Oorlog in Gallië

7.8
The Conquest of Gaul
Auteur: 
Gauis Julius Caesar
Oorlog in Gallië

Het propagandistische Commentarii de bello Gallico (in het Nederlands vaak Oorlog in Gallië, in het Engels The Conquest of Gaul) is een reeks geschriften van Julius Caesar, bestemd voor de Senaat maar evengoed als propaganda gericht naar de gewone Romein, waarin hij verslag doet van zijn verovering van Gallië. Vanuit historisch oogpunt minder interessant dan je zou hopen is het toch de moeite van het lezen waard door de aparte schrijfstijl van Julius Caesar, en omdat er voor de rest, naast het archeologische, weinig bronnen zijn. Voor Caesar is het een rechtvaardiging van zijn verovering van Gallië en een portrettering van zichzelf als groot Romeins generaal maar geen omvattend historisch verslag. Toch is het interessant doordat er toch nog genoeg opvallende informatie in het boek aanwezig is en omdat je de grote man zelf aan het woord hoort natuurlijk, iets wat toch uniek is in de Romeinse geschiedenis waar de meeste bronnen van tweede of derde hand zijn. Voor iedereen dus die interesse heeft in de Romeinse geschiedenis of in de man die onze contreien toevoegde aan het Romeinse Rijk.

Van Caesar is ook The Civil War bewaard gebleven, een verslag van zijn strijd met Pompeius de Grote en zijn verovering van Spanje en Egypte. Deels door Caesar zelf geschreven, deels door militaire commandanten van Caesar. Spijtig genoeg zijn er momenteel geen Nederlandstalige uitgaven beschikbaar van de geschriften van Caesar.

Flaptekst

Gaius Julius Caesar (100-44 v.Chr.) is voor veel lezers vooral de ijdele Romeinse heerser die door Asterix de Galliër telkens weer voor schut gezet wordt. Caesar zelf geeft in zijn boek Oorlog in Gallië een heel ander beeld. In dit 'verslag' van zijn Gallische veroveringen in de jaren 58-52 V. Chr. vervult hij zelf de glansrol van briljant strateeg en onkreukbaar leider, terwijl zijn tegenstanders worden geschilderd als chaotische en trouweloze barbaren.Gemeten naar moderne maatstaven zijn deze memoires een 'fout' boek. Het gaat hoofdzakelijk over oorlog en geeft daarbij een zeer gekleurde versie van de gebeurtenissen. Caesars persoonlijke veroveringstochten in Gallië worden de lezer gepresenteerd als wettige defensieve acties in het algemeen Romeins belang. Door zijn klinische, schijnbaar objectieve stijl en uitgekookte verteltechniek onttrekt Caesar zijn ware bedoelingen aan het zicht.Oorlog in Gallië laat zich lezen als een ouderwets jongensboek over 'veroveringstochten in verre, vreemde landen'. Beschrijvingen zoals die van de oversteek naar Brittannië of de expedities in de streek tussen Schelde en Rijn, toen nog vol bossen en gevaarlijke moerassen, spreken nog altijd tot de verbeelding. Natuurlijk is het boek ook een belangrijke historische bron en een beroemd voorbeeld van klassieke stijl. Maar bovenal is het een monument van schaamteloze zelfverheerlijking en sluwe propaganda.Caesar eindigde zijn boek met de capitulatie van Vercingetorix in 52. Maar daarmee was er nog geen definitief eind van de oorlog bereikt. Caesars officier Aulus Hirtius vulde het werk later aan meteen nuchtere beschrijving van de slotfase van de strijd, de jaren 50 en 51.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste klassieke boeken - Romeinse Klassieke Oudheid

Met 'Oorlog in Gallië' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Oorlog in Gallië' niet het klassieke boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede werken uit de Klassieke Oudheid. Neem eens een kijkje naar onze lijst van werken uit de Klassieke Oudheid.