1984

8.2
een 'Big Brother' klassieker
Auteur: 
George Orwell
1949
1984 - George Orwell

1984 is een anti-totalitaristische sciencefiction klassieker van de hand van George Orwell. De ambtenaar op het ministerie van Waarheid Winston Smith komt meer en meer in opstand tegen het totalitaire regime van de Partij in een wereld waar het doen en laten van iedereen wordt gevolgd. Het lijkt er echter op dat zijn strijd voor persoonlijke vrijheid gedoemd is te mislukken. Zijn onmogelijke liefde voor Julia maakt echter dat hij doorzet. Een roman die destijds vooral gericht was tegen stalinisme maar die breder kan gelezen worden als een aanklacht tegen elke vorm van totalitair systeem waarbij privacy een utopie is, wat het nog steeds actueel maakt. Een aanrader en terechte klassieker die een kleurloos en onheilspellend toekomstbeeld van onze maatschappij schetst.

Een ander even bekend werk van Orwell is de fabel Animal farm. Autobiografisch werk dat erg de moeite is is Down and Out in Paris and London en het in het Nederlands verschenen Dagboeken 1931-1949.

Flaptekst

Nieuwspraak, Big Brother: het vocabulaire uit 1984 is sinds de eerste publicatie in 1949 in onze taal opgenomen en een eigen leven gaan leiden. Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.

1984 is onveranderd actueel als een benauwend nauwkeurige blauwdruk van alle dictatoriale regimes.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste science fiction boeken

Met '1984' nog niet gevonden wat je zocht?

Is '1984' niet het boek dat je zocht? Op Sciencefictionboeken.com staan nog veel meer uitstekende science fiction boeken. Maar ook op BesteBoeken.be vind je veel goede science fiction boeken en series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste science fiction boeken. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze top 10 fantasy boeken volwassenen, onze lijst met horror boeken of onder historische fictie.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.