De cirkel

7.3
The Circle
Auteur: 
Dave Eggers
2014
De cirkel - Dave Eggers

De cirkel van Dave Eggers is eerlijk gezegd in deze lijst vooral opgenomen omdat hij in zoveel andere sciencefiction lijstjes voorkomt. Het is geen volbloed sciencefiction, daarvoor speelt de roman zich voor mij af in een tijd die toch wat te dicht aanleunt bij de onze, en als boek is het niet zo goed (tenminste, dat is mijn mening, al merk ik dat dat toch ook blijkt uit de waardering die het boek krijgt op verschillende boekverkoop websites). Het is zeker niet het sterkste boek van Dave Eggers, al brengt het wel interessante thema's aan, maar thema's maken nog geen goed verhaal. Ook de gelijknamige film met Tom Hanks die onlangs verscheen is een beetje in hetzelfde bedje ziek.

De Cirkel is de naam van een enorm softwarebedrijf waar de jonge Mae in dienst treedt. Al snel merkt ze dat dat meer is dan een kille organisatie: de werknemers worden niet gezien als robots of nummers maar als individuen. Iedereen maakt deel uit van een grote warme gemeenschap en er wordt heel veel prijs gesteld op deelname aan groepsactiviteiten. Mae heeft niet door wat de lezer wel spoedig begrijpt: de enorme sociale druk, het gebrek aan privacy en het blinde positivisme verhullen een organisatie die met haar geavanceerde mediatechnologie de maatschappij wil gaan beheersen – misschien met de beste bedoelingen, maar toch

Flaptekst

ALLES WAT GEBEURT MOET OPENBAAR ZIJN

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

PRIVACY IS DIEFSTAL

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden - zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

GEHEIMEN ZIJN LEUGENS

De Cirkel is een intelligente, scherpe en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.

WELKOM IN DE CIRKEL

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste science fiction boeken

Met 'De cirkel' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De cirkel' niet het boek dat je zocht? Op Sciencefictionboeken.com staan nog veel meer uitstekende science fiction boeken. Maar ook op BesteBoeken.be vind je veel goede science fiction boeken en series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste science fiction boeken. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze top 10 fantasy boeken volwassenen, onze lijst met horror boeken of onder historische fictie.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.