De druiven der gramschap

8.5
The Grapes of Wrath
Auteur: 
John Steinbeck
1939
De druiven der gramschap - John Steinbeck

De Amerikaanse schrijver John Steinbeck is de winnaar van de Nobelprijs Literatuur 1962. Hij kwam zelf uit de sociale middenklasse. Zijn bekende roman De druiven der gramschap (oorspronkelijk The Grapes of Wrath) speelt zich af tijdens de Grote Depressie, de periode van grote werkloosheid in de Verenigde Staten als gevolg van de val van de beurs van Wall Street in  het crisisjaar1929. In de zuidwestelijke staten (Oklahoma, Kansas en Arkansas) had je toen ook het klimatologische fenomeen van de zogeheten Dust Bowl : een periode van grote droogte waarbij er gedurende jaren bijna geen neerslag viel en de vruchtabre bovengrond met de wind werd meegevoerd als stof. Honderdduizenden mensen moesten daardoor noodgedwongen hun land verlaten. De hoofdpersonen in het boek zijn de leden van de familie Joad uit Oklahoma. Ze zijn pachtboeren. Door de grote droogte zijn ze gedwongen om Oklahoma te verlaten. Met een truck verlaten ze Oklahoma en rijden duizenden kilometers over de befaamde Route 66 naar Californië, waar het naar zeggen veel beter is. Maar net als vele anderen merken ze dat de droom van Californië niet meer is dan dat, een droom die niet overeenkomt met de harde realiteit. Een knap geschreven boek dat vertelt over hoe mensen hun waardigheid kunnen behouden in de moeilijkste omstandigheden. Een ander heel bekend boek van John Steinbeck is natuurlijk Of Mice and Men.

Flaptekst

Schokkend en controversieel was John Steinbecks klassieke meesterwerk 'De druiven der gramschap' toen het in 1939 verscheen en Amerika ineens met zijn eigen zelfkant confronteerde. Tegen de achtergrond van het kurkdroge Oklahoma en het Californische migrantenleven volgen we de familie Joad, die, net als duizenden andere kleine boeren en landarbeiders in de jaren dertig, gedwongen is naar het Westen te vertrekken op zoek naar het beloofde land - en in ieder geval naar werk. Hun verhaal is er een van valse hoop, onmogelijk verlangen en dromen die in duigen vallen. Toch weet Steinbeck hun strijd zó intens menselijk, groots en met een geweldige morele visie te beschrijven, dat 'De druiven der gramschap' een lofzang op het uithoudingsvermogen en de waardigheid van de menselijke geest is.

Waardering: 
Gemiddeld: 6 (6 stemmen)

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste historische romans

Met 'De druiven der gramschap' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De druiven der gramschap' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede historische romans. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste historische romans. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze fantasy boeken voor volwassenen, onze lijst met beste horror boeken of onder science fiction boeken.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.

Reactie toevoegen