De jongen in de gestreepte pyjama

8.3
The Boy in the Striped Pyjamas
Auteur: 
John Boyne
2006
De jongen in de gestreepte pyjama

John Boyne is een Ierse schrijver en journalist. Zijn roman De jongen in de gestreepte pyjama (oorspronkelijke titel The Boy in the Striped Pyjamas) werd wereldwijd een bestseller en won diverse literaire prijzen. Het boek werd daarna ook succesvol verfilmd. Ook de romans die hij daarna schreef, waaronder en De witte veer en De jongen op de berg, werden zeer goed ontvangen. In De jongen in de gestreepte pyjama verhuist de Duitse Bruno in 1943 met zijn familie naar 'Oudwis', een vreemde plaats waar niet ver van hun huis mensen in gestreepte pyjama's achter een hek wonen. Bruno snapt er niets van. Hij gaat op onderzoek uit en sluit vriendschap met Shmuel, die aan de andere kant van het hek woont. In deze roman voor jongeren/volwassenen worden de jodenvervolging en de vernietigingskampen vanuit een verrassend standpunt bekeken: dat van een kind dat weliswaar een militair als vader heeft, maar van de gruwelen van het concentratiekamp niets begrijpt. Door Bruno's onschuldige vragen en het geweld en de verschrikking die de auteur met minimale woorden suggereert, wordt het boek nog indringender dan als dit alles onomwonden beschreven zou zijn. Een aanrader voor jong en oud. Geschikt voor lezers vanaf 14 a 15 jaar ongeveer. Ook beschikbaar als ebook. Een ander uitstekend boek van Boyne is De jongen op de berg.

Flaptekst

De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van die van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...

Waardering: 
Gemiddeld: 7.5 (8 stemmen)

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste historische romans

Met 'De jongen in de gestreepte pyjama' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De jongen in de gestreepte pyjama' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede historische romans. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste historische romans. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze fantasy boeken voor volwassenen, onze lijst met beste horror boeken of onder science fiction boeken.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.

Reactie toevoegen