The Magicians

8.0
De magiërs
Auteur: 
Lev Grossman
2009-2014
The Magicians - Lev Grossman

De Magiërs (in het Engels The Magicians) is het eerste deel van een fantasy trilogie van de Amerikaanse schrijver Lev Grossman. Het is een soort van Harry Potter voor volwassenen waarbij de aspirant magiërs ook naar een school voor magie gaan maar last hebben van ennui, existentiële crississen en sex met elkaar hebben en drank en drugs gebruiken. Hoofdpersonage is de wat eenzame Quentin Coldwater, een briljante jongeman net als zijn medestudenten, die zijn weg zoekt op de universiteit. Als jongen droomde hij van magie maar als hij eerlijk is dan is hij teleurgesteld door het relatief normale leventje van een student magie of van aan afgestudeerde magiër later. Dat verandert pas als hij en zijn vrienden een ontdekking doen en een andere wereld betreden. Dat blijkt gevaarlijker dan eerst gedacht. Een originele reeks van Lev Grossman die naar mijn bescheiden mening wat te traag op gang komt in het eerste deel. De verveling die de studenten ervaren bleek voor mij als lezer een beetje besmettelijk. Een reeks die mij wat minder lag al is de fantasie van Grosmann voldoende origineel en fris met momenten. Misschien omdat de boeken naar mijn gevoel toch té schatplichtig blijven aan andere bestaande boeken, om onder andere Harry Potter toch maar niet te noemen.

Flaptekst

Quentin Coldwater is een briljante maar wat trieste jongeman. Op zijn zeventiende is hij nog steeds stiekem in de ban van de fantasy-romans die hij als kind verslond en die zich afspeelden in het magische land Fillory. Geen wonder dat hij blij verrast is als hij onverwacht toegelaten wordt tot een zeer exclusieve - maar ook zeer geheime - universiteit in de staat New York, waar hij een gedegen opleiding krijgt in de moderne magie.
Natuurlijk komt hij ook in aanraking met al die andere zaken waarmee je als jonge student wordt geconfronteerd: vriendschap, liefde, seks, drank en verveling. Maar toch ontbreekt er iets; de magie brengt Quentin niet het geluk en het avontuur waarvan hij altijd heeft gedroomd. Tot het moment dat hij en zijn vrienden een spectaculaire ontdekking doen en zijn kinderdroom ontaardt in een nachtmerrie...

De magiërs is even wonderlijk als De kronieken van Narnia en even fantasierijk als Harry Potter, maar valt door zijn originaliteit met geen van beide te vergelijken. Het is een opwindende, originele roman voor volwassen lezers over een jongeman die magie wil bedrijven in de grotemensenwereld.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste fantasy boeken

Met 'The Magicians' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'The Magicians' niet het fantasy boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede fantasy boeken en fantasy boeken series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van beste fantasy boeken volwassenen en beste fantasy boeken jeugd. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij de science fiction boeken, horror boeken of onder historische fictie.

Vind je op Besteboeken.be dan nog geen goed fantasy boek om te lezen, dan kan je ook eens kijken op Bestefantasyboeken.com waar je nog meer goede fantasy boeken kan vinden, met ook een lijst van de beste fantasy boeken series. Je vindt er ook een heel uitgebreide sectie van fantasy boeken voor de jeugd, waarbij de nadruk meer nog ligt op nieuwe fantasy boeken en young adult fantasy.