Beste thrillers

De top 10 van mijn favoriete thrillers van het moment met regelmatig aanvullingen van de nieuwste thrillers. Bekijk ook zeker de lijst van mijn beste misdaad boeken en beste horror boeken.

Deze lijst wordt nog aangevuld. Vind je dat er een goede thriller ontbreekt dan kan je hier een suggestie doen.
1

Aasgieren

8.9
Carrion Comfort
Auteur: Dan Simmons
1989
Carrion Comfort

De aasgieren waarnaar in de titel van het boek van Dan Simmons wordt verwezen zijn mensen met buitengewone vermogens die doorheen de loop der tijden de geschiedenis hebben beheerst. Het zijn vampieren van de geest die met hun psychische vermogens mensen kunnen controleren en tegen hun wil de meest vreselijke daden laten begaan. Het verhaal speelt zich af binnen verschillende tijdlijnen, waaronder onder andere de Holocaust, en verbindt de gave ook met het charisma dat verschillende leiders in de geschiedenis van de mens hebben vertoond. Hoofdthema van Carrion Comfort is het geweld dat mensen andere mensen aandoen en de complete dominantie die sommige mensen kunnen hebben over anderen. Een spannend en soms gruwelijk boek dat meesterlijk is geschreven door Dan Simmons en een van de beste horror boeken ooit. Een aanrader.

Andere interessante boeken van Dan Simmons zijn Hyperion, The Terror en Ilium.

Flaptekst Carrion Comfort

Carrion Comfort penetrates the darkest recesses of the 20th century, as one man seeks to justify his belief that a secret society of powerful beings is behind many of the world's most horrific catastrophes. Ranking among the greatest reinventions of the vampire legend, this classic novel explores humanity's attraction to violence and what it means for our future.

2

The Silence of the Lambs

8.7
De schreeuw van het lam
Auteur: Thomas Harris
1988
Beste spannende boek ooit: De schreeuw van het lam

De schreeuw van het lam (The Silence of the Lambs) is een boek van Thomas Harris dat wel iedereen zal kennen, of toch zeker de film Silence of the Lambs met Jodie Foster en Anthony Hopkins. Het is het tweede deel in de befaamde Hannibal serie, na De Rode Draak dat in 1981 verscheen. Een boeiende thriller die een inzicht geeft in de technieken die de FBI gebruikt om seriemoordenaars te catalogiseren (profilen) en op te sporen waarbij het verbaal steekspel tussen agente Clarice Starling en de psychopathische moordenaar en voormalig psychiater dr. Hannibal Lecter je op het topje van je stoel houdt van spanning. De morbide voorliefdes van diezelfde Hannibal Lecter en van de seriemoordenaar Buffalo Bill die nog op vrije voeten is zorgen daarbij voor de nodige portie griezel en gruwel. Een echte pageturner voor volwassenen.

Andere boeken in het Silence of the Lambs universum zijn Red Dragon, Hannibal en Hannibal Rising.

Flaptekst

Met de hulp van dr. Hannibal Lecter, een briljante psychiater én weerzinwekkende moordenaar, opent FBI-agente Clarice Starling de jacht op de seriemoordenaar Buffalo Bill. De cryptische aanwijzingen van Lecter, zowel over Buffalo Bill als over haarzelf, leiden Clarice in een speurtocht die iedere lezer zal ervaren als angstaanjagend en absoluut fascinerend.

3

Helen Grace 1 - Iene Miene Mutte

8.6
De een leeft. De ander sterft. Kies maar...
Auteur: M.J. Arlidge
2016
Helen Grace 1 - Iene Miene Mutte

Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden. Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden...

Een meedogenloze moordenaar ontvoert tweetallen, houdt ze gevangen, hongert ze uit en legt ze een afschuwelijk dilemma voor: doden of gedood worden. De volgende vraag is wie beter af is: de overlevende, met een levensgroot schuldgevoel, of de persoon die het niet overleefd heeft. Politie-inspecteur Helen Grace en haar mensen proberen uit alle macht de psychopaat te doorgronden en te vinden. Hun enige aanknopingspunt zijn de slachtoffers, maar deze lijken lukraak gekozen en de overlevenden zijn zwaar getraumatiseerd. Langzamerhand wordt duidelijk wat er aan de hand zou kunnen zijn. Persoonlijke relaties, corruptie, onverwachte connecties en duistere motieven spelen mee en maken dit tot een zeer spannend verhaal. Goed geschreven, met goede ingrediënten en de juiste dosering daarvan. Vertaling van het Engelse debuut van deze auteur die al een lange carrière had als televisieschrijver voor toonaangevende Engelse crime series als "Silent witness'.

4

Ik ben Pelgrim

8.5
I am Pilgrim
Auteur: Terry Hayes
2013
Beste spannende boeken: Ik ben Pelgrim

Terry Hayes is een Australische schrijver die ook erg veel succes heeft met het schrijven van film scripts (bijvoorbeeld voor het script van Mad max 2 en 3, maar er zijn er nog veel meer). Zijn bekendste boek is de thriller Ik ben Pelgrim, in het Engels I am Pilgrim. In New York wordt een vermoorde vrouw aangetroffen. Het valt de auteur van een boek over forensisch onderzoek op dat de moordenaar zijn werk gebruikt heeft om identificatie van het slachtoffer te voorkomen. In Jeddah wordt een man onthoofd, reden voor zijn zoon om zich tot de radicale islam te bekeren en een plan uit te denken om de grote vijand (Amerika) een enorme slag toe te brengen. Hiertoe doet hij onderzoek naar virussen, maar bij het testen ervan op gevangenen loopt het niet helemaal volgens plan. De Amerikaanse regering is nu gewaarschuwd voor het gevaar en stuurt zijn beste agent (codenaam Pelgrim, de auteur van het eerdergenoemde forensische boek) om de zoon op te sporen: een race tegen de klok. Mijn naam is Pelgrim heeft een knappe en vakkundig uitgewerkte plot en interessante personages. Een moderne klassieker vol actie en spanning.

Flaptekst

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek. Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkte jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

5

De stilte van de hel

8.5
Smoky Barret serie
Auteur: Cody McFadyen
2008
Beste thrillers en horror boeken: De stilte van de hel

Cody McFadyen is een internationale bestseller auteur van zes thrillers / horror boeken tot nu toe. Vijf van die thrillers zijn gecentreerd rond een FBI-specialiste, Smoky Barrett, die samen met haar team op seriemoordenaars jaagt. De stilte van de hel is een boek uit deze serie, en, zeker in het Nederlandse taalgebied, het meest populaire en best verkochte uit de reeks. Het is ook perfect apart te lezen. Zoals al gezegd in de beschrijving van de auteur gaat het om een thriller, maar dan wel een thriller die door de spanning en de gruwel die beschreven wordt ook zeker tot het horror genre mag gerekend worden. De inventiviteit en gruwel van de moorden die worden beschreven kan zeker bij gevoelige lezers een diepe indruk nalaten. Een intens boek dat een aanrader is voor iedereen die van suspense en griezel houdt. Tegelijk is het ook een erg gevoelig boek dat met veel empathie de gevoelens beschrijft van mensen die trauma's moeten verwerken en van de steun die mensen elkaar daarbij kunnen bieden. De schrijfstijl van de auteur is daarbij degelijk maar niet echt uitzonderlijk te noemen, en de plot is goed uitgewerkt. Ook als ebook te verkrijgen.

FBI-agente Smoky Barrett is een jonge vrouw die de leiding heeft over een speciale eenheid die zich bezighoudt met seriemoordenaars. Smoky is met verlof nadat haar man en haar dochtertje zijn vermoord en zijzelf werd mishandeld door een crimineel die door haar eenheid werd opgespoord. Met hulp van haar psychiater probeert ze deze vreselijke gebeurtenissen te verwerken. Als een goede vriendin van haar op een beestachtige manier wordt vermoord, neemt Smoky de zaak op zich en ontfermt zich over de tienjarige getraumatiseerde dochter van haar vriendin. De moordenaar, die beweert een directe afstammeling van Jack the Ripper te zijn, neemt contact met Smoky op, blijkt een angstwekkende hoeveelheid vertrouwelijke informatie over haar en de leden van haar team te hebben en wil dat de FBI-agenten achter hem aangaan. 

Flaptekst

Smoky Barrett is een jonge, maar ervaren FBI/agente die de leiding heeft over CASMIRC, een speciale eenheid die zich bezighoudt met onderzoek naar seriemoordenaars. Ze is tijdelijk met verlof nadat haar man en dochtertje zijn vermoord door de man achter wie zij aanzat. Met behulp van een psychiater probeert Smoky dit trauma te verwerken, maar ze heeft nog een lange weg te gaan.
Dan wordt het ontzielde lichaam gevonden van Annie, Smoky´s beste vriendin van vroeger. Smoky neemt de moordzaak op zich en ontfermt zich tegelijkertijd over Annies tienjarige dochter Bonnie. Wanneer de moordenaar contact met Smoky opneemt wordt de zaak nog persoonlijker.

6

Mannen die vrouwen haten

8.5
The Girl with the Dragon Tattoo
Auteur: Stieg Larsson
2005-2007
Mannen die vrouwen haten

Mannen die vrouwen haten ( in het Engels The Girl with the Dragon Tattoo) is het eerste deel van de posthuum gepubliceerde Millennium serie van de Zweedse journalist en auteur Stieg Larsson. In de serie gaat journalist Mikael Blomkvist met de hulp van de twintiger Lisbeth Salander, een vrouwelijke hacker, op zoek naar de verdwenen zestienjarige Harriët Vanger. Samen zullen zij zich dieper en dieper begeven in een wereld van mannen die vrouwen haten.

Wat mij betreft een verdiende bestseller serie die soms wat traag verloopt maar die ondanks dat soms tragere tempo er toch in slaagt om de lezer volledig geïnteresseerd te houden in de plot. In 2015 verscheen een vierde deel in de Millenium serie, Wat ons niet zal doden, geschreven door David Lagercrantz. Het boek stond in 2016 op plaats negen van de best verkochte spannende boeken van dat jaar. Het is ook verkrijgbaar als ebook.

Flaptekst

'Mensen hebben altijd geheimen. Het is alleen de vraag hoe je daarachter komt.' - Lisbeth Salander

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert ...

Mannen die vrouwen haten is het eerste boek in de succesvolle Millennium-reeks met Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander in de hoofdrol.

7

De Da Vinci code

8.4
in het spoor van Da Vinci
Auteur: Dan Brown
2003
De Da Vinci code - Dan Brown

De Da Vinci code, het best verkochte boek van Dan Brown, is een spannende en meeslepende thriller die zich afspeelt in Parijs. Kunsthistoricus Robert Langdon wordt in het verhaal verdacht van de moord op de conservator van het Louvre en gaat zelf op zoek naar de dader(s). Om de moordenaar van de conservator op te sporen moet Langdon samen met de agente Sophie Neveu het ene raadsel na het andere oplossen vanuit de wereld van Da Vinci om uiteindelijk het allergrootste geheim van de geschiedenis te kunnen achterhalen. Een spannende thriller met een hoog tempo in een kunsthistorische setting. Op de keper beschouwd is het verhaal echt wel ongeloofwaardig tot en met maar dat kan de pret zeker niet bederven. Leuke lectuur die moeilijk weg te leggen is die is geschreven door een vakman met kennis van zaken.

Andere goede boeken van Dan Brown zijn Het Bernini mysterie, Het juvenalis dilemma en het nieuwe Inferno.

Flaptekst

In Parijs loopt kunsthistoricus Robert Langdon een afspraak met de conservator van het Louvre mis; hij blijkt kort daarvoor te zijn vermoord. Voor de politie is Langdon de belangrijkste verdachte: voordat de man stierf schreef hij namelijk de woorden zoek Robert Langdon op de grond. Geholpen door agente Sophie Neveu maakt Langdon zich uit de voeten. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar het werk van Leonardo Da Vinci. Met Neveu begint hij een speurtocht naar het motief van de moord. Maar de politie en de moordenaar zitten hun op de hielen...

8

The Day Of The Jackal

8.4
De dag van de jakhals
Auteur: Frederick Forsyth
1971
De dag van de jakhals - beste thrillers ooit

The Day of the Jackal (in het Nederlands De dag van de jakhals) van de Britse schrijver Frederick Forsyth is een spannende thriller die vooral gekend is van de verfilming (de oude, niet die met Bruce Willis die niet veel meer met het boek te maken heeft). In het verhaal dat een beetje verteld wordt als een soort fictieve documentaire wordt een meedogenloze en kille huurmoordenaar ingehuurd door de ASO om de franse president Charles De Gaulle uit de weg te ruimen. We volgen enerzijds de voorbereidingen van de huurmoordenaar en zijn tocht door Frankrijk op weg naar zijn doel in Parijs, anderzijds de bijwijlen hopeloos lijkende zoektocht van de Franse politie naar de huurmoordenaar. Het wordt een kat en muis spelletje waarbij de politie de Jakhals dichter en dichter op de huid komt te zitten. De vraag voor de Jakhals is: gaat hij door met zijn opdracht of blaast hij alles af.

Een mengeling tussen een spannende thriller en detective dus die erg goed en een beetje onderkoeld is geschreven door Forsyth. Een thriller ook van de oude stempel waarbij de plot en de waarschijnlijkheid en het realisme van de plot een hoog goed is zodat je je als lezer achteraf niet bedrogen voelt. Voor mij een van de echte aanraders binnen het thriller genre. Gewoonweg leuk om te lezen, meer moet dat niet zijn.

Flaptekst

Generaal Charies de Gaulle was bij leven door velen geliefd, maar ook door velen gehaat. In totaal werden destijds zes komplotten tegen zijn leven gesmeed, waarvan er drie In een daadwerkelijke aanslag uitmondden. De dag van de Jakhals beschrijft een van deze aanslagen op zo'n angstwekkend realistische wijze, dat mlijoenen lezers over de hele wereld zich afvragen of hier een echte samenzwering wordt beschreven.

De dag van de Jakhals volgt nauwgezet de voorbereidingen van de volkomen emotieloze en meedogenloze Engelse huurmoordenaar, aangeduid als de Jakhals, die door de OAS werd benaderd om De Gaulle uit de weg te ruimen. Zijn plannen zijn uiterst gedetailleerd en hij laat werkelijk niets aan het toeval over. De Gaulles laatste uren lijken geteld...

9

Het meisje in het ijs

8.3
Erika Foster 1
Auteur: Robert Bryndza
2018
Erika Foster 1 - Het meisje in het ijs

Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Ondertussen is ook het tweede deel in de Erika Foster serie verschenen De stalker in de nacht. Het derde deel Donker water verschijnt oktober dit jaar.

10

De meester

8.2
The Strain
Auteur: Guillermo del Toro & Chuck Hogan
2009-2011
De meester

The Strain, in het Nederlands De meester, is een oorspronkelijk driedelige originele vampiertrilogie van regisseur Guillermo del Toro die momenteel ook als tv-serie is verfilmd. Een spannende serie met een originele inkijk op het oude vampierthema die erg vlot wegleest en moeilijk weg te leggen is. Geen literatuur maar onvervalste, ouderwetse suspense in een modern jasje die een echte aanrader is in het genre. De boeken combineren het beste uit het thriller en horror genre tot een unieke romanserie die een blijvende indruk achterlaat, ook door het gebruik van allerlei mythologische en historische elementen die een overtuigend geheel creëren. Een aanrader voor wie eens graag griezelt.

Flaptekst De meester

Na de landing op JFK Airport valt de elektriciteit van een Boeing 777 weg en wordt al het radiocontact verbroken. Aan boord is het donker en dodelijk stil. Hulpdiensten verzamelen zich. In de spierwit uitgelichte romp verschijnt een zwarte streep. Een deur opent zich traag...

Zo begint een escalerende, epische strijd tussen mens en monster van de visionaire regisseur Guillermo del Toro en bestsellerauteur Chuck Hogan. Del Toro balt zijn encyclopedische kennis van bovennatuurlijke verhalen samen. Hij put vrijelijk uit de Bijbel, Oost-Europese folklore en Mesopotamische bronnen en beschrijft met enorme flair niets minder dan het einde van de wereld. Hogan brengt unieke biologische en historische details in en levert een adembenemende pageturner.

'Uitmuntend... goed van tempo en zeer verontrustend. Ik zal het de hemel in prijzen zodra het uitkomt.' Chris Rickert, Joseph-Beth Booksellers, Pennsylvania

Guillermo del Toro (1964) is een van de meest spraakmakende regisseurs van dit moment. Hij regisseerde en schreef onder andere Pan's Labyrinth.
Chuck Hogan is de auteur van Prince of Thieves, dat in 2005 de prestigieuze Hammett Prize won en door Stephen King werd geprezen.

11

Conclaaf

8.1
de verkiezing van een paus
Auteur: Robert Harris
2016
Conclaaf - Robert Harris

Conclaaf is de nieuwste thriller van de bekende schrijver Robert Harris. In het boek volgen we de verkiezing van een nieuwe paus op een besloten Conclaaf in het Vaticaan na het overlijden van de vorige paus. We volgen met name Lomelli, kardinaal-deken, en de persoon die die nieuwe verkiezing van de paus in goede banen moet leiden, maar dat gaat niet van een leien dakje. Er zijn verdenkingen tegen bepaalde kandidaten en sommige van hen zullen effectief genoodzaakt zijn om zich uit de race terug te trekken. Er is een onverwachte laatste deelnemer aan het conclaaf, een zachtzinnige bisschop van Irak die door de laatste paus in het geheim bisschop is gemaakt en die op het laatste nippertje toch aanwezig is op het conclaaf en daar de gemoederen fel beroert. Er zijn bomaanslagen in Rome die de beslotenheid van het conclaaf verstoren. Al deze verschillende dingen maken de taak van bisschop Lomelli extra zwaar en leiden zelfs tot een kleine geloofscrisis en verdenkingen naar de laatste paus toe. En dan gebeurt voor Lomelli het ondenkbare: zijn eigen naam begint ook meer en meer op de voorgrond te treden bij de verschillende verkiezingsrondes. Hij probeert zijn mede-bisschoppen af te raden voor hem te stemmen, maar is dat genoeg. Sowieso zal de nieuwe paus niet zijn wie men op voorhand verwachtte. Dat is al duidelijk.

Conclaaf vond ik zelf een erg genietbare thriller in een interessante setting. Het is zeker geen doorsnee thriller, daarvoor is het tempo te langzaam en de sfeer te zeer gericht het psychologisch volgen van het personage Lomelli. Geen boek voor iedereen dus denk ik, maar zelf heb ik het graag gelezen. op den duur ben je echt mee met het verhaal van de stemming en met de vraag wie er nu uiteindelijk zal verkozen worden. Op het einde krijgt het verhaal nog een extra twist die voor mij niet echt nodig was maar die ook geen afbreuk doet aan het boek. een andere bestseller van Harris die ik zelf ook best ok vond is Imperium over Cicero.

Flaptekst

De paus is dood. De deuren van de Sixtijnse Kapel sluiten en volgens de eeuwenoude traditie zullen honderdzeventien kardinalen hun stem moeten uitbrengen in de geheimzinnigste verkiezing ter wereld. De kardinalen zijn allen zeer vrome mannen. Maar ze zijn ook ambitieus en elkaars rivalen. In de volgende tweeënzeventig uur zal een van hen de machtigste spirituele leider op aarde worden.

Al snel wordt duidelijk dat een van de gedoodverfde kanshebbers een groot geheim verbergt. Een geheim dat het voortbestaan van het Vaticaan op het spel kan zetten.

Kopen

logo bol.comConclaaf NL PB <€25   logo bol.comebook ster voordelig NL E-BOOK <€10
logo bol.comConclave EN HC €25   logo bol.comebook EN E-BOOK €10
12

De marathon

8.0
The Long Walk
Auteur: Stephen King
1979
De marathon

De marathon (oorspronkelijk The Long Walk) is een super spannend boek van meesterverteller Stephen King dat gaat over een duivelse loopwedstrijd op het scherpst van de snee. De wedstrijd voor jongeren gaat over 700 kilometer en heeft als belangrijkste regel dat er niet langzamer dan 6 kilometer per uur mag gelopen worden. Doe je dat wel dan krijg je een waarschuwing. Heb je al drie waarschuwingen dan is de volgende waarschuwing definitief: een kogel door het hoofd. In het boek volgen we de wedstrijd van de jongeren van uur tot uur. De angst bij een waarschuwing, de angst wanneer je last krijgt bij krampen, hoe om te gaan met vermoeidheid, hoe reageer je als je ziet dat een van de andere deelnemers wordt neergeschoten ... Een dijk van een thriller die je tot op het eind op het tipje van je stoel houdt en een fascinerende leeservaring.

Het boek werd oorspronkelijk uitgegeven onder het pseudoniem Richard Bachman. Onder datzelfde pseudoniem gaf Stephen King nog onder andere het eveneens zeer goede en spannende science fiction boek The Running Man uit.

Flaptekst

DE MARATHON: de af te leggen afstand is 700 kilometer. 
DE REGELS: Er mag niet langzamer dan 6 km per uur gelopen worden; men moet blijven bewegen; er zal slechts één winnaar zijn. Bij overtreding krijgen de deelnemers drie waarschuwingen. De vierde is de laatste en definitief, de kogel.
DE DEELNEMERS: honderd zorgvuldig geselecteerde jongeren, onder wie de zestienjarige Ray Garraty.
Een gruwelijke afvalrace gaat beginnen.

13

Misery

7.9
de nachtmerrie van een schrijver
Auteur: Stephen King
1987
Misery - Stephen King

Misery is een bekende thriller van veelschrijver Stephen King die ook verfilmd is geworden. Het vertelt van Paul Sheldon, een schrijver die vooral bekend is van zijn populaire boekenserie, Misery. In het laatste boek uit die serie laat hij hoofdpersonage Misery op haar kraambed sterven. Als hij onderweg is met zijn auto breekt er een sneeuwstorm uit, waardoor Sheldon een ongeluk krijgt. Hij raakt zwaar gewond, wordt door een forse vrouw uit zijn autowrak gered en wordt door haar goed verzorgd. Annie is verpleegster geweest en weet daarom goed hoe een gewonde te verzorgen. Annie is een fan van de Misery boeken en vraagt Sheldon of ze zijn manuscript mag lezen. Als Annie leest dat haar geliefde Misery komt te overlijden wordt ze woedend en verplicht ze Sheldon om een alternatief boek te schrijven waarin Misery blijft leven. Al gauw blijkt dat Sheldon de gevangene is van Annie en dat die laatste niet terugdeinst voor marteling als hij niet precies doet wat zij wil. Dat is het begin van een kat en muis spel tussen de schrijver en zijn bewaakster.

Misery is een erg spannend boek en een psychologische thriller van formaat. Alle actie speelt zich bijna allemaal af in een kleine ruimte wat voor een beklemmende sfeer zorgt. King is vooral bekend van zijn horror boeken. Ben je daar in geïnteresseerd dan zijn bijvoorbeeld The Stand en It echte aanraders.

Flaptekst

De nachtmerrie van iedere schrijver! Paul Sheldon wordt op een afgelegen boerderij gegijzeld door de zonderlinge Annie Wilkes, een fan van zijn boeken. Maar Annie kan niet accepteren dat Misery, haar geliefde romanpersonage, is vermoord door haar schepper. 
Annie dwingt Paul zijn heldin weer tot leven te brengen. Paul heeft, gekluisterd aan zijn rolstoel, geen keus. Maar schrijvers beschikken ook over wapens...

Regisseur Rob Reiner maakte van Misery een bloedstollende film met James Caan als Paul Sheldon en Kathy Bates als Annie Wilkes in de hoofdrollen.

Kopen

logo bol.comMisery - Engelstalige paperback EN PB €10   logo bol.comebook ster voordelig EN E-BOOK <€10
14

Kolyma

7.9
The Secret Speech
Auteur: Tom Rob Smith
2009
Kolyma - Tom Rob Smith

Kolyma van de Amerikaanse auteur Tom Rob Smith is het vervolg op het bekende en verfilmde Kind 44 maar kan als roman ook perfect zelfstandig gelezen worden. Het is voor mij ook iets beter geschreven dan Kind 44 wat ook de reden is dat ik Kolyma opneem in deze lijst. Het is een spannend boek waarin Leo Demidov, de officier van de MGB, nu zelf zal geconfronteerd worden met de realiteit van de strafkampen waar hij zelf in het verleden zo veel mensen heen heeft gestuurd en waarin hij nu zelf zal moeten proberen overleven. Het verhaal is spannend, de beschrijving van de kampen is beklemmend maar de plot van het verhaal zelf is op verschillende punten vrij ongeloofwaardig, om niet te zeggen wat fantastisch, wat voor mij wel afbreuk doet aan het realisme waarmee de kampen worden beschreven. Nu, ook bij Kind 44 waren sommige plotwendingen en verhaalelementen vrij vergezocht, wat blijkbaar wel een beetje een kenmerk is van de schrijfstijl van Tom Rob Smith. Het zijn dus geen hyperrealistische thrillers, daarvoor is de verhaallijn wat te ongeloofwaardig, maar de setting is dat wel. Voor mij gaat het dus om thrillers die zeker de moeite van het lezen waard zijn, ook om de psychologische tekening van de hoofdpersonages, maar die ik geen topscore zou geven. De Nederlandztalige vertaling van de boeken is uitstekend dus ik zie geen reden om ze in het Engels te lezen.

Verdere vervolgdelen met verhalen van Leo Demidov zijn Agent 6 en De boerderij

Flaptekst

Sovjet-Unie, 1956. Stalin is dood. Na zijn overlijden ontstaat een maatschappij waarin de ordehandhavers misdadig zijn en de misdadigers onschuldig. Alles raakt in een stroomversnelling als de geheime rede, opgesteld door Stalins opvolger Chroesjtsjov verspreid wordt. Stalin was een tiran en een moordenaar, is de boodschap en er zal veel veranderen in de Sovjet-Unie, is de belofte. Maar niet iedereen is in staat om de dingen die gebeurd zijn te vergeven of te vergeten. Er zijn krachten aan het werk die op een verschrikkelijke wraak uit zijn.

Ook voormalig MGB-officier Leo Demidov wordt geconfronteerd met verontrustende ontwikkelingen. De twee meisjes die zijn vrouw Raisa en hij hebben geadopteerd, hebben hem zijn betrokkenheid bij de moord op hun ouders nog niet vergeven. En ze staan daarin niet alleen.

15

Een volmaakte vendetta

7.8
A Quiet Vendetta
Auteur: R.J. Ellory
2005
Een volmaakte vendetta

Een volmaakte vendetta is het eerste boek dat ik van R.J. Ellory las en dat me er toe aanzette meer van deze auteur te lezen. Een boeiende maffia thriller die het verdiend om 'literair' genoemd te worden en die een heel eigen tempo en opbouw van spanning heeft. Niet altijd even makkelijk te volgen, zeker wanneer je het boek in het Engels leest, maar al bij al zeker de moeite waard. Om dit boek nu het beste maffia boek sinds The Godfather te noemen zoals ik heb gelezen bij een recensent gaat mij meer dan een beetje te ver maar Een volmaakte vendetta biedt wel een nieuw geluid binnen het genre met een sterke nadruk op de psychologische uittekening van de personages. Zoals bij veel van de boeken van R.J. Ellory speelt het verleden van de hoofdpersonages een sterke rol en hoe zij met de herinneringen aan dat verleden omgaan.

Andere boeken van Ellory die ik erg de moeite vond zijn Bekraste zielen en De helden van New York. Het meest bekende boek van Ellory is Een stil geloof in engelen.

Flaptekst Een volmaakte vendetta

Wanneer Catherine Ducane verdwijnt in hartje New Orleans duikt de lokale politie meteen boven op de zaak - het gaat namelijk om de dochter van de gouveneur van Louisiana. Maar algauw neemt de zaak een bizarre wending. Nadat het gruwelijk toegetakelde lijk van Catherines lijfwacht wordt aangetroffen in de kofferbak van een oldsmobile, neemt de ontvoerder contact op met de politie. Hij vraagt niet om losgeld, maar eist een gesprek met Ray Hartmann, een onbeduidende funtionaris van een in Washington gevestigd team dat onderzoek doet naar georganiseerde misdaad.

Hartmann reist af naar het diepe zuiden, terwijl hij zich afvraagt waarom de mysterieuze ontvoerder, een oude Cubaan met de naam Ernesto Perez, juist hem heeft uitgekozen om zijn levensverhaal aan te vertellen. Pas wanneer hj zich realiseert dat Perez een van de meest gevreesde huurmoordenaars is die sinds de jaren vijftig voor de maffia hebben gewerkt, begint hem iets te dagen. Maar tegen de tijd dat de stukjes van de puzzel op hun plaats beginnen te vallen, is het al te laat.

16

Marathon Man

7.8
een goede thriller
Auteur: William Goldman
1974
Marathon Man - William Goldman

Marathon Man is het meest succesvolle boek van de Amerikaanse schrijver William Goldman dat vooral bekend is door de verfilming met Dustin Hoffman en de iconische folterscenes  van de Nazi tandarts uit het boek. Los van het boek is het ook gewoon een goede spionage en samenzweringsthriller met een strak tempo en een eigen manier van vertellen. In het boek wordt de Joodse Thomas Babington "Babe" Levy achtervolgd en gefolterd door de Duitse tandarts uit Auschwitz Dr. Christian Szell en zijn trawanten omdat zij geloven dat de broer van Levy hem op de hoogte heeft gebracht van de diamanten die zij vanuit Paraguay naar Amerika willen smokkelen. Een spannende thriller dus waaruit vooral de martelscenes met de tandartsboor zullen bijblijven.

Flaptekst

One of the most memorably harrowing encounters between a villain and victim is in Goldman's suspense masterpiece "Marathon Man". A seminal thriller of the 20th century, the bestseller will enthrall a whole new generation of readers in the 21st.

17

Schemer

7.2
Twilight
Auteur: William Gay
2008
Schemer - William Gay

Schemer is een spannend en luguber boek van William Gay dat de hooggespannen verwachtingen die je krijgt als je de flaptekst er op na leest niet helemaal kan waarmaken, al past de fraai uitgewerkte cover van de Nederlandstalige uitgave wel perfect bij het verhaal. Het beste boek van het jaar, zoals Stephen King beweert op de achterzijde van het boek, lijkt het mij dus zeker niet te zijn, al is het een degelijk geschreven roman die liefhebbers van spannende boeken en horror zeker zal kunnen bekoren. Over de literaire kwaliteiten van het boek ben ik zelf niet zo zeker. Het boek heeft zeker literaire aspiraties, net als de schrijver, maar het 'literaire' karakter van veel van de passages stond voor mij de leesbaarheid soms in de weg, wat voor mij toch te denken geeft.

De insteek van het verhaal is zeker aanlokkelijk en origineel. Een plaatselijke begrafenisondernemer die wraak neemt op de mensen in zijn omgeving door hun lijken op een morbide manier te gaan herschikken in allerlei obscene taferelen, tot in de doodskist toe, en een broer en zus die dit op het spoor komen na de begrafenis van hun vader en besluiten de begrafenisondernemer te gaan chanteren. Spijtig genoeg is die bekend met een plaatselijke psychopaat die maar al te graag bereid is broer en zus te vermoorden. Een spannende achtervolging in het broeierige Amerikaanse Zuiden is het gevolg. Een boek dat het toch zeker waard is om gelezen te worden.

Een ander boek van William Gay dat in het Nederlands is uitgegeven is Zusje Dood.

Flaptekst

‘Het beste boek van het jaar! Als No Country for Old Men van Cormac McCarthy maar dan in een dubbele dosis.’ Stephen King

Omdat de tieners Kenneth en Corrie Tyler vermoeden dat er iets mis is met de begrafenis van hun vader, een whiskeysmokkelaar, openen ze zijn graf. Ze ontdekken dat hij in een veel goedkopere kist is begraven dan waar ze voor hebben betaald. Maar de grootste schok is wel dat begrafenisondernemer Fenton Breece de hem toevertrouwde lichamen op gruwelijke wijze lijkt te misbruiken.

Kenneth en Corrie beginnen Breece met compromitterende foto’s af te persen. Als hij de plaatselijke psychopaat Granville Sutter inhuurt om de twee te vermoorden, moet Corrie dat met de dood bekopen. Kenneth slaat op de vlucht in een onherbergzaam landschap dat doortrokken is van armoede, met Sutter op zijn hielen.

‘Een sinisterder of briljanter sprookje voor volwassenen zal er niet geschreven worden dit jaar… Een Badlands journey door een primitief landschap vol duistere geschiedenis.’ Daily Mail

Over de auteur

WILLIAM GAY (1941-2012) schreef romans en korte verhalen. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Lewis County, Tennessee. In de jaren eertig en vijftig bestond in die regio nog het pachtsysteem. Gay groeide op in zo’n pachtershutje. Hij ging na de middelbare school het leger in en diende in Vietnam. Gay had allerlei baantjes en schreef daarnaast al sinds zijn vijftiende. Hij stuurde veel manuscripten naar uitgeverijen, maar ontving afwijzing na afwijzing.

In 1998 publiceerde een tijdschrift eindelijk een van zijn verhalen. Een redacteur kwam hem op het spoor en vroeg hem een roman te schrijven. In 1999 verscheen zijn debuutroman The Long Home, die werd vergeleken met het werk van William Faulkner, Thomas Wolfe en Cormac McCarthy. Zijn tweede roman, Provinces of Night, bevestigde zijn status. In 2006 verscheen Twilight, dat nu in het Nederlands verschijnt als Schemer. Hij was bezig aan een vierde roman toen hij overleed, vermoedelijk aan een hartaanval. Gay leefde al jaren als een kluizenaar.