Andere klassieke teksten

Enkele van mijn meest favoriete werken van niet-Griekse of -Romeinse auteurs uit de periode van de Klassieke Oudheid of kort daarna, zoals bijvoorbeeld de Geheime Geschiedenis van de Mongolen. Bekijk ook zeker eens mijn lijst van favoriete Romeinse auteurs en mijn lijst van favoriete Griekse auteurs.

Deze lijst wordt nog aangevuld. Vind je dat er een boek ontbreekt dan kan je hier een suggestie doen.
1

Edda

9.0
Wat de Ilias is voor de Grieken, is de Edda voor de Noordse volken
Auteur: Marcel Otten
Edda - Marcel Otten

De vertaling van de Edda door Marcel Otten is een prestatie van formaat die de oorspronkelijke teksten naar mijn gevoel recht doet. Het is een wondermooie verzameling van teksten en gedichten uit de Noorse mythologie waar je bekende goden als Odin, Thor en Loki tegen het lijf loopt maar ook minder bekende goden als Balder leert kennen. Soms is het wat kolderiek, met name als het over volksgod Thor gaat, soms is het bezwerend zoals in het openingsgedicht 'de Völuspá', het visioen van de zieneres die vertelt over het einde van de godenwereld dat zij voelt aankomen. Dat laatste gedicht heeft een enorme poëtische zeggingskracht en was voor mij een echte ontdekking. Dat de Noorse mythologie veel meer omhelst dan de branie van de vikings of de spierenbundels van de bioscoopfilms kan je in dit boek echt voelen. Die Noorse mythologie is minder bekend dan de Grieks/Romeinse maar als je dit boek leest besef je dat dit volkomen onterecht is. Voor iedereen die in klassieke literatuur en mythologie geïnteresseerd is.

Flaptekst

Wat de Ilias is voor de Grieken, is de Edda voor de Noordse volken. In poëtische vorm is het de schatkamer van hun mythologie en van veel van hun heldenverhalen en spreukenwijsheden. De EDDA belichaamt de ethiek en het culturele leven tijdens de overgangsperiode van heidendom naar christendom (8ste-13de eeuw). Er wordt een wereld ten tonele gevoerd van goden, bovennatuurlijke wezens en helden uit een heroïsche voortijd. Het bestaan van de mens in zijn natuurlijke omgeving, de plaats van de familie in de wereld eromheen kregen hierdoor een zinvolle invulling.

De godenliederen oefenen een mysterieuze aantrekkingskracht uit op de moderne lezer. 'Het visioen van de zienares - Völuspá', waarin ontstaan en ondergang van de oude godenwereld worden behandeld en een schets van de nieuwe wereldorde wordt gegeven, is nog steeds het hoogtepunt uit de Noordse literatuur. De heldenliederen zijn een verheerlijking van het verleden. De kracht van de personages die erin optreden alsmede de gebeurtenissen die zich erin afspelen, overstijgen het gewoon-menselijke van latere tijden. De tragische lotgevallen van het geslacht der Nevelingen zijn een inspiratiebron voor velen geweest.

2

Ilias & Odyssee

9.0
de bekendste verhalen uit de Griekse oudheid
Auteur: Homeros
Homeros - Illias en Odyssee - beste Griekse klassieken

Homerus, eigenlijk Homeros, was een Griekse dichter en zanger die leefde van ca. 800 v.Chr. – ca. 750 v.Chr. Hij vervaardigde epische gedichten, waarin hij een groot aantal overgeleverde heldensagen, godenverhalen en mythische vertellingen uit zijn cultuur verwerkte. Twee epische gedichten, de Ilias en de Odyssee, de oudst bekende en bewaard gebleven literaire werken van de Griekse letterkunde, worden aan hem toegeschreven.

De Ilias vertelt het verhaal van de beroemdste oorlog uit de Griekse mythologie. Homerus beschrijft het laatste jaar van de lange strijd om Troje in een dramatisch epos, waarin de gevechten dienen als decor voor het thema: de wrok van de held Achilles, en de keuze die hij moet maken tussen overleven en roem.
De Odyssee is mogelijk het meest gelezen gedicht aller tijden. Zelfs wie het nooit in zijn geheel gelezen heeft kent wel een van de fantastische avonturen van de listige Odysseus, de gekwelde Griekse held die na de val van Troje jaren moest rondzwerven en vele gevaren en verleidingen moest weerstaan voor hij zijn vrouw, zijn zoon en zijn vaderland zou terugzien.

Twee verhalen uit de Griekse klassieke tijd die iedereen moet gelezen hebben.