Ik, robot

8.1
I, robot
Auteur: 
Isaac Asimov
1950
Beste science fiction boek jeugd: Ik, robot - Isaac Asimov

Deze bundeling van kortverhalen van de Amerikaanse auteur Isaac Asimov is een van de grote klassiekers van de science fiction literatuur. Zoals uit de titel Ik, robot (I, robot) al blijkt gaan de verhalen allemaal over robots. Aan de hand van de verhalen krijgen we een idee van de evolutie van robots zoals Asimov die zich voorstelt. Alle robots worden ontwikkeld door eenzelfde bedrijf en ze worden steeds intelligenter. Om ervoor te zorgen dat robots nooit een mens schade zouden kunnen berokkenen krijgen ze allemaal de bekende 3 wetten van de robotica van Isaac Asimov ingeprent, met als voornaamste de eerste: 'Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch laten overkomen.' Toch blijft de vrees bestaan dat robotten mensen kunnen schaden. En om die reden zijn er ook robotpsychologen zoals Dr. Susan Calvin die in enkele van de verhalen voorkomt en die als taak heeft uit te zoeken wat robotten brengt tot het stellen van bepaalde daden. Ik, robot bevat erg leuke verhalen om te lezen die soms iets van een detective hebben en zeker ook geschikt voor de jeugd.

Andere bekende boeken van Asimov die de moeite zijn om te lezen zijn bijvoorbeeld de Foundation Trilogy en The Complete Robot, of het wat minder bekende Fantastic Voyage.

Flaptekst

 In deze briljante reeks van negen samenhangende korte verhalen beschrijft Isaac Asimov de geschiedenis van de robots. Uit het eenvoudige begin van Robbie, de robot huisbediende kindermeisje, was een steeds meer geperfectioneerde machine gegroeid, die, in uiterlijk en 'innerlijk' bijna niet meer van de mens te onderscheiden, de mens geholpen had het heelal te veroveren. Tenslotte was de vol maakte robot ontworpen, Stephen Byerley genaamd, die tot eerste Wereld Coördinator was gekozen en de wereld beter bestuurde dan de mens zelf ooit had gekund.

In dit boek wordt de toekomst zichtbaar gemaakt door een kaleidoscoop van spannende en soms benauwende avonturen, die evenwel met een grote dosis weldadige humor zijn gekruid. Ik, robot staat hoog genoteerd op de lijst van meesterwerken uit de SF literatuur.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste science fiction boeken

Met 'Ik, robot' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Ik, robot' niet het boek dat je zocht? Op Sciencefictionboeken.com staan nog veel meer uitstekende science fiction boeken. Maar ook op BesteBoeken.be vind je veel goede science fiction boeken en series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste science fiction boeken. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze top 10 fantasy boeken volwassenen, onze lijst met horror boeken of onder historische fictie.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.