The Witcher

7.2
De Hekser
Auteur: 
Andrzej Sapkowski
2007-2017
The Witcher deel 1

The Witcher is een erg succesvolle fantasy reeks van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski die ook een videogame werd. Het succes lijkt mij te verklaren door een wederzijdse versterkend effect van de game en de boeken en daarnaast een meesurfen op het succes van Game of Thrones, ook in de communicatie van de uitgeverijen en de media. Op zich is het nog zo slecht niet geschreven maar de verhalen in de reeks zijn vrij doorsnee net als de ontwikkeling van de personages. Het is geen reeks die fantasy liefhebbers iets nieuws kan bieden maar het is wel vlot leesbare mainstream fantasy voor de lezer die hierin zijn ontspanning kan vinden. Het lijkt me ook geschikt voor de jongere lezer.

De verhalen gaan over de hekser (Witcher) Geralt of Rivia en zijn avonturen als jager op monsters. Hierbij gebruikt hij uiteraard ook zijn speciale bovennatuurlijk gaven die typisch zijn voor de Witchers. Een reeks voor de fantasy lezer die geen extra's verwacht maar vooral wil ondergedompeld worden in een typisch fantasy universum vol met magie, monsters, knappe deernen en betoverde zwaarden.

Flaptekst De Laatste Wens & Het zwaard der Voorzienigheid

'Toen eindelijk de dag kwam waarop ik Kaer Morhen mocht verlaten ben ik eropuit getrokken. Ik had toen al mijn medaillon, kijk, dit hier. Het teken van de School van de Wolf. Ik had ook twee zwaarden: een zilveren en een van ijzer. Behalve deze zwaarden droeg ik ook nog overtuiging bij me, geestdrift, motivatie en... geloof. Het geloof in het feit dat ik nodig en nuttig ben. Want de wereld, Iola, zit vol monsters en bestiën, en mijn opdracht is om hen te beschermen voor wie deze bestiën een bedreiging vormen.'

Dit zijn de woorden van Geralt van Rivia. Hij is The Witcher, de hekser, een bijzonder soort magiër die is opgeleid om alles en iedereen die door het kwaad zijn voortgebracht te bestrijden. En hier begint zijn levensverhaal, in korte episoden verteld. De verhalen staan los van elkaar, maar zijn via enkele rode draden met elkaar verbonden. Zo komt telkens Geralts geliefde, de heks Yennefer, terug, die wel van hem houdt, maar niet met hem wil leven. En daar heeft ze goede redenen voor...

Andrzej Sapkowski (1948) studeerde economie. Zijn fantasy-cyclus over de tovenaar Geralt is een internationale bestseller waarvan videogames, televisieseries en een graphic novel zijn gemaakt. Zijn werk verschijnt in veertien landen in vertaling. 

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste fantasy boeken - beste fantasy boeken jeugd

Met 'The Witcher' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'The Witcher' niet het fantasy boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede fantasy boeken en fantasy boeken series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van beste fantasy boeken volwassenen en beste fantasy boeken jeugd. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij de science fiction boeken, horror boeken of onder historische fictie.

Vind je op Besteboeken.be dan nog geen goed fantasy boek om te lezen, dan kan je ook eens kijken op Bestefantasyboeken.com waar je nog meer goede fantasy boeken kan vinden, met ook een lijst van de beste fantasy boeken series. Je vindt er ook een heel uitgebreide sectie van fantasy boeken voor de jeugd, waarbij de nadruk meer nog ligt op nieuwe fantasy boeken en young adult fantasy.