Kolyma

7.9
The Secret Speech
Auteur: 
Tom Rob Smith
2009
Kolyma - Tom Rob Smith

Kolyma van de Amerikaanse auteur Tom Rob Smith is het vervolg op het bekende en verfilmde Kind 44 maar kan als roman ook perfect zelfstandig gelezen worden. Het is voor mij ook iets beter geschreven dan Kind 44 wat ook de reden is dat ik Kolyma opneem in deze lijst. Het is een spannend boek waarin Leo Demidov, de officier van de MGB, nu zelf zal geconfronteerd worden met de realiteit van de strafkampen waar hij zelf in het verleden zo veel mensen heen heeft gestuurd en waarin hij nu zelf zal moeten proberen overleven. Het verhaal is spannend, de beschrijving van de kampen is beklemmend maar de plot van het verhaal zelf is op verschillende punten vrij ongeloofwaardig, om niet te zeggen wat fantastisch, wat voor mij wel afbreuk doet aan het realisme waarmee de kampen worden beschreven. Nu, ook bij Kind 44 waren sommige plotwendingen en verhaalelementen vrij vergezocht, wat blijkbaar wel een beetje een kenmerk is van de schrijfstijl van Tom Rob Smith. Het zijn dus geen hyperrealistische thrillers, daarvoor is de verhaallijn wat te ongeloofwaardig, maar de setting is dat wel. Voor mij gaat het dus om thrillers die zeker de moeite van het lezen waard zijn, ook om de psychologische tekening van de hoofdpersonages, maar die ik geen topscore zou geven. De Nederlandztalige vertaling van de boeken is uitstekend dus ik zie geen reden om ze in het Engels te lezen.

Verdere vervolgdelen met verhalen van Leo Demidov zijn Agent 6 en De boerderij

Flaptekst

Sovjet-Unie, 1956. Stalin is dood. Na zijn overlijden ontstaat een maatschappij waarin de ordehandhavers misdadig zijn en de misdadigers onschuldig. Alles raakt in een stroomversnelling als de geheime rede, opgesteld door Stalins opvolger Chroesjtsjov verspreid wordt. Stalin was een tiran en een moordenaar, is de boodschap en er zal veel veranderen in de Sovjet-Unie, is de belofte. Maar niet iedereen is in staat om de dingen die gebeurd zijn te vergeven of te vergeten. Er zijn krachten aan het werk die op een verschrikkelijke wraak uit zijn.

Ook voormalig MGB-officier Leo Demidov wordt geconfronteerd met verontrustende ontwikkelingen. De twee meisjes die zijn vrouw Raisa en hij hebben geadopteerd, hebben hem zijn betrokkenheid bij de moord op hun ouders nog niet vergeven. En ze staan daarin niet alleen.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste spannende boeken - beste thrillers

Met 'Kolyma' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Kolyma' niet het spannende boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede spannende boeken. Neem eens een kijkje naar onze lijst van beste spannende boeken.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op SpannendeBoeken.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de beste thrillers van 2018 en de beste thrillers ooit. Kijk hier voor de best verkochte thrillers van de afgelopen maand.