Het laatste Rijk

8.4
Mistborn Trilogy
Auteur: 
Brandon Sanderson
2006-2008
Mistborn

Deze bespreking gaat over de originele driedelige fantasy serie Mistborn Trilogy van Brandon Sanderson, niet de later toegevoegde boeken. Het is een vlot geschreven, vrij conventionele reeks zoals we gewend zijn van Sanderson, met toch enkele nodige originele toetsen. Vooral gericht op jongeren maar evengoed te lezen voor volwassenen. Geen uitschieter zoals het hoger gequoteerde Stormlight Archive maar toch een aanrader niettemin.

Mistborn gaat over een opstand tegen de Opperheer door een groepje samenzweerders. Onder hen is het straatmeisje Vin dat magische krachten bezit. Zij gaat samen met anderen op zoek naar de oorsprong en begrenzingen van die magie. En uiteindelijk is daar de nog de belangrijkste vraag: 'Wie is de Held Der Tijden?'

De 3 boeken uit de originele serie zijn: Het laatste Rijk (Mistborn), De bron der Verheffing (The Well of Ascension) en De Held van Weleer (The Hero of Ages). De latere toevoegingen aan het Mistborn universum zijn: The Alloy of Law, Shadows of Self, The Bands of Mourning en Mistborn: Secret History.

Een andere, mogelijk nog betere fantasy serie van Sanderson is The Stormlight Archive. Gelijkaardige boeken zijn Elantris en Warbreaker.

Flaptekst Het laatste Rijk

Het Laatste Rijk is het eerste deel van Sandersons trilogie over de geheimzinnige Nevelaars, waarmee hij stormenderhand het Angelsaksisch taalgebied veroverde en zijn naam vestigde.
Meer dan eens worden zijn boeken vergeleken met die van George R.R. Martin en Raymond E. Feist. In Amerika en Engeland is de ster van Brandon Sanderson snel rijzende - hij is onder meer de co-auteur van de laatste drie boeken van Robert Jordans magistrale Het Rad des Tijds-reeks.

Al duizend jaar regent het as uit de hemel en komt er geen bloem tot bloei. Al duizend jaar leven de skaa in angst en ellende. Want al duizend jaar worden zij onderdrukt door de Opperheer, de onaantastbare Splinter der Oneindigheid, die met ijzeren vuist en absolute macht regeert. Maar als alle hoop verdwenen is, als de mens niet eens meer weet wat hoop is, ontdekt de skaa-halfbloed Kelsier in de helse gevangenis van de Opperheer dat hij beschikt over de mysterieuze gave van de Nevelaars: het vermogen om krachten aan metalen te onttrekken, dat hij kan inzetten om de Opperheer ten val te brengen. Op dat moment is de kiem gelegd voor een titanenconflict, een machtsstrijd van immense omvang die vele levens zal eisen.

Maar Kelsier is vastbesloten, en hij staat niet alleen in zijn streven de Opperheer van de troon te stoten. Onder de Ertsmagiërs van de Nevelaars vindt hij gedreven bondgenoten. En dat niet alleen: zijn levenspad kruist dat van een jonge vrouw, Vin, een wees en net zoals hijzelf een skaa-halfbloed. Bepaald soepel verloopt de eerste kennismaking niet. Vin, door schade en schande wijs geworden, vertrouwt niemand meer. Ook Kelsier niet...

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste fantasy boeken - beste fantasy boeken jeugd

Met 'Het laatste Rijk' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Het laatste Rijk' niet het fantasy boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede fantasy boeken en fantasy boeken series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van beste fantasy boeken volwassenen en beste fantasy boeken jeugd. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij de science fiction boeken, horror boeken of onder historische fictie.

Vind je op Besteboeken.be dan nog geen goed fantasy boek om te lezen, dan kan je ook eens kijken op Bestefantasyboeken.com waar je nog meer goede fantasy boeken kan vinden, met ook een lijst van de beste fantasy boeken series. Je vindt er ook een heel uitgebreide sectie van fantasy boeken voor de jeugd, waarbij de nadruk meer nog ligt op nieuwe fantasy boeken en young adult fantasy.