Silo

7.8
Deel één van de Silo trilogie
Auteur: 
Hugh Howey
2001-2013
Silo.

Deze succesvolle trilogie van schrijver Hugh Howey speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar een grote groep mensen zich al lang verscholen houdt in een ondergrondse silo van meer dan 140 verdiepingen diep. Omdat de mensen al zo lang de Silo bewonen stellen ze zich hierbij geen vragen meer al is er 1 groot taboe dat hun leven overheerst: naar buiten gaan; het is al bijna een misdaad om hier zelfs over te spreken. Op de bovenste verdieping heeft men via camera's nog altijd een zicht op de wereld buiten. Maar door de vervuilde atmosfeer buiten geven de camera's een steeds slechter beeld, totdat ze nog eens afgekuist worden, iets wat enkel af en toe gebeurt als een misdadiger buiten gezet wordt om dit klusje te klaren en daarna te sterven.

De stabiele situatie in de Silo komt op de helling te staan als sherrif Holston plots aangeeft naar buiten te willen gaan uit vrije wil, drie jaar nadat zijn eigen vrouw werd buiten gezet. Deze actie van een enkel individu zal uiteindelijk grote gevolgen blijken te hebben voor iedereen in de Silo en misschien zelfs leiden tot een opstand, iets wat in het verleden van de Silo nog al is gebeurd maar waar maar weinig informatie is over te vinden.

Silo is een vlot leesbare science fiction thriller waarbij vrij goed uitgewerkte personages het verhaal dragen. De plotafwikkeling is vrij standaard maar blijft voldoende boeien, ook door de verschillende vragen die de personages, maar ook de lezer, zich stellen als het verhaal zich verder ontwikkelt. Het tempo van het verhaal is soms wat te traag maar een degelijke schrijfstijl houdt je toch gevangen in het verhaal. Dat mijn score niet hoger ligt dan 7,5 heeft er vooral mee te maken dat de boeken geen echt grote verrassingen of nieuwigheden te bieden hebben. De boeken zijn (erg) degelijk en zeker het lezen waard, maar er zijn geen elementen in het verhaal die hen echt uit de band doen springen.

Flaptekst Silo

In een geruïneerd en giftig landschap leeft een grote bevolkingsgroep in een gigantische ondergrondse silo. Honderden meters onder de aardoppervlakte wonen de mensen er in een streng gereguleerde maatschappij. Sheriff Holston, jarenlang een trouwe aanhanger van de wetten van de silo, breekt onverwachts het allergrootste taboe: hij wil naar buiten.

Holstons noodlottige beslissing ontketent een reeks drastische gebeurtenissen. Een onwaarschijnlijke kandidaat wordt aangewezen om hem op te vervangen: Juliette Nichols, die alles weet van machinereparatie, maar weinig kennis van de wet heeft. Juliette zal al snel ontdekken hoe gebroken haar wereld eigenlijk is, terwijl de silo wordt geconfronteerd met wat haar bewoners nooit zelfs maar hebben durven fluisteren. Opstand.

Hugh Howey (1975) was scheepsbouwer, dakdekker en boekverkoper voordat hij schrijver werd. Hij woont en werkt in Jupiter, Florida.

'Huwey schreef een bloedstollend, futuristisch verhaal dat een enorme bestseller werd en wist meteen de filmrechten te verkopen. Het zal niet lang duren voor zijn roman in één adem genoemd wordt met The Hunger Games.' The Independent

'Silo wordt wel de sciencefiction-versie van Vijftig tinten grijs genoemd:James doet  beide boeken werden megabestsellers als e-book voordat er een papieren versie van verscheen. Maar de vergelijking met E.L. James doet Hugh Howey onrecht: Howey kan zeer goed schrijven.' The Guardian

'Goed geschreven, spannend en meeslepend. Howey is een meesterlijke verhalenverteller.' The Washington Post

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste science fiction boeken - beste spannende boeken

Met 'Silo' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Silo' niet het boek dat je zocht? Op Sciencefictionboeken.com staan nog veel meer uitstekende science fiction boeken. Maar ook op BesteBoeken.be vind je veel goede science fiction boeken en series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste science fiction boeken. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze top 10 fantasy boeken volwassenen, onze lijst met horror boeken of onder historische fictie.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.