Edda

9.0
Wat de Ilias is voor de Grieken, is de Edda voor de Noordse volken
Auteur: 
Marcel Otten
Edda - Marcel Otten

De vertaling van de Edda door Marcel Otten is een prestatie van formaat die de oorspronkelijke teksten naar mijn gevoel recht doet. Het is een wondermooie verzameling van teksten en gedichten uit de Noorse mythologie waar je bekende goden als Odin, Thor en Loki tegen het lijf loopt maar ook minder bekende goden als Balder leert kennen. Soms is het wat kolderiek, met name als het over volksgod Thor gaat, soms is het bezwerend zoals in het openingsgedicht 'de Völuspá', het visioen van de zieneres die vertelt over het einde van de godenwereld dat zij voelt aankomen. Dat laatste gedicht heeft een enorme poëtische zeggingskracht en was voor mij een echte ontdekking. Dat de Noorse mythologie veel meer omhelst dan de branie van de vikings of de spierenbundels van de bioscoopfilms kan je in dit boek echt voelen. Die Noorse mythologie is minder bekend dan de Grieks/Romeinse maar als je dit boek leest besef je dat dit volkomen onterecht is. Voor iedereen die in klassieke literatuur en mythologie geïnteresseerd is.

Flaptekst

Wat de Ilias is voor de Grieken, is de Edda voor de Noordse volken. In poëtische vorm is het de schatkamer van hun mythologie en van veel van hun heldenverhalen en spreukenwijsheden. De EDDA belichaamt de ethiek en het culturele leven tijdens de overgangsperiode van heidendom naar christendom (8ste-13de eeuw). Er wordt een wereld ten tonele gevoerd van goden, bovennatuurlijke wezens en helden uit een heroïsche voortijd. Het bestaan van de mens in zijn natuurlijke omgeving, de plaats van de familie in de wereld eromheen kregen hierdoor een zinvolle invulling.

De godenliederen oefenen een mysterieuze aantrekkingskracht uit op de moderne lezer. 'Het visioen van de zienares - Völuspá', waarin ontstaan en ondergang van de oude godenwereld worden behandeld en een schets van de nieuwe wereldorde wordt gegeven, is nog steeds het hoogtepunt uit de Noordse literatuur. De heldenliederen zijn een verheerlijking van het verleden. De kracht van de personages die erin optreden alsmede de gebeurtenissen die zich erin afspelen, overstijgen het gewoon-menselijke van latere tijden. De tragische lotgevallen van het geslacht der Nevelingen zijn een inspiratiebron voor velen geweest.

Meer informatie: Edda (Wikipedia)

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste klassieke boeken - andere werken Klassieke Oudheid

Met 'Edda' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Edda' niet het klassieke boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede werken uit de Klassieke Oudheid. Neem eens een kijkje naar onze lijst van werken uit de Klassieke Oudheid.