Beste fantasy boeken jeugd

De top 10 van de beste fantasy boeken voor de jeugd van het moment, regelmatig aangevuld met nieuwe fantasy boeken voor jongeren. Bekijk ook zeker de lijst van mijn top tien van beste fantasy boeken of de lijst beste science fiction boeken van BesteBoeken.be.

Het aantal boeken voor jongeren is niet zo uitgebreid op deze site maar op bestejeugdboeken.com vind je nog meer goede tips om te lezen zoals Young Adult boeken van 2023 en jeugdthrillers.
1

De Hobbit

8.7
Daarheen en Weer Terug
Auteur: J. R. R. Tolkien
1937
Beste fantasy boek voor de jeugd: De Hobbit - J. R. R. Tolkien

De hobbit is het klassieke verhaal over de ondernemende hobbit Bilbo Balings van J.R.R. Tolkien en de nummer 1 in onze top 10 van fantasy boeken voor de jeugd. Het vertelt over de lotgevallen van Bilbo nadat hij in zijn gezellige hol onder de grond bezoek krijgt van een troep dwergen en de tovenaar Gandalf de Grijze. Zij overhalen de arme Bilbo een beetje tegen zijn zin om mee te gaan op een avontuurlijke tocht om de schat van de draak Smaug te gaan stelen. Op deze tocht zal Bilbo moediger blijken te zijn dan ook hijzelf had gedacht en ontstaat er een hechte vriendschap tussen de hobbit en de dwergen. Zij ontmoeten samen allerlei vreemde en soms gevaarlijke wezens uit Midden-aarde en worden belaagd door Orks die het op de dwergen gemunt hebben. Bilbo redt zich uit soms hachelijke situaties door zijn slimheid en door het gebruik van een ring die hem onzichtbaar maakt. Uiteindelijk bereiken zij de berg waar de schat bewaard ligt maar voor zij de schat echt kunnen bemachtigen zijn ze getuige van de befaamde De Slag van Vijf Legers waarbij orken, elfen, mensen en dwergen tegenover elkaar komen te staan.

De Hobbit is erg leuke fantasy van Tolkien die nog vlotter leest dan zijn bekendere In de ban van de ring. Voor velen is De Hobbit het beste fantasy boek voor de jeugd. Het is erg geschikt voor jongeren maar evengoed voor volwassenen. Ook van Tolkien is uiteraard het overbekende In de ban van de ring dat zich afspeelt na de gebeurtenissen in De Hobbit en dat nog een grotere klassieker is dan De Hobbit zelf.

Flaptekst

Op een dag komen er zomaar dertien dwergen op bezoek bij meneer Bilbo Balings, vergezeld door de beroemde tovenaar Gandalf. Ze komen een feestje vieren in zíjn hobbithol; een afscheidsfeestje welteverstaan. De volgende dag gaat de groep op reis om in het oude Moria een schat te zoeken. Tot zijn grote schrik stelt Gandalf voor dat Bilbo meegaat als het veertiende lid van de expeditie. Voor hij het weet, is hij op avontuur en komt hij in aanraking met trollen, reusachtige wolven, spinnen, aardmannen en niet te vergeten de oude draak Smaug. Zo wordt Bilbo de meest wereldwijze hobbit ooit. 

2

Kinderen van Armageddon

8.5
Genesis van Shannara - 1
Auteur: Terry Brooks
2006-2008
Kinderen van Armageddon

Kinderen van Armageddon is het eerste deel van de driedelige tussenreeks Genesis van Shannara van Terry Brooks. Het vertelt van het ontstaan van de wereld van Shannara vanuit een post-apocalyptische Aarde. Ik ben zelf niet zo'n grote fan van de Shannara boeken van Terry Brooks maar deze driedelige serie kon me wel bekoren. Vooral het verhaal van de groep kinderen The Ghosts en hun overlevingsverhaal in wat overblijft van het moderne Seattle vond ik erg de moeite om te lezen. Gaandeweg worden er meer en meer magische elementen in het verhaal verweven en kom je terecht in het typische, sprookjesachtige Shannara universum van de het grootste deel van de Shannara boeken. Kinderen van Armageddon lijkt me erg geschikt voor wie de boeken van Terry Brooks wil leren kennen. Een goede fantasy serie die ik zelf echt graag gelezen heb.

Flaptekst

Honderd jaar in de toekomst is de wereld onherkenbaar veranderd. Vervuiling, ziekte en oorlog hebben de aarde verwoest en de menselijke beschaving heeft zich teruggetrokken in zwaar beveiligde woongebieden. Maar zelfs binnen de muren van deze geïsoleerde gemeenschappen zijn de mensen niet veilig. Ze worden belegerd door troepen demonen en ooit-mannen - die hen een voor een vernietigen.

Logan Tom en Angel Perez zijn de laatste twee Ridders van het Woord die de krachten van de chaos het hoofd kunnen bieden. Zij hebben het vermogen deze duistere horde te weerstaan en begeven zich op een queeste: het vinden en beschermen van zeer oude en nieuwe magische kracht. Zij vormen de enige hoop die de mensheid nog heeft om de vernietiging van de Oude Wereld tegen te gaan...

'Als je Terry Brooks niet gelezen hebt, weet je niet wat goede fantasy is.' Christopher Paolini

3

Harry Potter en de steen der wijzen

8.4
Harry Potter and the Philosopher's Stone
Auteur: J.K. Rowling
1997
Beste fantasy reeks jeugd: Harry Potter en de steen der wijzen

Het eerste deel van de Harry Potter serie Harry Potter en de steen der wijzen van de Britse schrijfster J.K. Rowling is het begin van de fantastische avonturen van tovenaarsleerling Harry Potter op de school voor magie Zweinstein. Een verhaal voor jongeren dat vermoed ik nog meer door volwassenen is gelezen. Voor veel mensen is deze reeks het eerste contact geweest met een fantasy boek en daar zijn wel wat redenen voor. Het is vlot geschreven en bevat ontelbare leuk gevonden details. Elk boek vertelt een verhaal op zich en is tegelijk een hoofdstuk in het grotere verhaal van de strijd tussen Harry Potter en zijn vrienden en de kwaadaardige magiër Voldemort. Het succes van de ,serie is voor mij terecht (ik beken dat ik de hele reeks gelezen heb) al zijn er evengoed enkele negatieve puntjes op te merken. Veel boeken, zeker naar het einde toe, komen soms traag op gang en de verhaallijn is niet altijd even boeiend. Toch is de reeks een aanrader, zeker voor kinderen, maar het is evengoed echte ontspanningsliteratuur voor volwassenen. Een boekenreeks die een mooi cadeau kan zijn voor iemand die ze nog niet heeft gelezen.

Nieuw verschenen in het Nederlands, naast de klassieke zevendelige reeks, is Harry Potter en Het Vervloekte Kind.

Flaptekst

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry's hele leven: hij wordt gered door een woeste figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn verongelukte ouders waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9 3/4 belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

4

De linkerhand van God

8.4
Left Hand of God
Auteur: Paul Hoffman
2010-2013
De linkerhand van God - Paul Hoffman

Left Hand of God (in het Nederlands De linkerhand van God) is het eerste deel van een trilogie van de Amerikaanse auteur Paul Hoffman waarin de jonge held Cale ontsnapt uit de militaire trainingsplaats van de fanatiek gelovige Verlossers waar pijn en angst worden gebruikt om jonge kinderen om te trainen in meedogenloze soldaten om te gaan vechten tegen de Antagonisten, de vijanden van de Verlossers. Al gauw blijkt dat Cale, een meestervechter, veel belangrijker is voor de Verlossers dan hij zelf beseft. Naar mijn bescheiden mening is het boek een beetje een mix tussen eerder typische jongerenfantasy door de relatieve eenvoud van de plot en de manier waarop de amoureuze perikelen van de jonge held Cale worden verteld, en fantasy die meer voor volwassenen bestemd is door de wreedheid van de wereld die het verhaal beschrijft. Dit is iets wat je overigens wel meer merkt bij de wat recentere fantasy. Voor mij duidt het op een manco. Het is nu eenmaal makkelijker een plot op het niveau van jongeren te schrijven dan op het niveau van volwassenen. Toch vond ik het een leuk boek om te lezen en geef ik het dan ook een vrij hoge score, ondanks het feit dat ik dus wat dubbele gevoelens heb. De wereld die wordt beschreven is niet de meest fantasierijke maar het verhaal is wel goed geschreven en de plot houdt je in de ban. Het karakter van het hoofdpersonage Cale is ook interessant uitgewerkt en dit houdt voor mij het boek overeind. In tegenstelling tot wat je op de flap leest, over de 'indrukwekkende' Cale en de 'held der helden' is hij zeker niet de typische fantasy held. Er is een breekbaarheid en onschuld aan zijn personage die hem veel interessanter maakt dan de meeste typische fantasy personages en die voor mij, naast de actievolle plot, De linkerhand van God tot een boek maken dat de moeite is om te lezen. Ik heb momenteel het eerste deel uitgelezen en ben zeker van plan om ook het volgende deel Het Lied van de Verlossers te gaan lezen.

Flaptekst

Zijn naam is Cale. Het stond geschreven in de Geschriften dat hij zou komen. Hij is de Linkerhand van God... de laatste Verlosser... de engel des doods. Ze zeggen dat hij de wereld kan vernietigen.

De Linkerhand van God is het eerste deel van een trilogie die draait om het leven van een jonge held, de indrukwekkende Cale. Hij is de held der helden. Een held die niet opgaat in zijn omgeving en klaarstaat voor hét moment in de tijd en voor één enkel doel. Cale is geboren met een gave in een wereld vol geheimen, mysterie, vriendschap en verraad. De Linkerhand van God is fantasy op haar best: een gevaarlijke queeste, vreemde volken, een onmogelijke liefde, magie, actie en avontuur, met vaart verteld tegen een decor van een angstaanjagende wereld.

5

Het laatste Rijk

8.4
Mistborn Trilogy
Auteur: Brandon Sanderson
2006-2008
Mistborn

Deze bespreking gaat over de originele driedelige fantasy serie Mistborn Trilogy van Brandon Sanderson, niet de later toegevoegde boeken. Het is een vlot geschreven, vrij conventionele reeks zoals we gewend zijn van Sanderson, met toch enkele nodige originele toetsen. Vooral gericht op jongeren maar evengoed te lezen voor volwassenen. Geen uitschieter zoals het hoger gequoteerde Stormlight Archive maar toch een aanrader niettemin.

Mistborn gaat over een opstand tegen de Opperheer door een groepje samenzweerders. Onder hen is het straatmeisje Vin dat magische krachten bezit. Zij gaat samen met anderen op zoek naar de oorsprong en begrenzingen van die magie. En uiteindelijk is daar de nog de belangrijkste vraag: 'Wie is de Held Der Tijden?'

De 3 boeken uit de originele serie zijn: Het laatste Rijk (Mistborn), De bron der Verheffing (The Well of Ascension) en De Held van Weleer (The Hero of Ages). De latere toevoegingen aan het Mistborn universum zijn: The Alloy of Law, Shadows of Self, The Bands of Mourning en Mistborn: Secret History.

Een andere, mogelijk nog betere fantasy serie van Sanderson is The Stormlight Archive. Gelijkaardige boeken zijn Elantris en Warbreaker.

Flaptekst Het laatste Rijk

Het Laatste Rijk is het eerste deel van Sandersons trilogie over de geheimzinnige Nevelaars, waarmee hij stormenderhand het Angelsaksisch taalgebied veroverde en zijn naam vestigde.
Meer dan eens worden zijn boeken vergeleken met die van George R.R. Martin en Raymond E. Feist. In Amerika en Engeland is de ster van Brandon Sanderson snel rijzende - hij is onder meer de co-auteur van de laatste drie boeken van Robert Jordans magistrale Het Rad des Tijds-reeks.

Al duizend jaar regent het as uit de hemel en komt er geen bloem tot bloei. Al duizend jaar leven de skaa in angst en ellende. Want al duizend jaar worden zij onderdrukt door de Opperheer, de onaantastbare Splinter der Oneindigheid, die met ijzeren vuist en absolute macht regeert. Maar als alle hoop verdwenen is, als de mens niet eens meer weet wat hoop is, ontdekt de skaa-halfbloed Kelsier in de helse gevangenis van de Opperheer dat hij beschikt over de mysterieuze gave van de Nevelaars: het vermogen om krachten aan metalen te onttrekken, dat hij kan inzetten om de Opperheer ten val te brengen. Op dat moment is de kiem gelegd voor een titanenconflict, een machtsstrijd van immense omvang die vele levens zal eisen.

Maar Kelsier is vastbesloten, en hij staat niet alleen in zijn streven de Opperheer van de troon te stoten. Onder de Ertsmagiërs van de Nevelaars vindt hij gedreven bondgenoten. En dat niet alleen: zijn levenspad kruist dat van een jonge vrouw, Vin, een wees en net zoals hijzelf een skaa-halfbloed. Bepaald soepel verloopt de eerste kennismaking niet. Vin, door schade en schande wijs geworden, vertrouwt niemand meer. Ook Kelsier niet...

6

Het begin

8.4
De bron 1
Auteur: Nora Roberts
2018
De bron 1 - Het begin

Nora Roberts is een van de meest gelezen auteurs ter wereld. Van haar ruim 200 boeken werden al meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht. Haar laatste boek De bron, het eerste deel van een nieuwe trilogie, speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar een groot deel van de bevolking is uitgeroeid door een oeroud virus en waar tegelijk magie, zowel goede als kwade, terug de kop opsteekt. Met niemand om te vertrouwen behalve elkaar, ontvluchten Lana en Max het vernielde New York. Ze zijn niet de enigen. Over het hele land proberen reizigers naar het westen te vluchten. Maar in een wereld van overlevenden waar iedere vreemde een vriend of vijand kan zijn, weet niemand precies waar ze naartoe vluchten, of waarom. En er wacht hen een doel dat hun levens, en de levens van alle overlevenden, voorgoed zal veranderen.

Zoals steeds bij Roberts is De Bron een vlot geschreven en spannend boek met romantische elementen dat een erg breed publiek zal kunnen aanspreken. In het Engels heet De bron Year One, Chronicles of the One deel 1. De Bron is ook verkrijgbaar als ebook.

Flaptekst

Het begon allemaal op oudjaarsavond.

De ziekte kwam plotseling en verspreidde zich snel. De angst verspreidde zich nog sneller. Binnen een paar weken viel alles uiteen: het elektriciteitsnet haperde, de overheid en rechtsstaat vielen om, en meer dan de helft van de wereldbevolking was dood.

Waar orde was, is nu chaos. Waar de macht van wetenschap en technologie afbrokkelt, komt magie in hun plaats. Soms goede, zoals de magie die Lana Bingham gebruikt in de loft waar ze met haar geliefde Max woont. Soms ondenkbaar kwade magie, die overal kan huizen – om de hoek, in stinkende tunnels onder de rivier – of in degenen van wie je het meest houdt.

Met niemand om te vertrouwen behalve elkaar, ontvluchten Lana en Max het vernielde New York. Ze zijn niet de enigen. Over het hele land proberen reizigers naar het westen te vluchten. Maar in een wereld van overlevenden waar iedere vreemde een vriend of vijand kan zijn, weet niemand precies waar ze naartoe vluchten, of waarom. En er wacht hen een doel dat hun levens, en de levens van alle overlevenden, voorgoed zal veranderen.

Het einde is gekomen. Nu gaat het beginnen.

7

Good Omens

8.2
de oprechte en secure voorspellingen van Agnes Nutter, een heks : een roman
Auteur: Terry Pratchett
2019
Good Omens - Terry Pratchett & Neil Gaiman

Verfilmd als tv-serie Good Omens (te koop bij bol.com), met Michael Sheen en David Tennant.

"Ik las Good Omens voor het eerst als tiener en het is altijd een van mijn favoriete verhalen gebleven.' Michael Sheen, acteur

De wereld moet vergaan, dus wordt de Antichrist geboren – maar welk kind is het? Dat was ooit het verhaal van de film The Omen. Hoge omens is een parodie op die film en dan ook stukken leuker dan het origineel.

Volgens De oprechte en secure voorspellingen van Agnes Nutter is het einde van de wereld op zaterdag. Aanstaande zaterdag, eerlijk gezegd. Maar twee hoge omens uit hemel en hel hebben het op aarde zo naar hun zin dat ze er een stokje voor willen steken. Nu moeten ze die antichrist nog zien kwijt te raken... maar die is nog maar elf. En om de chaos compleet te maken rijden de vier ruiters van de Apocalyps op motoren rond. Komt er ooit nog een einde aan de wereld?
 

De pers over Good Omens

"Armageddon naakt, maar in het ziekenhuis loopt het al mis.' Trouw

"Good omens, in het Nederlands vertaald als Hoge omens. Als u dat boek ziet: kopen!' Theodor Holman in Het Parool

"Wie Good Omens (Hoge omens) nog niet kent staat een ware traktatie te wachten.' Starburst Magazine

8

De Getekende / The Painted Man

8.2
The Demon Cycle
Auteur: Peter V. Brett
2008-2017
De Getekende

De Getekende (The Painted Man) van Peter V. Brett is jongerenfantasy die ook zeker volwassenen kan aanspreken. Het vertelt het verhaal van de elfjarige Arlen en zijn strijd tegen de demonen die de mensheid belagen tijdens de nacht. Hij zal bij die strijd de hulp krijgen van de jongleur en muzikant Rojer en de kruidengeneester Leesha.

Het verhaal mag dan misschien niet zo origineel zijn maar het is vlot geschreven op een manier die je meesleept en die de wereld waarin het verhaal zich afspeelt meer en meer echt maakt. De nadruk ligt op avontuur en actie waarbij de beschrijvingen van het geweld tussen demonen en mensen soms vrij gruwelijk kunnen zijn en uitgesproken. Toch zal het jongeren erg aanspreken denk ik.

De serie zal uiteindelijk uit vijf boeken bestaan waarvan er tot nu vier in het Engels verschenen. In het Nederlands verscheen enkel deel 1 De Getekende.

Flaptekst De Getekende

De elfjarige Arlen woont met zijn ouders op een kleine boerderij, een halve dag rijden van het afgelegen dorpje Tibbet's Brook. Elke avond als het donker wordt rijst er een vreemde mist op, die nachtmerries met zich meebrengt. Ieder die het donker trotseert staat een gruwelijke dood te wachten. Want in de mist leven demonen die niet met wapens te bestrijden zijn. Er zit niets anders op dan je 's nachts te verschuilen achter magische formules en hopen dat ze houden tot de zon opkomt. Als Arlens leven uiteenvalt door de demonenpest, ziet hij dat het vooral de angst is die de mensen in hun grip houdt meer nog dan de demonen in de mist. Hij trekt de wereld in, vastberaden om de mensheid te bevrijden

9

Legend

8.2
Book One of the Drenai Saga
Auteur: David Gemmell
1984
Legend - Book One of the Drenai Saga - David Gemmell

Het eerste boek van de Drenai Saga Legend is heroische fantasy van de eerste orde. De overleden Britse auteur David Gemmell leeft zich uit in deze avonturenserie en brengt ons nog eens een echte held, Druss, de Kapitein van de Bijl, die onmenselijk sterk is en met zijn tweezijdige bijl Snaga onbevreesd inhakt op zijn vijanden. Druss is een held van vele legendarische veldslagen en wanneer er ergens een oorlog de kop opsteekt kan hij het niet laten om zijn bijl in de hand te nemen en te vertrekken. Jongensachtige fantasy van de bovenste plank waarin de clichés nu eens niet storend zijn en je je gewoon laat meeslepen in een verhaal van magie, demonen, strijd en kameraadschap. Ook dit soort van fantasy mag er zijn en Gemmell is hierin een echte meester.

Spijtig genoeg niet meer verkrijgbaar in het Nederlands. Andere boeken over Druss zijn The Legend of Deathwalker en The First Chronicles of Druss the Legend. Het eerste deel van een andere gelijkaardige en even geslaagde serie van Gemmell is Troy over de bekende oorlog tussen Grieken en Trojanen.

Flaptekst

The legendary warrior and Captain of the Axe, Druss descends from his mountain seclusion to lead a hopeless fight to defend the Drenai people from the hordes of Nadir barbarians.

10

Het oog van de wereld

7.7
Het Rad des Tijds 1
Auteur: Robert Jordan
1990-2013
Het oog van de wereld - Het Rad des Tijds 1

Het Rad des Tijds (oorspronkelijk The WHeel of Time) is een epische fantasy reeks van de in 2007 overleden Amerikaanse auteur Robert Jordan die oook nog heeft meegeschreven aan de originele boeken van Conan the Barbarian. Het oog van de wereld is het eerste deel van deze veertiendelige serie die mee is afgewerkt door Brandon Sanderson. In dit eerste en voor mij ook beste deel van de fantasy reeks volgen we de belevenissen van de jonge Rand en zijn vrienden Mat en Perrin. Hun rustige leventje in het dorpje Emondsveld wordt volledig overhoop gegooid na een aanval van vijandige Trollocks. De tovenares Aes Sedai Moiraine Damodred weet hen ervan te overtuigen het dorp te verlaten om verdere aanvallen te voorkomen. Volgens haar was het de Trollocks net om hen drieën, maar vooral om rand te doen wanneer ze het dorpje overvielen. Deze gebeurtenissen zijn de start van een hele reeks spannende avonturen waarbij het steeds duidelijker wordt dat de drie vrienden, elk op hun eigen manier, beschikken over magische gaven. Rand, zo wordt beweerd, zou wel eens de incarnatie van de Verloren Draak kunnen zijn, en dat is ook de reden dat 'the Dark One', de Heer van Chaos, hem in zijn handen wil krijgen.

Een genietbare fantasy roman, ook zeker voor jongere lezers, die leuk wegleest. Toen ik latere delen van de serie begon te lezen kreeg ik zelf wel de indruk dat de reeks Robert Jordan boven het hoofd aan het groeien was en dat voor mij het  verhaal begon te stagneren en minder interessant werd, zeker vanaf deel 4 en 5. De hele serie had voor mij dan ook zeker kunnen gereduceerd worden tot bijvoorbeeld een trilogie. De uitgeverij heeft het natuurlijk liever anders. Toch durf ik dit eerste deel aan te bevelen, vooral voor bijvoorbeeld liefhebbers van Game of Thrones die andere fantasyboeken zoeken om te lezen. Er zijn meer dan genoeg echte fans wereldwijd die alle boeken graag hebben gelezen.

Flaptekst

In het ooit zo vredige Emondsveld breken roerige tijden aan. Gebeurtenissen in de buitenwereld, eerder slechts verre geruchten, werpen hun donkere schaduw over het dorpje. En daar blijft het niet bij. De komst van kwaadwillige vreemdelingen brengt grote veranderingen met zich mee, veranderingen die niet zijn terug te draaien en die voorgoed het leven van alle betrokkenen zullen veranderen. Er moet iets gebeuren, zoveel is duidelijk.
Het gevolg is dat vijf jonge Emondsvelders van huis en haard vertrekken en zo het middelpunt worden van een vernietigende reeks gebeurtenissen die de wereld in heftige beroering zullen brengen.

'Verbeelding en vertelkunst evenaren die van Tolkien.' Publishers Weekly

11

Sabriël

7.7
Het Oude Koninkrijk – een verhaal over zwarte magie en voorbestemdheid
Auteur: Garth Nix
1995-2016
Sabriël

Deze verhalenreeks voor jongeren van Garth Nix heeft een vrij eenvoudige schrijfstijl en een vlotte vaart die iets oudere kinderen zal aanspreken. Het verhaal gaat over Sabriël, de dochter van de dodenmagiër Abhorsen, die door haar vader in een kostschool wordt ondergebracht. Niet in de magische wereld van het Oude Koninkrijk maar net over de grens in onze gewone wereld die in het verhaal de naam Ancelstierre heeft. Op een dag vermoedt Sabriël dat haar vader zelf in het dodenrijk is beland en besluit ze de kostschool te verlaten en de grens van Ancelstierre met het Oude Koninkrijk over te steken. Die grens wordt bewaakt door soldaten, maar door soldaten die niet hun gewone moderne wapens kunnen gebruiken want die werken niet zo dicht tegen de magische grens. Het oude Koninkrijk wordt ondertussen bedreigd door de kwade geest Kerrigor, zoals Sabriël zal ondervinden.

Flaptekst

‘Sabriël heeft een snel tempo, drama, levendige taferelen, spanning en humor. Wat kun je nog meer wensen?’ The Guardian

Abhorsen is een ongewone zwarte magiër: in plaats van doden tot leven te brengen, zorgt hij dat ze echt dood blijven door hun geest terug te sturen naar het Rijk van de Dood.
Sabriël, zijn dochter, is voor haar veiligheid naar een kostschool in Ancelstierre gestuurd, buiten het Oude Koninkrijk, waar de dodenmagie niet werkt. Op een dag ontvangt Sabriël het zwaard en de werktuigen van haar vader, het teken dat hij ofwel dood is, ofwel gevangenzit in het Rijk van de Dood.

Vastbesloten om haar vader te bevrijden, betreedt Sabriël het Oude Koninkrijk, dat bedreigd wordt door Kerrigor, een boosaardige geest.

‘Sabriël is een echte winnaar, een fantasyverhaal dat leest alsof het echt gebeurd is. Ik kijk uit naar zijn volgende roman!’ Philip Pullman

‘Onuitputtend, complex, aangrijpend, moeilijk weg te leggen: deze debuutroman is uitstekende, hoogwaardige fantasy.’ Publishers Weekly

12

Nachtwacht

7.6
Night Watch
Auteur: Sergei Lukyanenko
1998
Nachtwacht - Night Watch - Sergei Lukyanenko

Nachtwacht (in het Engels Night Watch) is het eerste deel in een fantasy serie van de Russische auteur Sergei Lukyanenko die momenteel al zes delen telt. In Nachtwacht volgen we de strijd tussen de Nachtwacht en Dagwacht, tussen Licht en Duisternis, in het huidige Moskou in Rusland. Naast de grote groep van gewone mensen heb je een veel kleinere, maar veel machtigere, groep van Anderen. Die anderen hebben magische krachten en voelen zich of aangetrokken tot het Licht, of aangetrokken tot het Duister. Het Licht en het Duister zijn in strijd met elkaar maar al sedert duizend jaar hebben zij een soort verdrag gesloten, een Pact, dat de regels opstelde waarbinnen zij toch naast elkaar kunnen leven.

In dit eerste boek van deze fantasy serie volgen wij Anton, en jongeman en Andere die zich heeft aangesloten bij het Licht en die dus als lid van de Nachtwacht in de straten van Moskou patrouilleert. Wanneer hij op zoek is naar vampiers die de regels van het Pact hebben overtreden door willekeurige mensen aan te vallen komt hij op het spoor van een jonge Andere die blijk geeft van een heel groot potentieel. Zowel het Duister als het Licht zouden hem daarom graag inlijven. Tegelijkertijd komt het Licht ook een jonge vrouw op het spoor die een een bijzonder krachtige vloek over zich heen heeft gekregen die een gevaar vormt voor mogelijk enorm veel menselijke slachtoffers. Voor Anton wordt al snel duidelijk dat zowel de Nachtwacht als de Dagwacht hun eigen agenda volgen bij deze ontwikkelingen en daarbij het spel niet altijd eerlijk spelen.

De Nachtwacht is vrij originele fantasy die horror elementen bevat en eigenlijk voor volwassenen is bestemd maar die ook door jongere lezers kan gelezen worden. Doordat het zich afspeelt in Rusland en een andere cultuur is het geen doorsnee fantasy maar kan het soms verrassende wendingen bevatten en een eigen interpretatie van Goed en Kwaad. De verhalen hebben de vorm van een detective verhaal waarbij Anton zich geplaatst ziet voor bepaalde ontwikkelingen en moet uitzoeken wat daarbij de bedoeling is van zowel de Dagwacht als de Nachtwacht.

Flaptekst

Nachtwacht is het eerste deel van een trilogie over de 1.000 jaar oude wapenstilstand tussen het goede en het kwade in het hedendaagse Moskou. Hier leeft een groep mensen die over buitengewone krachten beschikt: de Anderen. Deze groep bestaat uit aanhangers van het Licht en van de Duisternis.

In deel 1 van deze magische thrillertrilogie dreigt door de komst van een jongen de strijd tussen goed en kwaad weer op te leven...

De bovennatuurlijke elementen die van The Lord of the Rings en Harry Potter zo'n succes hebben gemaakt, zijn in deze originele trilogie verplaatst naar het Moskou van nu. Een magische stad die in hoog tempo verwestert, maar nog steeds de sporen draagt van het verleden. 

Kopen

logo bol.comNight Watch - paperback EN PB €15   logo bol.comebook ster voordelig EN E-BOOK <€10
13

Sword in the Storm

7.5
The Rigante 1
Auteur: David Gemmell
Sword in the Storm - David Gemmell

Sword in the Storm van David Gemmell is het eerste deel van de vierdelige Rigante series. Het is echte jongensachtige heroic fantasy met dappere krijgers, veel bloedvergieten en epische veldslagen. Het verhaal baseert zich sterk op de verovering door Julius Caesar van de Keltische stammen in Gallië maar is gesitueerd in een denkbeeldige wereld waardoor de schrijver zich veel vrijheden kan permiteren zonder historisch accuraat te moeten zijn. Daarbij komt nog dat er sprake is van goden en magie, niet echt een historische roman dus. We volgen in het verhaal het leven van de Rigantische koning Connovar, ook gekend als Sword in the Storm of Demonblade of Conn voor de vrienden, van zijn jeugd tot zijn dood en zijn verzet tegen het Stone veroveringsleger onder generaal Jasaray. Verder ook de exploten van koene krijgers als Banouin, Ruathain, Parax en nog vele anderen.

Leuke boeken voor wie van dit soort van heroische fantasy houdt. David Gemmell is een meester hierin, getuige ook zijn andere heroic fantasy boeken zoals het onovertroffen Legend met Druss de bijldrager en Troy over de bekende oorlog tussen Grieken en Trojanen.

Flaptekst

Born in the storm that doomed his father, Connavar grows to manhood among the mist-covered mountains of Caer Druagh, where the Rigante tribe dwell in harmony with the land and its gods. But beyond the border, across the water, an evil force is gathering strength, an unstoppable force that will change the world beyond all recognition. Haunted by malevolent spirits and hunted by evil men, Connavar sets out on a spectacular mission to save his people. In this latest tale of love and honour, friendship and courage, from the master of the genre, Gemmell explores the intriguing worlds of Celtic myth and earth magic.

14

The Reckoners / De wrekers

7.5
anti superhelden
Auteur: Brandon Sanderson
2013-2016
Steelheart

Deze jongvolwassen fantasy serie van Brandon Sanderson wist mij vooral in het eerste boek te boeien. De jonge David sluit zich aan bij de Reckoners (De wrekers in het Nederlands), een ondergrondse organisatie die strijdt tegen de kwaadaardige Epics, tirannieke superhelden die de wereld van de mensen overheersen. David wil vooral de vernietiging van de machtigste van de Epics, de onverslaanbare Steelheart (Staalhart), die verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader. Elke Epic heeft een zwakte, de kunst is om die zwakte op het spoor te komen, en dat is net waar David goed in is.

De wrekers is een vlot geschreven serie vol actie en avontuur, gezien vanuit de ogen van een jongen en geschreven voor jongeren, al kunnen volwassenen uiteraard evengoed van de boeken genieten. Andere interessante boeken van Sanderson zijn The Mistborn Trilogy, Elantris en The Way of Kings.

Flaptekst Staalhart

Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. Deze zogeheten 'Epics' kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Niemand, behalve de Wrekers. Die geheimzinnige groep heeft al meerdere onverslaanbaar geachte Epics uitgeschakeld. David is vastbesloten de Wrekers op te sporen en ze te overtuigen hun vizier te richten op de wrede Epic Staalhart. Die regeert als een tiran over Newcago en is verantwoordelijk voor de dood van Davids vader. Staalhart staat erom bekend onsterfelijk te zijn, maar David is de enige die Staalhart ooit heeft zien bloeden. En hij zint op wraak.

Flaptekst Steelheart (Engels)

There are no heroes.

Every single person who manifested powers—we call them Epics—turned out to be evil.

Here, in the city once known as Chicago, an extraordinarily powerful Epic declared himself Emperor. Steelheart has the strength of ten men and can control the elements. It is said no bullet can harm him, no sword can split his skin, no explosion can burn him. He is invincible.

It has been ten years. We live our lives as best we can. Nobody fights back . . . nobody but the Reckoners. A shadowy group of ordinary humans who spend their lives studying powerful Epics, finding their weaknesses, then assassinating them.

My name is David Charleston. I’m not one of the Reckoners, but I intend to join them. I have something they need. Something precious, something incredible. Not an object, but an experience. I know his secret.

I’ve seen Steelheart bleed.

15

De weg van de schaduw

7.5
The Way of Shadows
Auteur: Brent Weeks
2008
De weg van de schaduw

In De weg van de schaduw, deel één van de jongerenreeks 'Engelen van de Nacht' (The Night Angel) van Brent Weeks, durft de jonge Azoth van het dievengilde op te staan tegen de veel grotere en sterke Rat, maar daar wordt zijn vriend Jarl op een vreselijk manier het slachtoffer van. Azoth moet iets doen want wanneer Rat de leider van het gilde dreigt te worden is het duidelijk dat hij Azoth vreselijk zal straffen als voorbeeld voor alle anderen. Het leiderschap van de oude Ja’laliel is immers bijna ten einde. Azoth wil daarom een leerling worden van natman of meesterdoder Durzo maar die geeft Azoth eerst een week om Rat zelf te doden voor hij zijn leerling mag worden. Maar Azoth wacht, hij wacht te lang en daar wordt het doofstomme meisje Poppedeine, waar Azoth zich over heeft ontfermd, het slachtoffer van. En dus beslist Azoth om Rat nu echt te gaan doden ...

Een fantasy reeks die niet uitblinkt door originaliteit of schrijfstijl maar die toch degelijk genoeg is om een breed publiek aan te kunnen spreken. Een nieuwe fantasy serie van Brent Weeks is The Lightbringer met als eerste deel The Black Prism.

Flaptekst

Voor Durzo Blint is moord een kunst – en hij is de meest getalenteerde kunstenaar van de stad. Azoth is opgegroeid in de sloppenwijken en heeft geleerd te overleven. Als hij in de leer gaat bij Durzo Blint blijkt dat hij beschikt over een talent dat al generaties niet is voorgekomen en dat Durzo zo zijn eigen redenen heeft gehad om hem als leerling te accepteren. Hij wordt een speelbal van machten die strijden om de heerschappij van de stad – tot hij uiteindelijk zijn lot in eigen handen neemt en de macht die voorspeld is eindelijk een weg naar buiten vindt …

Ik was van begin tot eind betoverd. Onvergetelijke personages, een plot die me steeds liet raden, non-stop actie en een diepgaande verteltrant – bewonderenswaardig!’ Terry Brooks

16

Het Gouden Kompas

7.4
Noorderlicht Trilogie / His Dark Materials
Auteur: Philip Pullman
1995-2000
Noorderlicht Trilogie

Met de Noorderlichttrilogie beschrijft Philip Pullman een echt unieke, door en door Engelse wereld die een mengeling is van onze tijd, de negentiende eeuw, de middeleeuwen en eigen fantastische elementen. In de trilogie gaat het meisje Lyra dat opgroeide in een sprookjesachtig Oxford op zoek naar haar vriendje Roger dat is ontvoerd door de 'lokkers'. Op die speurtocht waarbij zij tal van fantastische en soms angstaanjagende avonturen beleeft maakt zij gebruik van het geheimzinnige gouden kompas dat haar helpt te begrijpen wat er gebeurt, en zal zij uiteindelijk ook haar eigen identiteit ontdekken.

De boeken hebben alle elementen van typische jongerenboeken maar zijn dat zeker niet of niet uitsluitend, daarvoor zijn ze soms te schokkend zoals wanneer kinderen achteloos worden ontvoerd om te worden gebruikt bij afschuwelijke experimenten in het verre noorden. Ik heb toch wat negatieve opmerkingen: ik vnd het boek wat rommelig en te lang en er is voor mij persoonlijk te weinig systematiek bij het ontwikkelen van de wereld. Maar gezien de jubelende commentaren van zoveel recensenten moet ik misschien toch eens overwegen de boeken te herlezen. Voorlopig hou ik het echter bij een vrij lage score.

Flaptekst

Lydia is opgegroeid zonder haar ware identiteit te kennen. Ze leeft in een wereld die op de onze lijkt, maar er zijn huiveringwekkende verschillen. Ze raakt ze betrokken bij de ontvoering van kinderen die gebruikt worden voor sinistere experimenten in de poolstreek. Achtervolgd, verraden en meer dan eens aan zichzelf overgeleverd, leert Lyra intussen hoe ze met het gouden kompas om moet gaan. Alleen met dit mysterieuze instrument kan ze de waarheid achterhalen…

17

Leerling en meester

7.3
De boeken van de zieners
Auteur: Robin Hobb
1995-1997
De boeken van de zieners - Robin Hobb

De boeken van de Zieners (eerste deel Leerling en meester) was een oorspronkelijk driedelige fantasy reeks van Robin Hobb (in het Engels The Farseer Trilogy). In de boeken wordt Fitz, de bastaardzoon van prins Chevalric, opgeleid tot sluipmoordenaar. Daarnaast blijkt hij ook nog over het Vermogen te beschikken, een magische kracht. het is een klassieke fantasy reeks die veel succes had en nog heeft maar die mij persoonlijk minder aanspreekt, vandaar de relatief lage score. Het grootste probleem heb ik met de schrijfstijl van Hobb die ik wat te eenvoudig vind en de plot die naar mijn gevoel iets te eenvoudig is en waarin naar mijn gevoel de steeds weer foute beslissingen die Fitz neemt op de duur storend worden. Een al bij al vrij goede fantasy reeks die de doorsnee fantasy lezer zeker zal weten te bekoren.

Flaptekst

Sinds mensenheugenis wordt het koninkrijk van de Zes Hertogdommen bestuurd door het koningsgeslacht der Zieners. Een nieuwkomer aan het hof, de bastaard Fitz, die onder meer beschikt over de magische gave van Het Vermogen, blijkt een regelrechte bedreiging voor de troon.Op zesjarige leeftijd wordt Fitz, de bastaardzoon van prins Chevalric, door zijn tijdelijke opvoeder afgeleverd bij de poort van de Hertenhorst, de residentie van de heersende Zienerkoning Vlijm. Hoewel hij van alle kanten scheef wordt aangekeken, krijgt Fitz vanaf dat moment een koninklijke opvoeding. Meester Hod leert hem met wapens omgaan, de oude stalmeester Burrich is een en al vriendelijkheid, tot hij ontdekt dat Fitz over de gave van De Wijsheid beschikt, het vermogen in de geest van een dier te treden. Burrich is woedend, maar ook ontzet: Wil je het koninklijk bloed in jou verkwanselen voor de bloeddorst van een jachthond? En dan is hij er nog, de zonderlinge Chade, halve magiër en adviseur des konings, hij brengt Fitz de nobele kunst van de sluipmoord bij...

18

The Witcher

7.2
De Hekser
Auteur: Andrzej Sapkowski
2007-2017
The Witcher deel 1

The Witcher is een erg succesvolle fantasy reeks van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski die ook een videogame werd. Het succes lijkt mij te verklaren door een wederzijdse versterkend effect van de game en de boeken en daarnaast een meesurfen op het succes van Game of Thrones, ook in de communicatie van de uitgeverijen en de media. Op zich is het nog zo slecht niet geschreven maar de verhalen in de reeks zijn vrij doorsnee net als de ontwikkeling van de personages. Het is geen reeks die fantasy liefhebbers iets nieuws kan bieden maar het is wel vlot leesbare mainstream fantasy voor de lezer die hierin zijn ontspanning kan vinden. Het lijkt me ook geschikt voor de jongere lezer.

De verhalen gaan over de hekser (Witcher) Geralt of Rivia en zijn avonturen als jager op monsters. Hierbij gebruikt hij uiteraard ook zijn speciale bovennatuurlijk gaven die typisch zijn voor de Witchers. Een reeks voor de fantasy lezer die geen extra's verwacht maar vooral wil ondergedompeld worden in een typisch fantasy universum vol met magie, monsters, knappe deernen en betoverde zwaarden.

Flaptekst De Laatste Wens & Het zwaard der Voorzienigheid

'Toen eindelijk de dag kwam waarop ik Kaer Morhen mocht verlaten ben ik eropuit getrokken. Ik had toen al mijn medaillon, kijk, dit hier. Het teken van de School van de Wolf. Ik had ook twee zwaarden: een zilveren en een van ijzer. Behalve deze zwaarden droeg ik ook nog overtuiging bij me, geestdrift, motivatie en... geloof. Het geloof in het feit dat ik nodig en nuttig ben. Want de wereld, Iola, zit vol monsters en bestiën, en mijn opdracht is om hen te beschermen voor wie deze bestiën een bedreiging vormen.'

Dit zijn de woorden van Geralt van Rivia. Hij is The Witcher, de hekser, een bijzonder soort magiër die is opgeleid om alles en iedereen die door het kwaad zijn voortgebracht te bestrijden. En hier begint zijn levensverhaal, in korte episoden verteld. De verhalen staan los van elkaar, maar zijn via enkele rode draden met elkaar verbonden. Zo komt telkens Geralts geliefde, de heks Yennefer, terug, die wel van hem houdt, maar niet met hem wil leven. En daar heeft ze goede redenen voor...

Andrzej Sapkowski (1948) studeerde economie. Zijn fantasy-cyclus over de tovenaar Geralt is een internationale bestseller waarvan videogames, televisieseries en een graphic novel zijn gemaakt. Zijn werk verschijnt in veertien landen in vertaling. 

19

Abarat

6.5
een fantasywereld voor kinderen
Auteur: Clive Barker
2002
Abarat deel 1

Abarat is een fantasyverhaal van Clive Barker voor jongeren dat vlot voorbij leest. De zeggingskracht zal jongeren (en kinderen) aanspreken, de relatieve eenvoud van de plot is iets te simpel voor volwassenen.

Wanneer ik het boek zou quoteren als jongerenboek zou de score hoger liggen maar als volwassene greep het boek me nauwelijks aan en stoorde ik me aan het gemak waarmee alles zich ontrolde zonder veel opbouw van de spanning of duiding. Als jongere zou het me veel meer hebben aangesproken denk ik.

Bij het boek hoort ook een website: www.thebooksofabarat.com. De hardcover editie bevat illustraties van Barker die aan het Expressionisme doen denken en vrij geslaagd zijn.

Flaptekst

Candy Quackenbush onderneemt een geweldige reis die haar saaie bestaan voor altijd verandert. Het lot keilt haar over de magische drempel van een vergeten wereld. Van een veld in Minnesota duikt ze de enorme zee van Izabella in!

Vanaf dat moment wordt ze meegesleept naar de vijfentwintig eilanden van de Abarat, een wereld die anders is dan alles wat ze ooit heeft gezien... of toch niet?

Candy krijgt te maken met toverij, mysteries en fantastische wezens - vrienden en vijanden. En onderwijl probeert ze te begrijpen waarom ze naar deze plek is gekomen en waarom de boosaardige Kristoffel Kadaver zo zijn best doet om haar op te sporen.

Rijk, wild en onvoorspelbaar - soms tragisch, dan weer humoristisch, Abarat is een verhaal dat de verbeelding verovert, een eindeloos doek dat bij elk bezoek nieuwe wonderen openbaart.