Nacht

8.9
herinneringen aan de Holocaust
Auteur: 
Elie Wiesel
1960
Nacht - Elie Wiesel

Nacht van Elie Wiesel is het indringende autobiografische relaas van een jonge Jood die er in slaagt om de Holocaust te overleven. Het vertelt hoe de Joodse inwoners van het kleine Hongaarse dorpje waarin hij opgroeide tot op het laatste moment de aanwijzingen negeerden, bijna tegen beter weten in, dat er iets verschrikkelijks aan de gang was in de gebieden die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn bezit had. En als dan uiteindelijk het dorpje wordt meegesleurd in de verschrikkingen van de Holocaust is het te laat en gaat alles plots heel snel. Het transport naar de concentratiekampen markeert daarbij het begin van de gruwel voor Elie en zijn familie. Bij aankomst in Auschwitz worden Elie en zijn vader al snel gescheiden van zijn moeder en zusters die al direct naar de gaskamers worden gevoerd. Elie en zijn vader hebben al snel door wat er gebeurt in de concentratiekampen en proberen elkaar te helpen om te overleven. Daarbij verliest Elie al snel de troost van zijn geloof. Wanneer de Tweede Wereldoorlog op zijn einde loopt worden Elie en zijn vader gedwongen een dodenmars te lopen, weg van de oprukkende Russische strijdkrachten. Het is pas dan dat de vader uiteindelijk zal sterven, te zwak om nog de wil tot overleven te vinden. Elie zelf kan het ondertussen ook niet langer opbrengen om voor zijn vader te zorgen, die hij steeds meer beschouwt als een blok aan het been.

Nacht van Elie Wiesel is maar een dun boekje, zo'n 100 pagina's, maar in die 100 pagina's wordt beschreven wat de impact was van de Holocaust op een overlever van de kampen. Op een unieke, soms fragmentarische manier geschreven geeft ook de schrijfstijl aan hoe de verschrikking van wat toen gebeurde de mens zelf ontrafelt en elke samenhang doet verliezen.

Flaptekst

Onvergetelijk meesterwerk over de vernietigingskampen
Elie Wiesel werd als kind naar de nazi-vernietigingskampen Auschwitz en Buchenwald gezonden. Nacht is het openhartige en diep ontroerende verslag van de verschrikkingen die zich daar hebben afgespeeld. Een joodse jongen vertelt hoe hij er ongewild getuige van was hoe zijn moeder en zusje direct na aankomst in het kamp naar de gaskamer werden gestuurd, en hoe zijn vader van uitputting stierf na de gedwongen mars naar Buchenwald. Nacht is een hartstochtelijk pleidooi om nooit te vergeten tot welke onmenselijkheid de mens in staat is. Op een indringende en krachtige manier brengt Elie Wiesel het kwaad in zijn meest extreme vorm opnieuw tot leven.

˜Een angstaanjagend krachtig boek The New York Times

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste biografieën

Met 'Nacht' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Nacht' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.