Oorlog en vrede

8.5
'een van de langste romans ooit'
Auteur: 
Leo Tolstoj
1865
Oorlog en vrede - Leo Tolstoj

Oorlog en vrede van de Russische schrijver Leo Tolstoj (of meer correct Lev Tolstoj) is een historische roman die de oorlog van Rusland tegen het Frankrijk van Napoleon beschrijft (1805-1814) door de levens van vijf adelijke Russiche families te volgen. Hierbij wordt er afgewisseld tussen het dagelijkse leven van de leden van de vijf families en uitvoerige beschrijvingen van veldslagen die Tolstoj zo nauwkeurig mogelijk probeert weer te geven. In de langere versie van het boek heb je verder veel uitgebreide analyses van de politieke situatie en van de veldslagen die voor de gewone lezer niet per se interessant zijn maar die niet onoverkomelijk zijn om van het boek te genieten. Oorlog en vrede is een van de grote klassieke romans die je moet gelezen hebben, zeker als je geïnteresseerd bent in Rusland. Het is een heel ander soort van roman dan wat bijvoorbeeld Dostojewski heeft geschreven, en op het eerste gezicht misschien minder relevant nog voor de moderne lezer, maar op zijn eigen manier geeft ook Tolstoj een indringend beeld van Rusland in de negentiende eeuw dat voor mij aanvullend is op wat Dostojewski of anderen schrijven. Sowieso een aanrader, zeker ook voor wie gewoon een goede historische roman wil lezen.

Een ander overbekend werk van Tolstoj is natuurlijk Anna Karenina, maar ik geef toch zelf echt de voorkeur aan Oorlog en vrede.

Flaptekst

In 2005 verscheen een vroege editie van Tolstojs 'Oorlog en vrede', de zogenaamde oerversie*, die de auteur had afgesloten in 1866. Later heeft Tolstoj toch nog enkele honderden pagina's aan die versie toegevoegd, waaronder zijn uitvoerige commentaar op de geschiedenis, die volgens hem niet wordt bepaald door grote mannen, maar door de wil van de massa. De definitieve editie van 'Oorlog en vrede' was reeds opgenomen in Van Oorschots Russische Bibliotheek, maar verscheen in 2006 (toen in twee delen) in een fraaie nieuwe vertaling van Yolanda Bloemen en Marja Wiebes. De vertaling werd inmiddels bekroond met de Martinus Nijhoffprijs 2008. Het boek is verder voorzien van van een lijst van personages en historische personen, landkaarten, een korte inhoud van de hoofdstukken en aantekeningen. Een vorstelijke uitgave van een van de allergrootste romans van de wereldliteratuur, die nog steeds buitengewoon leesbaar is door de superieure stijl en onnavolgbare beschrijving van personages, veldslagen, historische gebeurtenissen en familieleven.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste romans - beste historische romans

Met 'Oorlog en vrede' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Oorlog en vrede' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede historische romans. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste historische romans. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze fantasy boeken voor volwassenen, onze lijst met beste horror boeken of onder science fiction boeken.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.