Ilium / Olympos

7.1
high tech Griekse goden
Auteur: 
Dan Simmons
2003-2005
Ilium

Ilium is over the top science fiction van Dan Simmons. Het verhaal is een mengeling van een verre hoogtechnologische toekomst en de Griekse godenwereld tijdens de Trojaanse oorlog. De Griekse Goden ontlenen hun krachten aan de kwantummechanica terwijl de robots weer erg menselijk overkomen en discussies hebben over Shakespeare en Marcel Proust terwijl ze het zonnestelsel exploreren. Binnen dit alles volgen we dan de avonturen van Odysseus.

Voor mij een erg interessante science fiction reeks met veel verbeeldingskracht maar met tegelijk ook een verwarrende plot met complexe verhaallijnen die naar mijn gevoel nooit echt tot een bevredigend einde worden gebracht. Mensen die Dan Simmons nog niet kennen zou ik aanbevelen eerst Hyperion te lezen. Voor science fiction liefhebbers is het lezen van Ilium overigens wel een echte must, al is het maar voor de originaliteit van het geheel. Andere interessante boeken van Dan Simmons zijn The Terror en Carrion Comfort.

Flaptekst Ilium

Vanaf Olympos Mons op Mars kijken Zeus en zijn goddelijke familie neer op immense veldslagen. Ze observeren – en beïnvloeden – de daden van Achilles, Hector, Odysseus en de botsende legers van Griekenland en Troje.

De Ilias-deskundige Thomas Hockenberry ziet toe op het verloop van de oorlog. Maar de muze die hij dient, heeft een nieuwe opdracht voor hem. Met 40ste-eeuwse technologie moet hij Olympos infiltreren, de goden bespieden… en uiteindelijk de godin Athene vernietigen.

Op een sterk veranderde Aarde zijn de Trojaanse beelden entertainment. Heldendom en strijd brengen opwinding in levens ontdaan van moed, ontberingen, pijn en zin. De avonturier Harman accepteert dat niet. Hij droomt van een verloren verleden en een ontsnapping aan zijn eigen onontkoombare gedoemde bestaan.

Tegelijkertijd zijn in de stralingsgordels van Jupiter vier intelligente machines in beweging gekomen om onderzoek te doen naar – en wellicht een einde te maken aan – de kwantumflux op een bergtop ver boven het Marsoppervlak.

Met Ilium begint een adembenemend epos over lotsbestemming, moed, vriendschap, plicht en dood op een heroïsche schaal. Het verhaal omspant meer dan 5.000 jaar, gaat over fascinerende, levensechte personages en zit vol actie, passie en intelligentie. Dit meesterwerk van speculatieve fictie is misschien wel het beste dat Hugo Award-winnaar Dan Simmons ooit geschreven heeft.

Kopen

Waardering: 
Gemiddeld: 7.2 (5 stemmen)

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste science fiction boeken

Met 'Ilium / Olympos' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Ilium / Olympos' niet het boek dat je zocht? Op Sciencefictionboeken.com staan nog veel meer uitstekende science fiction boeken. Maar ook op BesteBoeken.be vind je veel goede science fiction boeken en series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste science fiction boeken. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze top 10 fantasy boeken volwassenen, onze lijst met horror boeken of onder historische fictie.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.

Reactie toevoegen