De man zonder eigenschappen

9.5
Der Mann ohne Eigenschaften
Auteur: 
Robert Musil
1930-1943
De man zonder eigenschappen

De man zonder eigenschappen is een heel ambitieus en lijvig boek (oorspronkelijk gepubliceerd in 3 delen) van de Oostenrijkse auteur Robert Musil dat de meest intrigerende titel heeft van alle romans die ik al las. Een echt meesterwerk dat ik indertijd met open mond gelezen en herlezen heb. Het is dan ook niet direct onder één noemer te vangen, ook al omdat het een wereld beschrijft die heel anders is dan de onze. Ulrich is het prototype van de moderne man met heel wat kwaliteiten, maar jammer genoeg zonder eigenschappen. Intellectueel ontwikkeld, een man van de wereld en zich bewust van zijn plaats in die wereld, of toch enigszins, maar tegelijk een lege huls, ongedefinieerd. Grappig genoeg zal Ulrich pas besluiten een man van zijn wereld te worden op het moment dat de wereld en cultuur die hij zo gewoon is en waarbinnen hij van plan is zich nu wel te definiëren op het punt staat te verdwijnen. Voor mij is De man zonder eigenschappen een intellectueel en artistiek meesterwerk van een onweerstaanbare schoonheid en een hoogtepunt in de moderne romancultuur.

Flaptekst

Op een mooie augustusdag in 1913 neemt Ulrich, de man zonder eigenschappen, het ferme besluit een man mét eigenschappen te worden vooral als hij in de krant heeft gelezen dat zelfs een renpaard `geniaal kan zijn; daar wil hij niet bij achterblijven. Hij raakt betrokken bij de 'Parallelactie', de organisatie die de viering van het zeventigjarig regeringsjubileum van keizer Franz Josef I voorbereidt en tevens wil proberen het dertigjarig jubileum van de Duitse keizer de loef af te steken. Beide jubilea zijn gepland voor 1918, het jaar waarin de twee monarchieën ineen zullen blijken te storten. Met fijnzinnige ironie omringt Musil zijn hoofdpersoon Ulrich met een keur aan curieuze personages: de mooie ambitieuze Diotima, de met Nietzsche dwepende Clarisse, de denk- en geldmagnaat Arnheim, de brave generaal Stumm von Bordwehr, de `doorsneemens Walter, en de vrouwenmoordenaar Moosbrugger. Met scherpe blik doorschouwt Robert Musil een cultuur die haar einde nadert, en tast hij mogelijkheden af voor een nieuwe toekomst. De man zonder eigenschappen werd door Duitse schrijvers en critici uitgeroepen tot de belangrijkste Duitstalige roman van de twintigste eeuw.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste romans

Met 'De man zonder eigenschappen' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De man zonder eigenschappen' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.