tot leven.

˜Een angstaanjagend krachtig boek The New York Times

4

Het achterhuis

8.8
dagboekbrieven 12 juni 1942 - 1 augustus 1944
Auteur: Anne Frank
1944
Het achterhuis

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

5

Berichten uit Kolyma

8.8
kampervaringen in de Goelag
Auteur: Varlam Sjalamov
1954-1973
Berichten uit Kolyma

Varlam Sjalamov (1907-1982), ook wel geschreven als Varlan of Verlam Sjalamov, is minder bekend dan Solzjenitsyn, maar heeft op een minstens zo aangrijpende manier over de Russische concentratie- en strafkampen geschreven als zijn beroemde tijdgenoot. Zelf heeft Sjalamov ruim twintig jaar in de kampen doorgebracht, het grootste deel daarvan in de hel van Kolyma, de nauwelijks bewoonbare mijnstreek in het verre Oosten van Siberie, waar de temperaturen kunnen dalen tot zestig graden onder nul. De kern van Sjalamovs oeuvre wordt gevormd door een honderdtal korte verhalen, waarin met meedogenloze precisie de ondraaglijke situatie in de kampen en de daarmee gepaard gaande ontmenselijking wordt beschreven. Hij geeft overtuigend weer wat er met een mens gebeurt die onder onmenselijke omstandigheden en in de bittere kou op pure overlevingsmodus overschakelt. Volledig fysiek uitgemergeld moet hij toch nog zwaar werk doen. Met een fijn oog voor detail en in een schitterende, koele stijl beschrijft hij de psyche en mentaliteit van de bewakers en hun superieuren in deze Stalinistische kampen. Voor mij een hoogtepunt uit de wereldliteratuur. Spijtig genoeg is zijn autobiografische verhalenbundel Berichten uit Kolyma niet meer in het Nederlands te verkrijgen denk ik. Evenmin als de vervolgbundel De Handschoen En Andere Verhalen, nagekomen berichten uit Kolyma. Wel in het Engels onder de titel Kolyma Tales, ook als ebook te verkrijgen.

'Sjalamovs kampervaring was harder en langer dan de mijne, en ik erken met het grootste respect dat hij en niet ik de bodem heeft bereikt van de verdierlijking en de wanhoop.' - Alexander Solzjenitsyn

Flaptekst

Tweeëntwintig jaar bracht Varlam Sjalamov (1907-1982) in Russische strafkampen door, waarvan zeventien jaar in de mijnstreek van Kolyma, diep in het noordoosten van Siberië.
In de meer dan honderd Berichten uit Kolyma heeft Sjalamov zijn extreme kampervaringen literair verwerkt. In een kale, zeer concrete en beeldende stijl schrijft hij zijn berichten over het bestaan in deze abominabele omstandigheden, in de gevangenis, temidden van volstrekt gewetenloze criminelen, in de verschrikkelijke mijnen of in de tajga; dat alles bij temperaturen tot zestig graden onder nul.

6

Wat is de wat

8.7
de biografie van Valentino Achak Deng
Auteur: Dave Eggers
2006
Wat is de wat - Dave Eggers

Wat is de wat is een indringende roman van Dave Eggers waarin hij de lotgevallen van lost boy Valentino Achack Deng vertelt als vluchteling in Soedan en als hervestigd vluchteling in de Verenigde Staten later. Het is een boek dat over de wreedheid van de mens vertelt maar evengoed over het mededogen en de inzet van sommige mensen voor anderen. De tocht die Valentino Achack Deng als kleine jongen moest lopen van zijn verwoeste geboortedorp naar de veiligheid van een vluchtelingenkamp is werkelijk huiveringwekkend en zal je voor altijd bijblijven. De jonge Soedanese lost boys werden op die tocht beschoten met mitraillettes, opgegeten door leeuwen en bestookt door vliegtuigen.

Een boek om je geloof in de mensheid te doen verliezen maar een boek dat je tegelijk de kracht van de hoop leert kennen. Een biografie ook die je bewondering zal bijbrengen voor de mens Valentino Achack Deng die ik het geluk had te ontmoeten via mijn werk.

Andere interessante boeken van Eggers zijn oa. Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit, Max (en de Wild Things) en De cirkel.

Flaptekst

Wat is de Wat is het verhaal van Valentino Achak Deng, een jongen die een vluchteling wordt in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Zijn reis, van bijna bijbelse proporties, brengt hem in contact met vijandelijke soldaten, rebellen, hyenas en leeuwen, ziekte en hongersnood, en de dodelijke murahaleen dezelfden die op dit moment Darfoer teisteren.

Het biedt een onthullend en ontluisterend portret van een land in staat van bloedige oorlog, en van een jongen die van de ene in de andere onwerkelijke situatie wordt gekatapulteerd. Wat is de Wat is spraakmakend, opwindend en herhaaldelijk hartverscheurend een onmisbaar boek.

7

The Twelve Caesars

8.7
Keizers Van Rome
Auteur: Suetonius
121
The Twelve Caesars - Suetonius

Keizers Van Rome van De Romeinse schrijver Suetonius (The Twelve Caesars meestal in het Engels) is een rijke en amusante set van 12 korte biografieën van Romeinse keizers, van Julius Caesar tot Domitianus, de tweede zoon van Vespanius die het tot keizer schopte na zijn broer Titus de 'veroveraar' van Judea. Vaak meer een verzameling van faits divers dan wel een biografie is het niettemin erg interessant om lezen en een perfecte eerste 'zachte' aanloop voor de wat serieuzere literatuur over de Romeinse keizers zoals Cassius Dio of Tacitus. Als je interesse hebt in de Romeinse keizers is het werk van Suetonius een veel leukere manier om hen te ontdekken dan geschiedkundige boeken die nu geschreven zijn. Wie kan er beter over de Romeinse keizers vertellen dan een Romein zelf, en dan nog een met oog voor uiteenlopende zaken als roddels, fysieke beschrijvingen, voortekenen, moreel karakter, anekdotes en wat nog meer. Heel leuke literatuur die je tegelijk wat bijbrengt over de grote voorloper van onze beschaving, het Romeinse Rijk.

Flaptekst

An essential primary source on Roman history, Suetonius' The Twelve Caesars is a fascinating achievement of scholarship covering a critical period in the Empire. As private secretary to the Emperor Hadrian, the scholar Suetonius had access to the imperial archives and used them (along with eyewitness accounts) to produce one of the most colourful biographical works in history. The Twelve Caesars chronicles the public careers and private lives of the men who wielded absolute power over Rome, from the foundation of the empire under Julius Caesar and Augustus, to the decline into depravity and civil war under Nero and the recovery that came with his successors. A masterpiece of observation, anecdote and detailed physical description, The Twelve Caesars presents us with a gallery of vividly drawn - and all too human - individuals.

Gaius Suetonius Tranquillus was probably born in AD69 - the famous 'year of the four Emperors'. From the letters of Suetonius' close friend Pliny the Younger we learn that he practiced briefly at the bar, avoided political life, and became chief secretary to the Emperor Hadrian (AD117-38). Suetonius seems to have lived to a good age and probably died around the year AD140.

'Suetonius, in holding up a mirror to those Caesars of diverting legend, reflects not only them but ourselves: half-tempted creatures, whose great moral task is to hold in balance the angel and the monster within' Gore Vidal

8

Weg met Eddy Bellegueule

8.6
Over een jongen die op zoek gaat naar wie hij is
Auteur: Edouard Louis
2017
Weg met Eddy Bellegueule

Eddy Bellegueule groeit op in een grofgebekt arbeidersgezin in een armlastig stadje in Noord-Frankrijk, maar lijkt in niets op de kinderen in zijn omgeving. Zijn houding, zijn tongval en zelfs zijn loopje bezorgen hem evenveel vernederingen van zijn klasgenootjes als van zijn alcoholistische vader en zijn bazige moeder. Nog voor hij de minste begeerte voelt gaan velen ervan uit dat hij homoseksueel is. Door zijn verhaal te vertellen openbaart Eddy zijn verstikkende milieu. Kan hij zich eraan ontworstelen?

Weg met Eddy Bellegueule is een indrukwekkende autobiografische roman over een jongen die op zoek gaat naar wie hij is. Hard, snel, eerlijk, aangrijpend: dit grootse debuut laat je niet los. Het is wereldwijd een enorm succes, en lanceerde de carrière van Édouard Louis.

Een aanrader om te lezen in het Nederlands maar nog beter is om het boek te lezen in het Frans natuurlijk. Dan heb je de rauwe, korte Franse taal mee die Édouard Louis gebruikt in En finir avec Eddy Bellegueule.

Édouard Louis - oorspronkelijke naam Eddy Bellegueule - is geboren en opgegroeid in het noorden van Frankrijk, wat tevens de achtergrond is van zijn eerste roman En finir avec Eddy Bellegueule. Louis groeide op in een arme familie: zijn vader, een fabrieksarbeider, werd wegens zijn langdurige zware lichamelijke werk invalide, arbeidsongeschikt en werkloos; zijn moeder had af en toe werk in de ouderenzorg. De familie moest leven van de bijstand. De armoede, het racisme, het alcoholisme en de afschuw van zijn homoseksualiteit waarmee Louis tijdens zijn jeugd werd geconfronteerd, zijn de voornaamste onderwerpen van zijn literaire werk. Intellectueel is hij sterk geïnspireerd door de Franse socioloog Pierre Bourdieu. Hij was de eerste van zijn familie die naar de universiteit ging en in 2011 werd hij toegelaten op de École Normale Supérieure in Parijs. In 2013 veranderde hij zijn naam officieel naar Édouard Louis.

9

Inferno

8.5
crisisjaren
Auteur: August Strindberg
1897
Inferno - August Strindberg

Inferno is een uitzonderlijk autobiografisch document van de Zweedse schrijver August Strindberg over de psychische, mentale en emotionele crisis van de schrijver tijdens de jaren van zijn verblijf in Parijs eind negentiende eeuw. Hij doet erin getrouw verslag van de verschillende psychotische episodes die hij er had en die hem uiteindelijk terug deden keren naar Zweden om er te worden opgenomen. Het boek vertelt over de rondzwervingen van Strindberg in Parijs en de vreemde personages die hij daar ontmoet en over het pseudo-wetenschappelijke onderzoek dat hij er deed. Een van de echte aanraders in het biografie genre omwille van de openheid van de schrijver en natuurlijk ook omwille van zijn grote kwaliteiten als schrijver.

Andere in het Nederlands verschenen autobiografische werken van Strindberg zijn Het verweer van een gek, Tijd van gisting en Verslag van twee huwelijken

Inferno is momenteel tijdelijk als hardcover erg goedkoop te verkrijgen bij bol.com.

Flaptekst

Inferno is ongetwijfeld een van de meest persoonlijke egodocumenten uit de wereldliteratuur. Het boek doet indringend verslag van de 'Infernocrisis' die de vermaarde Zweedse schrijver August Strindberg (1849-1912) in Parijs doormaakte.

Nadat Strindberg zijn tweede vrouw verlaten heeft, verdiept hij zich als amateur-chemicus in allerlei obscure alchemistische experimenten, waarvoor hij in wetenschappelijke kringen maar weinig begrip en erkenning krijgt. Op onnavolgbare wijze verhaalt hij, al dan niet onder invloed van absint, van zijn zwerftochten door Parijs en zijn ontmoetingen met de meest kleurrijke personages.
In Strindbergs schizofreen aandoende visioenen, de beschrijvingen van zijn euforische gedrevenheid en zijn hysterie worden de grenzen tussen genialiteit en waanzin opgeheven.

10

Is dit een mens

8.3
Auteur: Primo Levi
1988
Is dit een mens

Primo Levi (1919-1987) werkte zijn leven lang als scheikundige in een verffabriek, tot de internationale erkenning van zijn schrijverschap hem in 1977 deed besluiten zich voortaan exclusief aan de literatuur te wijden. Hij verwierf grote bekendheid met boeken als Is dit een mens, Het periodiek systeem, Het respijt en De verdronkenen en de geredden.

In 1943, na de tweedeling van Italië, met de koning en de geallieerden in het zuiden en Mussolini in het noorden, trok Primo Levi als verzetsstrijder de bergen in, maar werd al na enkele maanden opgepakt. Als jood werd hij naar Auschwitz gedeporteerd, vanwaar hij als een van de weinigen terugkeerde. Onmiddellijk na de bevrijding schreef hij, aanvankelijk uit een chaotische, blinde drang Is dit een mens, dat wordt beschouwd als een van de klassieke getuigenissen over de jodenvervolging.

11

Ik ontsnapte uit Auschwitz

8.3
Een waargebeurd verhaal
Auteur: Rudolf Vrba
1964
Ik ontsnapte uit Auschwitz

Als de joodse Slowaak Rudolf Vrba er op 7 april 1944 samen met mede-kampgenoot Alfred Wetzler in slaagt als een van de zeer weinigen uit het concentratiekamp Auschwitz te ontsnappen, heeft hij er al een verblijf van enkele jaren opzitten. Na zijn arrestatie in 1942 wordt hij eerst naar Majdanek en vervolgens naar Auschwitz gedeporteerd. Een groot deel van dit boek gaat over die periode. Het is een minutieuze beschrijving van de verschrikkingen van het kampleven. Vrba overleeft door zijn onvoorstelbare levenswil, zijn slimheid en soms door puur geluk.

De lucide, bijna achteloze stijl waarin het boek geschreven is, maakt de beklemming ervan nog groter. Na zijn ontsnapping merkt Vrba hoe moeilijk het voor het menselijk verstand is om het idee van de massamoord van Auschwitz te verwerken. Er wordt aanvankelijk niets gedaan met zijn waarschuwing dat begonnen zal worden met de massavernietiging van de Hongaarse joden. Het rapport dat op basis van de informatie van Vrba en Wetzler wordt opgesteld, is het eerste gepubliceerde ooggetuigenverslag van de nazi-gruwelen in Auschwitz dat tijdens de oorlog verschijnt.

Flaptekst

'Ik ontsnapte uit Auschwitz' is het indrukwekkende levensverhaal van Rudolf Vrba. Rudolf Vrba (1924-2006) ontsnapte op 7 april 1944 uit concentratiekamp Auschwitz. Met veel geluk lukt het hem uit handen van de Duitsers te blijven. Zijn getuigenissen in de zogenaamde Auschwitz Protocollen redden ten minste 200.000 Joden van een zekere dood. In 'Ik ontsnapte uit Auschwitz' vertelt Rudolf Vrba zijn ontluisterende verhaal. De bijna achteloze stijl waarin het boek geschreven is, maakt de beklemming ervan nog groter.

12

Kronieken

8.2
de autobiografie van Bob Dylan
Auteur: Bob Dylan
2004
Kronieken Bob Dylan

Kronieken van Bob Dylan (Chronicles in het Engels) biedt een uniek inzicht in de gedachten, leefwereld en levensgebeurtenissen van de ongeëvenaarde singer songwriter die Bob Dylan is. Het is geen typische autobiografie in de zin dat er bijna niets over de jeugd van Dylan wordt verteld (toch niet in het eerste deel) maar er wordt gefocust op de perioden in zijn leven die belangrijk waren voor zijn muzikale carrière, te beginnen met zijn aankomst in New York. Daarbij valt op dat hij relatief weinig aandacht besteed aan de periode van zijn grootste bekendheid, midden jaren zestig, en relatief meer aandacht aan periodes waarin zijn succes minder groot was. Een biografie die leuk is om te lezen en niet hermetisch zoals je zou kunnen verwachten als je sommige van zijn songteksten leest. Voor de fans maar zeker ook interessant voor mensen die minder op de hoogte zijn van zijn muziek.

Kronieken is het eerste deel van een biografie waarvan nog twee delen zullen verschijnen.

Flaptekst

Toen ik in New York aankwam, was het hartje winter. Het was bar koud en in elke ader van de stad lag een dik pak sneeuw, maar ik kwam net uit het ijskoude Noorden, een klein stukje aarde waar de donkere bevroren bossen en de ijzige wegen mij niet van mijn stuk brachten. Ik kon de beperkingen overstijgen. Ik was niet op zoek naar geld of liefde. Ik had een verscherpt bewustzijn, wist waar ik naartoe wilde, was onpraktisch en bovendien een idealist. Ik kende geen mens in deze donkere koude metropool maar dat zou allemaal veranderen en snel ook.

In een filmische, trefzekere stijl voert Dylan de lezer mee naar vijf belangrijke periodes in zijn leven: van zijn eerste dag in het door sneeuw bedekte New York, hongerig naar succes, naar het Woodstock van de jaren zestig, het magisch centrum van de wereld van een schamel appartement in Greenwich Village, van waaruit hij de in een razend tempo veranderende tijden waarneemt, tot de euforische dagen in een opnamestudio waar hij samen met Daniel Lanois werkt aan zijn meesterlijke comebackplaat 'Oh Mercy'.Helder, direct, openhartig: Kronieken is een ontroerend en fascinerend portret uit de eerste hand van misschien wel de belangrijkste artiest van de twintigste eeuw, die ooggetuige was van enkele van de roerigste episodes in de moderne wereldgeschiedenis.

13

Caesar

8.2
een biografie
Auteur: Adrian Goldsworthy
2006
Caesar - Adrian Goldsworthy

Caesar is een uitmuntende biografie van Adrian Goldsworthy waarin hij gaat tot de uiterste grenzen van wat er geweten is over de persoon en politicus Gauis Julius Caesar en de wereld waarin hij leefde, zonder echter over die grenzen te gaan. Het gaat over de politicus en demagoog Caesar die in zijn jonge jaren grote schulden aangaat om zijn politieke loopbaan te bevorderen en verkiezingen te winnen, het gaat over de militair Caesar en zijn grote militaire overwinningen die dienden om die schulden te dempen, zijn macht te behouden en geld te verwerven om nog meer politieke bondgenoten te kopen, en het gaat over de mens Caesar die er plezier in schepte vrouwen van anderen te veroveren en die er misschien een naief genoegen in schepte om van oude vijanden terug bondgenoten te maken. De beste Caesar biografie die er is momenteel.

Andere goede historische werken van Adrian Goldsworthy zijn de relatief nieuwe biografie Augustus en de uitstekende werken De val van Rome en Carthago.

Flaptekst

Gaius Julius Caesar is zonder enige twijfel de beroemdste Romein die ooit heeft geleefd. Als politicus klom Caesar in korte tijd op naar de machtigste positie in de Republiek. Hij had affaires met vrouwen van zijn opponenten en met vele andere vrouwen, inclusief de mooie en raadselachtige Cleopatra. Als militair was hij geniaal, en verantwoordelijk voor een aantal van de meest spectaculaire overwinningen in de geschiedenis: in minder dan tien jaar veroverde hij heel Gallië, viel Duitsland binnen en zette twee keer voet op Britse bodem.

Classicus Adrian Goldsworthy schetst - op basis van bronnen uit de Romeinse tijd - het leven van Caesar tegen de achtergrond van de mediterrane wereld waarin hij leefde en van de rijke maar turbulente samenleving die hem voortbracht. Het resultaat is een meesterlijk boek, dat alle aspecten van Caesars persoon - de politicus, de generaal en de mens - in één band bijeenbrengt.

14

Mao

7.8
Het onbekende verhaal
Auteur: Jung Chang & Jon Holliday
2005
Mao - Het onbekende verhaal

Mao, het onbekende verhaal is een boeiende biografie van Mao Zedong van de Brits-Chinese schrijfster Jung Chang en Jon Holliday. Het is een uitstekende biografie waar evenwel niet geprobeerd wordt om objectief over te komen. In de tekst klinkt vaak de bijna fysieke afkeer die Jung Chang heeft ten aanzien van Mao door. Dit stoorde me soms een beetje maar het doet voor mij geen afbreuk aan de kwaliteit van de biografie. De verhullingen in de biografie over de figuur Mao zijn vaak ronduit onthutsend. Als een echte machiavelliaanse politicus en megalomaan die het uiteindelijk enkel gaat om de macht en die daarbij niets of niemand ontziet zien we hoe Mao van zijn jeugd af zijn machtsbasis verder uitbouwt. Daarbij worden verschillende mythes, zoals de heroïek van de Lange Mars, grondig onderuit gehaald. Er wordt naast het politieke ook uitvoerig ingegaan op Mao's liederlijke privéleven.

Voor mij een echte aanrader en bij mijn weten de beste Mao biografie. Een boek dat ik graag heb gelezen en dat me nieuwe inzichten verschafte. Zo vond ik het deel over de Koreaanse oorlog en China's rol daarin echt onthutsend. Interessante romans van Jung Chang over de Chinese geschiedenis zijn verder Wilde zwanen en De keizerin.

Flaptekst

Mao, het onbekende verhaal is de biografie van een man die niet werd gedreven door idealisme of ideologie, maar die ­intrigeerde, vergiftigde en chanteerde. Zijn doel was de overheersing van de wereld. Jung Chang en Jon Halliday schetsen in Mao het karakter van deze politicus, tonen nieuwe, schokkende feiten over zijn politieke carrière en geven een zeer heldere kijk op de Chinese culturele en maatschappelijke geschiedenis. De mythe die Mao was, wordt doorgeprikt. Het verteltalent van Jung Chang en de wetenschappelijke aanpak van beide auteurs maken van dit boek de compleetste en leesbaarste biografie van de man die het leven van miljoenen Chinezen diepgaand heeft beïnvloed en de wereldpolitiek dertig jaar lang in zijn ban hield. Mao, het onbekende verhaal is een magistrale ­biografie die leest als een politieke thriller.