Griekse (historische) teksten

Enkele van mijn meest favoriete werken van Griekse auteurs zoals Herodotos, Thucydides, Xenophon en anderen. Bekijk ook zeker eens mijn lijst van favoriete Romeinse auteurs of andere klassieke auteurs.

Deze lijst wordt nog aangevuld. Vind je dat er een boek ontbreekt dan kan je hier een suggestie doen.
1

Het verslag van mijn onderzoek

9.0
Historiën
Auteur: Herodotos
Het verslag van mijn onderzoek - Herodotos

Het verslag van mijn onderzoek, ook wel de Historiën genoemd, van Herodotos van Halicarnassos (vaak op zijn Romeins Herodotus) is een klassiek geschiedkundig werk uit de vijfde eeuw voor Christus van de Griekse schrijver dat erg leuk is om te lezen. Het is mijn favoriete werk uit de Klassieke Oudheid met als hoofdthema de strijd tussen de Grieken en de Perzen. Door de uitgestrektheid van het Perzische rijk geeft het verslag van Herodotos, vaak op basis van de bevindingen van zijn eigen reizen, ook informatie en verhalen uit bijvoorbeeld Egypte. Door de uitgebreide interesse van de schrijver krijg je vaak fantastische verhalen over allerlei exotische dingen die soms met een serieuze korrel zout te nemen zijn, maar die altijd een plezier zijn om te lezen. Informatie over tempels en religie, levensverhalen, de gewoonten van vreemde volkeren, het komt allemaal aan bod. Een echte aanrader voor iedereen met een beetje interesse in de anttieke wereld, maar evengoed een boek dat iedereen kan aanspreken, ook de lezer van fantasy bijvoorbeeld. Een boek dat ik zelf al verschillende keren gelezen en herlezen heb. Herodotos wordt niets voor niets de vader van de geschiedenis genoemd.

Flaptekst

'Herodotos is mijn naam, ik kom uit Halikarnassos en maak hierbij het verslag wereldkundig van het onderzoek dat ik heb verricht om de herinnering aan het verleden levend te houden en de grootse, indrukwekkende prestaties van de Grieken en andere volkeren te vereeuwigen.'

Aldus de trotse aanhef van Herodotos, die in de vijfde eeuw v.Chr. zijn grote werk schreef dat traditioneel bekend staat onder de naam 'Historiën'. De rode lijn is de spanningsverhouding tussen Perzen en Grieken, die culmineerde in de reusachtige veldtocht van Xerxes en zijn echec in de zeeslag van Salamis en de veldslag bij Plataia. De voorafgaande wereldveroveringen door de Perzische grootvorsten geven telkens aanleiding het betreffende land, zoals Egypte, Skythië, Noord-Afrika en Thracië, geografisch en etnografisch te beschrijven. Hier toont Herodotos zich op zijn best: intense belangstelling, gevoel voor interessante details, een groot vertelplezier en een onbevooroordeelde kijk op exotische, ja buitenissige beschavingen.

2

Ilias & Odyssee

9.0
de bekendste verhalen uit de Griekse oudheid
Auteur: Homeros
Homeros - Illias en Odyssee - beste Griekse klassieken

Homerus, eigenlijk Homeros, was een Griekse dichter en zanger die leefde van ca. 800 v.Chr. – ca. 750 v.Chr. Hij vervaardigde epische gedichten, waarin hij een groot aantal overgeleverde heldensagen, godenverhalen en mythische vertellingen uit zijn cultuur verwerkte. Twee epische gedichten, de Ilias en de Odyssee, de oudst bekende en bewaard gebleven literaire werken van de Griekse letterkunde, worden aan hem toegeschreven.

De Ilias vertelt het verhaal van de beroemdste oorlog uit de Griekse mythologie. Homerus beschrijft het laatste jaar van de lange strijd om Troje in een dramatisch epos, waarin de gevechten dienen als decor voor het thema: de wrok van de held Achilles, en de keuze die hij moet maken tussen overleven en roem.
De Odyssee is mogelijk het meest gelezen gedicht aller tijden. Zelfs wie het nooit in zijn geheel gelezen heeft kent wel een van de fantastische avonturen van de listige Odysseus, de gekwelde Griekse held die na de val van Troje jaren moest rondzwerven en vele gevaren en verleidingen moest weerstaan voor hij zijn vrouw, zijn zoon en zijn vaderland zou terugzien.

Twee verhalen uit de Griekse klassieke tijd die iedereen moet gelezen hebben.

3

Oedipus

8.0
Oedipus heerst - Oedipus Rex
Auteur: Sophocles
Oedipus Rex van Sophocles - Griekse klassieken

De tragediedichter Sophocles (496-406 v.C.) schreef meer dan honderd stukken, waarvan er maar zeven bewaard zijn (waaronder Antigone, Oedipus heerst en Oedipus in Colonus). Aristoteles wist het al: geen Griekse tragedie was mooier dan de 'Oidipous Turannos' van Sophocles. Het stuk geldt dan ook als een van de grootste literaire meesterwerken aller tijden.

De te vondeling gelegde koningszoon die het raadsel van de Sfinx oplost, weldadig over Thebe heerst maar geleidelijk aan begint te beseffen dat hij op weg daarheen ongewild zijn vader doodde en met zijn moeder trouwde, heeft diepe sporen nagelaten in de westerse geschiedenis van kunst, literatuur, filosofie en wetenschap. Ook schrijvers uit de moderne tijd, zoals Voltaire, Hölderlin, Freud, Gide, Deleuze & Guattari, zijn erdoor geraakt en de verfilming Edipo Re, is zonder weerga. Oedipus is geen personage dat ver van ons af staat, maar een dat ons als een spiegel iets over onszelf vertelt.

4

Medea

7.8
een van de beste Griekse tragedies ooit
Auteur: Euripides
Beste Griekse tragedies - Medea van Euripides

Medea, na vierentwintig eeuwen nog jaarlijks opgevoerd, is het echtscheidingsdrama in zijn extreme vorm. De vrouw vermoordt, na alle vergeefse redeneringen, om de man te straffen die haar verlaat, de kinderen van wie ze houdt.
Bakchanten is een gruwelijke botsing van rationaliteit en extase. Koning Pentheus wordt bij een poging de vrouwen van zijn land in het gareel te krijgen, die onder invloed van Bakchos hun dagelijkse plicht verzaken, als slachtoffer van zijn seksuele fantasieën door de meedogenloze god bedrogen en door zijn eigen moeder verscheurd.

Ben je een fan van Griekste tragedie en de oud Griekse literatuur dan moet je zeker eens Medea van Euripides hebben gelezen of er een opvoering van hebben gezien. Nu te lezen in een goede moderne vertaling.

5

De ideale staat

7.8
Auteur: Plato
Aanraders boeken Griekse klassieken - De idele Staat - Plato

Plato’s filosofie heeft alle eeuwen overleefd. Zijn grootste werk staat als een monument overeind. Maakt misdaad gelukkig? Is democratie de beste staatsvorm? Plato stelt: leven is een vak dat onderwezen kan worden. Politieke macht komt alleen toe aan wie dat onderwijs met succes hebben gevolgd.

Er zijn nog veel interessante werken van Plato te bedenken die ook hun plaatsje op deze lijst zouden verdienen maar die zijn momenteel niet in het Nederlands beschikbaar. Daarom plaatste ik de Ideale Staat hier, wat zeker ook een aanrader is. Wil je nog kijken wat er in het Engels van Plato beschikbaar is klik dan hier.