Kronieken

8.2
de autobiografie van Bob Dylan
Auteur: 
Bob Dylan
2004
Kronieken Bob Dylan

Kronieken van Bob Dylan (Chronicles in het Engels) biedt een uniek inzicht in de gedachten, leefwereld en levensgebeurtenissen van de ongeëvenaarde singer songwriter die Bob Dylan is. Het is geen typische autobiografie in de zin dat er bijna niets over de jeugd van Dylan wordt verteld (toch niet in het eerste deel) maar er wordt gefocust op de perioden in zijn leven die belangrijk waren voor zijn muzikale carrière, te beginnen met zijn aankomst in New York. Daarbij valt op dat hij relatief weinig aandacht besteed aan de periode van zijn grootste bekendheid, midden jaren zestig, en relatief meer aandacht aan periodes waarin zijn succes minder groot was. Een biografie die leuk is om te lezen en niet hermetisch zoals je zou kunnen verwachten als je sommige van zijn songteksten leest. Voor de fans maar zeker ook interessant voor mensen die minder op de hoogte zijn van zijn muziek.

Kronieken is het eerste deel van een biografie waarvan nog twee delen zullen verschijnen.

Flaptekst

Toen ik in New York aankwam, was het hartje winter. Het was bar koud en in elke ader van de stad lag een dik pak sneeuw, maar ik kwam net uit het ijskoude Noorden, een klein stukje aarde waar de donkere bevroren bossen en de ijzige wegen mij niet van mijn stuk brachten. Ik kon de beperkingen overstijgen. Ik was niet op zoek naar geld of liefde. Ik had een verscherpt bewustzijn, wist waar ik naartoe wilde, was onpraktisch en bovendien een idealist. Ik kende geen mens in deze donkere koude metropool maar dat zou allemaal veranderen en snel ook.

In een filmische, trefzekere stijl voert Dylan de lezer mee naar vijf belangrijke periodes in zijn leven: van zijn eerste dag in het door sneeuw bedekte New York, hongerig naar succes, naar het Woodstock van de jaren zestig, het magisch centrum van de wereld van een schamel appartement in Greenwich Village, van waaruit hij de in een razend tempo veranderende tijden waarneemt, tot de euforische dagen in een opnamestudio waar hij samen met Daniel Lanois werkt aan zijn meesterlijke comebackplaat 'Oh Mercy'.Helder, direct, openhartig: Kronieken is een ontroerend en fascinerend portret uit de eerste hand van misschien wel de belangrijkste artiest van de twintigste eeuw, die ooggetuige was van enkele van de roerigste episodes in de moderne wereldgeschiedenis.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste biografieën

Met 'Kronieken' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Kronieken' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.