Dune / Duin

9.2
de uber space opera
Auteur: 
Frank Herbert
1965-1985
Beste science fiction boek ooit: Duin

Dune of Duin van Frank Herbert is een van mijn meest favoriete science fiction boeken ooit en het science fiction boek dat ik het meest gelezen en herlezen heb. Het is een grootse, meeslepende space opera die een erg grote invloed heeft gehad op latere schrijvers. De ouderdom van het boek (gepubliceerd midden jaren 60) toont zich wel op sommige plaatsen maar de dromerigheid van de woestijn, de woestheid van de zandwormen en het mystieke gekonkel van het Spacing Gild en de Bene Gesserit heksen blijft (mij toch) enorm aanspreken, net als de volwassenwording van het hoofdpersonage Paul Atreides die zijn rol als Muad'dib de Kwisatz Haderach moet gaan opnemen. Een van de absolute aanraders binnen de science fiction boeken, ook voor mensen die niet gewoon zijn om het genre te lezen en voor mij veruit de beste science fiction reeks ooit.

Heb je het eerste deel vn Duin al gelezen? Lees dan zeker ook het tweede deel Kinderen van Duin.

De originele serie van Duin van Frank Herbert telt zes delen. Zijn zoon Brian Herbert schreef samen met Kevin J. Anderson later nog tal van boeken die zich afspelen in het Duin-universum. Die latere boeken halen niet het hoge niveau van het werk van Frank Herbert maar vormen wel leuk en vlot leesvoer voor wie niet goed genoeg kan krijgen van Duin.

Duin is ook verfilmd door David Lynch en hier geldt anders dan bij de meeste verfilmingen van boeken vreemd genoeg dat je best eerst het boek leest voor je de film bekijkt. Omgekeerd ga je misschien daarna nog meer genieten van het boek. Wie de film Dune van David Lynch heeft gezien zal immers niet meer de moeite moeten doen om zelf een mentaal beeld van de personages, voorwerpen en landschappen van het boek op te bouwen want dit gebeurde daar namelijk al veel sprekender en intrigerender dan je het zelf had kunnen doen.

Flaptekst

In een verre toekomst wordt het geslacht Atreides op keizerlijk bevel gedwongen zijn erfplaneet te verlaten en een nieuw leven te beginnen op de woestijnplaneet Duin. Duin is uniek: het is de enige vindplaats van de specie, een stof die de stuurlieden van de Hooglinieschepen van het ruimtegilde in staat stelt tussen de sterren te reizen.
Kort na aankomst wordt hertog Leto vermoord door de Harkonnens, de oude vijanden van het geslacht Atreides, en wordt diens erfgenaam Paul gedwongen de woestijn in te vluchten, waar hij onderdak vindt bij de Vrijmans, de oorspronkelijke bewoners van de planeet. Met hen begint hij aan de moeilijke taak de planeet voor zijn geslacht - en voor het belang van de mensheid - te heroveren.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste science fiction boeken

Met 'Dune / Duin' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Dune / Duin' niet het boek dat je zocht? Op Sciencefictionboeken.com staan nog veel meer uitstekende science fiction boeken. Maar ook op BesteBoeken.be vind je veel goede science fiction boeken en series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste science fiction boeken. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze top 10 fantasy boeken volwassenen, onze lijst met horror boeken of onder historische fictie.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.