Historia Augusta

8.4
keizers en tegenkeizers
Auteur: 
onbekend

De Historia Augusta is een verzameling van vaak korte biografieën van Romeinse keizers, startend vanaf Hadrianus in de tweede eeuw tot de keizers uit de vierde eeuw. Wie de auteur is is niet zeker en het zou kunnen dat er zelfs meerdere auteurs zijn al wordt dat tegenwoordig minder waarschijnlijk geacht. De waarheidsgetrouwheid van veel van de biografieën is niet zo hoog vermoed men al zijn ze wel vaak een van de weinige Romeinse bronnen die we hebben, naast het archeologisch materiaal natuurlijk. Ik zelf vind de Historia Augusta leuke lectuur en historisch toch erg interessant. Want ook al zeggen historici vaak dat de teksten nauwelijks te vertrouwen zijn, toch zal je vaak zien dat ze de teksten toch gebruiken in boeken over het Rome van de tweede tot de vierde eeuw. Sowieso zijn de eerste keizersbiografieën uit de tweede eeuw historisch accurater dan de later opgenomen teksten dus als je interesse hebt in bijvoorbeeld het leven van Hadrianus dan is het boek zeker als historische bron te gebruiken.

Omdat de Historia Augusta door historici soms wat worden doodgezwege toch was het voor mij een vrij late ontdekking, ondanks mijn grote interesse in de geschiedenis van Rome. Ik heb het eerst in het Engels gelezen en was erg blij toen er ook in het Nederlands een vertaling verscheen. De Historia Augusta zijn zeker geen Livius of Tacitus maar omdat ze gaan over een tijdperk waarover quasi geen geschreven bronnen bestaan zijn ze meer dan de moeite om eens te lezen.

Flaptekst

Het is de tweede eeuw. Het Romeinse Rijk wordt bestuurd door keizers die een capabele persoon als zoon en opvolger adopteren en daarmee voor vrede, welvaart en stabiliteit zorgen. Daarna zitten gedurende meer dan honderd jaar voornamelijk rivaliserende generaals op het pluche, soms afgewisseld door een onbekwame zoon, een perverse krankzinnige of een oude senator. Regelmatig grijpen aan de randen van het rijk tegenkeizers de macht.

Hun biografieën zijn verzameld in de Historia Augusta, waarschijnlijk ontstaan tegen het eind van de vierde eeuw. De historische betrouwbaarheid ervan lijkt dubieus: veel nevenfiguren en ‘officiële’ stukken zijn fictief. Daarnaast verwachtte men in de oudheid van biografieën iets anders dan van geschiedschrijving: belangrijk is de beschrijving van het karakter en de levenswijze van de hoofdfiguur. Over veel van de besproken personen hebben we nauwelijks ander bronnenmateriaal, zodat de Historia nog altijd van belang is voor historici. Verder vertelt het boek over het dagelijks leven in het Romeinse Rijk, de politieke besluitvorming, een senaat die verwordt tot een verzameling hielenlikkers, conflicten met buurlanden en binnenvallende volkeren. De rust keert pas weer aan het eind van de derde eeuw, wanneer het rijk gesplitst wordt in een oostelijk en westelijk deel met elk een eigen keizer.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste klassieke boeken - Romeinse Klassieke Oudheid

Met 'Historia Augusta' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Historia Augusta' niet het klassieke boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede werken uit de Klassieke Oudheid. Neem eens een kijkje naar onze lijst van werken uit de Klassieke Oudheid.