Het oog van de wereld

7.7
Het Rad des Tijds 1
Auteur: 
Robert Jordan
1990-2013
Het oog van de wereld - Het Rad des Tijds 1

Het Rad des Tijds (oorspronkelijk The WHeel of Time) is een epische fantasy reeks van de in 2007 overleden Amerikaanse auteur Robert Jordan die oook nog heeft meegeschreven aan de originele boeken van Conan the Barbarian. Het oog van de wereld is het eerste deel van deze veertiendelige serie die mee is afgewerkt door Brandon Sanderson. In dit eerste en voor mij ook beste deel van de fantasy reeks volgen we de belevenissen van de jonge Rand en zijn vrienden Mat en Perrin. Hun rustige leventje in het dorpje Emondsveld wordt volledig overhoop gegooid na een aanval van vijandige Trollocks. De tovenares Aes Sedai Moiraine Damodred weet hen ervan te overtuigen het dorp te verlaten om verdere aanvallen te voorkomen. Volgens haar was het de Trollocks net om hen drieën, maar vooral om rand te doen wanneer ze het dorpje overvielen. Deze gebeurtenissen zijn de start van een hele reeks spannende avonturen waarbij het steeds duidelijker wordt dat de drie vrienden, elk op hun eigen manier, beschikken over magische gaven. Rand, zo wordt beweerd, zou wel eens de incarnatie van de Verloren Draak kunnen zijn, en dat is ook de reden dat 'the Dark One', de Heer van Chaos, hem in zijn handen wil krijgen.

Een genietbare fantasy roman, ook zeker voor jongere lezers, die leuk wegleest. Toen ik latere delen van de serie begon te lezen kreeg ik zelf wel de indruk dat de reeks Robert Jordan boven het hoofd aan het groeien was en dat voor mij het  verhaal begon te stagneren en minder interessant werd, zeker vanaf deel 4 en 5. De hele serie had voor mij dan ook zeker kunnen gereduceerd worden tot bijvoorbeeld een trilogie. De uitgeverij heeft het natuurlijk liever anders. Toch durf ik dit eerste deel aan te bevelen, vooral voor bijvoorbeeld liefhebbers van Game of Thrones die andere fantasyboeken zoeken om te lezen. Er zijn meer dan genoeg echte fans wereldwijd die alle boeken graag hebben gelezen.

Flaptekst

In het ooit zo vredige Emondsveld breken roerige tijden aan. Gebeurtenissen in de buitenwereld, eerder slechts verre geruchten, werpen hun donkere schaduw over het dorpje. En daar blijft het niet bij. De komst van kwaadwillige vreemdelingen brengt grote veranderingen met zich mee, veranderingen die niet zijn terug te draaien en die voorgoed het leven van alle betrokkenen zullen veranderen. Er moet iets gebeuren, zoveel is duidelijk.
Het gevolg is dat vijf jonge Emondsvelders van huis en haard vertrekken en zo het middelpunt worden van een vernietigende reeks gebeurtenissen die de wereld in heftige beroering zullen brengen.

'Verbeelding en vertelkunst evenaren die van Tolkien.' Publishers Weekly

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste fantasy boeken - beste fantasy boeken jeugd

Met 'Het oog van de wereld' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Het oog van de wereld' niet het fantasy boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede fantasy boeken en fantasy boeken series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van beste fantasy boeken volwassenen en beste fantasy boeken jeugd. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij de science fiction boeken, horror boeken of onder historische fictie.

Vind je op Besteboeken.be dan nog geen goed fantasy boek om te lezen, dan kan je ook eens kijken op Bestefantasyboeken.com waar je nog meer goede fantasy boeken kan vinden, met ook een lijst van de beste fantasy boeken series. Je vindt er ook een heel uitgebreide sectie van fantasy boeken voor de jeugd, waarbij de nadruk meer nog ligt op nieuwe fantasy boeken en young adult fantasy.