Stoner

8.6
het weinig opzienbarende leven van een weinig opzienbarende man
Auteur: 
John Williams
1965
Stoner - John Williams

Stoner is een erg knap geschreven boek van de herontdekte Amerikaanse auteur John Williams. Een literair pareltje dat het weinig opzienbare leven van een weinig opzienbare man vertelt, een professor Engelstalige literatuur aan de universiteit van Missouri. Het vertelt over zijn opgroeien als boerenjongen, zijn studies later, een mislukt huwelijk, vrienden en 'vijanden' en een late liefdesrelatie met een studente en uiteindelijk zijn dood, net voor zijn pensioen. Een laatbloeier op veel vlakken ondergaat Stoner met een zekere gelatenheid en verwondering de obstakels die het leven op zijn weg gooit. Zijn principes geeft hij niet op maar toch cijfert hij zich vaak weg ten voordele van andere mensen die op zijn weg komen. Stoner is een boek waar je even in moet komen maar dat je gaandeweg meer en meer doet meeleven met het personage Stoner en zijn kleine maar beladen leefwereld. Het einde van het boek, de periode van ziekte van Stoner en zijn uiteindelijke dood is voor mij het sterkste en meest ontroerende deel van het boek. Het is ook in die dood dat het leven van Stoner echt af is, net als het boek zelf, en waarin alle elementen uit Stoners leven samenkomen en hun onderlinge samenhang vinden. Het moment waarop Stoner de man wordt die hij is.  Een ontroerend maar tegelijk onderkoeld boek dus en een klassieke roman in alle betekenissen van het woord.

Andere interessante boeken van Williams zijn Butcher's crossing en Niets dan de nacht.

Flaptekst

‘Een perfecte roman, zo prachtig verteld, zo schitterend geschreven en zo hartverscheurend dat hij je de adem beneemt’ The New York Times

‘Als u een boek wilt lezen dat uw leven gaat veranderen, lees dan Stoner’ Arnon Grunberg

William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.

Stoner is een onwaarschijnlijk mooi geschreven roman over het weinig opzienbarende leven van een weinig opzienbarende man.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste romans

Met 'Stoner' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Stoner' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.