Het verslag van mijn onderzoek

9.0
Historiën
Auteur: 
Herodotos
Het verslag van mijn onderzoek - Herodotos

Het verslag van mijn onderzoek, ook wel de Historiën genoemd, van Herodotos van Halicarnassos (vaak op zijn Romeins Herodotus) is een klassiek geschiedkundig werk uit de vijfde eeuw voor Christus van de Griekse schrijver dat erg leuk is om te lezen. Het is mijn favoriete werk uit de Klassieke Oudheid met als hoofdthema de strijd tussen de Grieken en de Perzen. Door de uitgestrektheid van het Perzische rijk geeft het verslag van Herodotos, vaak op basis van de bevindingen van zijn eigen reizen, ook informatie en verhalen uit bijvoorbeeld Egypte. Door de uitgebreide interesse van de schrijver krijg je vaak fantastische verhalen over allerlei exotische dingen die soms met een serieuze korrel zout te nemen zijn, maar die altijd een plezier zijn om te lezen. Informatie over tempels en religie, levensverhalen, de gewoonten van vreemde volkeren, het komt allemaal aan bod. Een echte aanrader voor iedereen met een beetje interesse in de anttieke wereld, maar evengoed een boek dat iedereen kan aanspreken, ook de lezer van fantasy bijvoorbeeld. Een boek dat ik zelf al verschillende keren gelezen en herlezen heb. Herodotos wordt niets voor niets de vader van de geschiedenis genoemd.

Flaptekst

'Herodotos is mijn naam, ik kom uit Halikarnassos en maak hierbij het verslag wereldkundig van het onderzoek dat ik heb verricht om de herinnering aan het verleden levend te houden en de grootse, indrukwekkende prestaties van de Grieken en andere volkeren te vereeuwigen.'

Aldus de trotse aanhef van Herodotos, die in de vijfde eeuw v.Chr. zijn grote werk schreef dat traditioneel bekend staat onder de naam 'Historiën'. De rode lijn is de spanningsverhouding tussen Perzen en Grieken, die culmineerde in de reusachtige veldtocht van Xerxes en zijn echec in de zeeslag van Salamis en de veldslag bij Plataia. De voorafgaande wereldveroveringen door de Perzische grootvorsten geven telkens aanleiding het betreffende land, zoals Egypte, Skythië, Noord-Afrika en Thracië, geografisch en etnografisch te beschrijven. Hier toont Herodotos zich op zijn best: intense belangstelling, gevoel voor interessante details, een groot vertelplezier en een onbevooroordeelde kijk op exotische, ja buitenissige beschavingen.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste klassieke boeken - Griekse Klassieke Oudheid

Met 'Het verslag van mijn onderzoek' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Het verslag van mijn onderzoek' niet het klassieke boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede werken uit de Klassieke Oudheid. Neem eens een kijkje naar onze lijst van werken uit de Klassieke Oudheid.