Weg met Eddy Bellegueule

8.6
Over een jongen die op zoek gaat naar wie hij is
Auteur: 
Edouard Louis
2017
Weg met Eddy Bellegueule

Eddy Bellegueule groeit op in een grofgebekt arbeidersgezin in een armlastig stadje in Noord-Frankrijk, maar lijkt in niets op de kinderen in zijn omgeving. Zijn houding, zijn tongval en zelfs zijn loopje bezorgen hem evenveel vernederingen van zijn klasgenootjes als van zijn alcoholistische vader en zijn bazige moeder. Nog voor hij de minste begeerte voelt gaan velen ervan uit dat hij homoseksueel is. Door zijn verhaal te vertellen openbaart Eddy zijn verstikkende milieu. Kan hij zich eraan ontworstelen?

Weg met Eddy Bellegueule is een indrukwekkende autobiografische roman over een jongen die op zoek gaat naar wie hij is. Hard, snel, eerlijk, aangrijpend: dit grootse debuut laat je niet los. Het is wereldwijd een enorm succes, en lanceerde de carrière van Édouard Louis.

Een aanrader om te lezen in het Nederlands maar nog beter is om het boek te lezen in het Frans natuurlijk. Dan heb je de rauwe, korte Franse taal mee die Édouard Louis gebruikt in En finir avec Eddy Bellegueule.

Édouard Louis - oorspronkelijke naam Eddy Bellegueule - is geboren en opgegroeid in het noorden van Frankrijk, wat tevens de achtergrond is van zijn eerste roman En finir avec Eddy Bellegueule. Louis groeide op in een arme familie: zijn vader, een fabrieksarbeider, werd wegens zijn langdurige zware lichamelijke werk invalide, arbeidsongeschikt en werkloos; zijn moeder had af en toe werk in de ouderenzorg. De familie moest leven van de bijstand. De armoede, het racisme, het alcoholisme en de afschuw van zijn homoseksualiteit waarmee Louis tijdens zijn jeugd werd geconfronteerd, zijn de voornaamste onderwerpen van zijn literaire werk. Intellectueel is hij sterk geïnspireerd door de Franse socioloog Pierre Bourdieu. Hij was de eerste van zijn familie die naar de universiteit ging en in 2011 werd hij toegelaten op de École Normale Supérieure in Parijs. In 2013 veranderde hij zijn naam officieel naar Édouard Louis.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste biografieën - beste romans

Met 'Weg met Eddy Bellegueule' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Weg met Eddy Bellegueule' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.