De naam van de roos

8.7
The Name of the Rose
Auteur: 
Umberto Eco
1980
De naam van de roos - Umberto Eco

De naam van de roos van Umberto Eco is een historische roman die zich afspeelt in een Benedictijner abdij ergens in het begin van de jaren veertienhonderd. De roman heeft de vorm van een detective want Broeder William Baskerville die de abdij komt bezoeken wordt daar geconfronteerd met verschillende mysterieuze moorden die hij van plan is op te lossen. Het is ook duidelijk dat de bibliotheek van de abdij hierbij een belangrijke plaats inneemt. De naam van de roos is een vernuftig geschreven misdaadkroniek vol met interessante historische details, maar daarom niet minder leesbaar en spannend. Een aanrader voor wie dit boek nog niet gelezen heeft.

Andere bekende en goede boeken van Umberto Eco zijn onder andere De slinger van Foucault, Baudolino en De Begraafplaats van Praag.

Flaptekst

Het is de laatste week van november 1327 in een welvarende abdij in het noorden van Italië. Broeder William Baskerville, een geleerde franciscaner monnik uit Engeland, komt als speciaal gezant van de keizer met een delicate diplomatieke opdracht naar Italië. Hij moet een ontmoeting organiseren tussen de van ketterij verdachte franciscanen en afgevaardigden van de paus.
Al spoedig ontwikkelt zijn verblijf in de abdij zich echter tot een tijd vol apocalyptische verschrikkingen: zeven dagen en nachten zijn William en zijn metgezel Adson getuige van de wonderbaarlijkste en voor een abdij hoogst zonderlinge gebeurtenissen. Er worden zeven geheimzinnige misdaden gepleegd, die de muren van de ontoegankelijke, labyrintvormige bibliotheek met bloed besmeuren. Angstige geruchten gaan door de abdij; niet alleen de abt heeft iets te verbergen, overal worden sporen uitgewist.
William, een voormalig inquisiteur, wordt door de onderzoekskoorts bevangen. De ontmaskering van de moordenaar gaat hem veel meer in beslag nemen dan de strijd tussen de keizer en de paus. Hij verzamelt aanwijzingen en ontcijfert manuscripten in geheimtaal. Steeds dieper dringt hij door tot de geheimen van de abdij.
Het valt niet mee deze roman te benoemen. Is het een middeleeuwse kroniek, een detective, een ideologische sleutelroman of een allegorie?
Wie één oog dichtknijpt en in het boek kijkt als in een ver verwijderde spiegel, zal in ieder geval gemakkelijk de monnikskappen en kardinaalsmijters uit de dagen van William verwarren met de moderne tekens van macht.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste romans - beste historische romans

Met 'De naam van de roos' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De naam van de roos' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede historische romans. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste historische romans. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze fantasy boeken voor volwassenen, onze lijst met beste horror boeken of onder science fiction boeken.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.