De Hobbit

8.7
Daarheen en Weer Terug
Auteur: 
J. R. R. Tolkien
1937
Beste fantasy boek voor de jeugd: De Hobbit - J. R. R. Tolkien

De hobbit is het klassieke verhaal over de ondernemende hobbit Bilbo Balings van J.R.R. Tolkien en de nummer 1 in onze top 10 van fantasy boeken voor de jeugd. Het vertelt over de lotgevallen van Bilbo nadat hij in zijn gezellige hol onder de grond bezoek krijgt van een troep dwergen en de tovenaar Gandalf de Grijze. Zij overhalen de arme Bilbo een beetje tegen zijn zin om mee te gaan op een avontuurlijke tocht om de schat van de draak Smaug te gaan stelen. Op deze tocht zal Bilbo moediger blijken te zijn dan ook hijzelf had gedacht en ontstaat er een hechte vriendschap tussen de hobbit en de dwergen. Zij ontmoeten samen allerlei vreemde en soms gevaarlijke wezens uit Midden-aarde en worden belaagd door Orks die het op de dwergen gemunt hebben. Bilbo redt zich uit soms hachelijke situaties door zijn slimheid en door het gebruik van een ring die hem onzichtbaar maakt. Uiteindelijk bereiken zij de berg waar de schat bewaard ligt maar voor zij de schat echt kunnen bemachtigen zijn ze getuige van de befaamde De Slag van Vijf Legers waarbij orken, elfen, mensen en dwergen tegenover elkaar komen te staan.

De Hobbit is erg leuke fantasy van Tolkien die nog vlotter leest dan zijn bekendere In de ban van de ring. Voor velen is De Hobbit het beste fantasy boek voor de jeugd. Het is erg geschikt voor jongeren maar evengoed voor volwassenen. Ook van Tolkien is uiteraard het overbekende In de ban van de ring dat zich afspeelt na de gebeurtenissen in De Hobbit en dat nog een grotere klassieker is dan De Hobbit zelf.

Flaptekst

Op een dag komen er zomaar dertien dwergen op bezoek bij meneer Bilbo Balings, vergezeld door de beroemde tovenaar Gandalf. Ze komen een feestje vieren in zíjn hobbithol; een afscheidsfeestje welteverstaan. De volgende dag gaat de groep op reis om in het oude Moria een schat te zoeken. Tot zijn grote schrik stelt Gandalf voor dat Bilbo meegaat als het veertiende lid van de expeditie. Voor hij het weet, is hij op avontuur en komt hij in aanraking met trollen, reusachtige wolven, spinnen, aardmannen en niet te vergeten de oude draak Smaug. Zo wordt Bilbo de meest wereldwijze hobbit ooit. 

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste fantasy boeken jeugd

Met 'De Hobbit' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De Hobbit' niet het fantasy boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede fantasy boeken en fantasy boeken series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van beste fantasy boeken volwassenen en beste fantasy boeken jeugd. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij de science fiction boeken, horror boeken of onder historische fictie.

Vind je op Besteboeken.be dan nog geen goed fantasy boek om te lezen, dan kan je ook eens kijken op Bestefantasyboeken.com waar je nog meer goede fantasy boeken kan vinden, met ook een lijst van de beste fantasy boeken series. Je vindt er ook een heel uitgebreide sectie van fantasy boeken voor de jeugd, waarbij de nadruk meer nog ligt op nieuwe fantasy boeken en young adult fantasy.