Mao

7.8
Het onbekende verhaal
Auteur: 
Jung Chang & Jon Holliday
2005
Mao - Het onbekende verhaal

Mao, het onbekende verhaal is een boeiende biografie van Mao Zedong van de Brits-Chinese schrijfster Jung Chang en Jon Holliday. Het is een uitstekende biografie waar evenwel niet geprobeerd wordt om objectief over te komen. In de tekst klinkt vaak de bijna fysieke afkeer die Jung Chang heeft ten aanzien van Mao door. Dit stoorde me soms een beetje maar het doet voor mij geen afbreuk aan de kwaliteit van de biografie. De verhullingen in de biografie over de figuur Mao zijn vaak ronduit onthutsend. Als een echte machiavelliaanse politicus en megalomaan die het uiteindelijk enkel gaat om de macht en die daarbij niets of niemand ontziet zien we hoe Mao van zijn jeugd af zijn machtsbasis verder uitbouwt. Daarbij worden verschillende mythes, zoals de heroïek van de Lange Mars, grondig onderuit gehaald. Er wordt naast het politieke ook uitvoerig ingegaan op Mao's liederlijke privéleven.

Voor mij een echte aanrader en bij mijn weten de beste Mao biografie. Een boek dat ik graag heb gelezen en dat me nieuwe inzichten verschafte. Zo vond ik het deel over de Koreaanse oorlog en China's rol daarin echt onthutsend. Interessante romans van Jung Chang over de Chinese geschiedenis zijn verder Wilde zwanen en De keizerin.

Flaptekst

Mao, het onbekende verhaal is de biografie van een man die niet werd gedreven door idealisme of ideologie, maar die ­intrigeerde, vergiftigde en chanteerde. Zijn doel was de overheersing van de wereld. Jung Chang en Jon Halliday schetsen in Mao het karakter van deze politicus, tonen nieuwe, schokkende feiten over zijn politieke carrière en geven een zeer heldere kijk op de Chinese culturele en maatschappelijke geschiedenis. De mythe die Mao was, wordt doorgeprikt. Het verteltalent van Jung Chang en de wetenschappelijke aanpak van beide auteurs maken van dit boek de compleetste en leesbaarste biografie van de man die het leven van miljoenen Chinezen diepgaand heeft beïnvloed en de wereldpolitiek dertig jaar lang in zijn ban hield. Mao, het onbekende verhaal is een magistrale ­biografie die leest als een politieke thriller.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste biografieën

Met 'Mao' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Mao' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.