Beste fantasy boeken

De top 10 van mijn beste fantasy boeken van het moment met enkele typische kandidaten voor zulke lijstjes, maar met misschien voor sommigen toch ook enkele verrassingen in de lijst. Ik probeer ook regelmatig nieuwe fantasy boeken en reeksen voor volwassenen toe te voegen. Zo telt de lijst nu al zo'n 30 goede fantasy boeken en ik ben altijd op zoek naar meer echte aanraders en tips. Bekijk ook zeker de lijst van de beste fantasy boeken voor jongeren, beste science fiction boeken en mijn beste historische fictie.

1

The Stormlight Archive

9.2
The Way of Kings
Auteur: Brandon Sanderson
2010-2016
Het beste fantasy boek ooit: The Way of Kings

Van deze groots opgezette en misschien wel beste fantasy serie ooit waarvan Brandon Sanderson ons maar liefst tien delen heeft beloofd zijn tot op heden nog maar twee lijvige boeken verschenen. Toch verschijnt The Stormlight Archive in bijna alle fantasy boeken top 10 lijstjes die je kan terugvinden en dat is niet zonder reden. Het is fantasy van de zuiverste soort en het verhaal sleept je al snel mee mee als je het eerste boek van de serie, The Way of Kings, begint te lezen. Epische veldslagen, heldenmoed, liefde (jawel), toverij, huurmoordenaars, magische zwaarden etc. etc. Het komt allemaal terug maar in een origineel, vlot geschreven en spannend verhaal. Boeken die je moeilijk kan wegleggen en die je doen uitkijken naar het vervolg. Ik zal niet de enige zijn denk ik die soms op de website van de schrijver, brandonsanderson.com, gaat kijken hoever hij gevorderd is met het volgende verhaal. Op diezelfde site kan je overigens ook zien aan hoeveel verhalen en series vakman Sanderson tegelijk aan het schrijven is. Echt bijzonder. En nog meer bijzonder is dat die veelschrijverij (meestal) niet ten koste gaat van de kwaliteit van zijn boeken.

Het derde boek in de serie, Oathbringer, is in het Engels te kopen bij bol.com.

Aan alle fantasy van Brandon Sanderson is te merken dat hij (ook) een schrijver voor jongeren is. Je kan eigenlijk over zijn volledige oeuvre zeggen dat het sowieso geschikt is voor jonge lezers. Voor de volwassen lezer betekent dit dat je geen doorwrochte psychologische tekening van de personages moet verwachten. De hoofdingrediënten van een Sanderson boek zijn avontuur, actie en een vlotte en meestal goed uitgewerkte plot. Het is ontspanningslectuur, geen literatuur, maar wel ontspanningslectuur van een erg hoog niveau en gebracht door een meesterverteller die zijn verhalen met plezier brengt.

Andere interessante en gelijkaardige boeken van Sanderson zijn The Mistborn Trilogy, Elantris en Warbreaker.

Bij mijn weten is deze serie nog niet in het Nederlands vertaald, wat toch vreemd is.

Flaptekst The Way of Kings

Brandon Sanderson, widely acclaimed for his work completing Robert Jordan's Wheel of Time saga, begins a grand cycle of his own, with The Way of Kings, Book One of the Stormlight Archive.

Roshar is a world of stone and storms. Uncanny tempests of incredible power sweep across the rocky terrain so frequently that they have shaped ecology and civilization alike. Animals hide in shells, trees pull in branches, and grass retracts into the soilless ground. Cities are built only where the topography offers shelter.

It has been centuries since the fall of the ten consecrated orders known as the Knights Radiant, but their Shardblades and Shardplate remain: mystical swords and suits of armor that transform ordinary men into near-invincible warriors. Men trade kingdoms for Shardblades. Wars were fought for them, and won by them.

One such war rages on a ruined landscape called the Shattered Plains. There, Kaladin, who traded his medical apprenticeship for a spear to protect his little brother, has been reduced to slavery. In a war that makes no sense, where ten armies fight separately against a single foe, he struggles to save his men and to fathom the leaders who consider them expendable.

Brightlord Dalinar Kholin commands one of those other armies. Like his brother, the late king, he is fascinated by an ancient text called The Way of Kings. Troubled by over-powering visions of ancient times and the Knights Radiant, he has begun to doubt his own sanity.

Across the ocean, an untried young woman named Shallan seeks to train under an eminent scholar and notorious heretic, Dalinar's niece, Jasnah. Though she genuinely loves learning, Shallan's motives are less than pure. As she plans a daring theft, her research for Jasnah hints at secrets of the Knights Radiant and the true cause of the war.

The result of over ten years of planning, writing, and world-building, The Way of Kings is but the opening movement of the Stormlight Archive, a bold masterpiece in the making.

Speak again the ancient oaths,

Life before death.
Strength before weakness.
Journey before Destination.

and return to men the Shards they once bore.

The Knights Radiant must stand again.

2

In de ban van de ring

9.0
The Lord of the Rings
Auteur: J. R. R. Tolkien
1954–1955
Beste fantasy boek ooit: In de ban van de ring

In de ban van de ring is het klassieke fantasy verhaal van J.R.R. Tolkien dat ondertussen zowat iedereen zal kennen en voor velen is het het beste fantasy boek ooit. Het is het relaas van de tocht van Frodo de hobbit van de Shire waar de hobbits wonen helemaal tot aan het land van Mordor waar Sauron er alles aan doet om zijn ring, zijn ene ring, terug in zijn bezit te krijgen. Het epos is geroemd omwille van zijn originaliteit toen het werd uitgegeven midden jaren vijftig en omwille van de enorme invloed die het heeft gehad op alle latere fantasy.

Voor de moderne lezer nog altijd een leuke en genietbare fantasy serie, ook al is het boek op veel plaatsen vrij afstandelijk geschreven en worden de karakters niet echt diep uitgewerkt. Andere elementen die mogelijk kunnen storen zijn de strijd tussen het voornamelijk witte en mooie goede en het voornamelijk donkere, eerder zwarte en lelijke slechte, de oubollige etherische elfengezangen, de traagheid van de plot en de naïviteit van sommige plotwendingen etc. etc. Maar als je deze dingen aanvaardt als inherent aan het werk biedt In de ban van de Ring uren leesplezier voor jong en oud.

Ook van Tolkien is De hobbit dat voorafgaat aan In de ban van de ring en erg leuk is om te lezen.

Flaptekst De Reisgenoten (deel 1)

De hobbit Frodo heeft de Balingshoek en de magisch ring van zijn oom Bilbo Balings geërfd. Als Gandalf, de tovenaar, op bezoek komt, blijkt de ring gevaarlijker te zijn dan Frodo aanvankelijk ooit had kunnen denken. Duistere krachten zijn ernaar op zoek en als ze de ring vinden kan dit gevolgen hebben voor heel Midden-aarde. Samen met de hobbits Pepijn, Merijn en Sam gaat Frodo op weg naar het Laatste Huiselijke Huis voor beraad over de ring. Onderweg worden ze belaagd door Zwarte Ruiters en sluit de geheimzinnige Stapper zich bij hen aan.

In het Laatste Huiselijke Huis aangekomen, wordt besloten dat de ring vernietigd moet worden in het vuur waarin hij is gesmeed: de Doemberg middenin het duister land Mordor. Het reisgezelschap gaat met Gimli de Dwerg, Legolas de Elf en de mens Boromir van Gondor op weg om hun missie te vervullen. Voor hen ligt een gevaarlijke tocht.

3

In de Schaduw van de Raaf

8.9
Raven's Shadow 1
Auteur: Anthony Ryan
2013-2015
Beste fantasy boeken: In de Schaduw van de Raaf 1

In de schaduw van de Raaf is het eerste deel van de gelijknamige fantasy trilogie van de Schotse schrijver Anthony Ryan. Het is ook het debuut van deze schrijver. De serie gaat over de beruchte Vaelin Al Sorna die op zijn dertigste al onder talloze bijnamen gekend is. Voor de Waanzinnige Koning was Vaelin Al Sorna het Zwaard van het Rijk, maar voor de mannen die hem volgden in de strijd was hij de Jonge Havik. Bij zijn Cumbraelijnse vijanden stond hij bekend als het Zwarte Lemmet en voor de raadselachtige stammen van het Grote Noordwoud was hij Beral Shak Ur, de Schaduw van de Raaf. Als het verhaal begint zit hij gevangen en wacht hij een duel in de arena af dat hem bijna zeker zijn leven zal kosten. Terwijl hij daarop wacht blikt hij terug op zijn leven en vraagt hij zich af waarom zijn vader hem op zesjarige leeftijd achterliet bij de zogenaamde Zesde Orde, een krijgersorde die vecht voor het Ware Geloof. Hij leerde er op een hardhandige manier om te vechten, én dat hij sommige geheimen ook voor zijn beste vrienden moest verborgen houden. En dat er moordenaars achter hem aan zaten. Maar gelukkig kreeg hij daarbij de hulp van een grot wolf.

In de Schaduw van de Raaf is epische fantasie die zich afspeelt in een wereld die veel weg heeft van onze eigen middeleeuwen. Het heeft een goed uitgekiende en spannende plot en er wordt tegelijk de ruimte genomen om de vele personages boeiend uit te werken. Een verhaal waar je eerst even wat moet inkomen maar waar je al gauw wordt meegesleept door de beeldende en vlotte schrijfstijl en de boeiende tekening van de realistisch aandoende wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Een fantasyserie die niet per se voor jongeren geschreven is maar zeker door hen kan gelezen worden. Van het beste dat er in fantasy is verschenen de laatste jaren en erg knap voor een debuut dus.

In het Engels is ondertussen een vervolg op de trilogie verschenen en op zijn beurt het begin van een nieuwe trilogie: The Wolf's Call.

Nog maar recent is in 2017 het eerste deel in een nieuwe fantasy serie, Draconis Memoria, van Anthon Ryan verschenen. Dat eerste deel is nu dus te koop in het Nederlands en heet Het Vuur van de Draak. Zoals de titel al aangeeft spelen deze keer draken de hoofdrol. Het is voordeliger te verkrijgen als ebook.

Flaptekst

'Hoewel hij nog geen dertig was, hadden zijn krijgsverrichtingen hem vele bijnamen opgeleverd. Voor de Waanzinnige Koning was hij het Zwaard van het Rijk, voor de mannen die hem volgden in de strijd was hij de Jonge Havik. Bij zijn Cumbraelijnse vijanden stond hij bekend als het Zwarte Lemmet en, maar daar kwam ik pas veel later achter, voor de raadselachtige stammen van het Grote Noordwoud was hij Beral Shak Ur, de Schaduw van de Raaf.' 
Zijn echte naam is Vaelin Al Sorna. Als dit verhaal begint, wacht hij in gevangenschap het duel in de arena af dat hem de volgende dag vrijwel zeker het leven zal kosten. Hij kijkt terug op zijn leven, door vele vragen gekweld. Waarom liet zijn vader hem op tienjarige leeftijd achter bij de Zesde Orde? Wat was de ware toedracht van het lot dat zijn ouders trof? Wie is de geheimzinnige Ene Die Wacht? En, vooral, zal Vaelin Al Sorna de arena overleven? Zo, vol beloften van actie en avontuur, begint de aangrijpende saga In de Schaduw van de Raaf.

'Ryan bespeelt alle registers van de epische fantasy-roman: eeuwenoude magie, een duistere omgeving, meedogenloze intriges en verdeelde loyaliteit.' Publishers Weekly

'Een nieuwe meesterverteller is opgestaan.' Michael J. Sullivan

4

A Game of Thrones

8.8
aka Het Lied van IJs en Vuur
Auteur: George R. R. Martin
1996-2015
Beste fantasy serie ooit: A Game of Thrones

De ultieme als tv-serie verfilmde fantasy bestseller van dit moment van George R. R. Martin die wel door iedereen gekend is ondertussen. Het Lied van Ijs en Vuur is een verhaal van ridders en koninklijke families dat zich op verschillende continenten tegelijk afspeelt met een verschrikkelijke dreiging in het koude Noorden en de wederkomst van draken in het warme Zuiden als toetje. Erg vlot geschreven en met een grote nadruk op actie en erg interessante personages is de reeks ongetwijfeld een aanrader voor iedereen die al dan niet van fantasy boeken houdt. Daarom zal misschien hier en daar een wenkbrauw worden opgetrokken voor de relatief bescheiden score van 8,4 die ik de serie geef.

Ik heb hier een aantal redenen voor. Ten eerste houdt naar mijn gevoel George R. R. Martin te weinig controle over zijn plot en worden de verschillende plotlijnen op de verschillende continenten niet of onvoldoende met elkaar verbonden, iets wat meer en meer duidelijk wordt als de boeken vorderen. Ook de algemene kwaliteit van de boeken neemt naar mijn gevoel af als de serie vordert: de grote plotlijnen blijven te onafhankelijk van elkaar en er worden nieuwe, minder belangrijke plotlijnen en personages uitgewerkt die het verhaal an sich niet vooruit helpen. Anders gezegd: voor mij is de serie de schrijver een beetje boven het hoofd gegroeid en dit ten nadele van het leesplezier. Veel van de nadruk van de boeken ligt bij de verschillende leden van de Stark familie, maar dat was eigenlijk enkel binnen het eerste deel echt te verantwoorden. Later in de boeken is dit minder evident.

Toch vind ik de boeken echt wel een aanrader. Sommige van de personages zijn een plezier om te volgen zoals Tyrion Lannister, de dwerg, en het feit dat de schrijver er geen probleem mee heeft om belangrijke hoofdpersonages te doen sterven maakt dat je het gevoel hebt dat eender wat kan gebeuren met je favoriete karakters, wat de spanning erg ten goede komt. De wereld die wordt uigetekend is niet de meest originele fantasy wereld, verre van eigenlijk, maar de breedte waarmee het gebeurt en de finesse waarmee sommige intriges worden uitgewerkt maakt dit goed. Voor mij dus een niet altijd even evenwichtige reeks maar desalniettemin een aanrader.

Wil je nog verhalen uit het Game of Thrones universum? Dat kan met de leuke verhalen uit Ridder van de zeven koninkrijken dat zich afspeelt zo'n honderd jaar voor Het Lied van IJs en Vuur. Een ander minder bekend maar heel goed boek van Martin over vampieren is De Fevre Dream, een aanrader.

Engelse flaptekst deel 1

Long ago, in a time forgotten, a preternatural event threw the seasons out of balance. In a land where summers can last decades and winters a lifetime, trouble is brewing. The cold is returning, and in the frozen wastes to the north of Winterfell, sinister forces are massing beyond the kingdom’s protective Wall. To the south, the king’s powers are failing—his most trusted adviser dead under mysterious circumstances and his enemies emerging from the shadows of the throne. At the center of the conflict lie the Starks of Winterfell, a family as harsh and unyielding as the frozen land they were born to. Now Lord Eddard Stark is reluctantly summoned to serve as the king’s new Hand, an appointment that threatens to sunder not only his family but the kingdom itself.

Sweeping from a harsh land of cold to a summertime kingdom of epicurean plenty, A Game of Thrones tells a tale of lords and ladies, soldiers and sorcerers, assassins and bastards, who come together in a time of grim omens. Here an enigmatic band of warriors bear swords of no human metal; a tribe of fierce wildlings carry men off into madness; a cruel young dragon prince barters his sister to win back his throne; a child is lost in the twilight between life and death; and a determined woman undertakes a treacherous journey to protect all she holds dear. Amid plots and counter-plots, tragedy and betrayal, victory and terror, allies and enemies, the fate of the Starks hangs perilously in the balance, as each side endeavors to win that deadliest of conflicts: the game of thrones.

Unparalleled in scope and execution, A Game of Thrones is one of those rare reading experiences that catch you up from the opening pages, won’t let you go until the end, and leave you yearning for more.

5

Half a King

8.7
The Shattered Sea
Auteur: Joe Abercrombie
2014-2015
Beste recente fantasy boek Engelstalig: Half a King

Half a King, het eerste deel van de nieuwe trilogie The Shattered Sea van Joe Abercrombie is een ontzettend leuk te lezen coming of age fantasy reeks voor jongeren én volwassenen. Hoofdpersonage is prins Yari met de kreupele hand. Hij kan geen wapen hanteren in een wereld waarin dat erg belangrijk is en wordt door bijna iedereen als een zwakkeling gezien. Daarom zal hij zijn geest tot een wapen scherpen, zeker nadat hij verraden wordt en hem op jonge leeftijd zijn kroon wordt ontfutseld. Dat is het begin van een hele reeks vermakelijke avonturen waarbij Yari een bont maar meedogenloos groepje vrienden rondom zich verzameld. Het ultieme doel van Yari is om zich op zijn tegenstanders te wreken en zijn troon te heroveren, maar dat zal uiteindelijk heel anders aflopen dan hij zich had voorgenomen.

Een heel goed geschreven fantasy reeks met een vlot tempo en amusante personages. Een van de echte aanraders binnen de fantasy boeken en van het beste van wat in jaren in fantasy is geschreven. De macht van het zwaard van Abercrombie was al goed maar hier merk je dat hij als schrijver nog meer zijn vak beheerst. Geschreven volgens de regels van de kunst. Komt dat lezen zou ik zeggen. Respect!

Delen 2 en 3 in deze uitmuntende serie zijn Half the World en Half a War.

Flaptekst Half a King

A fast-paced tale of betrayal and revenge that grabbed me from page 1 and refused to let go. George R. R. Martin

I swore an oath to avenge the death of my father. I may be half a man, but I swore a whole oath.

Prince Yarvi has vowed to regain a throne he never wanted. But first he must survive cruelty, chains, and the bitter waters of the Shattered Sea. And he must do it all with only one good hand.

The deceived will become the deceiver.

Born a weakling in the eyes of his father, Yarvi is alone in a world where a strong arm and a cold heart rule. He cannot grip a shield or swing an axe, so he must sharpen his mind to a deadly edge.

The betrayed will become the betrayer.

Gathering a strange fellowship of the outcast and the lost, he finds they can do more to help him become the man he needs to be than any court of nobles could.

Will the usurped become the usurper?

But even with loyal friends at his side, Yarvi finds that his path may end as it began: in twists, and traps, and tragedy.

6

Het Spel der Goden

8.7
Malazan Book of the Fallen
Auteur: Steven Erikson
1999-2011
Beste fantasy boeken reeks: De Tuinen van de Maan

Deze reeks van Steven Erikson moet zowat de grootst opgezette fantasy serie tot nu zijn met 10 delen die elk gedrukt de 1000 pagina's benaderen of overschrijden. Oorspronkelijk werd dit fantasy universum uitgetekend voor een Role Playing Game en dat merk je nog in de boeken, onder andere door de nadruk op actie en het groot aantal personages. Sword & Sorcery met een moderne twist en met verhaallijnen die door elkaar lopen en soms afgebroken en daarna weer opgepikt worden. Het is daarom niet echt mogelijk om in het kort een idee te geven van de plot. The Malazan Book of the Fallen is vooral te genieten omwille van de sterke schrijfstijl, de vrijheid die de schrijver zich permitteert om het verhaal te volgen waar het hem brengt en de donkere soldatenhumor. Mindere punten zijn het gebrek aan evenwicht in de verschillende boeken waar sommige stukken een pak sterker en beter geschreven zijn dan andere en het onvermogen om de plot volledig te volgen (eigenlijk is er ook geen bevredigend einde te vinden in de boeken). Ik heb het gevoel dat een strenge editor hier had kunnen helpen al is een van de grote charmes van de serie tegelijk de ongebreidelde vrijheid die de schrijver neemt om zich als het ware te laten leiden door zijn pen, een vrijheid die denk ik ook het enorme volume van de boeken verklaart. Sowieso is dit een van de beste fantasy series ooit.

De nieuwe serie van Erikson The Kharkanas Trilogy speelt zich af vóór de gebeurtenissen in The Malazan Book of the Fallen en is ook zeer de moeite.

Enkel de eerste vier delen van deze serie zijn in het Nederlands verschenen (niet meer verkrijgbaar).

Flaptekst De Tuinen Van De Maan

Op verschillende plaatsen in het immens grote Malazijnse Rijk heerst onrust. Tientallen jaren van oorlogen, zuiveringen en bloedige gevechten hebben de vazalstaten van het Malazijnse Rijk leeggezogen. Keizerin Lazine regeert echter met ijzeren vuist, bijgestaan door de Klauw, een genootschap van moordenaars die overal in het land de angst en de twijfel vergroten. Nu richt de keizerin haar roofzuchtige blik op Darujhistan, de laatste van de Vrije Steden op het continent Genabackis, tot groot verdriet van sergeant Whiskeyjack en zijn meedogenloze Bruggenbranders die uitzien naar een moment van bezinning. Daar kan al helemaal geen sprake meer van zijn als de machtige magiër Anomander Rake, heerser over de geheimzinnige Tiste Andii, in zijn vliegend bolwerk Maans Broed boven Darujhistan en dus boven de hoofden van de Bruggenbranders verschijnt...

7

De beproeving / The Stand

8.6
Goed vs Kwaad
Auteur: Stephen King
1978
Cover The Stand

The Stand is een episch, apocalyptisch horror en fantasy boek van master of suspense Stephen King. Na de grote plaag, een uitbraak van een virus, zijn er maar een handvol overlevenden op de aarde. Zij moeten zien te overleven in een grotendeels lege wereld maar uiteindelijk ook kiezen tussen goed en kwaad, tussen Mother Abagail en Randall Flagg. Zowel Mother Abagail als Randall Flagg hebben zo hun eigen manieren om mensen te benaderen en om hen te overtuigen dat hun kant de beste keuze is. Uiteindelijk moeten alle overlevenden hun keuze maken en kan de eindstrijd beginnen.

Dit is voor mij het beste boek van Stephen King naast het even goede horror boek It. Een ander, op sommige manieren gelijkaardig en bijna even goed fantasy boek van Stephen King is De talisman.

The Stand is vrij goed verfilmd als een televisie serie van ongeveer vijf en een half uur die nog verkrijgbaar is op DVD voor de geïnteresseerden.

Flaptekst De beproeving

Eerst komt de Grote Plaag.

De gehele beschaving wordt vernietigd door een geheimzinnige ziekte. Steden liggen bezaaid met rottende lijken. De lucht is bezwangerd met een oorverdovende stilte.

Een handjevol overlevenden verzamelt zich en begint aan de langzame, moeizame taak van de wederopbouw van een nieuwe wereld...

Flaptekst The Stand

When a man escapes from a biological testing facility, he sets in motion a deadly domino effect, spreading a mutated strain of the flu that will wipe out 99 percent of humanity within a few weeks. The survivors who remain are scared, bewildered, and in need of a leader. Two emerge--Mother Abagail, the benevolent 108-year-old woman who urges them to build a community in Boulder, Colorado; and Randall Flagg, the nefarious "Dark Man," who delights in chaos and violence.

8

Kinderen van Armageddon

8.5
Genesis van Shannara - 1
Auteur: Terry Brooks
2006-2008
Kinderen van Armageddon

Kinderen van Armageddon is het eerste deel van de driedelige tussenreeks Genesis van Shannara van Terry Brooks. Het vertelt van het ontstaan van de wereld van Shannara vanuit een post-apocalyptische Aarde. Ik ben zelf niet zo'n grote fan van de Shannara boeken van Terry Brooks maar deze driedelige serie kon me wel bekoren. Vooral het verhaal van de groep kinderen The Ghosts en hun overlevingsverhaal in wat overblijft van het moderne Seattle vond ik erg de moeite om te lezen. Gaandeweg worden er meer en meer magische elementen in het verhaal verweven en kom je terecht in het typische, sprookjesachtige Shannara universum van de het grootste deel van de Shannara boeken. Kinderen van Armageddon lijkt me erg geschikt voor wie de boeken van Terry Brooks wil leren kennen. Een goede fantasy serie die ik zelf echt graag gelezen heb.

Flaptekst

Honderd jaar in de toekomst is de wereld onherkenbaar veranderd. Vervuiling, ziekte en oorlog hebben de aarde verwoest en de menselijke beschaving heeft zich teruggetrokken in zwaar beveiligde woongebieden. Maar zelfs binnen de muren van deze geïsoleerde gemeenschappen zijn de mensen niet veilig. Ze worden belegerd door troepen demonen en ooit-mannen - die hen een voor een vernietigen.

Logan Tom en Angel Perez zijn de laatste twee Ridders van het Woord die de krachten van de chaos het hoofd kunnen bieden. Zij hebben het vermogen deze duistere horde te weerstaan en begeven zich op een queeste: het vinden en beschermen van zeer oude en nieuwe magische kracht. Zij vormen de enige hoop die de mensheid nog heeft om de vernietiging van de Oude Wereld tegen te gaan...

'Als je Terry Brooks niet gelezen hebt, weet je niet wat goede fantasy is.' Christopher Paolini

9

De naam van de wind

8.5
The Name of the Wind
Auteur: Patrick Rothfuss
2007
De naam van de wind

De naam van de wind, het eerste deel van De Kronieken van Kvothe, van de Amerikaanse schrijver Patrick Rothfuss vertelt de lotgevallen van de jonge Kvothe in zijn eigen woorden. Het is een talentrijke jongeman met magische gaven die bij zijn ouders opgroeide in een rondtrekkende groep artiesten en daar leerde zingen, op de luit spelen en acteren, en dat alledrie even goed. Daarna leeft de jonge Kvothe enkele jaren in armoede in de sloppenwijken van Tarbean terwijl hij geld bijeen sprokkelt met zakkenrollen tot hij besluit aan de universiteit te gaan en magie te leren. Dat is het begin van veel vermakelijke en minder vermakelijke avonturen waarbij de soms hoogmoedige Kvothe zich door zijn arrogantie in de problemen brengt. Een leuk geschreven fantasy boekenreeks met een originele invalshoek en soms erg gevoelig geschreven. Wat mij wel een beetje stoorde was dat Kvothe iets té goed is in alles wat hij doet en iets té zelfbewust waardoor hij soms bijna antipathiek overkomt, wat toch de bedoeling niet kan zijn. Maar alles bij elkaar genomen is het boek toch een echte aanrader. Deel twee, De angst van de wijze, is ondertussen ook uitgekomen.In het Engels verscheen ook een tussen novelle The Slow Regard of Silent Things, ook verkrijgbaar als ebook.

Flaptekst

'Mijn naam is Kvothe. Ik heb prinsessen teruggestolen van slapende grafkoningen. Ik heb het stadje Trebon platgebrand. Ik heb de nacht doorgebracht met Felurian en ben met zowel mijn geest als mijn leven intact weer vertrokken. Ik werd van de universiteit gestuurd op jongere leeftijd dan de meeste mensen er worden toegelaten. Ik betreed paden in het maanlicht die anderen overdag niet eens durven te benoemen. Ik heb met goden gesproken, van vrouwen gehouden, en liederen geschreven die de minstrelen tot tranen roerden. Je hebt misschien van me gehoord.' Zo begint een tot nu toe ongekend verhaal in de fantasyliteratuur. Het verhaal van een held, door hemzelf verteld. Het is een verhaal over verdriet, een verhaal over overleven, een verhaal over de zoektocht naar de zin van het leven en hoe die tocht, in combinatie met een ontembare wilskracht, de geboorte van een legende aankondigde.

10

De macht van het zwaard / The Blade Itself

8.5
De eerste wet trilogie
Auteur: Joe Abercrombie
2006-2008
De macht van het zwaard

De Eerste Wet (eerste deel De macht van het zwaard) is de meest bekende en gewaardeerde boekenreeks van Joe Abercrombie maar naar mijn bescheiden mening niet de beste. We vinden hier alle typische elementen van een vrij doorsnee fantasy universum die vlot gebracht zijn en lekker doorlezen maar die niet de echte rauwheid en zwarte humor bevatten van de betere Abercrombie boeken, al gaat hij met het personage Sand dan Glokta, een kreupele inquisiteur, wel al in die richting. Logen Negenvinger, de Bloedige Negen, doet hier ook al zijn opwachting maar krijgt pas later in het werk van Abercrombie zijn epische en echt demonische vorm. Wat je wel hebt in het boek is een queeste die boeiend genoeg is, de avonturen van inquisiteur Sand dan Glokta, de oorlog tussen de Unie en de Noordermannen die interessant is om te lezen en tenslotte de ontwikkeling van de geschiedenis van de magie en de magiërs binnen de wereld van het boek die ook zijn merites heeft, maar voor mij het zwakste element is in het boek.

Andere boeken binnen hetzelfde universum zijn het erg goede The Heroes, Red Country en Best Served Cold (alle 3 samen gebundeld in The Great Leveller). Een heel nieuwe en voor mij nog betere trilogie van Abercrombie start met Half a King.

Er is ondertussen in het Engels een vervolg op de trilogie verschenen A Little Hatred, dat zich afspeelt na de gebeurtenissen in De macht van het zwaard en dat heel nieuwe personages introduceert. Voorlopig nog niet in het Nederlands beschikbaar bij mijn weten.

Flaptekst

Voor fans van Game of Thrones! Dit is het verhaal van de beruchte Logen Negenvinger, de Held van de Unie, aan wiens geluk eindelijk een einde lijkt te komen. Hij verlangt naar rust, maar moet in plaats daarvan voortdurend vechten voor zijn leven. Het is ook het verhaal van de eens machtige zwaardmeester Glokta, nu martelaar voor de Inquisitie en voor niets meer bang. En van Bayaz, een kale oude man die de Eerste van Magiërs zou kunnen zijn. Het enige wat er met zekerheid over hem gezegd kan worden, is dat hij het leven van Logen, Jezal en Glokta knap lastig gaat maken.Bloedige samenzweringen worden gesmeed, oude vetes worden uitgevochten en de scheidslijn tussen held en schurk is nog nooit zo vaag geweest... Welkom in de wereld van De Eerste Wet!

11

Het Vuur van de Draak

8.4
deel 1 van Draconis Memoria
Auteur: Anthony Ryan
2016-2017
Beste nieuwe fantasy boek 2017: Het Vuur van de Draak

Draconis Memoria is de tweede fantasy boeken trilogie van de Schotse schrijver Anthony Ryan die daarvoor al de uitstekende fantasy boeken serie In de Schaduw van de Raaf schreef, zijn fantasy debuut en te vinden hoger in onze lijst van beste fantasy boeken. In het Nederlands verscheen enkel nog maar het eerste deel Het Vuur van de Draak (in het Engels oorspronkelijk The Waking Fire). Voor veel fantasy liefhebbers is dit tot nog toe het beste fantasy boek van 2017, en waarschijnlijk terecht. In het Engels verscheen dit jaar ook de opvolger en het tweede boek uit deze fantasy serie genaamd The Legion of Flame, nu ook vertaald als Het legioen van vlammen, en ook beschikbaar als ebook.

Het hoofdpersonage in Het Vuur van de Draak is Cleemond Torkreek, een kruimeldief die "bloedgezegend' is. Wanneer hij bloed van een draak drinkt, krijgt hij speciale gaven. Slechts een aantal mensen heeft deze gave, maar de hele maatschappij draait om ditkostbare drakenbloed. De IJzerschip Handelsmaatschappij is er rijk mee geworden, maar raakt in de problemen omdat het bloed zwakker en schaarser wordt. En dan raken ze ook nog verwikkeld in een oorlog met het Corvantijnse Keizerrijk. Er wordt een expeditie uitgerust die de legendarische witte draak moet zoeken. Cleemond gaat met een groepje op avontuur naar de jungle en doet daar een verrassende ontdekking. Ondertussen lezen we ook over de jonge agente Lizanne en de zeevaarder Heilmoer. Deze drie verhaallijnen komen samen in een zinderende ontknoping. Een combinatie van fantasy, spionage en avonturenroman waarmee Anthony Ryan alweer bewijst dat hij tot de top van de hedendaagse fantasy schrijvers behoort.

Flaptekst

Het Vuur van de Draak is het eerste deel van Anthony Ryans trilogie Draconis Memoria. Ryan schreef eerder In de Schaduw van de Raaf. Al decennialang worden de landen van de IJzerschip Handelsmaatschappij verdedigd door Bloedgezegenden – mannen en vrouwen die in staat zijn de krachten uit het bloed van wilde draken te sturen. De loyaliteit van elitespionnen en huurmoordenaars hebben ervoor gezorgd dat de Handelsmaatschappij nu een van de grootste machten in de wereld is. Maar er dreigt een crisis. De drakenbloedlijnen worden steeds zwakker, en een oorlog met het Corvantijnse Keizerrijk lijkt onvermijdelijk. De enige hoop voor de Handelsmaatschappij ligt in de mythe van een legendarische Witte Draak wiens krachtige bloed misschien wel het tij van de oorlog kan doen keren – als hij al bestaat. De taak om dit legendarische beest te vinden, ligt in de handen van Cleemond Torkreek, een kruimeldief en ongeregistreerde Bloedgezegende. Cleemond heeft door de jaren heen een hoop kostbare zaken in zijn handen gehad (veel daarvan illegaal), maar niets zoiets waardevols als de toekomst van de complete IJzerschip Handelsmaatschappij.

12

Het laatste Rijk

8.4
Mistborn Trilogy
Auteur: Brandon Sanderson
2006-2008
Mistborn

Deze bespreking gaat over de originele driedelige fantasy serie Mistborn Trilogy van Brandon Sanderson, niet de later toegevoegde boeken. Het is een vlot geschreven, vrij conventionele reeks zoals we gewend zijn van Sanderson, met toch enkele nodige originele toetsen. Vooral gericht op jongeren maar evengoed te lezen voor volwassenen. Geen uitschieter zoals het hoger gequoteerde Stormlight Archive maar toch een aanrader niettemin.

Mistborn gaat over een opstand tegen de Opperheer door een groepje samenzweerders. Onder hen is het straatmeisje Vin dat magische krachten bezit. Zij gaat samen met anderen op zoek naar de oorsprong en begrenzingen van die magie. En uiteindelijk is daar de nog de belangrijkste vraag: 'Wie is de Held Der Tijden?'

De 3 boeken uit de originele serie zijn: Het laatste Rijk (Mistborn), De bron der Verheffing (The Well of Ascension) en De Held van Weleer (The Hero of Ages). De latere toevoegingen aan het Mistborn universum zijn: The Alloy of Law, Shadows of Self, The Bands of Mourning en Mistborn: Secret History.

Een andere, mogelijk nog betere fantasy serie van Sanderson is The Stormlight Archive. Gelijkaardige boeken zijn Elantris en Warbreaker.

Flaptekst Het laatste Rijk

Het Laatste Rijk is het eerste deel van Sandersons trilogie over de geheimzinnige Nevelaars, waarmee hij stormenderhand het Angelsaksisch taalgebied veroverde en zijn naam vestigde.
Meer dan eens worden zijn boeken vergeleken met die van George R.R. Martin en Raymond E. Feist. In Amerika en Engeland is de ster van Brandon Sanderson snel rijzende - hij is onder meer de co-auteur van de laatste drie boeken van Robert Jordans magistrale Het Rad des Tijds-reeks.

Al duizend jaar regent het as uit de hemel en komt er geen bloem tot bloei. Al duizend jaar leven de skaa in angst en ellende. Want al duizend jaar worden zij onderdrukt door de Opperheer, de onaantastbare Splinter der Oneindigheid, die met ijzeren vuist en absolute macht regeert. Maar als alle hoop verdwenen is, als de mens niet eens meer weet wat hoop is, ontdekt de skaa-halfbloed Kelsier in de helse gevangenis van de Opperheer dat hij beschikt over de mysterieuze gave van de Nevelaars: het vermogen om krachten aan metalen te onttrekken, dat hij kan inzetten om de Opperheer ten val te brengen. Op dat moment is de kiem gelegd voor een titanenconflict, een machtsstrijd van immense omvang die vele levens zal eisen.

Maar Kelsier is vastbesloten, en hij staat niet alleen in zijn streven de Opperheer van de troon te stoten. Onder de Ertsmagiërs van de Nevelaars vindt hij gedreven bondgenoten. En dat niet alleen: zijn levenspad kruist dat van een jonge vrouw, Vin, een wees en net zoals hijzelf een skaa-halfbloed. Bepaald soepel verloopt de eerste kennismaking niet. Vin, door schade en schande wijs geworden, vertrouwt niemand meer. Ook Kelsier niet...

13

Mythos

8.4
de Griekse mythen herverteld
Auteur: Stephen Fry
2018
Mythos - de Griekse mythen herverteld

Ik heb  er even over moeten nadenken of ik Mythos zou onderbrengen onder fantasy maar heb beslist het toch te doen. De oude mythen van vroegere beschavingen zijn immers een bron van inspiratie voor veel hedendaagse fantasy (en je kan zeggen: enorm veel van de hedendaagse fantasy), en daarnaast kan je ze beschouwen als de 'fantasy' van vroeger, dat is, de meest fantasierijke literaire uiting van hun tijd. Het voordeel dat je bij Stephen Fry hebt is dat de Griekse mythen op een losse manier worden herverteld. Voor de meesten zal Stephen Fry vooral bekend zijn om zijn komische rollen in onder andere A Bit of Fry and Laurie, The Young Ones en Blackadder, en uit films als A Fish Called Wanda en Wilde (een ernstige rol), maar Fry is ook geen onverdienstelijk auteur. Ik las enkel zijn eerste boek, Geschiedenis maken, wat een degelijk werk is maar ook weer geen echte hoogvlieger. Wat Fry in Mythos doet is veel interessanter. De auteur is de verteller, zo ongeveer als een Arabische sprookjesverteller. De hoofdpersonen van elke mythe worden als levende personen ten tonele gevoerd, die uitvoerige gesprekken met elkaar houden. Elke mythe wordt zodoende een uitgesponnen verhaal. Wel opletten: niet alle mythen worden herverteld. Wie meer wil weten over bijvoorbeeld de Trojaanse oorlog komt niet aan zijn trekken.

Voor wie meer geïnteresseerd is in de Germaanse mythologie is er Noorse Goden van Neil Gaiman, niet voor niets een fantasy auteur.

Flaptekst

Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. Stephen Fry haalt deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.

14

Het begin

8.4
De bron 1
Auteur: Nora Roberts
2018
De bron 1 - Het begin

Nora Roberts is een van de meest gelezen auteurs ter wereld. Van haar ruim 200 boeken werden al meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht. Haar laatste boek De bron, het eerste deel van een nieuwe trilogie, speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar een groot deel van de bevolking is uitgeroeid door een oeroud virus en waar tegelijk magie, zowel goede als kwade, terug de kop opsteekt. Met niemand om te vertrouwen behalve elkaar, ontvluchten Lana en Max het vernielde New York. Ze zijn niet de enigen. Over het hele land proberen reizigers naar het westen te vluchten. Maar in een wereld van overlevenden waar iedere vreemde een vriend of vijand kan zijn, weet niemand precies waar ze naartoe vluchten, of waarom. En er wacht hen een doel dat hun levens, en de levens van alle overlevenden, voorgoed zal veranderen.

Zoals steeds bij Roberts is De Bron een vlot geschreven en spannend boek met romantische elementen dat een erg breed publiek zal kunnen aanspreken. In het Engels heet De bron Year One, Chronicles of the One deel 1. De Bron is ook verkrijgbaar als ebook.

Flaptekst

Het begon allemaal op oudjaarsavond.

De ziekte kwam plotseling en verspreidde zich snel. De angst verspreidde zich nog sneller. Binnen een paar weken viel alles uiteen: het elektriciteitsnet haperde, de overheid en rechtsstaat vielen om, en meer dan de helft van de wereldbevolking was dood.

Waar orde was, is nu chaos. Waar de macht van wetenschap en technologie afbrokkelt, komt magie in hun plaats. Soms goede, zoals de magie die Lana Bingham gebruikt in de loft waar ze met haar geliefde Max woont. Soms ondenkbaar kwade magie, die overal kan huizen – om de hoek, in stinkende tunnels onder de rivier – of in degenen van wie je het meest houdt.

Met niemand om te vertrouwen behalve elkaar, ontvluchten Lana en Max het vernielde New York. Ze zijn niet de enigen. Over het hele land proberen reizigers naar het westen te vluchten. Maar in een wereld van overlevenden waar iedere vreemde een vriend of vijand kan zijn, weet niemand precies waar ze naartoe vluchten, of waarom. En er wacht hen een doel dat hun levens, en de levens van alle overlevenden, voorgoed zal veranderen.

Het einde is gekomen. Nu gaat het beginnen.

15

De linkerhand van God

8.4
Left Hand of God
Auteur: Paul Hoffman
2010-2013
De linkerhand van God - Paul Hoffman

Left Hand of God (in het Nederlands De linkerhand van God) is het eerste deel van een trilogie van de Amerikaanse auteur Paul Hoffman waarin de jonge held Cale ontsnapt uit de militaire trainingsplaats van de fanatiek gelovige Verlossers waar pijn en angst worden gebruikt om jonge kinderen om te trainen in meedogenloze soldaten om te gaan vechten tegen de Antagonisten, de vijanden van de Verlossers. Al gauw blijkt dat Cale, een meestervechter, veel belangrijker is voor de Verlossers dan hij zelf beseft. Naar mijn bescheiden mening is het boek een beetje een mix tussen eerder typische jongerenfantasy door de relatieve eenvoud van de plot en de manier waarop de amoureuze perikelen van de jonge held Cale worden verteld, en fantasy die meer voor volwassenen bestemd is door de wreedheid van de wereld die het verhaal beschrijft. Dit is iets wat je overigens wel meer merkt bij de wat recentere fantasy. Voor mij duidt het op een manco. Het is nu eenmaal makkelijker een plot op het niveau van jongeren te schrijven dan op het niveau van volwassenen. Toch vond ik het een leuk boek om te lezen en geef ik het dan ook een vrij hoge score, ondanks het feit dat ik dus wat dubbele gevoelens heb. De wereld die wordt beschreven is niet de meest fantasierijke maar het verhaal is wel goed geschreven en de plot houdt je in de ban. Het karakter van het hoofdpersonage Cale is ook interessant uitgewerkt en dit houdt voor mij het boek overeind. In tegenstelling tot wat je op de flap leest, over de 'indrukwekkende' Cale en de 'held der helden' is hij zeker niet de typische fantasy held. Er is een breekbaarheid en onschuld aan zijn personage die hem veel interessanter maakt dan de meeste typische fantasy personages en die voor mij, naast de actievolle plot, De linkerhand van God tot een boek maken dat de moeite is om te lezen. Ik heb momenteel het eerste deel uitgelezen en ben zeker van plan om ook het volgende deel Het Lied van de Verlossers te gaan lezen.

Flaptekst

Zijn naam is Cale. Het stond geschreven in de Geschriften dat hij zou komen. Hij is de Linkerhand van God... de laatste Verlosser... de engel des doods. Ze zeggen dat hij de wereld kan vernietigen.

De Linkerhand van God is het eerste deel van een trilogie die draait om het leven van een jonge held, de indrukwekkende Cale. Hij is de held der helden. Een held die niet opgaat in zijn omgeving en klaarstaat voor hét moment in de tijd en voor één enkel doel. Cale is geboren met een gave in een wereld vol geheimen, mysterie, vriendschap en verraad. De Linkerhand van God is fantasy op haar best: een gevaarlijke queeste, vreemde volken, een onmogelijke liefde, magie, actie en avontuur, met vaart verteld tegen een decor van een angstaanjagende wereld.

16

Forge of Darkness

8.3
The Kharkanas Trilogy
Auteur: Steven Erikson
2012-2017
Forge of Darkness

Forge of Darkness is het eerste deel van de nieuwe trilogie van auteur Steven Erikson die zich afspeelt millenia vóór de gebeurtenissen in The Mallazan Book of the Fallen. Deel twee Fall of Light is ondertusen ook al uitgekomen. In archaïsch Engels vertelt Steven Erikson het tragische en epische verhaal van de Tiste en de burgeroorlog die er zit aan te komen in Kurald Galain, het domein van Mother Darkness en haar consort Lord Draconus. Verschillende volken, goden en personages die we kennen uit The Malazan Book of the Fallen komen weer aan bod maar nu in een verhaal waarbij de plot sterker is gezet en minder is versplinterd in onafhankelijk van elkaar verlopende subplots. De nadruk ligt nu meer op de personages en hun settings al wordt het verhaal naar het einde van Forge of Darkness weer minder doorzichtig door een grotere nadruk op de bovennatuurlijke krachten van verschillende van de personages en het poëtisch uitwerken van de verschillende thema's van het boek, wat de plot vertraagt en het verhaal minder leesbaar maakt. Voor mij een spijtige zaak die mijn score voor de reeks negatief heeft beïnvloed.

Toch blijft de reeks erg geniebaar en origineel in het huidige fantasy landschap en is het een must voor de fantasy lezer die een beeld wil krijgen van wat fantasy momenteel allemaal te bieden heeft. Steven Erikson is een veelschrijver, wat soms zijn nadelen heeft, maar hij is tegelijk een erg goede schrijver met een eigen toon en fantasie die uniek is en die het verdient gelezen te worden. Daarom ook dat ik hem twee keer heb opgenomen in mijn lijst van fantasy boeken.

Dit boek is nog niet in het Nederlands verschenen.

Flaptekst van Forge of Darkness

Now is the time to tell the story of an ancient realm, a tragic tale that sets the stage for all the tales yet to come and all those already told... It's a conflicted time in Kurald Galain, the realm of Darkness, where Mother Dark reigns. But this ancient land was once home to many a power and even death is not quite eternal. The commoners' great hero, Vatha Urusander, is being promoted by his followers to take Mother Dark's hand in marriage, but her Consort, Lord Draconus, stands in the way of such ambitions. The impending clash sends fissures throughout the realm, and as the rumors of civil war burn through the masses, an ancient power emerges from the long dead seas. Caught in the middle of it all are the First Sons of Darkness, Anomander, Andarist, and Silchas Ruin of the Purake Hold...

Steven Erikson entered the pantheon of great fantasy writers with his debut Gardens of the Moon. Now he returns with the first novel in a trilogy that takes place millennia before the events of the Malazan Book of the Fallen and introduces readers to Kurald Galain, the warren of Darkness. It is the epic story of a realm whose fate plays a crucial role in shaping the world of the Malazan Empire.

17

De Getekende / The Painted Man

8.2
The Demon Cycle
Auteur: Peter V. Brett
2008-2017
De Getekende

De Getekende (The Painted Man) van Peter V. Brett is jongerenfantasy die ook zeker volwassenen kan aanspreken. Het vertelt het verhaal van de elfjarige Arlen en zijn strijd tegen de demonen die de mensheid belagen tijdens de nacht. Hij zal bij die strijd de hulp krijgen van de jongleur en muzikant Rojer en de kruidengeneester Leesha.

Het verhaal mag dan misschien niet zo origineel zijn maar het is vlot geschreven op een manier die je meesleept en die de wereld waarin het verhaal zich afspeelt meer en meer echt maakt. De nadruk ligt op avontuur en actie waarbij de beschrijvingen van het geweld tussen demonen en mensen soms vrij gruwelijk kunnen zijn en uitgesproken. Toch zal het jongeren erg aanspreken denk ik.

De serie zal uiteindelijk uit vijf boeken bestaan waarvan er tot nu vier in het Engels verschenen. In het Nederlands verscheen enkel deel 1 De Getekende.

Flaptekst De Getekende

De elfjarige Arlen woont met zijn ouders op een kleine boerderij, een halve dag rijden van het afgelegen dorpje Tibbet's Brook. Elke avond als het donker wordt rijst er een vreemde mist op, die nachtmerries met zich meebrengt. Ieder die het donker trotseert staat een gruwelijke dood te wachten. Want in de mist leven demonen die niet met wapens te bestrijden zijn. Er zit niets anders op dan je 's nachts te verschuilen achter magische formules en hopen dat ze houden tot de zon opkomt. Als Arlens leven uiteenvalt door de demonenpest, ziet hij dat het vooral de angst is die de mensen in hun grip houdt meer nog dan de demonen in de mist. Hij trekt de wereld in, vastberaden om de mensheid te bevrijden

18

Good Omens

8.2
de oprechte en secure voorspellingen van Agnes Nutter, een heks : een roman
Auteur: Terry Pratchett
2019
Good Omens - Terry Pratchett & Neil Gaiman

Verfilmd als tv-serie Good Omens (te koop bij bol.com), met Michael Sheen en David Tennant.

"Ik las Good Omens voor het eerst als tiener en het is altijd een van mijn favoriete verhalen gebleven.' Michael Sheen, acteur

De wereld moet vergaan, dus wordt de Antichrist geboren – maar welk kind is het? Dat was ooit het verhaal van de film The Omen. Hoge omens is een parodie op die film en dan ook stukken leuker dan het origineel.

Volgens De oprechte en secure voorspellingen van Agnes Nutter is het einde van de wereld op zaterdag. Aanstaande zaterdag, eerlijk gezegd. Maar twee hoge omens uit hemel en hel hebben het op aarde zo naar hun zin dat ze er een stokje voor willen steken. Nu moeten ze die antichrist nog zien kwijt te raken... maar die is nog maar elf. En om de chaos compleet te maken rijden de vier ruiters van de Apocalyps op motoren rond. Komt er ooit nog een einde aan de wereld?
 

De pers over Good Omens

"Armageddon naakt, maar in het ziekenhuis loopt het al mis.' Trouw

"Good omens, in het Nederlands vertaald als Hoge omens. Als u dat boek ziet: kopen!' Theodor Holman in Het Parool

"Wie Good Omens (Hoge omens) nog niet kent staat een ware traktatie te wachten.' Starburst Magazine

19

Legend

8.2
Book One of the Drenai Saga
Auteur: David Gemmell
1984
Legend - Book One of the Drenai Saga - David Gemmell

Het eerste boek van de Drenai Saga Legend is heroische fantasy van de eerste orde. De overleden Britse auteur David Gemmell leeft zich uit in deze avonturenserie en brengt ons nog eens een echte held, Druss, de Kapitein van de Bijl, die onmenselijk sterk is en met zijn tweezijdige bijl Snaga onbevreesd inhakt op zijn vijanden. Druss is een held van vele legendarische veldslagen en wanneer er ergens een oorlog de kop opsteekt kan hij het niet laten om zijn bijl in de hand te nemen en te vertrekken. Jongensachtige fantasy van de bovenste plank waarin de clichés nu eens niet storend zijn en je je gewoon laat meeslepen in een verhaal van magie, demonen, strijd en kameraadschap. Ook dit soort van fantasy mag er zijn en Gemmell is hierin een echte meester.

Spijtig genoeg niet meer verkrijgbaar in het Nederlands. Andere boeken over Druss zijn The Legend of Deathwalker en The First Chronicles of Druss the Legend. Het eerste deel van een andere gelijkaardige en even geslaagde serie van Gemmell is Troy over de bekende oorlog tussen Grieken en Trojanen.

Flaptekst

The legendary warrior and Captain of the Axe, Druss descends from his mountain seclusion to lead a hopeless fight to defend the Drenai people from the hordes of Nadir barbarians.

20

Amerikaanse goden

8.1
American Gods
Auteur: Neil Gaiman
2001
Amerikaanse goden - Neil Gaiman

American Gods, Amerikaanse goden in het Nederlands, van de Britse auteur Neil Gaiman is een fantasy boek dat zich afspeelt in het hedendaagse Amerika. Zoals de titel al aangeeft is het een Amerika dat krioelt van de goden, oude en nieuwe. Shadow is het hoofdpersonage dat na de dood van zijn grote liefde Laura in dienst komt van de enigmatische Mr. Wednesday die zal blijken Odin te zijn. Ondertussen dreigt er een oorlog tussen de goden en Shadow en Mr. Wednesday zijn op weg daar naartoe.

Geen slecht boek van Neil Gaiman en zeker origineel, maar ik zelf had er op basis van de flaptekst meer van verwacht. De goden in het boek zijn voor mij minder sprekend dan had gekund, al blijft het boek wel een aanrader. Een andersoortige fantasy. Andere boeken van Gaiman zijn The Graveyard Book en Stardust.

Flaptekst

Na drie jaar in de gevangenis kijkt Shadow uit naar de hereniging met Laura, zijn grote liefde. Maar vlak voor hun weerzien komt Laura om bij een auto-ongeluk. Shadow heeft nu niets meer om voor te leven en op goed geluk accepteert hij een baan van de raadselachtige Mr. Wednesday, die meer over hem lijkt te weten dan hijzelf. Ze maken een roadtrip door Amerika, waarbij Shadow tal van excentrieke figuren ontmoet, met wie hij op mysterieuze wijze verbonden blijkt. Shadow komt erachter dat iedereen geheimen heeft, zelfs zijn Laura. Hij ontdekt ook dat de alledaagse realiteit niet de enige werkelijkheid is, of zelfs maar de belangrijkste. Er dreigt een oorlog om de ziel van Amerika, een oorlog waarin dromen, legenden en mythen een grote rol spelen. En Shadow zit er middenin. 

21

The Magicians

8.0
De magiërs
Auteur: Lev Grossman
2009-2014
The Magicians - Lev Grossman

De Magiërs (in het Engels The Magicians) is het eerste deel van een fantasy trilogie van de Amerikaanse schrijver Lev Grossman. Het is een soort van Harry Potter voor volwassenen waarbij de aspirant magiërs ook naar een school voor magie gaan maar last hebben van ennui, existentiële crississen en sex met elkaar hebben en drank en drugs gebruiken. Hoofdpersonage is de wat eenzame Quentin Coldwater, een briljante jongeman net als zijn medestudenten, die zijn weg zoekt op de universiteit. Als jongen droomde hij van magie maar als hij eerlijk is dan is hij teleurgesteld door het relatief normale leventje van een student magie of van aan afgestudeerde magiër later. Dat verandert pas als hij en zijn vrienden een ontdekking doen en een andere wereld betreden. Dat blijkt gevaarlijker dan eerst gedacht. Een originele reeks van Lev Grossman die naar mijn bescheiden mening wat te traag op gang komt in het eerste deel. De verveling die de studenten ervaren bleek voor mij als lezer een beetje besmettelijk. Een reeks die mij wat minder lag al is de fantasie van Grosmann voldoende origineel en fris met momenten. Misschien omdat de boeken naar mijn gevoel toch té schatplichtig blijven aan andere bestaande boeken, om onder andere Harry Potter toch maar niet te noemen.

Flaptekst

Quentin Coldwater is een briljante maar wat trieste jongeman. Op zijn zeventiende is hij nog steeds stiekem in de ban van de fantasy-romans die hij als kind verslond en die zich afspeelden in het magische land Fillory. Geen wonder dat hij blij verrast is als hij onverwacht toegelaten wordt tot een zeer exclusieve - maar ook zeer geheime - universiteit in de staat New York, waar hij een gedegen opleiding krijgt in de moderne magie.
Natuurlijk komt hij ook in aanraking met al die andere zaken waarmee je als jonge student wordt geconfronteerd: vriendschap, liefde, seks, drank en verveling. Maar toch ontbreekt er iets; de magie brengt Quentin niet het geluk en het avontuur waarvan hij altijd heeft gedroomd. Tot het moment dat hij en zijn vrienden een spectaculaire ontdekking doen en zijn kinderdroom ontaardt in een nachtmerrie...

De magiërs is even wonderlijk als De kronieken van Narnia en even fantasierijk als Harry Potter, maar valt door zijn originaliteit met geen van beide te vergelijken. Het is een opwindende, originele roman voor volwassen lezers over een jongeman die magie wil bedrijven in de grotemensenwereld.

22

Zilvergaren

7.9
Auteur: Naomi Novik
2018
Zilvergaren

Zilvergaren is de nieuwe roman van Ontworteld auteur Naomi Novik. Een sprookjesachtige hervertelling van de klassieker Repelsteeltje.

Zilvergaren is de nieuwe roman van Ontworteld auteur Naomi Novik. Een sprookjesachtige hervertelling van de klassieker Repelsteeltje.
Miryem stamt af van een lange lijn van geldschieters... Helaas is haar vader daar niet zo goed in. Hij heeft het familiefortuin, waaronder de bruidsschat van Miryems moeder, bijna volledig uitgeleend. Bovendien heeft haar vader er moeite mee om het geld weer te innen, waardoor het gezin in bittere armoede leeft.
Miryem besluit zelf de touwtjes in handen te nemen en gaat op pad om het geld op te halen dat de dorpelingen haar familie verschuldigd zijn.
Als haar grootvader haar vervolgens een zak met stuivers leent, brengt ze die gevuld met zilvergeld terug, om het in te wisselen voor gouden munten. Maar haar talent om van zilver goud te maken levert Miryem meer problemen op dan haar lief is - zeker als ze te maken krijgt met de kwaadaardige wezens die rondspoken in het woud. Hun koning heeft kennis genomen van haar reputatie, en die reputatie wil hij uitbuiten om redenen die Miryem een raadsel zijn.

Miryem komt uit een Joodse familie van geldschieters, maar haar vader is te zachtaardig om het geld te innen dat hij heeft uitgeleend en zo vervalt het gezin in armoede. Als Miryem besluit het werk van vader over te nemen, keren hun kansen en lijkt het of zij zilver in goud kan veranderen. Dat hoort ook de koning van de Staryk, een elfenvolk dat uit ijs bestaat. Op een nacht ontvoert hij Miryem en brengt haar naar zijn ijsberg, waar zij voor een onmogelijke taak komt te staan. Deze intrigerende sprookjesroman met Oost-Europese kenmerken is gebaseerd op het sprookje van Repelsteeltje. Diverse verhaallijnen worden met elkaar verweven tot een mooi gelaagd, goed uitgewerkt verhaal. Het is geschreven vanuit het ik-perspectief van zes hoofdfiguren. In het begin is het even wennen dat de wisseling abrupt en zonder aanduiding plaatsvindt. Het verhaal gaat over weerbare vrouwen, elven en monsters, hof en platteland, geloof en bijgeloof, magie, verraad en trouw. Het is boeiend en sprookjesachtig tot het eind, betoverend sfeervol en prettig leesbaar.

23

Een fellere zon

7.9
hedendaagse fantasy en science fiction door een Nederlandse auteur
Auteur: Han van der Vegt
2022
Een fellere zon - fantasy en science fiction

Een fellere zon is leuke historische fantasy en ook science fiction van een nieuwe interessante Nederlandstalige fantasy auteur. Het verhaal is op een originele manier geschreven en speelt zich af in het oude Rome en rond de historische figuur van Julius Caesar, de eerste Romeinse aristocraat die een poging deed om alle macht te grijpen in de oude Romeinse republiek. Hij slaagde daar niet volledig in maar werd vermoord door de andere aristocraten van de Romeinse senaat die zich verzetten tegen de generaal Caesar die probeerde alle macht in Rome voor zichzelf te verzamelen. Het zou uiteindelijk zijn geadopteerde zoon Augustus worden die als eerste alle macht in Rome voor zichzelf wist te winnen door al het geld en aanzien van zijn adoptiefvader aan te wenden om zelf de eerste keizer van Rome te worden. Ons woord keizer is afgeleid van het woord Caesar in de naam van Julius Caesar, een erg succesvolle Romeinse generaal van adel die heel Gallië (het tegenwoordige Frankrijk) maar ook België wist te veroveren. Het was Caesar die heeft gezegd dat van alle Galliërs de Belgen de dappersten waren. Het is van de Romeinse naam Belgae voor de Gallische stam die in het toenmalige gebied van België woonde dat de moderne naam 'België' is afgeleid.

Tegen deze historische achtergrond speelt zich een verhaal af met veel fantasie en verbeelding en allerlei elementen uit de moderne fantasy en science fiction. Han van der Vegt is vooral een dichter en schrijft een boeiend verhaal op een dichterlijke manier.

Dit zegt de flaptekst van het boek:

Tegenstellingen verscheuren Rome. Het gezag van de senaat wordt ondermijnd door rijke magnaten, die meer macht willen. De oude politieke garde wordt bedreigd door een nieuwe lichting, die leunt op het volk. In de beursarena drijven tribunen handel op leven en dood, ter vermaak van het volk maar voor het financiële gewin van de grote bedrijven. In deze explosieve situatie keert Julius Caesar terug. Hij is de held van het volk, de vijand van de senaat en de hoop van magnaten. Hij wil de verkiezingen winnen en de Romeinse politiek veranderen. Hij is populair als bedenker van de implantaten die de Romeinse burgers sinds een aantal jaren in hun hoofd dragen. Daarmee kunnen ze overal met elkaar communiceren en toegang krijgen tot een wereld waarin ze hun fantasieën en illusies uitleven. Maar wat zal Caesar doen als hij de macht heeft?

In deze meeslepende roman heeft Han van der Vegt een bijzondere vorm gekozen door de geschiedenis van Caesar en Rome te vermengen met het heden en de toekomst. Na de aanvankelijke verbazing wordt de lezer meegevoerd in de vertelling, gegrepen door de stijl en de taal.

24

The Ten Thousand

7.8
The Macht deel 1
Auteur: Paul Kearney
2008-2012
The Ten Thousand - Paul Kearney

The Ten Thousand van Paul Kearney is het eerste deel van de trilogie The Macht. Het is een serie waar avontuur en oorlog centraal staat en die zich afspeelt in een wereld die grote gelijkenissen vertoont met de wereld van de Oude Grieken. De Macht zijn dan de Grieken, het Assurische rijk de Perzen, en Corvus de veroveraar is dan logischerwijze Alexander de Grote. Een serie voor jongens vooral lijkt me waarin het gaat om de heroiek van de militaire strijd. Vlot geschreven en ontspannende lectuur voor diegenen die dit soort van fantasy graag lezen.

De serie is nog niet vertaald in het Nederlands. Ander werk van Kearney is Hawkwood and the Kings (Monarchies of God Book 1), A Different Kingdom en Spartacus.

Flaptekst

An exile from the Assurian Empire, the Great King's brother hires a force of elite mercenaries of a legendary race known as the Macht to take the throne by force. But when their employer is killed, the Ten Thousand are abandoned. This story marks the start of a new series by Paul Kearney, one of the finest writers of fantasy.

25

Het Vijfde Seizoen

7.8
De gebroken aarde 1
Auteur: N.K. Jemisin
2016-2018
Het Vijfde Seizoen - N.K. Jemisin

Het Vijfde Seizoen is het eerste deel van N.K. Jemisins prijswinnende trilogie De Gebroken Aarde. Een genrebrekende roman over klimaatverandering, rassenscheiding en onderdrukking in een wereld waarin meedogenloze natuurkrachten complete beschavingen wegvagen.

Het Vijfde Seizoen is het eerste deel van N.K. Jemisins prijswinnende trilogie De Gebroken Aarde. Een genrebrekende roman over klimaatverandering, rassenscheiding en onderdrukking in een wereld waarin meedogenloze natuurkrachten complete beschavingen wegvagen.
In Het Vijfde Seizoen volgen we drie vrouwen met een speciale gave die de natuur kunnen beïnvloeden, maar ook aardbevingen kunnen veroorzaken. Damaya, een jong meisje dat wordt getraind om het Koninkrijk te dienen; Syenite, een ambitieuze jonge vrouw die zich verplicht moet voortplanten met haar verbitterde en angstaanjagende mentor; en Essun, een moeder die op zoek is naar de vader die haar zoontje vermoordde en hun dochter ontvoerde vlak nadat een nieuw Seizoen een diepe kloof door het land trok.

Op het continent De Stilte heerst een constante angst voor Vijfde Seizoenen: catastrofale uitbarstingen van de aarde. Om de aarde te temmen maakt men gebruik van de krachten van Orogenes, personen die de aarde met hun wil kunnen manipuleren, maar dus ook een enorme bedreiging kunnen zijn. Hierdoor worden Orogenes, door middel van een angstcultuur, ernstig onderdrukt en bestaat ook het Fulcrum, het zware opleidingsinstituut voor Orogenes, geleid door meedogenloze Guardians. Het boek volgt drie vrouwelijke hoofdpersonen: Essun, wiens man net hun zoontje heeft vermoord omdat hij Orogene is en hun dochter heeft ontvoerd; Syenite, een opgeleide Orogene die op pad is met haar uiterst krachtige mentor, van wie ze een kind moet baren; en Damaya, een jong meisje wiens krachten net zichtbaar zijn geworden en die naar het Fulcrum wordt gebracht. Een zeer krachtig en indrukwekkend verhaal, dat zich afspeelt in een apocalyptische wereld, met hoofdpersonen die vechten voor liefde en erkenning, vele andere sterke karakters en een zeer verrassend plot. Zal de aarde de volgende Seizoen overleven? Deel 1 van De Gebroken Aarde-trilogie. Winnaar van de Hugo Award 2016 (prijs voor beste SF-verhaal).

Pagina's