Schemer

7.2
Twilight
Auteur: 
William Gay
2008
Schemer - William Gay

Schemer is een spannend en luguber boek van William Gay dat de hooggespannen verwachtingen die je krijgt als je de flaptekst er op na leest niet helemaal kan waarmaken, al past de fraai uitgewerkte cover van de Nederlandstalige uitgave wel perfect bij het verhaal. Het beste boek van het jaar, zoals Stephen King beweert op de achterzijde van het boek, lijkt het mij dus zeker niet te zijn, al is het een degelijk geschreven roman die liefhebbers van spannende boeken en horror zeker zal kunnen bekoren. Over de literaire kwaliteiten van het boek ben ik zelf niet zo zeker. Het boek heeft zeker literaire aspiraties, net als de schrijver, maar het 'literaire' karakter van veel van de passages stond voor mij de leesbaarheid soms in de weg, wat voor mij toch te denken geeft.

De insteek van het verhaal is zeker aanlokkelijk en origineel. Een plaatselijke begrafenisondernemer die wraak neemt op de mensen in zijn omgeving door hun lijken op een morbide manier te gaan herschikken in allerlei obscene taferelen, tot in de doodskist toe, en een broer en zus die dit op het spoor komen na de begrafenis van hun vader en besluiten de begrafenisondernemer te gaan chanteren. Spijtig genoeg is die bekend met een plaatselijke psychopaat die maar al te graag bereid is broer en zus te vermoorden. Een spannende achtervolging in het broeierige Amerikaanse Zuiden is het gevolg. Een boek dat het toch zeker waard is om gelezen te worden.

Een ander boek van William Gay dat in het Nederlands is uitgegeven is Zusje Dood.

Flaptekst

‘Het beste boek van het jaar! Als No Country for Old Men van Cormac McCarthy maar dan in een dubbele dosis.’ Stephen King

Omdat de tieners Kenneth en Corrie Tyler vermoeden dat er iets mis is met de begrafenis van hun vader, een whiskeysmokkelaar, openen ze zijn graf. Ze ontdekken dat hij in een veel goedkopere kist is begraven dan waar ze voor hebben betaald. Maar de grootste schok is wel dat begrafenisondernemer Fenton Breece de hem toevertrouwde lichamen op gruwelijke wijze lijkt te misbruiken.

Kenneth en Corrie beginnen Breece met compromitterende foto’s af te persen. Als hij de plaatselijke psychopaat Granville Sutter inhuurt om de twee te vermoorden, moet Corrie dat met de dood bekopen. Kenneth slaat op de vlucht in een onherbergzaam landschap dat doortrokken is van armoede, met Sutter op zijn hielen.

‘Een sinisterder of briljanter sprookje voor volwassenen zal er niet geschreven worden dit jaar… Een Badlands journey door een primitief landschap vol duistere geschiedenis.’ Daily Mail

Over de auteur

WILLIAM GAY (1941-2012) schreef romans en korte verhalen. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Lewis County, Tennessee. In de jaren eertig en vijftig bestond in die regio nog het pachtsysteem. Gay groeide op in zo’n pachtershutje. Hij ging na de middelbare school het leger in en diende in Vietnam. Gay had allerlei baantjes en schreef daarnaast al sinds zijn vijftiende. Hij stuurde veel manuscripten naar uitgeverijen, maar ontving afwijzing na afwijzing.

In 1998 publiceerde een tijdschrift eindelijk een van zijn verhalen. Een redacteur kwam hem op het spoor en vroeg hem een roman te schrijven. In 1999 verscheen zijn debuutroman The Long Home, die werd vergeleken met het werk van William Faulkner, Thomas Wolfe en Cormac McCarthy. Zijn tweede roman, Provinces of Night, bevestigde zijn status. In 2006 verscheen Twilight, dat nu in het Nederlands verschijnt als Schemer. Hij was bezig aan een vierde roman toen hij overleed, vermoedelijk aan een hartaanval. Gay leefde al jaren als een kluizenaar.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste spannende boeken - beste misdaad boeken - beste thrillers

Met 'Schemer' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Schemer' niet het spannende boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede spannende boeken. Neem eens een kijkje naar onze lijst van beste spannende boeken.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op SpannendeBoeken.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de beste thrillers van 2018 en de beste thrillers ooit. Kijk hier voor de best verkochte thrillers van de afgelopen maand.