Beste misdaad boeken

De top 10 van mijn favoriete misdaad boeken van het moment met regelmatig aanvullingen van nieuwe misdaad boeken. Bekijk ook zeker de lijst van mijn beste horror boeken en beste fantasy boeken.

Deze lijst wordt nog aangevuld. Vind je dat er een goed misdaad boek ontbreekt dan kan je hier een suggestie doen.
1

The Silence of the Lambs

8.7
De schreeuw van het lam
Auteur: Thomas Harris
1988
Beste spannende boek ooit: De schreeuw van het lam

De schreeuw van het lam (The Silence of the Lambs) is een boek van Thomas Harris dat wel iedereen zal kennen, of toch zeker de film Silence of the Lambs met Jodie Foster en Anthony Hopkins. Het is het tweede deel in de befaamde Hannibal serie, na De Rode Draak dat in 1981 verscheen. Een boeiende thriller die een inzicht geeft in de technieken die de FBI gebruikt om seriemoordenaars te catalogiseren (profilen) en op te sporen waarbij het verbaal steekspel tussen agente Clarice Starling en de psychopathische moordenaar en voormalig psychiater dr. Hannibal Lecter je op het topje van je stoel houdt van spanning. De morbide voorliefdes van diezelfde Hannibal Lecter en van de seriemoordenaar Buffalo Bill die nog op vrije voeten is zorgen daarbij voor de nodige portie griezel en gruwel. Een echte pageturner voor volwassenen.

Andere boeken in het Silence of the Lambs universum zijn Red Dragon, Hannibal en Hannibal Rising.

Flaptekst

Met de hulp van dr. Hannibal Lecter, een briljante psychiater én weerzinwekkende moordenaar, opent FBI-agente Clarice Starling de jacht op de seriemoordenaar Buffalo Bill. De cryptische aanwijzingen van Lecter, zowel over Buffalo Bill als over haarzelf, leiden Clarice in een speurtocht die iedere lezer zal ervaren als angstaanjagend en absoluut fascinerend.

2

Mannen die vrouwen haten

8.5
The Girl with the Dragon Tattoo
Auteur: Stieg Larsson
2005-2007
Mannen die vrouwen haten

Mannen die vrouwen haten ( in het Engels The Girl with the Dragon Tattoo) is het eerste deel van de posthuum gepubliceerde Millennium serie van de Zweedse journalist en auteur Stieg Larsson. In de serie gaat journalist Mikael Blomkvist met de hulp van de twintiger Lisbeth Salander, een vrouwelijke hacker, op zoek naar de verdwenen zestienjarige Harriët Vanger. Samen zullen zij zich dieper en dieper begeven in een wereld van mannen die vrouwen haten.

Wat mij betreft een verdiende bestseller serie die soms wat traag verloopt maar die ondanks dat soms tragere tempo er toch in slaagt om de lezer volledig geïnteresseerd te houden in de plot. In 2015 verscheen een vierde deel in de Millenium serie, Wat ons niet zal doden, geschreven door David Lagercrantz. Het boek stond in 2016 op plaats negen van de best verkochte spannende boeken van dat jaar. Het is ook verkrijgbaar als ebook.

Flaptekst

'Mensen hebben altijd geheimen. Het is alleen de vraag hoe je daarachter komt.' - Lisbeth Salander

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert ...

Mannen die vrouwen haten is het eerste boek in de succesvolle Millennium-reeks met Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander in de hoofdrol.

3

Ik reis alleen

8.4
een Holger Munch trhiller
Auteur: Samuel Bjørk
2013
Ik reis alleen - Samuel Bjørk

Ik reis alleen is een spannende thriller van de succesvolle Noorse schrijver Samuel Bjørk (een pseudoniem van Frode Sander Øien). Het gaat over de zoektocht van inspecteur Holger Munch en zijn collega Mia Krüger naar een seriemoordenaar die kleine meisjes van 6 jaar oud vermoord en ophangt in bomen met een plakkaatje dat zegt "Ik reis alleen". Ze zijn wanhopig op zoek naar de seriemoordenaar die een spelletje speelt met de politie maar kunnen niet verhinderen dat er vier slachtoffers vallen. Wanneer blijkt dat de seriemoordenaar dreigt om als vijde slahtoffer het kleindochtertje van inspecteur Holger Munch te nemen wordt de speurtocht een persoonlijke zaak, maar misschien is het dat altijd al geweest.

Ik reis alleen is een psychologische thriller waarbij de personages vrij boeiend worden uitgetekend, met name de jonge Mia Krüger die na de dood van haar zus met zelfmoordplannen rondloopt. Daarnaast wordt er ruim de tijd genomen om nevenintriges uit te werken waarbij je als lezer je begint af te vragen hoe ze passen binnen het grotere verhaal. Het boek heeft een goede spanningsboog en als lezer ben je betrokken bij het verhaal en wil je te weten komen hoe het afloopt. Het einde is spannend en goed uitgewerkt maar er is geen moment van 'aha-erlebnis' wanneer blijkt wie de moordenaar is. het is met andere woorden niet zo dat je het gevoel hebt dat er in de loop van het verhaal voldoende aanwijzingen waren om zelf op het spoor van de moordenaar te komen. Dat is een beetje het enige echte minpunt dat ik heb bij de thriller maar ik vind het boek voor de rest zeker een aanrader. Het is goed geschreven ontspannende spannende literatuur, om het zo maar eens te zeggen. Van Samuel Bjørk is verder de doodsvogel verschenen in het Nederlands, ook een Holger Munch thriller. Deel 3, De jongen in de sneeuw wordt verwacht in oktober van dit jaar en kan al gereserveerd worden bij bol.com.

Flaptekst

Ik reis alleen is het razend spannende thrillerfenomeen van de Noorse schrijver Samuel Bjørk, over inspecteur Holger Munch en zijn collega Mia Krüger.

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN.

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk...

Kopen

logo bol.comIk reis alleen - ebook ster voordelig NL E-BOOK <€10
4

The Godfather

8.3
het ultieme maffia boek
Auteur: Mario Puzo
1972
The Godfather

De Godfather van Mario Puzo is het grandioze maffia epos van 1972 waarin de figuur van peetvader Vito Corleone centraal staat. Het verhaal speelt zich af op een moment waarop er onrust heerst bij de vijf families van de georganiseerde misdaad in New York. Verschillende van de dons van die families willen beginnen met de verkoop van drugs maar peetvader Vito Corleone weigert hiervoor de bescherming te bieden die hij kan regelen via de vele rechters en politiemensen waarop hij invloed kan uitoefenen. Als de andere families er lucht van krijgen dat de oudste zoon van de peetvader Sonny de deal wel genegen is loopt plots het leven van diens vader gevaar. Als plots een nieuwe maffia oorlog uitbarst zal blijken dat een andere zoon, Michael Corleone, die tot dan toe niets met de zaken van zijn familie wilde te maken hebben, een grote rol zal spelen.

Een echte klassieker voor iedereen die van misdaad romans houdt en met een iets minder gesofisticeerd karakter dan de overbekende Godfather film van francis Ford Coppola, al is dat misschien wel waarheidsgetrouwer. Andere boeken van Puzo die ook vertaald zijn zijn De Siciliaan en De Laatste Don.

Flaptekst

De Godfather draait om Don Vito Corleone, de man die sinds de boeken van Mario Puzo en de beroemde Godfather films symbool staat voor de Italiaanse maffia. In De Godfather probeert Don Vito wanhopig de georganiseerde misdaad onder zijn gezag te krijgen- Zijn gezin raakt echter gevaarlijk verwikkeld in de situatie… De Godfather is een kristalheldere tragedie van de Siciliaanse maffia. Een geniale klassieker waarvan wereldwijd al ruim 16 miljoen zijn verkocht.

5

Het kartel

8.2
The Cartel
Auteur: Don Winslow
2015
Het kartel - Don Winslow

Het kartel van de Amerikaanse schrijver Don Winslow uit 2015 wil het epos zijn voor de geschiedenis van de Mexicaanse kartels dat The Godfather was voor de geschiedenis van de Italiaanse maffia na Wereldoorlog Twee. Het omvangrijke boek slaagt daar ten dele in maar heeft zijn tekortkomingen, net zoals The Godfather die overigens heeft. Het is een fictief boek maar veel van de inspiratie is gevonden in de realiteit, ook als het gaat om de gruwelijke scènes van geweld. Met name het hoofdpersonage Adán Barrera is losjes gebaseerd op de figuur van El Chapo Guzmán. Ook veel van de andere personages en hun daden zijn ontleende aan de Mexicaanse geschiedenis en realiteit.

Een aanrader voor wie houdt van een spannend misdaadboek en voor wie interesse heeft in de Mexicanse kartels. Wie meer wil weten over de echte 'El Chapo' leest beter een ander boek. Het kartel kan op zichzelf gelezen worden maar is een vervolg op Winslows eerdere thriller The power of the dog uit 2005, een boek dat niet in het Nederlands is vertaald. Een tip voor wie Het kartel graag gelezen heeft.

 

Flaptekst

Mexico, het afgelopen decennium. Drugskartels verscheuren het land. Journalisten, politici en agenten staan voor een keuze: elke dag in doodsangst leven of je ziel verkopen aan de kartels. Sadistische moordpartijen, corruptie en The War on Drugs zijn voor miljoenen inwoners dagelijkse kost.

Tegen deze achtergrond speelt Het kartel zich af. Adán Barrera, leider van het El Federación-kartel, ontsnapt op spectaculaire wijze uit de gevangenis om zijn imperium weer op te bouwen. Er ontstaat een bloedstollend kat-en-muisspel tussen hem en DEA-agent Art Keller, met wie hij een verleden heeft.

Winslow heeft bijna tien jaar lang onderzoek gedaan naar de werkwijze en ontstaansgeschiedenis van de kartels, waardoor hij op onnavolgbare wijze feiten en fictie weet te mengen. De gebeurtenissen in zijn roman komen dan ook vaak akelig dicht bij de werkelijkheid: slechts twee weken na de verschijning van Het kartel in de Verenigde Staten ontsnapte de beruchte leider van het Sinaloakartel, Joaquín 'El Chapo' Guzmán - naar wie Winslow Adán Barrera modelleerde - op Hollywoodachtige wijze via een tunnel uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis.

6

De sneeuwman

7.8
Een Harry Mole boek
Auteur: Jo Nesbø
2007
De sneeuwman

Voor mij is De sneeuwman een van de beste, zo niet het beste Harry Mole boek van de Noorse auteur Jo Nesbø in een reeks waarvan momenteel het 11e deel is verschenen. Zoals  alle delen in de reekst gaat het om een vlot geschreven misdaad thriller met in de hoofdrol de stuurse inspecteur Harry Mole die er zo zijn eigen methoden op na houdt om misdadigers op te sporen en die tegelijk worstelt met zijn privé leven. Tegelijk bewonderd en gehaat door zijn collega's en worstelend met een alcohol probleem slaagt hij er toch steeds weer in maar vaak met de nodige moeite om de  moeilijkste zaken op te lossen.

Een genietbare serie met een charismatisch hoofdpersonage. Het enige probleem dat ik zelf heb met de serie is dat er in verschillende boeken na een tijdje een steeds weerkerend patroon valt op te merken waardoor je soms al vrij vroeg weet wie de schuldige zal blijken te zijn. Op de kaft staat 'literaire thriller' maar echt literair zou ik de boeken niet durven te noemen. Ze zijn goed geschreven en vlot leesbaar, maar het is geen literatuur. Maar dat hoeft ook niet. Spannende lectuur is wat mij betreft al meer dan genoeg. Het boek kan zeker ook apart gelezen worden.

Andere goede delen uit de reeks zijn De schim, De roodborst en Het pantserhart. Het nieuwste boek in de reeks dat dit jaar is uitgekomen is De dorst, alweer een uitstekende thriller van Jo Nesbo.

Flaptekst De sneeuwman

Het is november in Oslo en de eerste sneeuw van het jaar is gevallen. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing door het raam naar de sneeuwpop staat te kijken, bemerken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen.

Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door De sneeuwman, een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarbij getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel. Die nacht vlucht Sylvia Ottersen weg door de eerste sneeuw. Ze weet niet waar ze voor op de vlucht is of waar ze naar op weg is.

Flaptekst The Snowman

Internationally acclaimed crime writer Jo Nesbø’s antihero police investigator, Harry Hole, is back: in a bone-chilling thriller that will take Hole to the brink of insanity.

Oslo in November. The first snow of the season has fallen. A boy named Jonas wakes in the night to find his mother gone. Out his window, in the cold moonlight, he sees the snowman that inexplicably appeared in the yard earlier in the day. Around its neck is his mother’s pink scarf.

Hole suspects a link between a menacing letter he’s received and the disappearance of Jonas’s mother—and of perhaps a dozen other women, all of whom went missing on the day of a first snowfall. As his investigation deepens, something else emerges: he is becoming a pawn in an increasingly terrifying game whose rules are devised—and constantly revised—by the killer.

Fiercely suspenseful, its characters brilliantly realized, its atmosphere permeated with evil, The Snowman is the electrifying work of one of the best crime writers of our time.

7

Een volmaakte vendetta

7.8
A Quiet Vendetta
Auteur: R.J. Ellory
2005
Een volmaakte vendetta

Een volmaakte vendetta is het eerste boek dat ik van R.J. Ellory las en dat me er toe aanzette meer van deze auteur te lezen. Een boeiende maffia thriller die het verdiend om 'literair' genoemd te worden en die een heel eigen tempo en opbouw van spanning heeft. Niet altijd even makkelijk te volgen, zeker wanneer je het boek in het Engels leest, maar al bij al zeker de moeite waard. Om dit boek nu het beste maffia boek sinds The Godfather te noemen zoals ik heb gelezen bij een recensent gaat mij meer dan een beetje te ver maar Een volmaakte vendetta biedt wel een nieuw geluid binnen het genre met een sterke nadruk op de psychologische uittekening van de personages. Zoals bij veel van de boeken van R.J. Ellory speelt het verleden van de hoofdpersonages een sterke rol en hoe zij met de herinneringen aan dat verleden omgaan.

Andere boeken van Ellory die ik erg de moeite vond zijn Bekraste zielen en De helden van New York. Het meest bekende boek van Ellory is Een stil geloof in engelen.

Flaptekst Een volmaakte vendetta

Wanneer Catherine Ducane verdwijnt in hartje New Orleans duikt de lokale politie meteen boven op de zaak - het gaat namelijk om de dochter van de gouveneur van Louisiana. Maar algauw neemt de zaak een bizarre wending. Nadat het gruwelijk toegetakelde lijk van Catherines lijfwacht wordt aangetroffen in de kofferbak van een oldsmobile, neemt de ontvoerder contact op met de politie. Hij vraagt niet om losgeld, maar eist een gesprek met Ray Hartmann, een onbeduidende funtionaris van een in Washington gevestigd team dat onderzoek doet naar georganiseerde misdaad.

Hartmann reist af naar het diepe zuiden, terwijl hij zich afvraagt waarom de mysterieuze ontvoerder, een oude Cubaan met de naam Ernesto Perez, juist hem heeft uitgekozen om zijn levensverhaal aan te vertellen. Pas wanneer hj zich realiseert dat Perez een van de meest gevreesde huurmoordenaars is die sinds de jaren vijftig voor de maffia hebben gewerkt, begint hem iets te dagen. Maar tegen de tijd dat de stukjes van de puzzel op hun plaats beginnen te vallen, is het al te laat.

8

Eerste familie

7.7
Prima famiglia
Auteur: Pietro Valsecchi
2015
Eerste familie

Eerste familie is een verdienstelijke poging van de Italiaanse cineast Pietro Valsecchi een familie epos te schrijven van over een Italiaanse familie die begin twinstige eeuw haar geluk komt zoeken in de Verenigde Staten. Binnen de familie kiezen twee broers een heel verschillende weg: die van de politie tegenover die van de misdaad. De jongste broer bekijkt de gebeurtenissen vanaf een afstand en vertelt, middels zijn idee een film te maken over de wedervaardigheden van zijn familie.

Eerste familie is in de eerste plaats een verhaal over mensen en over het lief en leed dat binnen een familie wordt gedeeld. Het verhaal van de georganiseerde misdaad en de maffia komt op de tweede plaats, al wordt dat met veel verve gebracht.

Flaptekst

Eerste familie is de epische familiegeschiedenis van een Siciliaans gezin in New York dat door de maffia uit elkaar dreigt te vallen.
Het gezin Palermo emigreert omstreeks 1900 van Sicilië naar New York, in de hoop op een betere toekomst. In de wijk Little Italy proberen vader Luigi en moeder Carmela een eerzaam bestaan op te bouwen, maar aan de greep van de maffia is nauwelijks te ontkomen. Wie geen beschermingsgeld betaalt, wordt geruïneerd of vermoord. In dit klimaat van armoede en afpersing groeien de kinderen van Luigi en Carmela op. Eerste familie is het verhaal van de weg die de kinderen gaan en de pogingen van Carmela om het gezin bij elkaar te houden.

Centraal staat de strijd tussen de oudste zoon Frank, een eerlijke politieagent, en zijn jongere broer Sal, een ambitieuze crimineel. Wanneer Sal de plaats wil innemen van een maffiabaas, zet hij daarmee zijn leven op het spel. De enige die hem nog kan redden is Frank, maar het is de vraag of die dat wil. Komt familie altijd op de eerste plaats?

9

Schemer

7.2
Twilight
Auteur: William Gay
2008
Schemer - William Gay

Schemer is een spannend en luguber boek van William Gay dat de hooggespannen verwachtingen die je krijgt als je de flaptekst er op na leest niet helemaal kan waarmaken, al past de fraai uitgewerkte cover van de Nederlandstalige uitgave wel perfect bij het verhaal. Het beste boek van het jaar, zoals Stephen King beweert op de achterzijde van het boek, lijkt het mij dus zeker niet te zijn, al is het een degelijk geschreven roman die liefhebbers van spannende boeken en horror zeker zal kunnen bekoren. Over de literaire kwaliteiten van het boek ben ik zelf niet zo zeker. Het boek heeft zeker literaire aspiraties, net als de schrijver, maar het 'literaire' karakter van veel van de passages stond voor mij de leesbaarheid soms in de weg, wat voor mij toch te denken geeft.

De insteek van het verhaal is zeker aanlokkelijk en origineel. Een plaatselijke begrafenisondernemer die wraak neemt op de mensen in zijn omgeving door hun lijken op een morbide manier te gaan herschikken in allerlei obscene taferelen, tot in de doodskist toe, en een broer en zus die dit op het spoor komen na de begrafenis van hun vader en besluiten de begrafenisondernemer te gaan chanteren. Spijtig genoeg is die bekend met een plaatselijke psychopaat die maar al te graag bereid is broer en zus te vermoorden. Een spannende achtervolging in het broeierige Amerikaanse Zuiden is het gevolg. Een boek dat het toch zeker waard is om gelezen te worden.

Een ander boek van William Gay dat in het Nederlands is uitgegeven is Zusje Dood.

Flaptekst

‘Het beste boek van het jaar! Als No Country for Old Men van Cormac McCarthy maar dan in een dubbele dosis.’ Stephen King

Omdat de tieners Kenneth en Corrie Tyler vermoeden dat er iets mis is met de begrafenis van hun vader, een whiskeysmokkelaar, openen ze zijn graf. Ze ontdekken dat hij in een veel goedkopere kist is begraven dan waar ze voor hebben betaald. Maar de grootste schok is wel dat begrafenisondernemer Fenton Breece de hem toevertrouwde lichamen op gruwelijke wijze lijkt te misbruiken.

Kenneth en Corrie beginnen Breece met compromitterende foto’s af te persen. Als hij de plaatselijke psychopaat Granville Sutter inhuurt om de twee te vermoorden, moet Corrie dat met de dood bekopen. Kenneth slaat op de vlucht in een onherbergzaam landschap dat doortrokken is van armoede, met Sutter op zijn hielen.

‘Een sinisterder of briljanter sprookje voor volwassenen zal er niet geschreven worden dit jaar… Een Badlands journey door een primitief landschap vol duistere geschiedenis.’ Daily Mail

Over de auteur

WILLIAM GAY (1941-2012) schreef romans en korte verhalen. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Lewis County, Tennessee. In de jaren eertig en vijftig bestond in die regio nog het pachtsysteem. Gay groeide op in zo’n pachtershutje. Hij ging na de middelbare school het leger in en diende in Vietnam. Gay had allerlei baantjes en schreef daarnaast al sinds zijn vijftiende. Hij stuurde veel manuscripten naar uitgeverijen, maar ontving afwijzing na afwijzing.

In 1998 publiceerde een tijdschrift eindelijk een van zijn verhalen. Een redacteur kwam hem op het spoor en vroeg hem een roman te schrijven. In 1999 verscheen zijn debuutroman The Long Home, die werd vergeleken met het werk van William Faulkner, Thomas Wolfe en Cormac McCarthy. Zijn tweede roman, Provinces of Night, bevestigde zijn status. In 2006 verscheen Twilight, dat nu in het Nederlands verschijnt als Schemer. Hij was bezig aan een vierde roman toen hij overleed, vermoedelijk aan een hartaanval. Gay leefde al jaren als een kluizenaar.