De Visser

8.4
Der Fischer
Auteur: 
John Langan
2016
beste horrorboeken: De Visser van John Langan

De Visser van John Langan (oorspronkelijk The Fisherman) is een bijzonder horrorboek en het eerste boek van de schrijver dat in het Nederlands is verschenen. De referentie naar Amerikaanse folklore sprak me persoonlijk erg aan, maar het boek is veel meer dan dat. Het vissen brengt twee mannen samen die elk hun eigen verlies van vrouw en kinderen dragen. Door dat verlies zijn ze beide op een bepaald niveau de band met de realiteit van de andere mensen en de dagdagelijkse wereld verloren. In de verstilde eenzaamheid van het vissen lijkt het alsof de innerlijke leegte die ze voelen wordt gevuld en heeft vooral Abe heel af en toe het gevoel, terwijl hij vist in een rivier, het contact met zijn overleden vrouw te vinden. Op een dag stelt zijn vriend Dan voor om te gaan vissen aan Dutchman's Creek, maar hij doet geheimzinnig over hoe hij het stroompje op het spoor is gekomen. Wanneer ze vooraf in een wegrestaurant iets gaan drinken wordt duidelijk Dutchman's Creek in de lokale overlevring niet zomaar een riviertje is. Het is een plaats van horror uit het verleden, van toen het plaatselijke reservoir werd aangelegd. Van monsters en zwarte kunst. En van de belofte om met die zwarte kunst  overleden geliefden terug te brengen uit de dood.

Op de voorflap staat in een quote uit The Wall Street Journal dat het boek 'doet denken aan Stephen King en H.P. Lovecraft'. Daar is inderdaad iets van maar het is een erg geslaagde combinatie van elementen van beide schrijvers. Stephen King zou dit boek niet kunnen hebben geschreven, daarvoor is de poëtische zeggingskracht en de geladenheid van het boek te groot. Emotionele hunkering in een horrorboek dat zich in verschillende, overtuigende historische settings afspeelt. Niet direct iets van dat een Europese lezer verwacht van een Amerikaans horrorboek. Geen hoger cijfer toch dan hier. Naar mijn bescheiden mening zat er nog meer potentieel in het boek en had de schrijver er nog meer kunnen uithalen. Het boek is bij momenten een indrukwekkende leeservaring voor wie zich er voor openstelt, maar dit had nog verder kunnen gaan. Een echte aanrader toch, zeker voor wie zijn horror ook graag literair heeft. De fantastische beelden van het verhaal houden je zeker nog een tijd in de ban na het lezen. Ook verkrijgbaar als ebook.

Flaptekst

In de bossen rondom Woodstock, upstate New York, ligt Dutchman's Creek, met steile oevers en snelstromend water: een prachtige plek om te vissen, maar ook een mysterieus oord waarover de meest fantastische verhalen de ronde doen. Verhalen die dreiging, maar ook beloftes lijken in te houden. Abe en Dan, twee weduwenaars die steun bij elkaar hebben gevonden en een liefde voor vissen delen, doen ze aanvankelijk af als visserspraat, maar de duistere legende laat hen niet meer los. Zou hier de remedie voor hun verlies te vinden zijn?

Al snel besluiten ze het mysterieuze verhaal over duistere pacten en vergeten geheimen rondom de mysterieuze figuur van Der Fischer zelf te gaan onderzoeken. De twee mannen worden geconfronteerd met alles wat ze hebben verloren, en de mogelijkheid om het terug te winnen. Maar tegen welke prijs?

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste horror boeken

Met 'De Visser' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De Visser' niet het horror boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede horror boeken. Neem eens een kijkje naar onze top 10 horror boeken. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij onze lijst van beste spannende boeken, waar je ook vaak elementen uit het horror genre voorkomen. Zoek je eerder naar fantasyrijke boeken, dan kan je ook eens een blik werpen op onze fantasy boeken voor volwassenen.

Ben je toch echt op zoek naar een goed horror boek om te lezen maar vind je op BesteBoeken.be niet wat je zoekt, dan kan je altijd eens gaan kijken naar HorrorBoeken.com waar je verschillende lijsten van de beste horror boeken ooit vindt, of naar de top 10 van beste horror boeken ooit op Boekentips.com.