Spaar de spotvogel

8.5
To Kill a Mockingbird
Auteur: 
Harper Lee
1960
To Kill a Mockingbird - Harper Lee

To Kill a Mockingbird van Harper Lee (in het Nederlands Spaar de spotvogel) en winnaar van de befaamde Pulitzer prijs. Door de ogen van Jean Louise 'Scout' Finch volgen we het proces tegen een zwarte, onterecht van moord verdachte man in het Amerikaanse Zuiden. De zwarte man wordt daarbij verdedigt door haar vader Atticus Finch die omwille van het feit dat hij een zwarte man verdedigt erg veel tegenstand krijgt in het dorp waar hij woont, maar ook de steun van een paar enkelingen en van de zwarte gemeenschap natuurlijk. Het verhaal speelt zich echter af tussen de jaren 1933 en 1935 wanneer segregatie nog ten volle bestaat en vrijspraak voor de onschuldige Robinson een utopie is. In het verhaal volgen we verder de avonturen van het meisje  Scout en haar weg naar het volwassen worden. Een erg mooi boek dat zeer de moeite is om eens te lezen.

Als je kan zou je het boek echt in het Engels moeten lezen. Het Engels van Harper Lee is fijn en erg helder geschreven en geeft meer authenticiteit aan het verhaal.

Flaptekst

Spaar de spotvogel is een ontroerende en hartverscheurende roman over onrecht in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de grove
ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader – de advocaat Atticus – alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de
verkrachting van een blank meisje.

Spaar de spotvogel verscheen voor het eerst in 1960 en geldt als een van de grootste klassiekers uit de Amerikaanse literatuur van de twintigste eeuw. Het werd bekroond met de Pulitzer Prize en is uiterst succesvol verfilmd met Gregory Peck. Spaar de spotvogel is in meer dan veertig talen vertaald en er zijn wereldwijd meer dan dertig miljoen exemplaren van het boek verkocht.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste romans

Met 'Spaar de spotvogel' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Spaar de spotvogel' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.