De vanger in het graan

8.5
The Catcher in the Rye
Auteur: 
J.D. Salinger
1951
De vanger in het graan - The Catcher in the Rye

De vanger in het graan, oorspronkelijk The Catcher in the Rye, van de wat enigmatische J.D. Salinger is een roman die model stond voor heel wat latere coming of age romans maar die nog veel van zijn oorspronkelijke friste en humor heeft behouden. Het is een verhaal met veel typisch Amerikaanse elementen maar dat staat het leesplezier niet in de weg. In de respons die het boek indertijd kreeg is het wat te vergelijken met Het lijden van de jonge werther van Goethe, tegelijk met de wat romantishce benadering avn het adolescententhema. Het boek blijft een van de refenrentiewerken van de moderne literatuur en alleen al daarom verdient het om eens gelezen te worden, in het Engels als dat kan.
Ook in het Nederlands vertaald van Salinger zijn Franny en Zooey en Negen verhalen.

Flaptekst

De verteller van deze onsterfelijke coming of age-roman is Holden Caulfield, die model stond voor talloze verhalen waarin adolescenten worstelen met thema s als vervreemding van de wereld van volwassenen en het verlies van onschuld. Geen van de schrijvers die Salinger probeerden te imiteren konden echter in zijn schaduw staan. Het boek speelt zich af in de donkere dagen rond Kerstmis in New York, als Holden wegens slechte prestaties van school is gestuurd maar het niet aan zijn ouders durft te vertellen. In plaats daarvan zwerft hij door de stad en ontmoet hij allerlei mensen, onder wie zijn kleine zusje, de enige die hij helemaal vertrouwt. De vanger in het graan hoort tot de romans die je gelezen moet hebben, niet in de minste plaats vanwege de zowel dwarse als vertederende humor waarmee Salinger het verhaal heeft geschreven.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste romans

Met 'De vanger in het graan' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De vanger in het graan' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.