Het Gouden Kompas

7.4
Noorderlicht Trilogie / His Dark Materials
Auteur: 
Philip Pullman
1995-2000
Noorderlicht Trilogie

Met de Noorderlichttrilogie beschrijft Philip Pullman een echt unieke, door en door Engelse wereld die een mengeling is van onze tijd, de negentiende eeuw, de middeleeuwen en eigen fantastische elementen. In de trilogie gaat het meisje Lyra dat opgroeide in een sprookjesachtig Oxford op zoek naar haar vriendje Roger dat is ontvoerd door de 'lokkers'. Op die speurtocht waarbij zij tal van fantastische en soms angstaanjagende avonturen beleeft maakt zij gebruik van het geheimzinnige gouden kompas dat haar helpt te begrijpen wat er gebeurt, en zal zij uiteindelijk ook haar eigen identiteit ontdekken.

De boeken hebben alle elementen van typische jongerenboeken maar zijn dat zeker niet of niet uitsluitend, daarvoor zijn ze soms te schokkend zoals wanneer kinderen achteloos worden ontvoerd om te worden gebruikt bij afschuwelijke experimenten in het verre noorden. Ik heb toch wat negatieve opmerkingen: ik vnd het boek wat rommelig en te lang en er is voor mij persoonlijk te weinig systematiek bij het ontwikkelen van de wereld. Maar gezien de jubelende commentaren van zoveel recensenten moet ik misschien toch eens overwegen de boeken te herlezen. Voorlopig hou ik het echter bij een vrij lage score.

Flaptekst

Lydia is opgegroeid zonder haar ware identiteit te kennen. Ze leeft in een wereld die op de onze lijkt, maar er zijn huiveringwekkende verschillen. Ze raakt ze betrokken bij de ontvoering van kinderen die gebruikt worden voor sinistere experimenten in de poolstreek. Achtervolgd, verraden en meer dan eens aan zichzelf overgeleverd, leert Lyra intussen hoe ze met het gouden kompas om moet gaan. Alleen met dit mysterieuze instrument kan ze de waarheid achterhalen…

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste fantasy boeken - beste fantasy boeken jeugd

Met 'Het Gouden Kompas' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Het Gouden Kompas' niet het fantasy boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede fantasy boeken en fantasy boeken series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van beste fantasy boeken volwassenen en beste fantasy boeken jeugd. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij de science fiction boeken, horror boeken of onder historische fictie.

Vind je op Besteboeken.be dan nog geen goed fantasy boek om te lezen, dan kan je ook eens kijken op Bestefantasyboeken.com waar je nog meer goede fantasy boeken kan vinden, met ook een lijst van de beste fantasy boeken series. Je vindt er ook een heel uitgebreide sectie van fantasy boeken voor de jeugd, waarbij de nadruk meer nog ligt op nieuwe fantasy boeken en young adult fantasy.