De vliegeraar

8.3
The Kite Runner
Auteur: 
Khaled Hosseini
2003
De vliegeraar - Khaled Hosseini

De vliegeraar van de Amerikaanse schrijver van Afghaanse afkomst Khaled Hosseini is een erg mooie roman over twee Afghaanse jongetjes Amir en Hassan die samen opgroeien maar tot heel verschillende sociale klassen behoren. Na de Russische inval in Afghanistan vluchten de rijkere Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw leven op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. Uiteindelijk zal Amir terugkeren naar het inmiddels door de Taliban veroverde Afghanistan om zijn vriend Hassan op te zoeken en een oude schuld te vereffenen.

Een erg ontroerende en soms spannende roman die erg de moeite is. Andere vertaalde boeken van Hosseini zijn Duizend schitterende zonnen en En uit de bergen kwam de echo.

Flaptekst

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.

De vliegeraar - de debuutroman van Khaled Hosseini – verscheen in 2003 en groeide uit tot een internationale bestseller.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste romans

Met 'De vliegeraar' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De vliegeraar' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.