The thin red line

8.2
ongecensureerd en volledig
Auteur: 
James Jones
1962
The thin red line - James Jones

The thin red line van de Amerikaanse auteur James Jones is een pakkend relaas over de Amerikaanse verovering van de Guadalcanal eilanden in wereldoorlog II. In het verhaal volgen we de mannen van Charlie Company (C stands for Charlie) terwijl ze hun eerste gevechtservaringen ondergaan met de verovering van het eiland op de Japanners die zich daar hebben ingegraven. Wat volgt is een beklijvend beeld van wat jonge Amerikaanse mannen moesten doorstaan in de tweede wereldoorlog. De dunne rode lijn van de titel van het boek staat daarbij voor de flinterdunne grens tussen leven en dood die de mannen voortdurend ondergaan. want de dood kan altijd toeslaan: willekeurig, plots en wreed en daarbij maakt het weinig uit wie je bent of wat je op dat moment doet. de dood treft zowel mannen die onverschrokken naar voor trekken in de strijd als mannen die zich van pure angst niet meer kunnen bewegen en zich stil op de grond hebben neer geworpen. Een relaas over de oorlog van iemand die er zelf bij was.

De thin red line is een apart geschreven boek met een heel eigen sfeer en manier van beschrijven van de personages. Je leert de verschillende mannen van Charlie Compagnie voor een deel kennen maar voor een groot deel blijven ze ongrijpbaar, net als de ervaring van de oorlog zelf. Wat heel goed beschreven is is het gevoel van de mannen een radertje in een grote kille machine te zijn, gevangen in een oorlog die hen overkomt en waartegen ze machteloos staan. Bezorgd om de perceptie van anderen van hen en tegelijk helemaal alleen. Een aparte en indringende leeservaring, dat is zeker. Het boek is ook indrukwekkend verfilmd door Terrence Mallick. Van James Jones is ook het nog bekendere From here to eternity, net als The thin red line onlangs opnieuw knap uitgegeven als hardcover.

Ben je op zoek naar meer oorlogsromans? Kijk dan eens naar deze lijst van beste oorlogsromans ooit.

Flaptekst

The Thin Red Line is zo intens en ongrijpbaar, dat het veel lijkt op de oorlog die het beschrijft.' The New York Times Book Review

'Gewaagd, direct en indrukwekkend... De personages zijn echt, de woorden zijn echt, de dood is echt, overal aanwezig en onmiddelijk.' Los Angeles Times

De mannen van Charlie Company - 'Mad' 1st Sgt. Eddie Welsh, Pvt. 1st Class Don Doll, Pvt. John Bell, Capt. James Stein, Cpl. Fife, en tientallen net als zij - zijn vastberaden om koste wat kost het eiland Gualdalcanal in de Stille Oceaan op de Japanners te veroveren. Dit is hun verhaal: een huiveringwekkend en realistisch portret van hun helse beproevingen. Van de met valstrikken vergeven moerassen, de ondoordringbare oerwouden tot de kapotgeschoten berghellingen, vechten de soldaten zich moeizaam voort tegen een vijand die geen voetbreedte toegeeft. Een vijand die zich liever doodvecht dan zich overgeeft. The Thin Red Line werd door de bekroonde regisseur Terrence Malick verfilmd met onder andere George Clooney, Sean Penn en Woody Harrelson en werd genomineerd voor 7 Oscars.

Kopen

logo bol.comThe Thin Red Line - Engelstalige paperback EN PB <€20   logo bol.comebook EN E-BOOK €10

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste romans

Met 'The thin red line' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'The thin red line' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.